2023. február 24.
Üdv újra, Bayer Leverkusen!
A tavalyi szezonhoz hasonlóan ismét szembekerülünk a vörös-feketékkel. Ellenfélbemutató!

A kezdetek
A klubot 1904-ben a Bayer-gyógyszergyár dolgozói alapították, innen a becenév, a „Werkself”, azaz a „gyógyszergyáriak”. A futballcsapat megalapítása további négy évet váratott magára, erre végül 1907. március 31-én került sor. A csapat színe a kezdetektől fogva vörös és fekete. Az akkor még Fußballverein 04 Leverkusen néven indult együttes a kölni körzeti másodosztályban kezdte. A klub 1923-ban kettészakadt: a labdarúgás különvált a tornasportól, és önnállósult. Ebben az időszakban mind a játékosok, mind a szurkolók szinte kizárólag a gyár munkásai közül kerültek ki. Az igazi változás a második világháború után kezdődött, hiszen 1949-ben feljutottak a nyugat-német bajnokság másodosztályába, innentől az amatőr futball helyét pedig átvette a profi labdarúgás.

A Bundesligában
Az elkövetkező két évtizededben hol a harmadosztályban, hol a másodosztályban szerepelt a klub. Bár 1968-ban mindössze egy osztályozón múlt a feljutás a legmagasabb ligába, az áttörés végül 1979-ben jött el, amikor a Bayer Leverkusen kiharcolta a részvételt a Bundesliga I-be, melynek azóta is megszakítás nélkül tagja. Első mérkőzésüket éppen a Bayern München ellen játszották, a szezont pedig végül a 12. helyen fejezték be. A nemzetközi kupákban 1984-ben mutatkozott be a Leverkusen: az UEFA-Kupában a svéd Kalmar FF kiejtése után a cseh Dukla Praha már túl nagy falatnak bizonyult. Három év múlva ismét kiharcolták a részvételt, és ekkor le is tették névjegyüket Európában: az Austria Wien (5-1), a Toulouse FC (2-1) és a Feyenoord után (3-2) után következett az FC Barcelona az UEFA-Kupa negyeddöntőjében. A hazai 0-0 után mindenki biztos volt a katalánok továbbjutásában, azonban hatalmas meglepetésre a Camp Nouban a gyóygszergyáriak 1-0-ra nyertek, így bejutottak az elődöntőbe, ahol a szintén német Werder Bremenen (1-0) is túl léptek, így következhetett a kétmeccses döntő a kisebbik barcelonai csapat, az Espanol ellen. A katalóniai első meccsen 3-0-ra nyert a hazai csapat, így a visszavágó formaságnak tűnt, azonban a Leverkusennek sikerült kiegyenlítenie a párharcot, így következtek a büntetők, ahol a németek pontosabbnak bizonyultak. A Bayern Leverkusen hatalmas meglepetésre magasba emelhette az UEFA-Kupát.

A német újraegyesítés után, 1993-ban a Leverkusen megszerezte első hazai trófeáját, miután a Német Kupa döntőjében 1-0-ra legyőzte az Hertha ötödosztályban szereplő második csapatát. 1997-ben mindössze 2 ponttal csúsztak le a bajnoki címről, valamint ebben az évben adták át a ma is használt BayArénát. 2000-ben ennél is közelebb jutottak a „salátástálhoz”: az utolsó forduló előtt a Leverkusen előnye 3 pont volt a Münchennel szemben, tehát akár egy döntetlen is elég lett volna a bajnoki címhez. Az ellenfél az újonc SpVgg Unterhaching volt, nekik tét nélküli volt a mérkőzés, hiszen távol voltak a kieső helyektől, de az európai kupainduláshoz szükséges pozícióktól is. A mérkőzést viszont egészen érthetetlen módon az Unterhaching nyerte Ballack öngóljával és Markus Oberleitner találatával. A Werder Brement 3-1-re felülmúló Bayernek összejött az az egyetlen helyzet, mely alapján jobb gólkülönbségének köszönhetően megnyerhették a bajnoki címet.

2002: A hajszál hiján a legcsodálatosabb szezon
Valószínüleg a futballtörténelemben páratlan az a pár nap, amin 2002 májusában keresztülment a Bayer Leverkusen. Először a Bundesligát engedték ki a kezük közül, pedig három fordulóval a vége előtt még öt pont volt a gyógyszergyáriak előnye, de a végére mindez elolvadt, így a Dortmund emelhette a magasba a trófeát. Pár nappal később a kupadöntőben a Schalke 04 aratott győzelmet a Leverkusen felett, majd következett a Bajnokok Ligája döntője, ahol Zinédine Zidane legendás találatával a Real Madrid 2-1-re nyert, így a németek átvehették a harmadik ezüstérmüket. Az azóta eltelt két évtizedben a legközelebb 2011-ben jártak a bajnoki címhez, azonban akkor is csak a második hely jött össze, ezen kívül kétszer (2009, 2020) vehettek át ezüstérmet a Kupában.

Az idei szezon
A Bundesliga 2021/2022-es kiírásában elért harmadik helynek köszönhetően a Bayer 04 Leverkusen az idei szezonban automatikusan a Bajnokok Ligájában indulhatott, ahol a „B” jelű csoportba került, a Porto, a Club Brugge, valamint az Atletico Madrid mellé. A vörös-feketék a Club Brugge ellen vereséggel kezdtek (0-1), aztán legyőzték az Atleticót (2-0), majd kétszer kikaptak a Portotól (0-2, 0-3). Madridban 2-2-es döntetlent játszottak, az utolsó meccsükön pedig a Brugge ellen 0-0-t, így a harmadik helyen végeztek a belga, valamint a portugál csapat mögött. Ez azt jelentette, hogy az UEFA Európa Liga „knock-out” körében folytathatták, ahol azt az AS Monacót kapták ellenfelül, amely az idei csoportkörben kétszer is vereséget szenvedett a Ferencvárostól.

A legjobb tizenhatba kerülésért előszőr a BayArenában csaptak össze a csapatok, ahol a Monaco 3-2-re győzött, így előnyből várhatta a visszavágót. A Vécsei Bálint góljáról minden Ferencváros szurkolónak örökre emlékezetes Stade Louis II-ben azonban a Leverkusen győzött 3-2-re, így következett a ráadás, amely nem hozott gólt, a tizenegyes-párbajban pedig a Monaco egyet hibázott, míg a Leverkusen mind az ötöt belőtte, így a németek jutottak tovább az UEFA Európa Liga nyolcaddöntőjébe.

A Bundesligában nem muzsikálnak túl jól idén a Rajna-partiak: a világbajnokság óta lejátszott hat meccsen háromszor győztek, háromszor kikaptak, így jelenleg a 10. helyet foglalják el a tabellán. Az együttes a Német Kupában már nem érintett, miután nagy meglepetésre 4-3-ra kikapott a harmadosztályú Elversbergtől a legjobb 32 között.

A csapat
Ha csak a keretek összértékét nézzük, a Ferencvárosnak nem sok esélye lenne, hiszen a Transfermarkt adatai alapján a német csapat értéke majdnem a tízszerese a magyarénak: 416.35 millió 43.75 millió euró ellenében. A gyógyszergyáriak keretéből ketten is értékesebbek, mint a teljes FTC: a 19 éves kora ellenére rendszeresen kezdő Florian Wirtzet 70 millióra, míg a 20 éves, francia válogatott Moussa Diabyt 50 millióra taksálják, aki az idei szezonban szerzett 10 góljával a csapat legeredményesebb labdarúgója. De nem marad el tőlük sokkal a 2020-as Európa Bajnokság társgólkirálya, Patrik Schick sem, hiszen a cseh támadót 38 millióra értékelik.

Közös múlt
Az UEFA Európa Liga 2021/2022-es kiírásában mindkét csapat a G-csoportban kapott helyet, ahol rögtön az első mérkőzésen szembe is kerültek egymással. Bár a leverkuseni mérkőzés elején Ryan Mmaee gyorsan gólt szerzett, a félidő végén Exequiel Palacios egalizált, a második játékrészben pedig Florian Wirtz megszerezte a győztes találatot, így a Ferencáros bár közel járt a pontszerzéshez, végül anélkül távozott Leverkusenből.

Az utolsó fordulóban Budapesten azonban sikerült visszavágni: a már mindkét csapat számára tét nélküli mérkőzésen Aissa Laidouni góljával 1-0-ra nyert a Fradi.

 

Együttesünk először március 9-én, csütörtökön 18.45-től idegenben, 16-án, szintén csütörtökön pedig 21 órától Budapesten, a Puskás Arénában lép pályára.

Legyen részese, vegye meg a Fradiért! Vásárolja meg belépőjét az UEL-nyolcaddöntő visszavágójára! Jegyvásárlás ITT!

Már kaphatók a jegyek futballcsapatunk következő két hazai mérkőzésére! Bajnokcsapatunk március 3-án, pénteken 20.15-től a Mezőkövesdet, majd március 12-én, vasárnap 18.15-től a Puskás Akadémiát fogadja a Groupama Arénában. Jegyvásárlás ITT!

Továbbra is zajlik a bajnoki bérletek értékesítése. Részletek ITT!

Cikkajánló

Dibusz, Botka és Varga B. az Eb-keretben

Marco Rossi tartalékként Lisztes Krisztiánt is beválogatta a nemzeti együttes keretébe.

FTC-Újpest: meccsnapi ajánlat

Harminc százalékos kedvezménnyel vehetik meg a Fradi x Cornavin 34. bajnoki órát.

Félmillió forinttal támogattuk a Mentor Alapítványt

A DVSC elleni mérkőzés alkalmával minden eladott jegy után 100 forintot adományoztunk a Mentor Alapítványnak.

Töltse le címvédő labdarúgóink legújabb csapatfotóját!

Varázsolja zöld-fehérbe monitorját az újabb kupatavaszt elért együttesünk csapatfotójával!

Lépjen be a Fradival a kiterjesztett valóságba!

Töltse le a Fradi Appot és próbálja ki a kiterjesztett valóságon alapuló bajnokavató animációnkat a derbin.

„A döntőt nem játszani, hanem megnyerni kell!”

Dejan Sztankovics és Mohammed Abu Fani mondta el várakozásait a Paks elleni MOL Magyar Kupa-döntőről.

Indul a jegyértékesítés a szezonzáró derbire

Május 19-én, vasárnap 20.15-től fogadjuk az Újpestet, majd sor kerül az ünnepélyes bajnokavatásra.

Sajtóakkreditáció az Újpest elleni bajnokira

A sajtó munkatársai május 17., péntek 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a vasárnapi bajnokira.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin