2019. június 30.
Jól ismerjük a télről hétfői ellenfelünket
A második edzőtábor negyedik edzőmeccsén olyan csapattal játszunk, amellyel a télen is összecsaptunk.

Balszerencsés Inter-nevelés a védelemben, kettéágazó múlt: bemutatjuk következő ellenfelünket, a Román Kupa címvédőjét, az Universitatea Craiovát.

Rövid történelem

Az Universitatea Craiovát 1948-ban alapították multisport klubként a helyi egyetem oktatói és hallgatói – innen ered a csapat neve, és „diákok” beceneve is.

A futballcsapat 1964-ben szerepelt először a román élvonalban, ahol fokozatosan egyre komolyabb szerepet töltött be. Az 1973/74-es idényben nyerte első bajnoki címét a Craiova, amelyet további három követett – a legutóbbit az 1990/91-es szezonban szerezték meg a kék-fehérek.

Ezután az egyetem nem támogatta tovább a futballcsapatot, amely különvált az anyaegyesülettől. Bár az FC U nyert Román Kupát, 2011/12-ben csőd miatt kizárták az élvonalból. Az CS Universitatea futballszakosztálya ekkor alakult újra, játszott a testvércsapat ellen a másodosztályban, majd 2014/15 óta ismét az első osztály tagja.

A klubtörténelem kissé megszenvedte a variálást, pénteki ellenfelünk küzd az FC U-időszakban nyert kupáért is, de hivatalosan csak 6 sikerrel büszkélkedhetnek. Viszont a Craiova a Román Kupa 2018-as győztese: tavaly a másodosztályú Hermannstadtot verték meg a döntőben 2-0-ra.

Közelmúlt

A román bajnokságban a Craiova a 3. helyen állt akkor, amikor a télen összecsaptunk velük, és végül ebben a pozícióban is végeztek. A Román Kupában ezúttal az elődöntő volt a végállomás a számukra.

Az Európa Ligában a harmadik selejtezőkörben kezdték meg és fejezték be a küzdelmet: a két magyarral, Gulácsi Péterrel és Orbán Willivel felálló német Leipzig ellen 2-4-es összesítéssel búcsúztak.

A keret legértékesebb tagja a négyszeres román válogatott, Alexandru Cicaldau, akit a Transfermarkt 4 millió euróra értékel. A Craiovában játszik az olasz Interben nevelkedett ghánai védő, Isaac Donkor is, aki egyszer volt kezdő az olasz élvonalban – a Sassuolo ellen ki is állították.

A csapatot a 45 éves román szakember, Corneliu Papura irányítja, aki az olasz Devis Mangiát váltotta áprilisban, akinek köszönhetően több olasz is játszik a Craiovában, de a keretben található még portugál, bosnyák, horvát, bolgár, szerb és zöld-foki szigeteki labdarúgó is.

Nemzetközi és magyar múlt

A Craiova legjelentősebb nemzetközi menetelése az 1982/83-as szezonra tehető, amikor az UEFA Kupa elődöntőjébe jutott az együttes, olasz, francia és német riválist is kiütve.

Magyar riválissal 1970-ben, az EVK-ban játszott tétmeccset a Craiova: a Pécs 4-2-es összesítéssel jutott tovább, két magyar gólt a később a Fradival KEK-döntőig jutó Máté János lőtt.

A Ferencváros először a 2004-es nyári felkészülés alatt játszott a Craiovával, az akkori 1-0-s vereség során pályára lépett Leandro, aki ma is az FTC-t erősíti. Ugyanakkor frissebb emlékeink is vannak hétfői ellenfelünkről, a télen Törökországban kétszer is játszottunk velük, az első és a második mérkőzésen is döntetlenre végeztünk ellenük.

A hátralévő edzőmeccseink:

 - Július 1., hétfő 18.00 - Universitatea Craiova (román)

 - Július 4., csütörtök 18.00 - Royal Mouscron (belga)

Cikkajánló

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

FTC-DVSC: Jegyinformációk

Elindult a jegyértékesítés a DVSC elleni május 5-i hazai bajnokinkra.

Anyák napi ajánlat

Harmincöt százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a női kapucnis pulóvert és a pamut melegítőnadrágot.

„Ahhoz, hogy duplázzunk, minden erőnkre szükség van”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics mondta el várakozásait a szerdai, Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntőről.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin