2021. június 19.
„Az új edző érkezésével nekem is több idő jut”
Balogh Tamás kapusedzőnk beszélt válogatott kapusainkról, a kerettel tartó fiatalokról, kapusszerepről.

Mint arról korábban beszámoltunk, 32-szeres bajnoki címvédő labdarúgócsapatunk június 20-án, vasárnap 17.00-től a Legia Warszawával játssza első felkészülési mérkőzését a németországi edzőtáborban, a találkozóról pedig élőképes közvetítéssel is jelentkezünk!

Csapatunk jelenleg nem teljes kerettel készül Grassauban, hiszen Dibusz Dénes, Bogdán Ádám, Botka Endre és Sigér Dávid is tagja a magyar labdarúgó-válogatott Eb-keretének, valamint Oleksandr Zubkov az ukrán, Róbert Mak a szlovák nemzeti csapattal szerepel a kontinenstornán. Emellett fontos alapembereink, mint például Samy Mmaee pénteken érkezett Németországba, Aissa Laidouni pedig csak vasárnap csatlakozik, míg Somália sérüléssel bajlódik. Két magyar válogatott kapusunk hiányában jelenleg három hálóőr dolgozik Grassauban: NB III-as csapatunk kapusa, Szécsi Gergő, az előző két idényt Lipcsei Péter Soroksárjában töltő Varga Ádám, valamint utánpótlás-játékosunk, Mergl Szabolcs.

- Dibusz Dénes és Bogdán Ádám személyében két kapusunk is képviseli Magyarországot az Európa-bajnokságon. Mekkora büszkeség ez egy kapusedzőnek, hogy az általa edzett játékosok ilyen szintű megmérettetésen képviselhetik klubjukat és hazájukat?
- Ádám válogatott kerettagsága hatalmas meglepetést okozott nekem. Nem is emlékszem olyanra, hogy egy klub két kapusa is ott lehessen a nemzeti csapat keretében, de Ádám és Dénes is megérdemli ezt a lehetőséget. Ádám a bajnokság utolsó néhány fordulójában és a válogatott edzőtárborában nyújtott teljesítményével győzte meg Marco Rossi szövetségi kapitányt, hogy segítségére lehet a csapatnak az Európa-bajnokság ideje alatt. Óriási büszkeséggel tölt el, hogy mind a ketten ott lehetnek ezen a kontinenstornán.

- Ádám és Dénes hiányában három olyan kapussal utaztunk el az edzőtáborba, akik kevesebbet szerepeltek eddig az első csapatban. Mi alapján dőlt el, hogy kik lesznek azok, akik kiutaznak velünk Grassauba?
- Varga Ádám a mi játékosunk, ő az elmúlt két idényt a Soroksárban töltötte, de napi szinten kapcsolatban voltunk, figyelemmel kísértük a fejlődését, és pályafutásának alakulását. Neki ez egy hatalmas lehetőség, hogy a Ferencváros felnőtt csapatával tudja megkezdeni a felkészülést, hiszen ez idő alatt értékes tapasztalatokkal gazdagodhat, amelyeket a későbbiekben tud majd kamatoztatni. Szécsi Gergő nálunk maradt harmadik számú kapusnak. Ő egy olyan játékos, akit bármikor és bármire tudunk használni. Erre jó példa a tavalyi év, amikor egy sérülés miatt a Soroksárhoz kellett mennie. Itt van még velünk az a Mergl Szabolcs, aki nincs 18 éves, de megvan benne a potenciál, hogy idővel NB I-es szintű kapussá váljon. Már januárban, a marbellai edzőtáborban is velünk volt.

- Hogy kell elképzelnünk a három kapus edzését? Hogy tudtok együtt dolgozni? Milyen a közös munka?
- Az eddig megszokott edzésforma most változott, egy teljesen új metodika szerint kezdtük el a felkészülést és az edzéseket. A korábbiakban sokkal többet voltak használva a kapusok az edzéseken, de az új edző érkezésével viszonylag több idő jut nekem, többet tudok velük foglalkozni. Az összes kapusnak van egy személyre szabott edzésprogramja. Rendszerint a konditeremben kezdenek minden nap, a pályán pedig a mezőnyjátékosok edzésének megfelelően készülünk 30-40 percet.

- Az otthon látottakhoz képest mennyiben változik meg a munkád az edzőtáborok ideje alatt?
- Egy edzőtáborban nem sok dologban van változás az otthon elvégzett munkámhoz képest. Talán csak annyi, hogy itt a napi két edzésnek köszönhetően több időt töltünk a pályán. Peter érkezésével egy új filozófia és új munkamorál is érkezett a csapathoz, ennek megfelelően dolgozunk minden egyes tréningen. Úgy veszem észre, hogy nem csak nekem, de a stáb többi tagjának is több ideje van felkészíteni a csapat hozzá tartozó részét.

- Azzal, hogy több időtök jut a csapat megfelelő szintű felkészítésére, azzal párhuzamosan nő a felelősségetek is.
- Egy bizonyos szinten igen, de végső soron a vezetőedzőé a felelősség. A labdarúgásban ma már nem egyénekben, hanem csapatban és csapatmunkában kell gondolkodni. Minden egyes vezetőedző szeretne teljesebb képet kapni csapatáról, szeretne betekinteni az egyes munkafolyamatokba, hogy mi, és hogyan zajlik, hiszen a végső döntést neki, az ott elvégzett munka alapján kell meghoznia. Nagy stábbal dolgozunk: van itt egy pszichológus, vannak masszőrök, erőnléti edzők. Mindenki az egyik legjobb a maga területén, és próbálunk az edző keze alá dolgozni, aki igényli is ezt.

- Az edzéseken szembetűnő, hogy a kapusok között nagyon jó az összhang. Minek köszönhető, hogy ilyen jó egyensúlyban vannak?
- Nálam ez elvárt. Szerencsére olyan játékosokkal dolgozhatok, akik rendelkeznek azzal az intelligenciával, ami elengedhetetlen ehhez a pozícióhoz. A kapusposzt elég hálátlan tud lenni, főleg akkor, ha három magasan képzett, klasszis játékos van erre a posztra, és csak egyikük jut szóhoz. Vannak olyan esetek, amikor elmegy úgy egy év, hogy a másik két kapusnak nem jut játékperc. Ezt nagyon nehéz kezelni. Én mindig azt szoktam mondani, hogy nekem sokkal több dolgom van a második és harmadik számú kapussal. Dénessel már olyan a kapcsolatunk, hogy minden egyes mozdulatáról tudom, hogy hol vagyunk és hol tartunk, de a másik kettőnek fenn kell tartani a lelkiállapotát, tűzben kell tartani őket. A kapusaink nagyon jó kapcsolatot ápolnak egymással, egymást segítve dolgoznak edzésről edzésre. Persze meg van köztük az egészséges versenyszellem, de e nélkül nem is működne a történet.

- Említetted, hogy a második, és a harmadik számú kapust tűzben kell tartani. Te, mint kapusedző, milyen módszereket alkalmazol, hogy ez a tűz megmaradjon?
- Minden lélek más, és minden ember másképp áll ezekhez a dolgokhoz. Vannak, akik gyötrik magukat, ha valami nem sikerül, és ezek az emberek rendszerint hihetetlenül maximalisták. Velük hosszabban kell beszélgetni, kezelni kell őket. Erre van a sportpszichológus, de én is rendszeresen beszélgetek velük. Az ilyen játékosoknak meg kell magyarázni, hogyan tudja elengedni a negatív gondolatokat. Meg kell próbálni arra fókuszálni, az adott feladatot minél tökéletesebb teljesítse. Ez lehet akár egy bajnoki meccs, egy edzés, egy kisebb játék a társakkal. Ha ez sikerül, akkor folyamatosan tűzben tudja tartani magát.

- Vasárnap lesz az első felkészülési mérkőzésünk, a két legutóbbi lengyel bajnoki kiírás győztese, a Legia Warszawa ellen. Hogy készültök, folyik már az egyeztetés a vezetőedzővel?
- Természetesen, folyamatosan egyeztetünk, de a végső döntést később fogjuk meghozni. A szombat délelőtti edzésen komoly terhelést kaptak a játékosok, így valószínűleg 45-45 percet fog kapni Szécsi Gergő és Varga Ádám. A még mindig nagyon fiatal Mergl Szabolcsnak is szeretnénk megadni a lehetőséget a bizonyításra, remélhetőleg az utolsó felkészülési mérkőzésen ezt meg is kaphatja. Fontos, hogy átessen a tűzkeresztségen. Éreznie kell, hogy milyen az első csapat kapuját védeni, még ha csak egy edzőmérkőzésről is beszélünk.

Élőképes közvetítés

A FradiMédia az edzőtábor mindhárom mérkőzéséről élőképes közvetítéssel jelentkezik a helyszínről. Visszajátszásokkal, kommentátorral és helyszíni interjúkkal igyekszünk majd a lehető legszínesebbé tenni közvetítésünket. Részletek ITT.

Hazatérés után DAC-meccs a Groupamában

Az edzőtábort követően pedig szurkolóink már nemcsak a monitor mögül, hanem élőben is láthatják kedvenceinket. Június 30-án, szerdán ugyanis a dunaszerdahelyi DAC csapatával játszunk BL-főpróbát a Groupama Arénában. További részletek ebben a cikkben.

Cikkajánló

„A Ferencváros jelent számomra mindent”

Ma ünnepli ötvenkettedik születésnapját Lipcsei Péter, labdarúgóklubunk legendája.

Mezőkövesden a Fradi-minibusz

Drukkereink a Mezőkövesd elleni mérkőzés idején is beszerezhetik kedvenc Fradi-terméküket.

Dibusz bizonyított a kapitánynak

Labdarúgócsapatunk kapusa, Dibusz Dénes értékelte a válogatott Koszovó ellen 2-0-ra megnyert meccsét - VIDEÓ!

Szevikjan gólt lőtt, Ben Romdhane kezdett

Örmény játékosunk Csehország ellen volt eredményes, míg tunéziai középpályásunk Új-Zéland ellen játszott.

Dibusszal és Vargával győzte le Koszovót a válogatott

Dibusz Dénes kezdőként, Varga Barnabás csereként játszott a Puskás Arénában 2-0-ra megnyert meccsen.

Köszönünk mindent, Toki!

Öt magyar bajnoki cím, egy Magyar Kupa, három UEL- és egy BL-csoportkör után Tokmac Nguen távozik az FTC-től.

„Dénes a legkiválóbb magyar csapat kapusa”

Marco Rossi a Koszovó elleni mérkőzés előtt beszélt várakozásairól és Dibusz Dénesről is.

Mezőkövesd-FTC: elindult a jegyértékesítés!

Március 31-én, vasárnap 18.00-tól lépünk pályára a Mezőkövesd vendégeként a bajnokság 26. fordulójában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin