2019. április 21.
Bajnoki matek – hogyan lehet meg az aranyérem?
Labdarúgócsapatunk a MOL Vidi 4-1-es legyőzésével közel került a 30. bajnoki címhez – de mennyire közel?

Amint arról ITT beszámoltunk, listavezető labdarúgócsapatunk 4-1-es győzelmet aratott a rangadón a bajnoki rivális MOL Vidi felett az NB I 29. fordulójában, ezzel négy fordulóval a vége előtt tizenegy pontra növelte előnyét a fehérváriakkal szemben, így karnyújtásnyira került a klub történetének 30. bajnoki címétől.

De milyen hosszú is valójában az a bizonyos „karnyújtás”? Érdemes megvizsgálni, milyen esetekben és mikor ünnepelhetünk bajnoki címet akár már a következő hétvégén?

A Fradi április 27-én, szombaton 19.30-kor a Budapest Honvéd ideiglenes otthonába, az Új Hidegkuti Nándor Stadionba látogat a bajnokság 30. fordulójának zárómérkőzésén. A Vidi ugyanezen a napon 17.00-tól a Puskás Akadémiát fogadja. Mivel az előnyünk jelenleg 11 pont, és ha a csapatok lejátszották a következő fordulós meccsüket, akkor az utána hátralévő három bajnokin már minden csapat maximum kilenc pontot gyűjthet, így egyértelmű, hogy amennyiben a MOL Vidi nem győzi le a PAFC-ot, akkor már a Honvéd elleni találkozóra is annak tudatában futhatunk ki a pályára, hogy bajnokok vagyunk, így ugyanis tíz, vagy tizenegy pont különbség lenne a két csapat között a Vidi meccsét követően. Ha viszont riválisunk érvényesíti a papírformát, és nyer, akkor is elegendő egy bármilyen különbségű győzelem a Ferencvárosnak az aranyéremhez, hiszen ebben az esetben megőriznénk a 11 pontos előnyt az utolsó három forduló előtt.

De mi a helyzet akkor, ha a Vidi nyerni tud, a Fradi viszont nem győzi le a Honvédot? Ha ikszelünk a piros-feketékkel, úgy három körrel a vége előtt éppen kilenc pont lenne a két csapat között, matematikailag tehát még lenne esélye a Vidinek arra, hogy utolérje a mieinket. Holtverseny esetén pedig az MLSZ a 2018/19-es férfi felnőtt NB I-es bajnokságra vonatkozó versenykiírásának nyolcadik pontja a mérvadó, amely szerint a helyezések eldöntésében a következő pontok érvényesülnek, a megadott sorrendben:

1. a bajnokságban elért több győzelem; 2. a bajnoki mérkőzések gólkülönbsége; 3. a bajnoki mérkőzéseken rúgott több gól; 4.az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések pontkülönbsége; 5.az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések gólkülönbsége; 6.az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzéseken az idegenben lőtt több gól; 7.a bajnokság fair play értékelésében elért jobb helyezés; 8.sorsolás.

Ha bekövetkezne az a nem túl valószínű forgatókönyv, hogy a Vidi hátralévő négy mérkőzését megnyeri, míg mi egyet sem, sőt, egy döntetlen mellett hármat elveszítünk, akkor győzelmek számában riválisunk épp utolérne minket, mindkét csapat 21-21 sikerrel állna. Ekkor pedig következne a gólkülönbség, amely jelenleg a Fradinak +44, míg a Vidinek +15. Ez azt jelenti, hogy bár elméleti esély van rá, hogy három meccs alatt ezt a különbséget ledolgozzák, ez az esély azért igen csekély.

Összefoglalva: ha a Vidi jövő szombaton nem veri meg a Puskás Akadémiát, már biztosan bajnokként utazhatunk az Új Hidegkuti Nándor Stadionba. Ha viszont riválisunk győz, úgy matematikailag csak egy Honvéd elleni győzelemmel ünnepelhetünk, minden más esetben csak minimálisra csökkentjük a távolságot a 30. bajnoki címig, de ünnepelni leghamarabb az Újpest elleni hazai Derbin ünnepelhetünk hivatalosan.

Cikkajánló

Válogatott napok: Íme, az FTC-futballisták programja

Eb-pótselejtezők és felkészülési mérkőzések is várnak játékosainkra.

Ismét 1+1=3 akcióra hívjuk szurkolóinkat!

Ha a Paks és a DVTK ellen meccsünkre jegyet vált, a Kisvárda elleni bajnokira ingyen jöhet el!

„Nem vagyok csalódott a döntetlen miatt”

Férfi labdarúgócsapatunk szerb vezetőedzője, Dejan Sztankovics értékelte a Puskás Akadémia elleni mérkőzést.

Marquinhos egyenlített, döntetlen a Puskás ellen

Férfi labdarúgócsapatunk 1-1-es döntetlent játszott a Groupama Arénában a Puskás Akadémia ellen.

Varga Barnabás lett február legjobbja

A szavazatok alapján magyar válogatott támadónk, Varga Barnabás érdemelte ki a HSA Hónap Játékosa címet.

Ünnepélyes köszöntés a 150. bajnokira

Különleges mezt kapott Botka Endre, aki a Fehérvár ellen játszotta 150. bajnoki meccsét az FTC-ben.

Sztankovics: „A türelem lesz a siker kulcsa”

A Puskás Akadémia elleni hazai bajnoki előtt vezetőedzőnk beszélt várakozásairól.

Fradi Kamion a Puskás Akadémia elleni bajnokin

Március 17-én, a Puskás Akadémia elleni bajnoki előtt csodálhatják meg országjáró járművünket.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin