2022. szeptember 3.
A hercegség sztárcsapata, az AS Monaco
A Ligue 1 topcsapatának számító Monacóban három játékosnak is nagyobb az értéke, mint a Fradi kezdőjének.

Cikksorozatot indítottunk, így a hét utolsó három napján olvasóink alaposabban is megismerkedhetnek leendő UEFA Európa Liga-ellenfeleinkkel. A H-csoport küzdelmeit a török Trabzonspor ellen kezdjük, első cikkünk róluk szólt, ezúttal a bivalyerős AS Monaco csapatát mutatjuk be.  

A vörös-fehér együttes egy amatőr kiscsapatból nőtte ki magát a francia pontvadászat élcsapatává, az európai topfutball szűk köréhez tartozó gárdában hemzsegnek a sztárok, nem véletlen, hogy a keretükből három játékosnak is harminc millió euró körüli az értéke. 

Mélységek és magasságok: az AS Monaco története

A Monacói Hercegség futballklubját 1919-ben alapították. A sokáig amatőr klubként működő együttes a francia ligarendszerbe 1933-ban kapott meghívást, ám az első vonalba csak 1953-ban jutott fel. Azóta viszont a francia labdarúgás meghatározó klubja lett a Les Rouges et Blancs, azaz „A vörös-fehérek”. Az első bajnoki címüket 1963-ban nyerték meg (sőt, rögtön dupláztak, hiszen abban az évben gyűjtötték be a második kupagyőzelmüket is), az első aranykorszak pedig a nyolcvanas években köszöntött be, amikor majdnem minden évben nyertek kupát vagy bajnoki címet – 1988-ban a fiatal, sikerre éhes vezetőedzővel, Arséne Wengerrel. Ekkoriban olyan játékosok ölthették magukra a Monaco mezét, mint George Weah, Glenn Hoddle vagy Jürgen Klinsmann. A klubnak a kétezres évek elejére komoly pénzügyi nehézségei lettek, ennek ellenére 2004-ben érte el története legnagyobb sikerét azzal, hogy bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol a Portótól vereséget szenvedett. 

A siker ellenére a csapat lejtmenetbe került, 2011-ben pedig ki is esett a Ligue1-ből. Az őszi szezon végére a Monaco a másodosztálynak is az aljára csúszott, ekkor azonban az orosz oligarcha, Dmitrij Ribolovljev érkezésével új időszámítás kezdődött a Stade Louis II-ben. A csapat 2013-ban visszajutott az élvonalba, majd olyan játékosokat szerződtetett, mint Radamel Falcao, vagy James Rodríguez. A szezon végén a második helyen végeztek, azt követően pedig a harmadikon. Ekkor a Monacóból került ki a francia gólkirály, Anthony Martial, akit a Manchester Unitednak értékesítettek 60 millió euróért. A Monaco tehát pár év alatt a másodosztály utolsó csapatából az európai labdarúgás egyik topklubjává nőtte ki magát, ezt a pozícióját pedig azóta is tartja. Az együttes a csúcsra 2017-ben ért fel, amikor a Paris Saint-Germaint megelőzve, tizenhét év után magasba emelhették a bajnoki serleget. A bajnoki cím mellett bejutottak a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. Ebben a szezonban ismerhette meg a világ a fiatal francia csatárt, Kylian Mbappét, aki 26 gólt szerzett az idényben. A szezon végén a tehetséges játékost a PSG igazolta le egészen döbbenetes, 180 millió eurós összegért. 

A francia topcsapat

Az AS Monaco Franciaország egyik topcsapata, fantasztikus anyagi lehetőségekkel. A keretük 342 millió eurót ér, azaz majdnem a tízszerese a Ferencvárosénak. A csapat tele van topfutballistákkal, elég csak a francia Benoît Badiashile-re, a Bajnokok Ligája főtáblás Salzburgból érkezett szenegáli, Mohamed Camarára, vagy a tavalyi szezonban 25 gólig jutó Wissam Ben Yedderre gondolnunk.

Az idei átigazolási szezonban a már említett Camara mellett a Hercegségbe tette át a székhelyét a japán Takumi Minamino, aki az előző szezont a Premier League második helyét megszerző Liverpoolnál töltötte, de ugyancsak nagy fogás az 56-szoros svájci válogatott Breel Embolo, aki a Bundesligában szereplő Borussia Mönchengladbachot hagyta ott a vörös-fehérek kedvéért. Malang Sarr a Chelsea védője ezen a szinten aprópénznek számító 1 millió eurós átigazolási díj ellenébe került Monacóba. 

Az idei transzfer időszak egyik nagy híre volt, hogy a Monaco védekező középpályása, az egyik legnagyobb francia ígéretnek tartott Aurélien Tchouaméni a Bajnokok Ligája címvédő Real Madridhoz igazolt 80 millió euróért. Ugyancsak távozott a csapattól 22 millióért Sofiane Diop, illetve 7 millióért Strahinja Pavlovic. A Monaco remekül üzletelt idén nyáron, hiszen 73 millió eurós pluszban zárta ezt az átigazolási időszakot. 

A tavalyi szezont a belga Philippe Clement vezetésével a harmadik helyen zárta a Monaco, amelynek így a Bajnokok Ligája playoff körével kezdődött az idei szezonja, ahol a holland PSV Eindhoven várt a csapatra. Az első, Stade Louis II-ben rendezett mérkőzésen 1-1-et játszottak a csapatok, a visszavágón hiába állt továbbjutásra a 89. percig a Monaco, a PSV a végén egyenlített. A hosszabbításban a hollandok a Bajnokok Ligája főtáblát jelentő gólt is megszerezték, így a Hercegség csapata az Európa Liga főtáblájára került. A bajnokságot nem kezdték jól a monacóiak: bár a világsztárokkal teletűzdelt, a bajnoki címért folytatott küzdelemben a legnagyobb riválisnak számító PSG ellen 1-1-et játszott a csapat, az eddig lement öt fordulóban mindössze egyszer sikerült nyerniük, így jelenleg a 16. helyet foglalják el a tabellán. De az biztos, a jelenlegi bajnoki helyezéstől függetlenül bivalyerős ellenfél vár a csapatra az Európa Liga csoportkörében. 

Vasárnap következik a szerb Crvena zvezda részletes bemutatása!

Megvan már az UEL-bérlete? A tavalyihoz képest kedvezőbb áron vásárolhat bérletet az UEFA Európa Liga idei csoportmeccseire. 

A részletek itt:  UEL-csoportkör – indul a bérletértékesítés! - Fradi.hu

Cikkajánló

Honvédelmi Napot tartunk a DVSC elleni meccsen

Az akadálypálya, a lézerfegyveres lövészet és a kvízjáték után értékes nyereményért szállhat versenybe.

Városnézés: Edgar Szevikjant ámulatba ejtette Budapest

Városnézésre vittük örmény válogatott labdarúgónkat, Edgar Szevikjant, aki karrierjéről is mesélt - VIDEÓ!

Bérletesek Napja két napon át - dupla kedvezményekkel!

Előbb a Fradi Shopban, majd online, a shop.fradi.hu-n tartjuk meg kedvezményes napunkat.

FTC-DVSC: várja a Fradi Kamion

A Debrecen elleni bajnoki előtt drukkereink 15.30 és 18.30 között megcsodálhatják országjáró járművünket.

Indul a jegyértékesítés a DVTK elleni bajnokira

Május 11-én, szombaton 19.30-tól lépünk pályára a DVTK otthonában a bajnokság 32. fordulójában.

Jó hangulatú csapatfotózáson vettek részt labdarúgóink

Csütörtök délelőtt csapatfotózásra érkeztek labdarúgóink a Groupama Arénába.

Labdagyűjtési akció a DVSC elleni meccsnapon

Az FTC a Providenttel és az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen segít a rászoruló családoknak.

Válogatott labdarúgóinktól vehetik meg bérletüket

Dibusz Dénes és Kristoffer Zachariassen, illetve Varga Barnabás és Botka Endre segédkezik a bérletárusításnál.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin