2023. december 24.
Ünnepi interjú az FTC csapatkapitányával
Férfi labdarúgócsapatunk kapusával, Dibusz Dénessel az évről és az ünnepekről beszélgettünk.

Dibusz Dénes a Fradi család egyik meghatározó szereplője. A kapus közel 10 éve szolgálja a Ferencvárost, amelynek színeiben eddig hat magyar bajnoki címet és négy Magyar Kupát nyert, valamint nemzetközi sikereinkben is fontos szerepe van. A 33 éves kapuvédő évértékelő interjút adott a FradiMédiának, ebben beszélt a futballpályán történtekről és a karácsonyi időszakról, de üzent szurkolóinknak is.

- Ha a naptári évet nézzük, hirtelen talán az a három legmaradandóbb siker, hogy volt bajnoki cím, Konferencia Liga-csoportkör, majd meglett a kupatavasz is. Ez így nagyon jól néz ki, de talán egy fokkal árnyaltabb a kép. Te hogy látod ezt?
- Ha azt nézzük, hogy tényleg sok mindent elértünk, és megvolt a bajnoki cím, valamint a Konferencia Liga folytatásában is ott leszünk tavasszal, akkor lehet sikeresnek ítélni az évet, de azért már tavasszal érződött az, hogy nem az igazi a játék, nem voltunk annyira eredményesek, mint a szezon korábbi részében. Sajnos ez a júliusi Bajnokok Ligája-selejtezőn csúcsosodott ki, ahol a Klaksvíktól, hazai pályán vereséget szenvedtünk. Ez azért nagyon érdekes, mert az volt az egyetlen elveszített nemzetközi találkozónk az évben. Az egyértelműen fájó pontja a 2023-as esztendőnek. De azt gondolom, hogy itt a Konferencia Liga-csoportba bejutással, illetve az onnan való továbbjutással talán tudtunk ezen picit kozmetikázni. Ahogy többször is elmondtam, a BL-kiesés után kutya kötelességünk volt, hogy amit lehet, azt hozzuk ki az idei nemzetközi szereplésből. Meglátjuk, hogy mit tartogat még számunkra ez a szezon, de azt gondolom, hogy a „kármentés” eddig jól sikerült. A bajnokságban az utóbbi hetekben voltak problémáink, úgyhogy nem lehetünk elégedettek összességében, de szerencsére ott még van bőven lehetőség javítani. Remélhetőleg egy jó téli felkészülés után tudunk majd egy olyan sorozatot produkálni a tavasszal, aminek az lesz a vége, ami az elmúlt szezonokban volt, vagyis sikerül újra megvédeni a címünket.

A BL-búcsú fájó pont, de Dibusz Dénes és az FTC a Konferencia Ligában eljutott az egyenes kieséses szakaszba

- Volt két edzőváltás is ebben az évben. Ezeken hogyan lendült át a csapat?

- Gyakorlatilag mióta itt vagyok, ilyen nem is történt, hogy hasonló rövid időn belül ennyi váltás lett volna. A BL-selejtezős vereség után Sztanyiszlav Csercseszovtól elköszönt a vezetőség, a helyét Máté Csaba vette át. Ő azt gondolom, nagyon jó munkát végzett, talán várakozásokon felül is szerepelt a csapattal. Nem is csak az eredményessége miatt mondom ezt, a szerzett gólok, a közönségszórakoztató játék is megvolt nála. Viszont nyilván, ahogy már sokszor elmondták a vezetők, ők más irányban gondolkodtak hosszú távon, ennek eredményeképpen szeptember elején jött Dejan Sztankovics, akinek érkezésére nagyon jól reagált a csapat. Érezhető volt, hogy mindenki bizonyítani szeretne neki, egy újabb energialöketet adott a személye a csapatnak. Sokáig nagyon jól is néztek ki az eredmények, többnyire jó volt a játék is, aztán az ősz második felére több nyögvenyelős mérkőzés lett, és nehezebben jöttek az eredmények, több olyan vereséget szenvedtünk, ami azt gondolom, hogy nehezen magyarázható. Igyekszünk ezekből levonni a következtetéseket, és úgy nekimenni a tavaszi szezonnak, hogy ilyen kisiklások már ne legyenek benne. Dejan Sztankovicshoz fűződik az, hogy veretlenül zártuk a Konferencia Liga csoportkörét, ez azt gondolom, hogy ilyen ellenfelek ellen ez nagy fegyvertény. Büszke lehet ő is a saját, illetve a csapat teljesítményére is.

- Majdnem 60 tétmeccset játszottál az évben. Ez egy nagyon nagy szám, sok komoly mérkőzéssel… Mennyire fáradtál el az év végére?
- Ilyenkor már persze érződik a sok-sok mérkőzés meg edzés, gyakorlatilag három-négy naponta meccs volt egész évben, szóval nagyon fárasztó egy év volt, de nincs mese, bírni kell, ez a kötelesség, ez a munka. Minden mérkőzésre igyekszem rendelkezésre állni a legjobb állapotban. Amit tudok, megteszek ezért a pályán kívül, és bízom benne, hogy ez jó teljesítménnyel tud párosulni.

- Egy olyan ember, akinek a mindennapjai az élsportról szólnak, mennyire tud kikapcsolni a rövid téli pihenő alatt? A te esetedben könnyen megy ez az átállás?
- Nem szokott gond lenni ezzel. Bevallom őszintén, mióta a Fradinál védek, gyakorlatilag azóta nem volt olyan téli pihenő, amikor úgy „hű, de nagyon hiányzott volna” a játék. Egy kéthetes szünet alatt azért nem nagyon jön meg az az érzés, hogy de jó lenne már elkezdeni az edzéseket. Azért korábban, amikor még más volt a bajnokság lebonyolítása, sokkal hosszabb téli szünet volt, akkor mindig éreztem pár hét után, hogy hiányzik, most viszont már úgy vagyok vele, hogy minden percet, amit a pihenéssel lehet tölteni, azt megpróbálom kihasználni.

- Különleges ünnepi időszak elé nézel: októberben kislányod született, így már kétszeres édesapaként ünnepelhetsz.
- Lotti pont karácsonykor lesz kéthónapos, hiszen október 24-én született. Ez lesz az első olyan karácsony, amikor négyen ülünk majd a fa köré, én is nagyon várom, hogy milyen lesz. Családi körben fogjuk tölteni az ünnepet, megyünk haza Pécsre és Komlóra a családtagokhoz. Igyekszünk ezt a rövidke kis időt kihasználni arra, hogy mindenkivel találkozzunk, és kicsit fel tudjunk töltődni.

- Van bármi olyan ünnepi szokás, hagyomány, amit gyermekkorodból átmentettél, és az idén is előkerül?
- Különösebben nincsen. Ilyenkor azért a karácsonyi menü általában ugyanaz, megvannak a tradicionális karácsonyi ételek, amiket el szoktunk fogyasztani, de ameddig még nem telepedünk le véglegesen, nagyon nehéz ezt a rutint beállítani. Az idén például 24-én fogunk csak hazautazni, ezáltal az nem lesz meg, ami az én gyermekkoromban megvolt, hogy egy délutáni alvás alatt lett feldíszítve a karácsonyfa, és mire felébredtem, már ott várt a nappaliban. Nyilván ez most egy kicsit még átmeneti időszak, ez majd akkor fog igazából beállni, amikor már tényleg egy helyen lesz mindenki. Akkor ki lehet majd alakítani azokat a rutinokat, amiket az elkövetkező években követni fogunk, és amit a gyerekek is nagyon fognak várni, szeretni. Szerintem a karácsony mindenkinek a legszebb ünnep, minden gyerek ezt a napot várja a legjobban az évben.

- Van bármi olyan feladat, ami kifejezetten a te dolgod karácsonykor? Gondolok itt akár a fa beszerzése, akár egy-egy konyhai teendőre…
- A fabeszerzés pont egy ilyen feladat volt korábban, ám ebben az évben ez is másként fog kinézni. A feleségemmel együtt az ajándékokat igyekeztünk már az elmúlt hetekben összegyűjteni, azok megvannak, de ezen kívül nagyon rendhagyó karácsonyi programunk lesz, így most nincs olyan, ami kifejezetten az én feladatom lenne.

- December 24. van. Mit üzennél a Fradi-szurkolóknak az ünnepek alkalmából?
- Először is szeretném megköszönni azt, hogy az egész 2023-as esztendőben mellettünk álltak, és támogattak minket. Azt gondolom, ismét volt jónéhány olyan élményben részünk, ami örökké emlékezetes marad. Bízom benne, hogy mindenkinek szeretetben és meghitt környezetben fog telni a karácsonyi ünnepe. Minimum ilyen, de inkább még sikeresebb, egészségben, győzelmekben gazdag 2024-es esztendőt kívánok mindenkinek!

Töltse a tavaszt is velünk a lelátón!
December 1-jén megkezdtük a következő szezonra érvényes bajnoki bérletek értékesítését. A Ferencvárosra nyolc hazai rendezésű bajnoki vár 2024 tavaszán, sorrendben az MTK Budapest, a DVTK, a Kecskemét, a Puskás Akadémia, a Paksi FC, a Kisvárda, a DVSC és az Újpest látogat majd a Groupama Arénába. Aki megújítja eddigi bérletét, vagy új bérletet vált, már most bebiztosítja a helyét ezekre a találkozókra, ezzel pedig 10 százalékkal olcsóbban jut be a stadionba, mintha egyenként vásárolna belépőt. További részletek ITT!

Cikkajánló

„Megható, hogy az én mezem is megőrzésre kerül”

Folytatjuk tízéves hagyományunkat, így két kiemelkedő játékosunk meze is kiállításra kerül a Fradi Múzeumban.

Nagy érdeklődés övezte játékosaink bérletárusítását

Férfi labdarúgócsapatunk tagjai idén is árultak bérleteket a Groupama Aréna Jegypénztárában.

Tájékoztató vendégszurkolók részére

Fontos információk a DVTK-FTC mérkőzésre érkező szurkolóinknak.

Gyászol a Fradi-család: elhunyt Szigeti Ferenc

Életének 95. évében elhunyt férfi labdarúgócsapatunk egykori játékosa, Szigeti Ferenc.

Zaljlik a licit a DVSC elleni dedikált meccslabdákra

Abena első góljának labdája 80 ezer forintnál jár.

Így készültünk különleges anyák napi ünnepségünkre

Elnökünk ötlete nyomán, hónapokig tartó szervezést követően meghatóra sikerült az idei anyák napja – VIDEÓ!

„Mi is úgy élvezhetjük a meccset, mint az ép emberek”

Korlátok nélkül programunk nagy sikerrel zajlott április hónapban – VIDEÓ!

Ezért nem mindennapi Myenty Abena teljesítménye

Védőjátékos legutóbb 20 éve tudott duplázni labdarúgócsapatunkban az NB I-ben.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin