2021. október 2.
Sportszülői Mentorprogram 3. rész – Csigi Eszter
A sportpszichológia nagy segítség az egyén és a csapat sikerességében is.

A sportpszichológia témájával folytatjuk Szülői Mentorprogram sorozatunkat. 
Itt egyik nagy célunk, hogy hétről hétre egyre több információval lássuk el a szülőket, így még jobban megnövelve az esélyét annak, hogy a gyerekek a lehető legtöbbet hozzák ki karrierjükből. Egyesület-szülők-gyerekek közösen együtt dolgozva.

Az első részben Lázár Pál, az Elit Program csoport vezetője foglalta össze, hogy mi is valójában ez a program, és azon belül a sportszülői mentorprogramunk. A második részben Halas Eszter női akadémiánk sport-specifikus dietetikai szakember sorait olvashattuk a sporttáplálkozás fontosságáról. A 3. részben pedig a mentális felkészítés fontosságát szeretnénk kiemelni, a sportpszichológiáról és annak fontosságáról olvashatóak Csigi Eszter és Hajdú Anna gondolatai.

Kezdjük magával a fogalommal, hogy sportpszichológia. Ez a tudomány egyre elterjedtebb manapság a köztudatban, segít abban, hogy sportolók minél sikeresebbek legyenek és minél magasabb eredményeket érjenek el. Az elsődleges célja a teljesítménynövelés, mentális felkészítés, a sportoló/k pszichés állapotának követése. A sportpszichológia a sportolók, csapatok „belső gondolataival” foglalkozik.
 
Miben is segít a sportpszichológia valójában egy fiatal vagy akár idősebb sportolónak?
A sportpszichológiai munka során csökkenthető a sportolók szorongásszintje, javítható a teljesítményük, az eredményességük. Kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a sportpszichológia világában a szorongáskezelésnek, önbizalomnak, motivációnak és a koncentrációnak. 
 
Véleményem szerint nagyon fontos a stressz és szorongáskezelés a sport világában. A stressz, illetve a szorongás már egészen fiatal korban megjelenik, mikor a gyermek egy versenyhelyzetbe kerül. Már óvodáskorban is vannak elvárások a gyermekek felé, akár, ha csak arra gondolunk, hogy szabályokat kell betartani, versenyezni kell a többi gyerekkel. Óvodáskor körül kezdődik a szocializációs folyamat, melynek során a gyermek rájön, hogy nem ő a legjobb mindenben, kezdi megismerni a határait és az önértékelése folyamatosan változik. Emiatt fontos, hogy a stressz, illetve az ebből fakadó szorongások feloldódjanak, legyen szó gyermekek, vagy felnőtt sportolókról.

Az önbizalom növelésével is jobb teljesítményt képesek nyújtani a sportolók. Az önbizalom növelésében, a gyerekek esetében szerepet játszik a szakemberen kívül a szülő és az edző is. A pozitív, bíztató jellegű kommunikációnak kiemelten fontos szerepe van. Egy-egy jó megoldást követően elhangzó dicséret segít az önbizalom növelésében, melynek eredménye, hogy később még bátrabban, még nehezebb kihívásokat próbál megoldani a sportoló/gyermek.
 
A koncentrációs készség fejlesztése a harmadik olyan terület, amely segít a sportolók teljesítménynövelésében. Ez azt jelenti, hogy a sportoló képes egy olyan mentális állapotba kerülni, amelyben stresszmentesen képes jó megoldásokat, döntéseket hozni. 
A sportpszichológus azon dolgozik, hogy a korábban említett területek fejlesztésében segítsen és ezáltal a sportoló/k kiegyensúlyozott állapotban még jobb eredményeket érjen el.
 
A fiatal sportolók esetében nagy lekötöttséget jelent a tanulás, az iskolában való helytállás a sport mellett. A gyerekekben igen nagy feszültséget okozhat, hogy egyszerre több helyen kell kihozni magukból a maximumot. A szülőknek ebben az esetben is megnő a szerepük, hogy támogassák, segítsék a gyermeküket abban, hogy mind a két területen a lehető legtöbbet tudják kihozni magukból.
 
A saját tapasztalataim alapján is elmondhatom, hogy a szülőknek kiemelten fontos szerepük van egy sportoló gyermek életében. Jó, ha a gyermek azt érzi, hogy a szülei támogatják abban, amit csinál és érdekli őket a gyermek teljesítménye. 
„5 éves korom óta életem része a labdarúgás. Volt olyan csapattársam, akinek kint volt az édesapja majdnem minden edzésen, de folyamatosan kritizálta és önbizalom romboló szavakat használt. Egy nagyon tehetséges fiatal sportolóról volt szó és mégis idő előtt abbahagyta a szülei miatt. Meccsről-meccsre egyre frusztráltabb lett, mert tudta, hogy az édesapja nézni fogja a játékát és azon aggódott, hogy bármit is csinál majd, az apukája negatívan fogja értékelni. Ezért inkább úgy döntött, hogy feladja az álmait és végleg abbahagyja a sportot, azért, hogy az ehhez fűződő szorongását is elengedje.”
 
Ezen a példán keresztül szeretném még jobban érzékeltetni, hogy a szülőknek mekkora felelősségük van egy sikeres sportoló karrierjében. Megfelelő szakmai, szülői, és edzői támogatással segíthetünk a gyermekeknek abban, hogy kiemelkedően sikeres sportolóvá válhassanak.
 
„Mindent az utánpótlásért”
 
Csigi Eszter – Labdarúgó – Mentálhigiénés szakember
Hajdú Anna – Sportpszichológus
 
Irodalomjegyzék: 
- Gyömbér Noémi (2017)
- Jégkorongakadémia (2018)
- Tóth László (2010)

Cikkajánló

Nemzetközi szerződés a székelyudvarhelyi csapattal

Női labdarúgó akadémiánk partneri megállapodást írt alá a Vasas Femina FC Székelyudvarhely egyesületével.

Leány U19: Nem bírt egymással a két zöld-fehér együttes

Gól nélküli döntetlent játszott U19-es csapatunk az Illés Akadémia ellen a rájátszás 5. fordulójában.

Leány U17: Újabb győzelem az MTK ellen a rájátszásban

Egy meccsel a bajnokság a vége előtt egy ponttal vezeti a tabellát U17-es együttesünk.

Bajnoki aranyérmes U15-ös csapatunk

Két fordulóval a vége előtt bajnoki címet ünnepelhetett Szanyi Mária együttese.

Továbbra is versenyben a bajnoki címért U19-es lányaink

Gól nélküli döntetlennel ért véget U19-es csapatunk Puskás Akadémia elleni mérkőzése.

U17: a felsőházi rájátszásban is legyőztük az MTK-t

A bajnoki címért küzdő U17-es csapatunk 4-0-ra nyert a nagy rivális MTK ellen.

A listavezető FTC hat játékost ad a magyar válogatottba

A női U16-os labdarúgó-válogatott szerbiai felkészülési tornáján fradistáknak is szurkolhatunk.

U17-es együttesünk megszerezte a három pontot Győrben

Az ETO elleni négygólos győzelemmel női U17-es csapatunk továbbra is vezeti a tabellát.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most