2022. július 14.
Volt Fradi-játékossal jön a szlovák bajnokcsapat
Következő BL-ellenfelünk a rendes játékidőben még nem szerzett gólt az idei selejtezőben.

Magyar bajnok és kupagyőztes férfi futballcsapatunk szerdán fölényes győzelmet aratott a kazah aranyérmes FC Tobol ellen, így bejutott az UEFA Bajnokok Ligája idei selejtezőjének 2. fordulójába, ahol a szlovák liga címvédője, a Slovan lesz az ellenfele. Az első, július 20-án, szerdán 20.00-tól kezdődő mérkőzésre csütörtökön elindítottuk a jegyértékesítést! Az alábbiakban bemutatjuk a pozsonyi együttest.

 

Hátrányból fordítva jutott tovább a Slovan

A szlovákok a Dinamo Batumi kiejtését követően kvalifikálták magukat a második selejtezőkörbe. Az első, Pozsonyban rendezett összecsapás 0-0-s döntetlenje megismétlődött Batumiban is, ahol a kétszer 15 perces hosszabbításban előbb a házigazda vezetett, majd a 115. és a 120+3. percben szerzett találatokkal fordított a Slovan. A győztes gól nem akármilyen körülmények között született, Vladimir Weiss szögletből tekert a kapuba.

A kétmeccses párharcból messzemenő következtetéseket aligha lehet levonni, különösen az idény elején járva, az mindenesetre beszédes, hogy a szlovák liga legutóbbi négy kiírását megnyerő Slovan a rendes játékidőben még nem talált a kapuba a BL idei selejtezőjében.

 

Volna miért visszavágni

Szurkolóink körében régóta várt ellenfél volt a Slovan, nem véletlenül. Együttesünk idáig kétszer mérkőzött meg a Slovannal, 1992 szeptemberében a Bajnokcsapatok Európa Kupájában 4-1-es összesítéssel a szlovákok jutottak tovább. Az akkori Ferencvárosban többek között olyan futballisták játszottak, mint legendánk, a jelenleg az NB II-es Soroksár vezetőedzőjeként dolgozó Lipcsei Péter vagy kapusedzőnk, Balogh Tamás, illetve Szűcs Mihály és Keller József. A két csapat máig egyedüli pozsonyi összecsapásán több mint 8 ezer Fradi-szurkoló volt a lelátókon, a találkozó utolsó harmadában történteket pedig senki sem fogja elfelejteni, aki ott volt…

 

Korábbi futballistánk is a riválist erősíti

A szlovák bajnok keretében egy korábbi ferencvárosi labdarúgót is megtalálhatunk az ötszörös magyar válogatott középpályás, Holman Dávid személyében. Holman 2012 és 2015 között játszott a Fradiban, amelynek színeiben 46 mérkőzésen hét gólt szerzett. Két Ligakupa-győzelem mellett a 2013/2014-es szezon végén bajnoki bronzérmet nyert a Fradival. A válogatott játékos a Slovan mindkét eddigi BL-selejtezőjén pályára lépett, 50 percet játszott. Szlovákiában ezidáig négy bajnokságot és három kupát ünnepelhetett.

Rajta kívül is van még NB I-es vonatkozása a szlovákok keretének, a Slovan egyik támadója ugyanis a nigériai Ezekiel Henty, aki a MOL Fehérvár és a Puskás Akadémia csapatában is szerepelt. Henty a 2019-es, 2-2-re végződött bajnokin a felcsútiak mezében duplázott is a Groupama Arénában, de ezen kívül még a székesfehérvári csapat színeiben is bevette a Fradi kapuját, most azonban nem szerepel a szlovákok mérkőzés-keretében. Ott van viszont a 92-szeres válogatott középpályás, a korábban többek közt az AC Milant is erősítő Juraj Kucka.

 

Örmény játékos a Slovan legértékesebbje

A Transfermarkt.de adatai alapján a Slovan keretének összértéke 21.08 millió euró (a Ferencvárosé ugyanitt 42.8), a szlovákok legértékesebb játékosa pedig az örmény nemzetiségű 28 éves támadó, az alábbi fotón látható Tigran Barseghyan, akit 2022 januárjában szerződtettek a kazah Asztanától. Barseghyan fontos láncszem a csapatban, ezt mutatja, hogy ő szerezte a szlovákok egyenlítő gólját Batumiban.

A csapatkapitány a vezetőedző, Vladimir Weiss fia, a 32 esztendős, 74-szeres szlovák válogatott Vladimír Weiss, aki Pozsonyban született, de a Slovannal nyert bajnoki címek mellett aranyérmes volt például Skóciában a Glasgow Rangers, majd Görögországban az Olimpiakosz Pireusz színeiben is. Rutinos játékos, aki korábban szerepelt az angol, az olasz és a spanyol élvonalban is a Manchester City, a Bolton, a Pescara és az Espanyol futballistájaként.

Érdekesség, hogy Weiss és Bogdán Ádám pályafutásában van közös szál, ugyanis a szlovák válogatott labdarúgó az angol bajnokság 2009/2010-es szezonjában éppen abban a Bolton Wanderesben futballozott, amely kapusunkat is foglalkoztatta. Bár Bogdán akkor eleinte a tartalékcsapatnál védett, tagja volt a Bolton keretének.

 

Az évtized legnagyobb párharcára készülnek

A BL-selejtező második fordulójának első felvonását jövő szerdán 20.00-tól rendezik a Groupama Arénában, míg a pozsonyi visszavágót július 27-én, szerdán 20.30 órától játsszák. Utóbbi találkozóval kapcsolatban óriási érdeklődésről számolt be a Slovan, hozzátéve, kiemelt figyelmet fordít a biztonságra, mert a klubnál nem szeretnék, ha megismétlődne az 1992-es eset.

A Slovan Bratislava szerint az elmúlt évtized legnagyobb párharca vár az együttesre a Ferencváros elleni labdarúgó BL-selejtezőben.

Képek forrása: facebook.com/SKSlovanBratislava1919

Cikkajánló

Sajtóakkreditáció a Slovan elleni BL-meccsre

A média munkatársai teljes kapacitással használhatják a Groupama Aréna sajtóközpontját.

„A Ferencváros jelent számomra mindent”

Ma ünnepli ötvenkettedik születésnapját Lipcsei Péter, labdarúgóklubunk legendája.

Mezőkövesden a Fradi-minibusz

Drukkereink a Mezőkövesd elleni mérkőzés idején is beszerezhetik kedvenc Fradi-terméküket.

Dibusz bizonyított a kapitánynak

Labdarúgócsapatunk kapusa, Dibusz Dénes értékelte a válogatott Koszovó ellen 2-0-ra megnyert meccsét - VIDEÓ!

Szevikjan gólt lőtt, Ben Romdhane kezdett

Örmény játékosunk Csehország ellen volt eredményes, míg tunéziai középpályásunk Új-Zéland ellen játszott.

Dibusszal és Vargával győzte le Koszovót a válogatott

Dibusz Dénes kezdőként, Varga Barnabás csereként játszott a Puskás Arénában 2-0-ra megnyert meccsen.

Köszönünk mindent, Toki!

Öt magyar bajnoki cím, egy Magyar Kupa, három UEL- és egy BL-csoportkör után Tokmac Nguen távozik az FTC-től.

„Dénes a legkiválóbb magyar csapat kapusa”

Marco Rossi a Koszovó elleni mérkőzés előtt beszélt várakozásairól és Dibusz Dénesről is.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin