2020. február 6.
Megjelent a legendás edzőnk naplóit bemutató könyv
Bemutatták az FTC és a fővárosi levéltár közös gondozásában készült, tudományos igényű kiadványt - VIDEÓ!

Budapest Főváros Levéltárának székházában sajtótájékoztatón mutatták be a levéltár és a Ferencvárosi Torna Club közös gondozásában készült vadonatúj könyvet, a Tóth Potya István edzésnaplói (1925-1930) című kiadványt.

A bemutató éppen az egykori ferencvárosi játékos, később legendás edző halálának 75. évfordulójára esett. A magyar futballban a tudományos alapú edzésrendszer előfutárának, az FTC első hivatásos edzőjének életéről megemlékező cikkünkben IDE KATTINTVA olvashatnak bővebben.

Tóth Potya István az egyik első edző, aki játékosai munkájáról részletes feljegyzéseket készített, nyári és téli edzésprogramokat dolgozott ki, több nyelven beszélt, folyamatosan képezte magát, az FTC játékosaként kapáslövéseitől rettegtek a kapusok. Vezetésével kétszer bajnokságot és háromszor Magyar Kupát nyert a Fradi, ő volt az első nemzetközi kupagyőztes együttes edzője, 1928-ban ugyanis vele nyerte meg a Ferencváros a Közép-európai Kupát. A harmincas években edzőként dolgozott Olaszországban, a második világháborúban a magyar ellenállás tagjaként harcolt és hősi halált halt.

Munkássága nyomán négy edzésnapló maradt fenn, ezeket dolgozta fel, és tudományos igényű, a korszakot, és Tóth Potya István életét bemutató, olvasmányos tanulmányokkal egészítette ki a most elkészült és bemutatott kiadvány.

A könyvbemutatón köszöntő beszédet mondott Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója, dr. Kenyeres István, és Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója is.

„A Ferencváros nem csak egy sportegyesület, de egy eszmeiség is. Ennek az eszmeiségnek egyik kiemelkedő alakja volt Tóth Potya István. Megtiszteltetés, hogy itt lehetek, és egyúttal szeretném megköszönni a Fradi Múzeum, és a levéltár szakembereinek áldozatos munkáját, amely nélkül ez a kiadvány nem valósulhatott volna meg. Ma a Magyarországon élő közel tízmillió emberből körülbelül kétmillióan a Ferencváros szurkolói vagy követői. A fradizmus eszmeisége az egész nemzet számára jelentős, büszkeség ezt az eszmét szolgálni. Ez az eszme sok embernek jelent fényt, boldogságot, sikerélményt. Ezért dolgozunk, ezért kell kupákat, trófeákat nyernünk. És ezért dolgozunk a klubhoz tartozó gyerekek ezreivel is, akik ha nem is lesznek mind élsportolók, igyekszünk jó embereket nevelni belőlük. A fradizmus eszméjét ápolni kell, és ennek a munkának egy újabb állomása a most bemutatandó könyv is” – mondta el köszöntőjében Orosz Pál vezérigazgató.

Ezt követően Tobak Csaba múzeumvezető foglalta össze a Fradi Múzeum munkásságát, és bemutatta a múzeum és a levéltár kapcsolatát, valamint a kötettel kapcsolatos közös munka menetét. Végül a könyv szerkesztője, a levéltár főosztályvezetője, dr. Rácz Attila mutatta be előadásában részletesebben is a kötetet.

A Tóth Potya István edzésnaplói (1925-1930) című kötet limitált példányszámban, 300 példány erejéig a nagyközönség számára is elérhető a Fradi Shopban.

(A borítóképen balról jobbra: Vincze József, a Fradi Múzeum múzeumvezető-helyettese, a könyv tanulmányainak társszerzője, Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója, Rácz Attila, Budapest Főváros Levéltárának főosztályvezetője, a könyv szerkesztője, Török Péter levéltári munkatárs, a könyv szöveggondozója, és Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője, a könyv tanulmányainak társszerzője)

Cikkajánló

Küzdelmes meccsen gól nélküli döntetlen

Férfi labdarúgócsapatunk 0-0-s döntetlent játszott a Vasas ellen a bajnokság 17. fordulójában.

„Nagyon várjuk, hogy saját szurkolóink előtt játsszunk”

Sztanyiszlav Csercseszov beszélt a Vasas elleni bajnokiról és új igazolásunkról, Myenty Abenáról is.

Dibusz és Laidouni is az év legjobbja lett!

A kapusok és a mezőnyjátékosok rangsorában is ferencvárosi labdarúgó lett 2022 legjobbja.

Aissa jó példája: „A Fradiból is lehet topligába jutni”

Hajnal Tamás szerint mind a játékosnak, mind a klubnak is büszkeség és siker egy ilyen jelentős igazolás.

Köszönünk mindent, Aissa Laidouni!

A tunéziai válogatott középpályás két magyar bajnoki címet és egy MMK-t nyert az FTC-vel.

Újdonság: 12 százalék kedvezmény a 12. játékosnak!

Érdemes előbb érkezni a Groupama Arénába, a mínusz egyedik félidőben ugyanis akcióval várjuk...

„Hazai pályán mindig erősebbek vagyunk”

Botka Endre szerint plusz energiát ad a csapatnak a lelátóról érkező támogatás.

FTC–Vasas: meccsnap a fenntarthatóság jegyében!

Íme, meccsnapi programjaink a szombati bajnoki összecsapásra.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin