2023. július 28.
Mint a villám! –Traoré sprintje és ami mögötte van
Az FTC erőnléti stábjának tagja szerint nem Adama Traoré az egyetlen kerettagunk, aki csúcssebességre képes.

Amint arról beszámoltunk, férfi labdarúgócsapatunk csütörtök este 4-0-ra legyőzte az ír bajnok Shamrock Rovers együttesét az UEFA Európa Konferencia Liga-selejtező 2. fordulójának első mérkőzésén. A találkozó negyedik találatát a nyáron szerződtetett Varga Barnabás szerezte, ám ki kell emelnünk az előzményeket is: Adama Traoré a gólt megelőző szituációban 72 métert futott, ebből 34 métert sprintelt (25,1 km/óra feletti sebességgel), miközben a maximális sebessége a GPS jeladó szerint 34,14 km/óra volt. A nem hétköznapi teljesítmény kapcsán Kovács Bence Márk, a Ferencváros erőnléti edzői stábjának tagja válaszolt kérdéseinkre.

- A fáradás, mint jelenség a mérkőzés előrehaladásával teljesen normális dolog. Ha a meccseket nézzük, akkor ezt egy 15 perces bontás mutatja a legjobban, ahol általában a félidők első 15 perce a legintenzívebb, az utolsó negyedórák pedig általában kevésbé azok. Adama sprintje a 74. percben volt, vagyis majdnem belépett az utolsó 15 perces periódusba – mondta el Kovács Bence Márk, aki hozzátette: az ilyen nagy intenzitású futómozgások, amit Adama Traoré produkált nagyon ritkák a mérkőzéseken és az eloszlásuk is teljesen véletlenszerű, szituációfüggő.

- Ami ebben a sprintben kiemelkedő volt, az az elért sebesség, illetve az, hogy a védekező sprintekkel ellentétben a támadó sprintek esetében egy fáradtabb játékos nem feltétlenül indul el minden akcióval. A 74. percben, 3-0-s vezetésnél elindulni egy ilyen labdára nem csak a fizikális erőt, de a mentális felkészültséget is jól mutatja - tette hozzá.

Egy tanulmány szerint az elit futballban alacsony a maximumhoz közeli futóteljesítmények előfordulása. A mérkőzés kontextusa, a játékhelyzet és az egyéni játékosprofil a fő meghatározói ezeknek az eseményeknek, amelyek egy oda-visszavágós párharc esetén a végelszámolásnál akár a mérleg nyelvét is jelenthetik. Mindenesetre megnyugtató a tudat, hogy a Ferencváros keretében nem Adama Traoré az egyetlen, aki hasonlóra képest. 

- Ilyen, vagy ennél magasabb sebesség elérésére több játékosunk is képes – erősítette meg Kovács Bence Márk.

Adama Traoré 34 km/órás spintje egyébként nemzetközi szinten is versenyképes adat. Egy 2021-es kimutatás szerint két évvel ezelőtt a világ leggyorsabb futballistája a kanadai Alphonso Davies volt, akinek a legmagasabb mért sebessége 36,51 km/óra volt. Ezen a listán tízedikként rangsorolták a német Kai Havertzet, aki 35,02-vel sprintelt, tőlük sem sokkal marad el most a Ferencváros mali támadója.

Az írek elleni visszavágót augusztus 3-án, csütörtökön rendezik Dublinban, helyi idő szerint 20.00-tól, magyar idő szerint 21.00-s kezdettel. Az idegenbeli mérkőzésre elindult a voucherek értékesítése, ezzel kapcsolatban ITT minden információ elérhető!

UEFA Európa Konferencia Liga-selejtező, 2. forduló, 2. mérkőzés

Shamrock Rovers–FTC

2023. augusztus 3., csütörtök, helyi idő szerint 20.00, magyar idő szerint 21.00

Jegyvásárlás: online, a meccsjegy.fradi.hu oldalon vagy személyesen a Groupama Aréna jegypénztárainál (H.: zárva, K-P.: 10-18, Szo.: 9-13, V.: zárva, kivéve meccsnapon)

 

Váltsa meg bérletét most és nyerjen utat a csapattal!

Most igazán megéri szezonbérletet vásárolni a Ferencváros férfi labdarúgócsapatának hazai bajnoki mérkőzéseire, ha ugyanis annyira szerencsés, hogy éppen ön lesz a 7000., aki bajnoki bérletet vált a Groupama Arénába, olyan élményt kap ajándékba, amelyre egészen biztosan élete végéig emlékezni fog! A 7000. szezonbérletes extra nyereményként egy kétfős utazást kap az FTC egyik, a klub által kiválasztott idegenbeli nemzetközi kupamérkőzésére. Részletek: ITT!

Cikkajánló

Abena kezdett, Suriname győzött

Labdarúgónk végigjátszotta a világbajnoki selejtezőt Anguilla ellen.

,,Remélem, hogy Svájc ellen ugyanígy folytatom”

Az Izrael ellen két gólt szerző Varga Barnabás optimista az Eb-rajt előtt.

Varga Barnabás vezérletével győzött a válogatott!

Támadónk két gólt és egy gólpasszt jegyzett az Eb előtti utolsó, Izrael elleni felkészülési mérkőzésen.

Örmény siker Szevikjan-gólpasszal

Szélsőnk Kazahsztán ellen lépett pályára.

Botka Endre: „Nincs nyomás a csapaton”

Védőnk az Izrael elleni találkozó előtt nyilatkozott.

VIDEÓ: „Van szakértő segítségem a bérleteladásban”

Két napig szurkolóink idén is labdarúgóink közreműködésével vehették vagy újíthatták meg bérletüket – VIDEÓ!

Vegye meg szezonbérletét, értékes ajándékokat nyerhet!

Vespa motor, népligeti edzéslátogatás, VIP Gold jegyek és bérletár visszatérítés is a nyeremények között.

Az MBH Bank támogatja a Fradi élményt

A „Fradi Élmény” program és a Groupama Aréna Skybox-szintek névadó szponzora lett a hitelintézet.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin