2021. június 29.
„Csapatjáték terén rengeteget léptünk előre”
Az U14-es országos labdarúgó-bajnokság második helyén záró utánpótláscsapatunk előző szezonját értékeltük.

Mérlegen labdarúgó-utánpótlásunk szezonja – cikksorozatunk részeiben a főszereplők segítségével felidézzük, hogyan szerepeltek a legsikeresebb korosztályaink. Az U16-osok szezonértékelője után ezúttal az országos U14-es bajnokságban veretlen hazai mutatóval záró, ezüstérmet nyert együttessel folytatjuk.

Mindössze két vereséget szenvedtünk

Kezdjük a számszerű tényekkel! Máté Roland – aki a Fradi felnőttcsapatát másodedzőként szolgáló Máté Csaba fia – ifjúsági együttese 30 forduló alatt 72 pontot gyűjtött. Ez öttel kevesebb, mint a bajnok DVSC-DLA pontszáma, ugyanakkor kilenccel több, mint a bronzérmes Budapest Honvéd-MFA ponttermése. A mieink 22 meccset nyertek meg és hat döntetlent játszottak, azaz csupán kétszer kaptak ki – ennél nem is volt jobb mutató a ligában! A csapat a két veresége között felépített egy 13 meccses veretlenségi sorozatot is, emellett pedig külön örömteli, hogy többször is hátrányból fordította a maga javára az állást, tehát jól megjelenítette a Fradi-mentalitást a maga korosztályában.

- Amikor értékeljük a szezont, először is abból kell kiindulni, hogy mi ennek a korosztálynak az elsődleges célkitűzése. A legfontosabb célunk az volt, hogy a gyerekeket felkészítsük a 11-11 elleni, azaz nagypályás játékra. Továbbá feladatunk ebben az időszakban, hogy a gyerekek a nagypályán megtalálják a számukra legoptimálisabb pozíciót, ahol a későbbiek során a lehető legjobb teljesítményt tudják elérni. Ebben a korban a csapatépítés és a csapatjáték fejlesztése mellett a játékosok egyéni fejlesztésének kell a leginkább előtérben lenni – kezdte a Ferencvárosi Torna Club utánpótlás szakmai-vezetője, a képünkön látható Kiss-Baranyi Sándor. – Természetesen nagyon örülünk annak, hogy az elvégzett munka az eredményességben is visszaköszönt, a legnagyobb eredmény mégis az, hogy a játékosok megfelelő hatékonysággal sajátították el azt a játékstílust és azokat az alapelveket, amelyeket később a nagypályán is szeretnénk tőlük viszontlátni. Úgy érzem, hogy mindenki, aki ehhez a kerethez tartozott, rendkívül sokat fejlődött az előző idényben.

Az FTC ezüstérmet nyert U14-es együttese

„Jól sikerültek a nyári erősítéseink”

A Ferencváros U14-es csapata komoly átalakuláson ment keresztül a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt 2019/2020-as idény után, azaz a szakmai stábnak a legutóbbi szezon előtt azzal is meg kellett küzdenie, hogy jelentősen változott a keret. Érkezett két kapus, egy jobb bekk, egy belső védő, két középpályás és két szélső is, azaz összesen nyolc új futballista-növendék csatlakozott.

- Ezek a srácok különböző helyekről, különböző stílusban játszó csapatoktól jöttek, ezért nagyon fontos volt, hogy a nyári felkészülés idején meg tudjuk ismertetni a társasággal azt a filozófiát és játékstílust, amelyet szerettük volna, hogy játsszon a csapat. Szerintem nagyon jól sikerültek a nyári erősítéseink. Hamar beilleszkedtek az új fiúk, remek közösséget alkotott a csapatunk – mondta el az U14-esek vezetőedzője, Máté Roland.

Eleinte még a korábbi Fradi-csatárral, Jovánczai Zoltánnal és Angyal Tamás kapusedzővel kiegészült szakmai stáb sem tudta, hogy mit várhat el a megújuló együttestől, hiszen a világjárvány miatt 2020 nyarán nem tudtak a terveiknek megfelelően edzőmeccseket lekötni. Mint Máté Roland is rámutatott, a szakvezetők ezért elsősorban nem is az eredményességben gondolkodtak, inkább az alapján ítélték meg a későbbi eredményeket, hogy játék közben a korábban kitűzött fejlődési célokat mennyire sikerült megvalósítani. 

A szakmai stáb: Kalmár Bálint, Máté Roland, Angyal Tamás és Jovánczai Zoltán

Rengeteget lendített a csapat teljesítményén az is, hogy nagyon jó stáb állt össze az edzők között. A pályaedző, Jovánczai Zoltán sokat dolgozott külön is a támadókkal, akiket hiteles tanácsokkal tudott ellátni, hiszen közel 100 élvonalbeli és több másod- illetve harmadosztályú bajnoki mérkőzés tapasztalata áll mögötte. A kapusokkal a már korábban említett Angyal Tamás dolgozott, az erőnlétért pedig Kalmár Bálint volt a felelős. Az ő érdemük is, hogy a szezon közben kilenc kis játékos kapott lehetőséget a 2006-os korosztályban is, közülük pedig többen vezérei tudtak lenni az idősebbekből álló csapatnak.

- Igyekeztünk beépíteni a fiatalabbakat is, jó példa Gólik Benjámin esete, 2008-as születésűként csapatunk egyik legjobb teljesítményét nyújtotta a maga 11 találatával. Összességében azt gondolom, hogy csapatszinten voltunk igazán jók, csapatjáték terén rengeteget léptünk előre. Sokkal tudatosabban játszottunk, mint a szezon előtt – folytatta Máté Roland. – Szerettük volna olyan irányba elvinni a képzést, hogy a játékosok gondolkodjanak a pályán, értsék meg, milyen események zajlanak körülöttük és miért is kell mozogniuk. Szerintem e tekintetben nagyot fejlődtünk, ezért is alakulhatott ilyen szépen a szezonunk.

 

„Csapatként működtünk, ennek is köszönhető az ezüstérem”

Az U14-es gárda meghatározó játékosa, vezéregyénisége a 14 éves Madarász Ádám, aki 2018 óta a Ferencváros labdarúgója. Amellett, hogy a saját korosztályában 24 meccset játszott, a szezon közben két mérkőzés erejéig ő is bemutatkozhatott az U15-ösök között.

A góllövőt, Madarász Ádámot köszöntik a társak

- Nagyon jó volt, hogy néhány meccset játszhattam az U15-ben is, úgy érzem, sokat tudtam fejlődni az idősebbek között – nyilatkozta Madarász Ádám, aki hozzátette: az utolsó U14-es meccseknél már kifejezetten odafigyeltek a veretlen hazai sorozatra és arra is, hogy ők zárhassanak a legkevesebb vereséggel. - Szerintem jó szezonunk volt az U14-gyel, az ősszel és a tavasszal is nagyon jól tudtunk teljesíteni. Sok új csapattárs érkezett a szezonrajt előtt, de jól be tudtak illeszkedni, befogadtuk őket. Az edzéseken is nagyon koncentrálunk, csapatként tudtunk együttműködni a pályán, ennek is köszönhető, hogy másodikként zártuk a bajnokságot.

Házi gólkirály a toborzóról – INTERJÚ!

U14-es csapatunk legeredményesebbje a 2020/2021-es idény 32 mérkőzésén 23 találatig jutó Hajdu Bálint volt. Mindez azért is külön megsüvegelendő teljesítmény, mert a 14 éves játékos egyike volt az együttes újoncainak, miután a 2020-as nyári toborzó után csatlakozott a Fradihoz.

Balra a házi gólkirály, Hajdu Bálint, mellette Kern Ákos

- A sikeres toborzó után milyen érzésekkel csatlakoztál a Ferencvároshoz?

- Úgy éreztem magam, mintha egy álomvilágba csöppentem volna azáltal, hogy sikerült eljutnom a Fradiba, az pedig külön motivációt jelentett, hogy a toborzóról tudtam bekerülni. Nagyon családias a környezet, jól fogadtak a srácok, nélkülük én sem lehetnék sikeres.

- Több más csapattársadhoz hasonlóan újoncként csatlakoztál a csapathoz. Szerinted minek köszönhető, hogy hamar összeállt a csapat?

- A Fradiban alapból nagy az összetartás, mindannyiunkban Fradi-szív dobog, ez pedig jól összehozza a társaságot. Az, hogy a pályán a Fradi-címerért küzdhetünk, szintén óriási löketet ad mindenkinek, szerintem ezekben rejlik ennek a kulcsa.

- Hazai pályán veretlen maradt a csapat, amely mindössze két vereséget szenvedett – ez bármelyik ligában remek teljesítmény!

- Ez a szervezett védekezésünknek és az elszántságunknak köszönhető. Több olyan szituáció is volt, amikor vert helyzetből sikerült pontot mentenünk vagy győznünk, szerintem ez is a mentalitásunknak köszönhető, soha nem adjuk fel. Hazai pályán mindig azzal a tudattal lépünk pályára, hogy mi vagyunk itthon, mi vagyunk a Ferencváros, ez is megerősíti a társaságot.

- Az U14-es mérkőzések mellett te is kipróbálhattad magad az U15-ösök között. Hogy érezted magad egy korosztállyal feljebb?

- Először is nagyon-nagyon meglepett, hogy fél év után sikerült bemutatkoznom eggyel nagyobb korosztályban, ezért még az átlagosnál is elszántabban léptem pályára az U15-ben. Motivált voltam, hiszen idősebbek között játszhattam, ahol nagyobb az iram és az elvárások is. Megpróbáltam mindennek megfelelni, és bár gólt nem szereztem, úgy gondolom, hogy hasznára tudtam válni a csapatnak azon a három meccsen.

- Mi a következő célod a második fradista idényed előtt?

- Személyes célom, hogy akár a válogatottságig is elérjek, emellett szeretnék több gólt szerezni, mint a mostani 23. Ennél is fontosabb cél, hogy ne csak a második hely legyen meg. Szeretnék bajnokságot nyerni a Fradival!

Cikkajánló

„A végére egészen összeállt a csapat”

Évértékelő sorozatunk első részében az országos bajnokságban ezüstérmes U16-os együttest vizsgáltuk.

Négy győzelem a hétvégén

Összes pályára lépő utánpótlás labdarúgócsapatunk győzni tudott.

Négy győzelem, egy vereség

Az U17 és az U14 is kiütéses győzelmet aratott a hétvégén a labdarúgó utánpótlásban.

Jelentkezz, játssz a Fradiban!

Több korosztályba is várjuk a jelentkezőket a Ferencvárosi Torna Club labdarúgó utánpótlásába.

Népszerű volt az áprilisi Telekom Toborzó

Hatalmas sikert aratott a Telekom Toborzó, klubunk labdarúgás utánpótlás kiválasztó eseménye.

Készen állsz a nyárra? Vár a Fradi focitábora!

Három héten keresztül a labdarúgásé lesz a főszerep a 7 és 13 év közötti gyermekeknek.

Két győzelem, egy vereség a hétvégén

Három utánpótlás labdarúgócsapatunk lépett pályára.

U13: Rangos tornagyőzelem Olaszországban

Korosztályos labdarúgócsapatunk egy rangos nemzetközi tornán végzett az élen.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin