2021. szeptember 28.
EL-lenfélmustra, 2. rész: jön a bombaerős Betis!
Második UEFA Európa Liga-ellenfelünk, a Real Betis kiváló formában érkezik a budapesti mérkőzésre.

Magyar bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2021. szeptember 30-án, csütörtökön 21.00-tól a spanyol Real Betis ellen folytatja szereplését az UEFA Európa Liga G-csoportjában. A sevillai együttes remekül szerepel a spanyol bajnokság, a La Liga 2021/22-es kiírásában. Manuel Pellegrini együttese hét bajnoki összecsapás után a tabella 7. helyén áll, pontazonossággal tavalyi BL-csoportkörös ellenfelünkkel, a Barcelonával, és csupán kettővel lemaradva a bajnoki címvédő Atlético Madridtól.

A bajnoki pontvadászatban a Benito Villamaríntól távol még nem szenvedtek vereséget a spanyolok, három találkozón két győzelem (Granada, Osasuna) és egy döntetlen (Mallorca) a mérleg. A zöld-fehér együttes minden sorozatot figyelembe véve - túlzás nélkül kijelenthető - bombaformában van: immáron öt mérkőzés óta veretlen, négy győzelem mellett egy döntetlen a mérlege. Ráadásul ha nagyritkán hátrányban vannak, akkor sem jönnek zavarba: az Európa Ligában a fradisták számára ugyancsak ismerős Celtic ellen ugyanis az első fordulóban "mínusz kettőről" felállva arattak 4-3-as győzelmet.

A csapat legeredményesebb játékosa a brazilokkal U20-as világbajnok, a Real Sociedad együttesével pedig spanyol Király Kupa-győztes Willian José, aki eddig háromszor volt eredményes az idei bajnoki kiírásban, akárcsak Marco Asensio (Real Madrid), Memphis Depay (Barcelona) vagy épp Luis Suarez (Atlético Madrid). 

A kezdetek

A Real Betis együttesét 1907 szeptemberében, a helyi Politechnikumi Akadémia diákjai alapították Sevillában, a város második csapataként. A klubot ugyan csak 1909-ben ismerték el hivatalosan, ekkor kapta a Sevilla Balompié nevet, de ennek ellenére is 1907 az alapítás hivatalos dátuma.

A Betis eredetileg nem a most is használt, a Fradiéhoz hasonló zöld-fehér szerelésben kezdett el futballozni, hanem kék-fehérben, azonban a klub egyik alapítója, Manuel Ramos Asensio szerette volna kihasználni a Celtic-kel való jó kapcsolatát, így az ott is használatos zöld-fehér szerelést szerezte be (a színösszetétel így illeszkedik Andalúzia zászlajához is). A kék színt sem felejtették el, ugyanis a mai napig többször is használták a csapat idegenbeli szerelésénél.

Feljutás után bajnoki cím, a mai napig az egyetlen

A klub a fennállásának 25. évfordulóját azzal ünnepelte, hogy 1932-ben két ponttal megelőzte az Oviedo együttesét, így megnyerte a másodosztályt, ezzel pedig kiharcolta az élvonalba való feljutást. Hat évvel később a Manchester United korábbi futballistájának, az ír Patrick O'Connellnek az irányításával az együttes egy ponttal megelőzve a Madrid FC-t (most: Real Madrid), és története során először megnyerte a spanyol bajnokságot, ami mindmáig az egyetlen elsőosztályú bajnoki címe a Betisnek.

Benito Villamarín

1955-ben a Real Betis akkori elnöke, Manuel Ruiz Rodríguez lemondott elnöki pozíciójáról, helyét pedig Benito Villamarín vette át. Az ő irányítása alatt a csapat ismét visszajutott az élvonalba (a bajnoki cím megszerzése után öt évvel a csapat búcsúzott az első osztálytól), ráadásul 1964-ben bronzéremmel zárta a pontvadászatot.

Benito Villamarín máig a klub leghíresebb elnöke, így nem volt kérdés, hogy róla nevezik a klub otthonát. Az Estadio Benito Villamarín több, mint 60 ezer néző befogadására képes. Az 1982-es világbajnokságon két mérkőzésnek is otthont adott a Betis stadionja, mindkétszer a brazil nemzeti csapatnak, mely előbb Skóciát, majd Új-Zélandot is legyőzte itt. Jelenlegi állapotában 2017 augusztusa óta áll az aréna.

Egy világbajnok és egy Barca-nevelés a legértékesebb játékos

A sevillai együttes két legértékesebb játékosa az Arsenaltól érkező Barcelona-nevelés, a villámgyors jobbhátvéd, Hector Bellerín, valamint a Lyon korábbi sztárja, a 2018-as vb-aranyérmes francia, Nabil Fekir. A Transfermarkt mindkét játékos értékét 25 millió euróra becsüli, míg a teljes keretet 223 millió euróra taksálja, ami több mint öt és félszerese a miénknek (40 millió euró).

(Fotó: twitter.com/RealBetis_en)

Férfi labdarúgás, Európa Liga, G-csoport, 2. forduló
FTC - Real Betis

2021. szeptember 30. csütörtök, 21.00
Budapest, Ferencváros Stadion

Jegyek: ITT!

Cikkajánló

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

FTC-DVSC: Jegyinformációk

Elindult a jegyértékesítés a DVSC elleni május 5-i hazai bajnokinkra.

Anyák napi ajánlat

Harmincöt százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a női kapucnis pulóvert és a pamut melegítőnadrágot.

„Ahhoz, hogy duplázzunk, minden erőnkre szükség van”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics mondta el várakozásait a szerdai, Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntőről.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin