2019. november 14.
„Az álmom, hogy végleg odakerüljek a nagycsapathoz”
Az élvonalban múlt vasárnap bemutatkozó 17 esztendős védő, Csontos Dominik a kemény munkában hisz.

Október 30-án, a BKV Előre vendégeként 3-1-re megnyert kupameccsen lépett pályára először a Fradi felnőtt csapatában U19-es együttesünk akkor még 16 éves reménysége, Csontos Dominik, aki múlt vasárnap csereként beállt a Debrecenben 6-1-re nyerő csapatunkba is. Fiatal futballistánk beszélt a beavatásról, pályafutása kezdetéről és nagy álmáról is.

- Nemrég a Magyar Kupában már bemutatkoztál a Fradi felnőtt csapatában, majd múlt vasárnap, két nappal a 17. születésnapod után a debreceni mérkőzésünkön debütáltál az NB I-ben is. Mozgalmas napjaid vannak.

- Valóban nagyon pörgős napok ezek az életemben, nagy öröm, hogy ilyen fiatalon sikerült bemutatkoznom a Ferencváros felnőtt csapatában. A debreceni meccs előtt, pénteken volt a születésnapom, nem is tudtam hazamenni a családomhoz, hiszen szombaton már utaztam Debrecenbe a nagycsapattal. Utólag egyértelműen azt mondom, hogy megérte.

- Utólag talán a szüleid sem bánják, hogy így alakult.

- Őket hívtam először a debreceni és a BKV Előre elleni mérkőzés után is, persze, mindkettőt követték, tudták, hogy játszottam. Gratuláltak, nagyon örültek és elmondták, hogy büszkék rám.

- A bajnoki után a debreceni öltözőben készült képen az látszik, hogy veled örültek a csapattársak is.

- Miután bemutatkoztam az NB I-ben, a beavatás részeként szólhattam pár szót a többiekhez, annak szólt a nagy öröm.

- Beavatás? Mesélj, hogy volt!

- Miután visszaértünk, a két csapatkapitány, Leandro és Lovrencsics Gergő jelezte Sergei Rebrovnak, hogy szólnék pár szót a csapathoz, ha már az első meccsemet játszottam az NB I-ben. Felálltam, hiszen a csapattársak mindkét oldalról arra biztattak, hogy álljak fel. Elkezdtem beszélni, eleinte csendben voltak a többiek, ám néhány szó után elkezdtek őrjöngeni, tapsolni, ezt örökítette meg az a felvétel.

- Nemzetközi öltöző a miénk, gondolom angolul beszéltél. Hogy megy?

- Persze. Ha beszélnek hozzám, szinte mindent megértek, a beszéd viszont kicsit még nehézkesebben megy, de folyamatosan tanulok.

- Az edzések mellett egyéni tanrend szerint tanulsz vagy bejársz minden nap az iskolába?

- Ugyanúgy bejárok, mint a többi osztálytársam, jelenleg 11. osztályos vagyok, 2021-ben fogok érettségizni. A foci annyiban befolyásolja a tanrendemet, hogy mivel szerencsére egyre többször hívnak a nagycsapat edzésére (ami általában délelőtt van – a szerk.), mostanában nem mindig tudok bemenni az iskolába. A Fradinál foglalkozik velünk egy különtanár, előfordul, hogy vele szoktam pótolni az elmaradt anyagokat.

- Ha visszagondolsz, milyenek voltak az első edzések a nagycsapattal?

- Az első néhány edzésen nagyon izgultam, hiszen bizonyítani szerettem volna, hogy nem véletlenül lehetek ott. Aztán ahogy egyre többször hívtak, feloldódtam.

- Az U19 után mekkora váltás volt a nagycsapat, mennyire támogató ez a profi, eredménycentrikus közeg?

- Alapvetően befogadó a közeg, mindenki segítőkész, gyakran odajönnek hozzám a csapattársak, de én is bármikor bárkihez fordulhatok segítségért, ha valamit nem tudok. Az edző, Sergei Rebrov is nagyon sokat segít.

- Ki segít neked a legtöbbet?

- Csonka Andrist emelném ki. Hozzám hasonlóan fiatal játékos, akit régebbről ismerek, hiszen Székesfehérváron egy klubban fociztunk, hozzá megyek oda a legkönnyebben. Egyébként mindenki aranyos és befogadó.

- Kérlek, mesélj kicsit a kezdetekről, hogyan lettél futballista?

- Apukám alacsonyabb szinten focizott, gyerekként gyakran kijártunk a meccseire, melyek után sokszor kint maradtam vele, miatta is szerettem bele ebbe a sportágba. Ahányszor kint voltam a meccsein, egyre jobban megtetszett. Alig múltam el hatéves, amikor elvittek Fehérváron a Főnix Gold FC-hez, később onnan kerültem a Videotonhoz, majd 2015-ben a Fradihoz.

- Jelenleg ott tartunk, hogy amellett, hogy többször is a nagyokkal készülsz, rendszeresen pályára lépsz az U19-es csapatban. Mi a következő, amit futballistaként szeretnél elérni?

- Eddig is nagy álmom volt, hogy egyszer végleg odakerüljek az első csapathoz, most, hogy sikerült bemutatkoznom a kupában és az NB I-ben is, csak még motiváltabb lettem.

- A kemény munka kifizetődik – olvasható bemutatkozásod a Facebook-on. Ez a mottód?

- Igen. Hiszek benne, hogy ha valaki keményen dolgozik és mindent megtesz a sikerért, az előbb-utóbb eléri a célját. Otthon és a Fradiban is sokan mondták nekem az utóbbi napokban, hogy most kell a földön maradnom. Tudom, hogy az eddigieknek csak akkor lehet folytatása, ha még keményebben dolgozom.

Cikkajánló

Életre szóló élmény: exkluzív program Fradi sztárokkal!

Egy eddig még sosem látott ajánlatot kínálunk szurkolóinknak.

Rekordot döntött támadónk, aki a forduló legjobbja lett

Az NB I 12. fordulójának támadónk, Tokmac Nguen lett a legjobbja, ráadásul mindezt rekordértékkel tette meg!

Kaphatók a jegyek a Kaposvár elleni bajnokira

Online és személyesen is kaphatók a belépők a december 1-jei, Kaposvár elleni idegenbeli találkozóra.

Dibusz Dénes, az újdonsült apuka mindennapjai

Bombaformában lévő kapusunkkal az apaság örömeiről és kihívásairól beszélgettünk - VIDEÓ!

A Fradi aranyéve az év legjobban várt könyvében!

Kérd az FTC 2019-es Évkönyvét november 28-ig kedvenc Fradi-sportolód aláírásával!

„Az anyám!”: Dibusz és az FTC ajándéka Bodrogi Gyulának

A Nemzet Színésze nemrég ünnepelte 90. születésnapját, klubunk pedig emlékezetes ajándékkal lepte meg – VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin