2022. szeptember 6.
Pozitív mérleggel várhatjuk a bombaerős török bajnokot
Csapatunk eddig hat mérkőzést vívott az európai porondon török ellenféllel szemben, és négyszer is nyert.

33-szoros bajnok és 24-szeres kupagyőztes férfi labdarúgócsapatunk zsinórban negyedik alkalommal szerepel az európai kupaporondon, 2019-hez és 2021-hez hasonlóan, ezúttal is az UEFA Európa Ligában. 2020-ben pedig a Bajnokok Ligája főtábláján vitézkedtünk. 

Az első csoportmérkőzésre szeptember 8-án, este 21.00-től kerül sor, amikor is a török bajnok Trabzonsport fogadjuk. Jegyek EZEN a linken vásárolhatók. A múltban eddig az FTC három párharcban, összesen hat meccsen találkozott török együttesekkel az európai kupaporondon, és a mérlege pozitív.

A Fradi első törökök elleni párharcához 1963-ig kell visszamenni, szeptember 11-én ekkor a Galatasaray volt az ellenfelünk a Bajnokcsapatok Európa-kupájában, vagyis a BEK-ben, a Bajnokok Ligája elődjében. A Mészáros József edzette, Aczél – Novák, Páncsics, Dalnoki – Vilezsál, Perecsi – Fenyvesi II., Galambos, Albert, Rátkai, Fenyvesi kezdővel kiálló Fradi végül 4-0-s vereséget szenvedett Isztambulban. A visszavágóra október 12-én került sor az Üllői úton, ahol hiába nyertünk Albert Flórián duplájával, a továbbjutás nem sikerült.

Néhány évvel később, 1971-ben az UEFA Kupába sodort elénk az élet török ellenfelet, ekkor egy másik isztambuli sztárcsapatot, a Fenerbahcét. Az 1971. szeptember 15-én lejátszott törökországi odavágón Csanádi Ferenc vezetőedző a Géczi – Vépi, Páncsics, Bálint, Megyesi – Juhász, Rákosi, Kű – Szőke I., Albert, Mucha kezdőt küldte a pályára. A 40.000 néző előtt zajló meccsen az 59. percben megszerezték a vezetést a hazaiak, de Kű Lajos Albert Flórián és Szőke István összejátéka után betalált a törököknek, így 1-1-s döntetlennel zárult a mérkőzés.

Két héttel később került sor a visszavágóra a Népstadionban, mintegy 15.000 szurkoló előtt. Csanádi Ferenc ezúttal a Géczi – Vépi, Páncsics, Megyesi – Juhász, Bálint – Szőke I., Branikovits, Albert, Kű, Rákosi kezdőnek szavazott bizalmat. A mérkőzés főszereplője Branikovits László volt, aki mesterhármast ért el, és mivel a vendégek csak a 89. percben tudtak szépíteni, a Fradi 3-1-re győzött, összesítésben pedig 4-2-es eredménnyel jutott tovább. Ebben az idényben a mieink meg sem álltak a sorozat elődöntőjéig.

Ezt követően jó ideig nem kerültünk össze török klubbal. A következő dátum 2002. szeptember 19., amikor az UEFA Kupa második körében a Kocaelispor volt az ellenfelünk. A továbbjutásunk már itthon eldőlt, miután a Szűcs L. – Vukmir, Dragóner, Gyepes – Kriston, Kapic, Lipcsei, Szkukalek – Gera, Tököli, Leandro összeállítású FTC Tököli duplájával, illetve Lipcsei és Dragóner góljával 4-0-ra győzött.

Volt ok az örömre a Kocaelispor legyőzése után.

Garami József csapata aztán Törökországban is nyert 1-0-ra Lipcsei Péter találatával, és simán, 5-0-s összesítéssel bejutott a harmadik körbe, ahol aztán a Vfb Stuttgart állított meg minket.

Eddig tehát a Fradi összesen három párharcot vívott török klubok ellen az európai kupaporondon. Az eddigi mérlegünk négy győzelem, illetve egy-egy döntetlen és vereség, vagyis pozitív mérleggel várhatjuk a Trabzonspor elleni, csütörtöki mérkőzést. Egyébként aktuális ellenfelünk mindössze egyszer vívott európai párharcot magyar csapat ellen, igaz, abban nem sok babér termett neki. 2012-ben a Videoton az akkor már nem UEFA, hanem Európa Liga néven futó sorozat rájátszásában került össze a trabzoniakkal, és két 0-0-s mérkőzés után, a Sóstói Stadionban büntetőpárbajjal dőlt el a csoportkörbejutás sorsa. Itt végül a fehérváriak 4-2-re nyertek és kiejtették a törököket.

Még egy kis érdekességnek is utánajártunk. A magyar csapatok összesen 35-ször néztek farkasszemet török riválissal minden európai kupasorozatot vizsgálva. Ezekből 13-szor nyertek a mieink, kilencszer született döntetlen és 13-szor örülhettek a törökök, vagyis egy esetleges Fradi-sikerrel a mi oldalunkra dönthetnénk el a mérleg nyelvét.

Persze ez a török pontvadászat már nem ugyanaz mint a régebbi időkben, a jelenlegi bajnoki címvédő bombaerős, csaknem 130 millió eurót érő kerettel, önbizalomtól duzzadó topjátékosokkal - nem túlzás állítani - favoritként érkezik Budapestre. Hogy mennyire erős csapattal kell megmérkőznünk, arról ITT lehet olvasni bővebben.

Az FTC Trabzonspor elleni, hazai UEL-találkozója szeptember 8-án, csütörtökön este 21.00-kor kezdődik.

Cikkajánló

Együtt a lelátón! – Elindult a bérletértékesítés!

Nagy kedvezményt kapnak, akik az early bird időszakban vásárolják meg bérletüket a 2024/25-ös idényre.

FTC-Kisvárda: meccsnapi programok

Április 20-án, szombaton a Kisvárda elleni bajnokin az Egészségnap kerül a középpontba.

Közösen ültetett fát az FTC és a Provident

A pénzügyi szolgáltató vállalat Provigreen elnevezésű programjában az április a fenntarthatóságról szól.

A Föld Napja: Szedd össze magad!

A Föld Napja alkalmából különleges eseménnyel készül klubunk a Kisvárda elleni labdarúgó bajnokira.

Zachariassen is nézett, amikor Wingo rávágta, hogy…

Futballistáinkat különleges játékra hívtuk, amelyben az Újpest, a Barca és a Liverpool is pontot ért - VIDEÓ

Elindult a jegyértékesítés az MK-elődöntőre

Férfi labdarúgócsapatunk április 24-én, szerdán 20 órakor lép pályára a Nyíregyháza ellen.

Így lehetünk bajnokok szombaton

Férfi labdarúgócsapatunk közel került a bajnoki cím megvédéséhez.

Fradi Kamion a Kisvárda elleni meccsen

A Kisvárda elleni bajnoki előtt drukkereink 14 és 17 óra között megcsodálhatják országjáró járművünket.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin