2023. május 31.
Három FTC-nevelés az Év felfedezettjei között
Lisztes Krisztián, Iyinbor Patrick és Katona Bálint is bekerült a szezon felfedezettjeinek csapatába.

Mint ismert, a Ferencvárosi Torna Club történelmet írva, sorozatban 5. alkalommal, összességében pedig 34-edszer végzett a magyar bajnokság élén. A 100 éve nem látott ferencvárosi bravúrnak részese volt klublegendánk fia, ifjabb Lisztes Krisztián is, aki öt gólt szerzett (a MOL Fehérvár ellen kétszer, valamint a Vasas, az Újpest, és a Kisvárda ellen) a mögöttünk hagyott idényben. A még mindig csak 18 esztendős, az U21-es válogatottba is behívott Lisztes ezzel kiérdemelte, hogy ő lett a férfi NB I felfedezettje a RangAdó díjátadó gálán.

A 2022/23-as szezon felfedezettjeinek csapatába Lisztesen kívül még két FTC-kötődésű játékos került be: a bajnokságot hatalmas meglepetésre ezüstéremmel zárt Kecskemétben kölcsönben szerepelt az U21-ben három mérkőzésen is pályára lépett Katona Bálint, valamint a Vasas együttesénél szintén kölcsönben szereplő utánpótlás-válogatott védő, Iyinbor Patrick. Katona Bálint a Kecskemét egyik alappillére volt, hiszen mind a 33 bajnokin pályára lépett, összesen 1713 percet kapott, ezeken pedig nyolc gólt szerzett (emellett volt egy gólpassza is), ezzel pedig ő lett a Kecskemét házi gólkirálya. A Vasasnál szintén alapembernek számított Iyinbor Patrick, aki a 2022/23-as bajnoki szezonban 27 mérkőzésen kapta meg a lehetőséget, ezeken pedig összesen 2302 percet töltött a pályán.

- Óriási boldogság, hogy vannak utánpótlás korú játékosaink, akik az NB I-ben is tudják bontogatni szárnyaikat. Jó nézni, hogy a szezon felfedezettjei között három FTC nevelésű játékos is helyet kapott – kezdte az FTC utánpótlás akadémia igazgatója, Palásthy Norbert. - Lisztes Krisztián, Iyinbor Patrick és Katona Bálint is más-más utat járt be. Bálint játszott az NB III-ban, majd kölcsönadtuk a Kecskemétnek, ahol előbb kiharcolta a feljutást csapatával, majd az élvonalban is számítottak a játékára a kecskemétiek. Itt, a legmagasabb osztályban házi gólkirályként végzett (8 gólt szerzett), abszolút megállta a helyét, nagyszerű jövő áll előtte. Ugyanez elmondható Patrickra is. Az utánpótlásban végigjárta a ranglétrát, ez idő alatt pedig hatalmasat fejlődött. Kölcsönvette a Vasas, ahol előbb feljutottak az NB I-be, majd a klub ebben a szezonban is igényt tartott rá. A kiesés ellenére az ő játékára lehetett talán a legkevesebb panasz. Hozzájuk képest Krisztián más úton haladt. Lehúzott fél évet az NB III-ban, majd bő egy évet fiókcsapatunknál, a Soroksárnál, ahol már kulcsszerepet szántak neki. Most tavasszal pedig megmutatta, hogy a Fradi felnőtt csapatánál is lehet rá számítani, nem véletlenül lett ő az év felfedezettje.

Palásthy Norbert a játékosok értékelése mellett természetesen az FTC utánpótlásának filozófiájáról is beszélt, mellyel kapcsolatban elmondta, ez egy jó visszajelzés mindenki számára, hogy eredményes munka folyik akadémiánkon.

- Az elmúlt években sokszor megkaptuk, hogy a Fradiban nincs utánpótlás, most mégis beigazolódott, hogy igenis van lehetőség a fejlődésre, van esély bekerülni az első csapatba. Az eredmények mutatják, hogy a sportigazgatónkkal, Hajnal Tamással közösen kialakított filozófia működik. Ez bizonyítja, hogy fiataljaink kellő hittel, alázattal és szorgalommal bemutatkozhatnak a magyar élvonalban. Ahogy már többször is hangsúlyoztuk, nem eredményekben mérjük magunkat, nem az a legfontosabb, hogy minden korosztályban bajnokok legyünk, hanem hogy olyan játékosokat tudjunk kinevelni, akik idővel megkaphatják a lehetőséget a bizonyításra a felnőttek között.

Természetesen nem mehettünk el szó nélkül az NB I-ben és az UEFA Európa Ligában bemutatkozott akadémistáink mellett sem.

- Minden magyar játékosnak ritkaság, hogy az UEL-nyolcaddöntőjében játszhasson. Igaz, sok volt a sérült akkor a felnőttek között, így sokkal jobban nyúltak a fiatalokhoz. Manner Balázs és Lisztes Krisztián megkapta a lehetőséget a Bayer Leverkusen ellen. Nagyon nagy öröm, hogy egy ilyen színvonalú mérkőzésen is pályára léphettek. Nagyon sokat jelent egy ilyen fiatal játékosnak, hogy megtapasztalta, milyen, amikor egy emberként morajlik fel 60 ezer ember a Puskás Arénában – gondolok itt Manner Balázs szemtelen cselére, amit a leverkuseni játékossal szemben mutatott be. Bízunk benne, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy magyar fiatalok játszottak egy nemzetközi kupasorozat nyolcaddöntőjében. Nem szabad elmenni Varga Zétény, Tóth Alex és Kaján Norbert mellett sem, akik szintén ott vannak az első csapat kapujában, ott kopogtatnak az ajtóban, ráadásul többen már be is mutatkoztak az NB I-ben – zárta gondolatait Palásthy Norbert.

Klubunk sportigazgatója, Hajnal Tamás elmondta, nagyon büszke a fiatalokra, de az eredmények és a számok is jól mutatják, hogy megéri bízni a FTC fiataljaiban.

- Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a saját utánpótlásunkból három játékos is bekerült az év felfedezettjei közé – kezdte sportigazgatónk. - Jól mutatja, hogy az a filozófia, amit kitaláltunk az akadémiára, az működik, hiszen volt, aki a Soroksár érintésével mutatkozhatott be az élvonalban, de többen más, NB II-ben szereplő együttes révén jutottak el az első osztályig. Ez a tervünk része, hogy minél gyorsabban áramoltassunk fiatalokat az NB I felé, ezért is volt fontos az NB III-ban szereplő FTC II újraindítása. Bízunk benne, hogy egyre több játékos tudja majd bejárni ezt az utat.

Hajnal Tamás azt is hozzátette, hogy már az U15-től kezdődően folyamatosan figyelik azokat a fiatalokat, akik képesek lehetnek arra, hogy megtegyék a szükséges lépéseket ahhoz, hogy eljussanak az NB I-ig. Sportigazgatónk kiemelte, hogy szoros az együttműködés a felnőtt csapat és az utánpótlás között.

- A napi munkában látjuk, hogy fiataljaink milyen fejlődésen mennek keresztül. A saját posztjukon olyan kvalitásokkal rendelkeznek, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy magasabb, profi szinten tudjanak játszani. Elég csak kiemelni Tóth Alex játékintelligenciáját, labdabiztosságát a hatos poszton, vagy épp Kaján kirobbanó gyorsaságát a védelemben, de minden velünk edző fiatalban van valami, amiben kiemelkedik. Fontos, hogy minél többet legyenek az első csapattal, akár edzésen, akár meccsen, ezzel is elősegítve, hogy felvegyék a ritmust. De az a legfontosabb, hogy meglegyen bennük a kellő akarat és elszántság – zárta gondolatait Hajnal Tamás.

Cikkajánló

Zachariassen is nézett, amikor Wingo rávágta, hogy…

Futballistáinkat különleges játékra hívtuk, amelyben az Újpest, a Barca és a Liverpool is pontot ért - VIDEÓ

Elindult a jegyértékesítés az MK-elődöntőre

Férfi labdarúgócsapatunk április 24-én, szerdán 20 órakor lép pályára a Nyíregyháza ellen.

Így lehetünk bajnokok szombaton

Férfi labdarúgócsapatunk közel került a bajnoki cím megvédéséhez.

Fradi Kamion a Kisvárda elleni meccsen

A Kisvárda elleni bajnoki előtt drukkereink 14 és 17 óra között megcsodálhatják országjáró járművünket.

FTC-Kisvárda: íme, a meccsnapi ajánlatunk

Ezúttal a Fradi ágyneműket vásárolhatják meg jelentős kedvezménnyel.

Sajtóakkreditáció a Kisvárda elleni bajnokira

A sajtó munkatársai április 19., péntek 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a szombati bajnokira.

Kenan Kodro: „Mind Dejannal vagyunk”

A ZTE ellen eredményes bosnyák támadónk értékelte a mérkőzést – VIDEÓ!

Leandro: „Az alázat hozta meg a sikert”

Pályaedzőnk a ZTE elleni győzelem után értékelt.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin