2022. szeptember 14.
Somália: „A Fradiban megvan a kellő kvalitás”
Korábbi brazil játékosunkkal franciaországi karrierjéről és a csütörtöki UEL-meccsről beszélgettünk.

Szeptember 15-én, csütörtökön 18.45-től bajnoki és kupacímvédő férfi labdarúgócsapatunk a török bajnok Trabzonspor emlékezetes 3-2-es legyőzése után a francia élvonal, vagyis a Ligue 1 tavalyi bronzérmesével, az AS Monacóval csap össze idegenben, az UEFA Európa Liga csoportkörének második fordulójában. A hercegségbeliek a velünk párhuzamosan futó találkozón 1-0-ra győztek Belgrádban a Crvena zvezda vendégeként, vagyis a H-csoport két győztes együttese csap össze most csütörtökön. Riválisunkat korábban már részletesen bemutattuk EBBEN a cikkben, de nemrégiben újabb érdekes információkat osztottunk meg ellenfelünkről, amelyet ITT talál meg. 

Azonban van egy korábbi labdarúgónk, aki konkrét tapasztalatokkal, élményekkel rendelkezik, ha eszébe jut az AS Monaco. Ő pedig nem más, mint a korábbi közönségkedvenc brazil Somália, aki két ízben, 2011 és 2015, valamint 2020 és 2022 között erősítette klubunkat. Magyarországi karrierje alatt 229 mérkőzésen szerepelt az FTC mezében, és 29-szer talált az ellenfelek kapujába, ott volt a mieinkkel 2020-ban a Bajnokok Ligája csoportkörében, illetve tavaly az UEFA Európa Liga csoportkörében is. Két Fradi-korszaka között pedig Franciaországban is kipróbálhatta magát a Toulouse együttesében, amelynek színeiben többször is játszott a Monaco ellen, így felkerestük korábbi játékosunkat, akivel a Fradi utáni élete mellett a franciaországi karrierjéről és a Fradi csütörtöki esélyeiről is beszélgettünk.

- Köszönöm, remekül vagyok, most még Magyarországon vagyunk a családommal, ugyanis várjuk, hogy a családom különböző engedélyei, papírjai elkészüljenek, csak ezt követően mehetünk Brazíliába – kezdte Somália, aki fél éve büszke édesapának mondhatja magát. – Csodálatos megtapasztalni az apaság minden percét, nagyon élvezem, a kisbabánk már hathónapos, jó nagy baba. Minden nap maga a csoda, rengeteget tanultam az elmúlt hónapokban, szerintem jól megy az apaszerep.

Korábbi négyszeres magyar bajnok és kétszeres Magyar Kupa-győztes játékosunk nem szakadt el klubunktól, figyelemmel kíséri a Fradi minden mérkőzését.

- Természetesen láttam a Trabzonspor elleni találkozót. Kiváló kezdés ez a csoportkörben, a török bajnok legyőzése nagy fegyvertény, és emellett a bajnokságban is jól kezdtünk. Szurkolok a fiúknak, csak így tovább!

Somália, ahogy fentebb írtuk, a francia élvonalban is kipróbálhatta magát 2015 és 2018 között a Toulouse színeiben, így ezt az időszakot is felidézte.

- Elképesztő szakasz volt az a pár év a karrieremben, hiszen rengeteg új dolgot megtanultam a pályán és azon kívül is. Komoly, nagy tudású játékosok ellen játszhattam hétről hétre. Emberileg is sokat fejlődtem Franciaországban, még a nyelvet is egész jól elsajátítottam. A francia klubfutball kicsit technikásabb és fizikailag is többet követelt meg tőlem, amikor megérkeztem a Toulousehoz, ez akkor kihívás volt a számomra, hogy felvegyem ezt a ritmust. Kellett néhány hét és pár meccs, mire hozzászoktam ehhez a légkörhöz és tempóhoz, de utána minden letisztult, csodálatos tapasztalatokkal gazdagodtam a karrierem ezen szakaszában.

Somália több alkalommal és farkasszemet nézhetett az AS Monaco labdarúgóival, sőt, 2016. október 14-én a Toulouse 3-1-es győzelméből gólpasszal vette ki a részét a sikerből egy olyan ellenféllel szemben, amelyben ott volt többek között a jelenleg a Liverpoolt erősítő honfitársa, Fabinho, a Manchester City-ben játszó portugál Bernardo Silva, míg a monacói padon már ott ült bevetésre készen egy fiatalember, egy bizonyos Kylian Mbappe.

- Mindig nehéz volt a Monaco ellen játszani, hiszen igazi világsztárok alkották a csapatukat, de emlékszem, hogy a Barcelonát is korábban erősítő dán, Martin Braithwaite nálunk játszott akkoriban. A kvalitás az ő csapatukban volt, de a labdarúgásban semmi sem lehetetlen, és ezt azon a napon meg is mutattuk. Csereként álltam be és adtam egy gólpasszt Braithwaite-nek. Az egy csodás este volt, megvertük a későbbi bajnok Monacót. Örömmel gondolok vissza arra a találkozóra a mai napig, még videóim is vannak róla.

A múlt után Somália már a jövővel foglalkozott, korábbi brazil labdarúgónk szerint az AS Monaco kiemelkedik a csoportunkból, de a Fradi a Trabzonspor ellen mutatott bátor játékával esélyt teremthet magának egy jó eredmény elérésére.

- A labdarúgás csodálatos sportág, hiszen a papírformát sok esetben fel lehet borítani. Azt gondolom, hogy a Fradiban megvan a kellő kvalitás ahhoz, hogy megnehezítse a Monaco dolgát. A Trabzonspor ellen megmutatta a Fradi, hogy egy igazi csapat, mindenki az utolsó leheletéig küzdött még emberhátrányban is. Mindenképpen nézni fogom a mérkőzést, nagyon bízom a srácokban. Van már három pontunk, de van még öt mérkőzés is. Ha a csapat tavasszal is szeretne európai kupameccset játszani, akkor további győzelemre és pontokra lesz szüksége. Sok sikert kívánok srácok, alig várom, hogy lássam a találkozót! Hajrá, Fradi!

Szeretne ott lenni csapatunk hátralévő két hazai UEL-találkozóján? Akkor kattintson IDE!

Cikkajánló

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

FTC-DVSC: Jegyinformációk

Elindult a jegyértékesítés a DVSC elleni május 5-i hazai bajnokinkra.

Anyák napi ajánlat

Harmincöt százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a női kapucnis pulóvert és a pamut melegítőnadrágot.

„Ahhoz, hogy duplázzunk, minden erőnkre szükség van”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics mondta el várakozásait a szerdai, Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntőről.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin