2024. február 9.
Megható előadás az embermentő Fradi-hősökről
Csodálatos emléket állít Tóth Potya István és Kertész Géza emberfeletti tettének egy olasz színdarab - VIDEÓ

Hat év és több száz olaszországi előadás után Magyarországon is bemutatták az egykori ferencvárosi labdarúgók, később legendás edzők, a második világháború végnapjaiban ellenállóként és zsidómentőként mártírhalált halt Kertész Géza és Tóth Potya István életéről szóló színdarabot, amely a Lajhár és Potya címet kapta, és Roberto Quartarone „Két hős a kispadon” című könyvének színházi adaptációja. Az olasz nyelvű színdarab rendezője, dramaturgja és egyik főszereplője a Potyát alakító Antonio Carnevale, aki a Kertész Gézát megszemélyesítő Riccardo Stinconével lép színpadra. Stábunk ott volt a bemutatón, amely után a két legenda unokái is megosztották érzéseiket a színdarabról, míg a főszereplők elmesélték, hogyan építették fel Kertész Géza és Tóth Potya Istán karakterét a színpadon.

Így őrzi Tóth Potya emlékét az FTC

Klubunk hosszú évek óta rendhagyó kiállításokkal, könyvekkel, kiadványokkal ápolja Tóth Potya István emlékét. A Groupama Arénában skybox, az FTC-MVM Népligeti Edzőközpontjában gyakorlópálya viseli nevét.  Tóth Potya István labdarúgóként kétszeres bajnok és kupagyőztes volt, és edzőként is legendává vált. A Ferencváros első hivatásos trénere volt, 1925 és 1930 között irányítása mellett három bajnoki, egy KK és két kupagyőzelem a Fradi-mérlege. Tóth Potya az edzéseket előre, szinte mérnöki pontossággal megtervezte és edzésnaplóban rögzítette. Ezeket a páratlan irományokat 2016-ban májusában mutattuk be a Fradi Múzeumban, majd az edzésnaplókat 2020 februárjában, a Fővárosi Leváltárral közösen könyv formájában is kiadtuk.

2018 júliusában klubunk a Maccabi Tel-Aviv elleni labdarúgó Európa Liga-selejtező előtt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével közösen emlékezett meg a hazai sporttörténelem megrendítő alakjáról a Fradi Múzeumban. A kupamérkőzésen a játékosokat pályára kísérő gyerekek a legendás sportember arcképével díszített pólókban emlékeztek és emlékeztettek mindannyiunk példaképére, a Ferencváros hősére.

Hősünk emléke előtt tisztelegve, halálának 76. évfordulója után nem sokkal, klubunk kezdeményezésére neve felkerült az embermentők márványtáblájára a Dohány utcai zsinagóga udvarán található Wallenberg emlékparkban.

Tóth Potya István születésének 130. évfordulóján, 2021 júliusában kérelmeztük a Yad Vasem Intézetnél, hogy legendánk Világ Igaza címet kapjon. A Világ Igaza a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetés, 2020-ig összesen 27.712 alkalommal ítéltek oda, ebből 869-et magyar állampolgároknak.

Klubunk ikonikus egykori labdarúgóját és edzőjét 2022 júliusában Zugló posztumusz díszpolgárává avatták, 2022 decemberében egykori lakóhelyénél botlatókövet helyeztünk el a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és Zugló Önkormányzatának összefogásával.

Tóth Potya Istvánról, klubunk példaképéről 2021 februárjában a FradiMédia egy dokumentumfilmmel emlékezett meg.

Cikkajánló

Megkoszorúztuk Rátkai László sírját

Egykori labdarúgónk születésének 80. évfordulója alkalmából tartottunk megemlékezést a nyughelyénél.

Loncar: „Minden hátralevő meccsünk egy igazi döntő!”

Bosnyák középpályásunk elmondta, a szakmai stáb bizalma és a társak nélkül nem menne neki ilyen jól a játék.

HSA Hónap Játékosa: február legjobbját keressük

Szavazzon ön is aktuális szavazásunkon, értékes nyeremények várják!

Fradi Kamion a Kecskemét elleni meccsen

A vasárnapi bajnoki előtt drukkereink megcsodálhatják országjáró büszkeségünket, a Fradi Kamiont.

FTC-Kecskemét: meccsnapi ajánlat

Március 3-án, vasárnap coral fleece és flanel plédünket vehetik meg 20% kedvezménnyel.

Varga Ádám: "Ez a szív diadala volt!"

Kapusunk tizenegyest védett a büntetőpárbajban, ez is kellett a DVSC elleni továbbjutáshoz -VIDEÓ!

„Megmutattuk, hogy csúszni-mászni is képesek vagyunk!”

A DVSC elleni kupagyőzelem után pályaedzőnk, Leandro de Almeida értékelt.

Büntetőkkel jutottunk tovább a MOL Magyar Kupában

Labdarúgócsapatunk 1-1-re végzett a DVSC ellen, és tizenegyesekkel továbbjutott a kupában!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin