2022. január 22.
Afrikai helyzetjelentés: Samy Mmaee új szerepkörben
A Fradi és az Afrika-kupán remeklő marokkói csapat védője mesélt a kameruni tornáról – EXKLUZÍV INTERJÚ

Remekül alakult a ferencvárosi labdarúgók számára a Kamerunban zajló Afrika-kupa csoportköre. Az Aissa Laidounival felálló Tunézia az F-csoport harmadik helyén zárt, de továbbjutott a nyolcaddöntőbe, míg a Ryan és Samy Mmaee-t (utóbbi a borítóképen az álló sorban balról a második) is a soraiban tudó Marokkó csoportelsőként kvalifikálta magát a legjobb 16 közé. Utóbbi csapatot a torna egyik titkos esélyeseként tartják számon, mivel a jól sikerült világbajnoki selejtezők után a kontinensviadalon is lendületben van. Az „Atlasz oroszlánjai” becenevű válogatott és a Fradi védőjét Kamerunban értük el és többek között a csoportmeccsekről, a tapasztalatokról, az élményekről és új pozíciójáról is mesélt.

- Hét pontot szereztetek a csoportban, az első helyen jutottatok tovább. Ghánát és a Comore-szigeteket legyőztétek, illetve egy gólgazdag döntetlent játszottatok Gabonnal. Melyik volt a legnehezebb mérkőzés?

- Valóban jól szerepeltünk a csoportban, de ez az Afrika-kupa, itt nincs könnyű mérkőzés, mindegyiket nagyon nehéznek ítéltem meg. A legfontosabb mégis talán a Ghána elleni 1-0-s győzelmünk volt, hiszen a célunk az volt, hogy jól kezdjünk a tornán. Megvoltak a lehetőségeink, szerintem több gólt is szerezhettünk volna, de a legfontosabb, hogy egy nagyon jó és kemény ellenfél ellen sikerült nyernünk. Ez jó alapot adott a folytatásra, ami pedig újabb négy ponttal és a csoportelsőség megszerzésével párosult.

- Ghána ellen, az első meccsen végig a pályán voltál. Milyen tapasztalatokat, élményeket szereztél? Mit mondott például a szövetségi kapitány a találkozó előtt?

- Hatalmas élmény volt, hogy rögtön egy ilyen rangos tornán egyből az első meccsen kezdőként játszhattam. Igaz, egy számomra új szerepkörben, középen, a védők előtt, amolyan szűrőként szerepeltem. Vahid Halihodzic szövetségi kapitány annyit kért tőlem, hogy élvezzem a játékot és ugyanolyan jól, hatékonyan és nyugodtan oldjam meg ezt az új feladatot, mint tettem azt korábban a védelem tengelyében, illetve az edzéseken. Azt gondolom, hogy ez jól sikerült, elvégre nyertünk és nem kaptunk gólt. Teljesen más az afrikai futball, mint az európai. Utóbbi sokkal intenzívebb, a játékosok teljesen más fizikummal rendelkeznek, keményebben mennek bele a párharcokba. Afrikában nem annyira elterjedt a kemény és gyors foci.

- A ghánai csapatban játszott a korábbi Fradi-játékos, Joseph Paintsil. Ismerted őt korábban? Tudtad, hogy nálunk játszott? Esetleg beszéltetek?

- Igen, azt tudtam, hogy játszott a Fradiban, de nem ismertem őt személyesen. Azzal tisztában vagyok, hogy most Belgiumban, a Genkben szerepel, sőt, néhány éve, amikor még a Sint-Truidenben futballoztam, akkor játszottunk egymás ellen bajnoki meccset. A mostani mérkőzés során nem volt alkalmunk beszélni.

- A csapat tagja még a testvéred, Ryan (a kis képen balra) is. Hogy van? Mikor láthatjuk őt is játszani?

- Egyre jobban! Az első meccs előtt kisebb bokasérülése volt, így nem készülhetett együtt a csapattal. Most már külön edzései vannak és ahogy látom, jelentősen javult az állapota. Azt gondolom, hogy a Malawi elleni nyolcaddöntős meccsen már legalább a kispadra leül majd. Fontos láncszeme a válogatottnak, nagy szükségünk van rá, de biztos vagyok benne, hogy még erősebben tér majd vissza.

- Milyenek a körülmények Kamerunban? Gondolok itt többek között a szervezésre, a pályák állapotára, a szurkolókra.

- A szervezésre és a körülmények nem lehet panaszom, minden nagyon rendben van. A pályák más típusúak, mint Európában, de arra teljesen alkalmasak, hogy jól futballozzunk rajtuk. A szurkolók is jó hangulatot teremtenek a meccseken, igaz, az első találkozón nem voltak sokan. Remélem, idővel, ahogy élesedik a küzdelem az egyenes kieséses szakaszban, egyre többen lesznek a lelátón.

- A legjobb 16 között Malawi lesz az ellenfeletek január 25-én, kedden. Milyen meccsre számítasz? Meddig tarthat ki a lendületetek?

- Bár Malawi harmadik lett a csoportjában, alapvetően jól szerepelt. Egy fizikálisan erős csapatról beszélünk. Hasonlóan a csoportban tapasztaltakhoz ezúttal is nehéz meccset várok. Az afrikai csapatok többsége imád gyors kontratámadásokat vezetni, így Malawi is. Okos, de óvatos és nagyon koncentrált futballt kell játszanunk, de azt gondolom, a csapatunk képessége adott ahhoz, hogy sikerrel vegyük ezt az akadályt is.

(Fotók: Équipe du Maroc Facebook)

Molnár Péter

Cikkajánló

Ryan Mmaee: A családom is segíti a gyors gyógyulásom

Míg Samy távol van, Camil és Jack gondoskodik férfi focicsapatunk támadójáról a rehabilitációja alatt – VIDEÓ

33: Statisztikák, érdekességek a bajnokcsapatról

Ryan Mmaee volt a legeredményesebb játékosunk a 2021/2022-es idényben.

Búcsúvideó: Mindent köszönünk, Miha!

Védelmünk vezére, Miha Blazic négyszeres bajnokként és egyszeres kupagyőztesként távozik az FTC-től.

„Csináltam egy cselt mintha balra indulnék, aztán…”

Az OTP Bank Liga 2021-2022-es idényében az év gólját jegyző Ryan Mmaee visszaemlékezett díjnyertes góljára.

RangAdó Díjátadó: Fradi-játékosé az év gólja!

Csatárunk gólja kilenc találat közül bizonyult a legjobbnak.

Exkluzív: A kupagyőzelem kulisszái mögött

Videón csapatunk készülődése a kupadöntőre, az örömszavak és a feledhetetlen ünneplés.

Húsz éve hunyt el Kubala László

A Barcelona egykori világsztárja mindig örömmel emlékezett a Fradiban eltöltött másfél évére.

Július utolsó hétvégéjén indul a címvédő hadjárat

A világbajnokság miatt november 11-13. között rendezik az OTP Bank Liga idei utolsó fordulóját.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most