2019. november 13.
Retro Fradi: Uruguay világbajnokként járta meg ellenünk
Labdarúgócsapatunk 90 éve otthonában győzte le Uruguay-t, amely ellen pénteken három fradista bizonyíthat.

Mint ismert, a magyar labdarúgó-válogatott péntek este Uruguay nemzeti csapatát fogadja a Puskás Aréna ünnepélyes nyitómérkőzésén, amely összecsapás egyben korábbi futballistánk, Gera Zoltán pályafutása előtt is hivatott tisztelegni. Ez alkalomból idézzük fel a Ferencvárosi Torna Club 1929-es dél-amerikai túráját, melynek során a kor legjobbját, az uruguay-i csapatot is sikerült legyőzni.

Férfi labdarúgócsapatunk a magyarországi profi-éra első éveiben, 1929-ben már kontinens-szerte ismert együttesnek számított: 11 bajnoki cím és négy Magyar Kupa-siker mellett 1928-ban elhódította például a Közép-európai Kupa serlegét is, amely a korszak legfontosabb nemzetközi futballkupája volt. Nem volt meglepő tehát, amikor 1929-ben dél-amerikai túrára invitálták csapatunkat.

A Ferencváros hosszadalmas utazást követően, mintegy tíznapos hajóút majd vonatozás után jutott el Brazíliába, ahol bemutatkozásképpen – hátrányból fordítva – Takács II József duplájával 2-1-re verte Sao Paulo válogatottját. További két-két brazíliai döntetlen és vereség után újabb nagy utazás következett, az FTC ugyanis 2000 kilométernyi hajózás után Uruguayban folytatta.

Vendéglátónkat akkor már kétszeres olimpiai bajnokként (1924, 1928) jegyezték, egy évvel később pedig Uruguay megnyerte a sportág történetének első világbajnokságát is, azaz vitán felül a földkerekség legjobbja volt. Ami azt illeti, nem voltunk illedelmes vendégek, hiszen az 1929. július 21-én 15 órakor kezdődő összecsapás alig 25 perce zajlott, amikor már 3-0-ra vezettünk: a 7. percben Rázsó Izidor, a 18. és a 23. minutumban pedig Takács II József talált be.

- Minden ideg feszül, minden szem a labdára mered. Megszólal a síp és elindul a labda mögött a gyilkos, viharos, feltarthatatlan magyar roham. Ennek a rohamnak nem lehetett ellenállni. Ez a roham huszonöt percig tartott és ámulatba ejtette Uruguay népét, amint három gólt kergetett be abba a veretlen kapuba. S ahogy az uruguayi nézősereg nem értette meg ezt a csodát, úgy fojtja a boldogság, az öröm mámorát az itthoniak szívébe a kérdés: hogyan történhetett ez? – írta a korabeli Nemzeti Sport.

Az „uruk” a rendes játékidő hosszabbításában szerzett két góllal szépítettek, így Tóth Potya István Amsel – Hungler II, Papp – Fuhrmann, Bukovi-Bukovay, Obitz – Rázsó, Takács II, Turay, Toldi, Kohut összeállítású együttese 3-2 arányban nyert. Világraszóló diadal volt, melyet gyors reváns követett, a turné következő meccsén egy hét múlva már Uruguay nyert 3-0-ra.

A dél-amerikai „kalandozás” Argentínában zárult, az ottani mérkőzések 90. évfordulója kapcsán éppen az idén februárban kiállítás nyílt Buenos Airesben, a River Plate stadionjában.

Az Uruguay-verés kerek jubileumának évében, 2019.11.15-én, pénteken három válogatott fradista Dibusz Dénes, Lovrencsics Gergő és Varga Roland kaphat lehetőséget arra, hogy magyar csapat képviseletében újra legyőzze a FIFA-ranglistán manapság ötödikként rangsorolt, világsztár labdarúgókkal érkező kétszeres világbajnok Uruguay-t.

Cikkajánló

A Fradi aranyéve az év legjobban várt könyvében!

Kérd az FTC 2019-es Évkönyvét november 28-ig kedvenc Fradi-sportolód aláírásával!

Máté Csaba: „Számomra ez meglepetés volt” - videó

Máté Csaba felnőtt csapatunknál, míg fia, Máté Roland U19-es együttesünknél dolgozik a Fradi sikeréért.

Rekordot döntött támadónk, aki a forduló legjobbja lett

Az NB I 12. fordulójának támadónk, Tokmac Nguen lett a legjobbja, ráadásul mindezt rekordértékkel tette meg!

Kapusunk új és örömteli feladatai a Fradi TV-ben

Dibusz és az apaság, Máté Csaba és Roland, hokisaink különleges edzése, valamint címlapfotózás a Fradi TV-ben!

Parádés játékkal, kiütéssel nyertünk Debrecenben!

Varga Roland és Tokmac duplázott, Bőle varázslatos gólt lőtt, Csontos bemutatkozott. 6-1-re vertük a Lokit!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin