2021. július 8.
A lengyel rekordbajnok vár a Fradira a BL-selejtezőben
Női labdarúgócsapatunk a KKS Czarni Sosnowiec ellen kezdi meg szereplését Európában - ELLENFÉLBEMUTATÓ

Mint arról beszámoltunk, a magyar bajnok és kupagyőztes FTC-Telekom női labdarúgócsapata a Bajnokok Ligája első selejtezőjének minitornáján először a lengyel KKS Czarni Sosnowiec ellen játszik. Amennyiben a Ferencváros továbbjut, akkor az albán bajnok Vllaznia lesz az ellenfele.

Szerdán hivatalossá vált, hogy a selejtező minitornát a lengyelek rendezik. A Czarni Sosnowiec otthona az 1000 fős Jan Ciszewski Stadion, amely a híres lengyel sportkommentátorról kapta a nevét, azonban a meccs helyszíne a Zaglebie Sosnowiec férficsapatának stadionja, a Ludowy Stadion lesz, amely 7500 néző befogadására alkalmas. A Ferencváros a minitorna első meccsét augusztus 18-án, szerdán, 17 órától játssza a lengyelek ellen, győzelem esetén pedig augusztus 21-én, szombaton rendezik a Vllaznia elleni meccset, amely a továbbjutásról dönt. A találkozó végleges időpontját később jelölik ki.

„Az elmúlt években többször is játszottunk az aktuális lengyel bajnok ellen felkészülési mérkőzést és azt is tudni kell, hogy a lengyel női labdarúgás még a magyar előtt járt. Az albán csapatnak szerencséje volt, nekünk pedig borítani kell a papírformát. Most csak is az első meccsel szabad foglalkozunk és fel kell készülnünk a lengyel bajnokra” – mondta a sorsolás után Dörnyei Balázs vezetőedző.

Bár a lengyel csapat 21 év után nyert újra bajnokságot, nagymúltú klubról van szó. Az alábbiakban összeszedtünk néhány érdekességet BL-ellenfelünkről és a játékoskeretéről.

A Kolejowy Klub Sportowy Czarni Sosnowiecet (azaz, a Czarni Sosnowiec-i Sport Klub) 1924-ben alapították, a női szakága 1974 óta működik. Női futballcsapata a lengyel rekordernek számít a bajnoki és kupagyőzelmek terén. Tavalyi egy-egy sikerükkel együtt már 13-szor nyerték meg az első osztályt, amelyet a 2005/06-os szezon óta Ekstraligának neveznek, illetve tizenkettedik alkalommal hódították el a kupát.

Érdekesség, hogy a piros-fehér-kék színösszeállítású „vasutasok” 2002-ig szinte megállíthatatlanul dupláztak. A bajnoki és kupagyőzelmeket többször is egyszerre zsebelték be, azonban az elmúlt 19-21 évben mindkét sorozatot tekintve csak a dobogón végeztek.

A 2020/21-es szezonban a kupadöntőben 1-0-ra nyertek az UKS SMS Lódz ellen, míg a bajnokságban szintén a lódzi csapatot és az elmúlt három év címvédőjét, a Górnik Lecznát előzték meg. Hetvenhat lőtt góljuk mellett összesen csak nyolc találatot kaptak. Legeredményesebb játékosuk a 18 gólt szerző, ezzel a góllövőlista harmadik helyén végző középpályás, Martyna Wiankowska volt.

A Sosnowiec keretét többségében lengyel futballisták alkotják, rajtuk kívül négy szlovák és egy bolgár idegenlégiósuk van. Utóbbi az a Lilian Kostova, aki amellett, hogy válogatott támadó, korábban játszott a Fiorentinában és a Lyonban. Több labdarúgójuk tagja a lengyel és a szlovák válogatottnak.

A csapat vezetőedzője a 43 éves Sebastian Stemplewski. A korábbi középpályás 2019 óta irányítja az együttest, amellyel két bajnoki bronzérem után az előző szezonban jutott fel a csúcsra.

A BL-sorsolás után a játékosok elégedetten nyilatkoztak. Többségünk szerint kedvezően alakult a sorsolás és bár először szerepelnek a legrangosabb európai kupasorozatban és tisztában vannak a Ferencváros múltjával, van esélyük a győzelemre. A szlovák válogatott Veronika Sluková a klub hivatalos honlapjának elmondta, hogy ismeri a Fradit, többször játszott már a magyar bajnok, illetve több magyar csapat ellen.

Az új rendszerű Bajnokok Ligája lebonyolítása

Megszűnik a 32 csapatos, egyenes kieséses főtábla és helyette a selejtezők után 16 csapatos csoportkör következik. Fontos, hogy az új idénytől lényegesen több klub indulhat a Bajnokok Ligájában.

A topligák (Franciaország, Németország, Spanyolország, Anglia, Svédország és Csehország) 3-3 együttessel rajtolhatnak. Az erősorrend következő tíz országa (Dánia, Hollandia, Olaszország, Kazahsztán, Norvégia, Izland, Svájc, Skócia, Oroszország és Fehéroroszország) 2-2 csapatot nevezhetett a BL-be. A további nemzetek erősorrendjét mutató lista – benne a 29. helyen álló Magyarország – 16-50. helyezettje, tehát 34 ország, egy-egy csapatot nevezhet.

A sorozat lebonyolítása három szakaszból áll, de az első részben is külön kell választani két lépcsőt. A selejtező 1. fordulójában 60 csapat – közte az FTC-Telekom - lép pályára, selejtező mini-tornán. Már itt, a legelején két ágra szakad a mezőny: a „Bajnoki ágon” játszanak a fentebb említett nemzetenkénti lista 7-50. helyezettjének 44 bajnokcsapata, közte a Ferencváros is.

A „Liga-ágon” 16 csapat játszik, az erősorrend 1-6. országának 3. helyezettjei, valamint a 7-16. országok 2. helyezettjei. Fontos, hogy a Bajnoki- és Liga-ág továbbjutói csak a csoportkörben találkoznak, tehát a Bajnoki ágon szereplő Fradinak csak a már említett bajnokcsapatokkal kell játszania, akár a csoportkörig is.

A selejtező mini-tornákon marad a négy-négy csapat egy adott helyszínen, viszont megszűnik a körmérkőzéses rendszer. Az UEFA a „Bajnoki ág” 44 csapatát (valamint a „Liga-ág” 16 csapatát is) két-két csoportra osztotta, kiemeltekre és nem kiemeltekre.

Az FTC-Telekom az erősebb 22 csapat közé, tehát a kiemeltekhez került.
Minden négyes csoportba két-két kiemelt és nem-kiemelt kerül. Az első játéknapon a kiemeltek és a nem-kiemeltek játszanak egymás ellen, sorsolás alapján, egy mérkőzést. A két győztes bejut a csoport „döntőjébe”, majd a második játéknapon a két győztes a továbbjutásért játszik egymás ellen.

A selejtező mini-torna mérkőzéseit augusztus 18-án (szerdán) és augusztus 21-én (szombaton) rendezik meg. A „Bajnoki ágról” 11, a „Liga-ágról” 4 csapat jut a második fordulóba. A „Bajnoki ágon” a selejtezőből érkező 11 csapat, valamint az európai ranglista 4-6. helyezettjének bajnokcsapata meccsel majd egymás ellen. Ezek a párharcok már két mérkőzésen dőlnek el, és a 14 csapat által vívott 7 párharc 7 győztese bejut a Női Bajnokok Ligája csoportkörébe.

A selejtező 2. fordulójának sorsolását augusztus 22-én tartja az UEFA, a mérkőzésekre augusztus 31-én (kedden)/szeptember 1-én (szerdán), valamint szeptember 8-án (szerdán)/szeptember 9-én (csütörtökön) kerül sor.

A selejtezőből tehát a „Bajnoki ág” 7 legjobbja, valamint a „Liga-ág” 5 győztese jut a 16 csapatos csoportkörbe, ahol már várja az érkezőket a négy kiemelt bajnokcsapat: az FC Barcelona, a Paris SG, a Bayern München és a Chelsea.

A csoportkörben négy négycsapatos csoportot sorsol ki az UEFA. Innen az első két-két helyezett (8 csapat) jut az egyenes kieséses szakaszba. A csoportkör sorsolásának dátuma szeptember 16-a, a 6 csoportfordulóra 2021 október 5-e és december 16-a között kerül sor, hétközi játéknapokon.

Cikkajánló

Erődemonstráció Felcsúton

Bajnoki címvédő női labdarúgócsapatunk 5-0-s győzelmet aratott a Puskás Akadémia otthonában a 19. fordulóban.

Hatot lőttünk a Szombathelynek

Női labdarúgócsapatunk kiütéses győzelmet aratott a Simple Női Liga 18. fordulójában.

Csányi betalált, vereség Törökországban

A női labdarúgó-válogatott Törökországban folytatta szereplését az Európa-bajnoki selejtezősorozatban.

Döntetlent játszott a női válogatott

A magyar női labdarúgó-válogatott 1-1-re végzett Azerbajdzsánnal Eb-selejtezőn.

Hatot lőttünk a Fehérvárnak

Női labdarúgócsapatunk Fehérvár elleni győzelme alkalmával négy játékosunk is betalált.

Három játékosunk a női válogatott keretében

A magyar női labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya, Szarvas Alexandra kihirdette az edzőtábori keretet.

Begyűjtöttük a három pontot Szegeden

A Simple Női Liga 16. fordulójában 3-0-s győzelmet arattunk idegenben, a St. Mihály csapata ellen.

Kiestünk a kupából

Női labdarúgócsapatunk a Simple Női Kupa elődöntőjében 1-0-s vereséget szenvedett az MTK Budapesttől.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin