2021. október 18.
EL-lenfélmustra, 3. rész: Celtic
A korábbi BEK-győztes skót együttes egyelőre pont nélkül utolsó az UEL G-csoportjában.

Magyar bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2021. október 19-én, kedden (magyar idő szerint) 16.30-tól a skót Celtic vendégeként, Glasgow-ban folytatja szereplését az UEFA Európa Liga G-csoportjának 3. fordulójában. EL-lenfélmustra elnevezésű sorozatunk harmadik részéből minden fontos információt megtudhat skót riválisunkról!

Múlt, közelmúlt

Az 1888-ban alapított Celtic a G-csoport „körelnöke”, 51-szeres skót bajnok, az 1966/1967-es BEK győztese. Dicsőséges szezon volt az a zöld-fehérek számára, a Celtic ugyanis akkor minden sorozatot megnyert, amelyben elindult: a Premier League-et, a Skót Kupát, a Skót Ligakupát, a Bajnokcsapatok Európa Kupáját és a Glasgow Kupát egyaránt.

A Celtic 1966/1967-es együttese. Kép forrása: thecelticwiki.com

A 2012 és 2020 között egymást követő kilenc skót bajnoki címet nyert csapat a Bajnokok Ligájában legutóbb a 2017/2018-as kiírásban mutathatta meg magát, az elmúlt években „csak” az Európa Ligába jutott be. 2020-ban például egy-egy győzelem és döntetlen mellett négy vereséggel búcsúzott a csoportszakasz végén.

A Celtic a 2021/2022-es nemzetközi szezont még a BL-ben kezdte, ám a 2. selejtezőkörben két döntetlen után a hosszabbításban az ellenfél, a dán Midtjylland nyert. Az EL-ben a cseh Jablonec együttesét 7-2-es, a rájátszásban a holland AZ Alkmaar csapatát 3-2-re verte meg. Az UEL idei csoportszakaszában a Celtic az 1. fordulóban kétgólos előnyről 4-3-ra kapott ki Sevillában a Real Betistől, a másodikban pedig 4-0-ra kikapott a vendég Leverkusentől, így minden főtáblás csapat közül a legtöbb gólt kapta, jelenleg nulla ponttal áll.

 

A keddi mérkőzés helyszíne

A Celtic a hazai mérkőzéseit a Celtic Parkban játssza, amely a legnagyobb stadionok egyike az Egyesült Királyságban. A 60.832 néző befogadására alkalmas Celtic Park messzeföldön híres páratlan atmoszférájáról, legutóbb, a Bayer Leverkusen ellen például 55 ezren szurkoltak a helyszínen a Celticnek. Azt nehéz volna megjósolni, hogy kedden, a helyi idő szerint 15.30-as kezdés mennyiben befolyásolja majd az érdeklődést, az viszont biztos, hogy jónéhány Fradi-szurkoló is ott lehet majd a legendás arénában – számukra ITT minden fontos információ megtalálható a voucherek meccsnapi beváltásával kapcsolatban!

Kedden nem maradnak üresen a Celtic Park székei. Fotó forrása: celticfc.com

Ange Postecoglou: felemás nemzetközi mérleg

A Celtic keretének összértéke 65,5 millió euró a futballpiaci ügyekben mértékadó forrásként kezelt Transfermarktnál, ez jelentősen csökkent, amikor a francia Odsonne Édouard augusztus utolsó napján távozott a Crystal Palacehoz. Az együttes ásza, egyben csapatkapitánya a saját nevelésű, 37-szeres skót válogatott középpályás, a 28 éves Callum McGregor.

A Celtic menedzsere a Görögországban született, de ausztrál állampolgársággal is rendelkező 56 éves Ange Postecoglou, aki a mérkőzést megelőző hétfői sajtótájékoztatón személyes emlékeket osztott meg Puskás Ferencről. Postecoglou 2021. június 10. óta áll a Celtic labdarúgócsapatának élén, eddigi 19 mérkőzéséből tízet megnyert, kettőt döntetlenre adott, hetet pedig elveszített. A nemzetközi kupákban négy-négy siker és vereség a mérlege a skótokkal.

 

Akiket fűthet a revánsvágy

Az UEFA Európa Liga csoportkörének sorsolását megelőzően az első kalapos besorolásról éppen csak lemaradó Celticnél alighanem még mindig élénken emlékeznek 2020. augusztus 26-ra, arra az estére, amikor a Bajnokok Ligája tavalyi selejtezőjében a Ferencváros Sigér Dávid és Tokmac Nguen góljával 2-1-re nyert a Celtic Parkban. Az volt a skótok első hazai veresége magyar együttessel szemben, erre pedig mi is szívesen emlékszünk – idézzük fel a nagy sikert az alábbi visszapillantó-videóval!

A két zöld-fehér csapat közös története az első egymás elleni mérkőzést követően október 19-én a Celtic Parkban, majd november 4-én, Budapesten folytatódik.

Cikkajánló

Peter Stöger: Mindenképpen pontot akarunk szerezni

A Celtic elleni UEL-mérkőzésünk előtti napon vezetőedzőnk és Bogdán Ádám válaszolt az újságíróknak.

Puskás Ferencet méltatta a Celtic trénere

Ange Postecoglou mellett a skót együttes csapatkapitánya beszélt a keddi UEL-meccs esélyeiről.

Celtic-FTC: Megérkeztünk Glasgow-ba!

Labdarúgócsapatunk hétfőn már a keddi meccs helyszínén, a Celtic Parkban fog edzeni.

Fontos információk a Glasgow-ba utazóknak

A vouchereket a Celtic FC Superstore mellett az Emirates Arénával szemben lehet jegyre váltani.

„Az anyám!”: Dibusz és az FTC ajándéka Bodrogi Gyulának

A Nemzet Színésze nemrég ünnepelte 90. születésnapját, klubunk pedig emlékezetes ajándékkal lepte meg – VIDEÓ!

Botka Varga Barnabásnak adott tippeket, de megfogadta?

Focistáink ismét fát ültettek a Budakeszi Vadasparkban, ahol Dibusz Dénes kisfia ismét ellopta a showt – VIDEÓ

Sajtóakkreditáció a DVSC elleni bajnokira

A sajtó munkatársai május 2., csütörtök 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a vasárnapi bajnokira.

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin