2023. május 13.
Gyászolunk: elhunyt Csányi Béla
Az FTC kilencszeres világbajnok, 39-szeres magyar bajnok tekés legendája 72 éves volt.

Gyászol a Fradi-család és az egész magyar sporttársadalom: életének 73. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt minden idők legeredményesebb tekézője, az 1980-as években elképesztő népszerűségnek örvendő, legendás Csányi Béla.

Csányi Béla 1950. május 23-án született Szegeden. 14 éves korábban lett a Szegedi IKV játékosa, majd 1969-ben, mindössze 19 évesen a Ferencvároshoz szerződött, ahol két évtizeden keresztül, egészen 1989-ig játszott – méghozzá páratlanul sikeresen. Nem kevesebb, mint 39 magyar bajnoki címet szerzett pályafutása során. Emellett kilencszeres világbajnoknak, nyolcszoros vb-ezüstérmesnek, négyszeres vb-bronzérmesnek mondhatta magát, ötször nyerte meg a BL elődjének számító világkupát, és kétszer a BL-t, ezen fantasztikus címek jelentős részét pedig ferencvárosi sportolóként szerezte. Nem kevesebb, mint 17 alkalommal választották meg Magyarország legjobb férfi tekézőjének. 1989-ben Németországba igazolt, a Bamberg játékosaként 25 év alatt tíz német bajnoki címet is nyert. Edzőként is sikeres volt, 2009-ben így is BL-t tudott nyerni, 2016-tól pedig a magyar férfiválogatott szövetségi kapitányaként is dolgozott. 2015-ben a nemzetközi szövetség (NBC) által alapított Halhatatlanok Klubjának első tagja lett.

A FradiMédia 2020 májusában, 70. születésnapja alkalmával készített interjút a klublegendával, amelyben pályafutása kezdeteiről, és a Fradiba igazolásáról is mesélt.

„1968 őszén egy válogatott mérkőzés alkalmával az egyik csapattársam megkérdezte, hogy lenne-e kedvem a Fradiban játszani. A Ferencváros amúgy is a kedvencem volt, nagy szurkolója voltam és vagyok is a labdarúgócsapatnak és nagyon tetszett az ajánlat. Akkoriban nem azt néztem, hogy anyagilag mi lenne nekem a legjobb, hanem hogy a Fradiban és ezáltal a válogatottban is még sokat fejlődhetek” – mesélte a kezdetekről Csányi Béla. A teljes interjú ITT olvasható el.

Ezzel az átigazolással egy üstökös jelent meg a ferencvárosi és a magyar teke egén, egy vérbeli istenáldotta tehetség, akit később egész egyszerűen a tekesport Puskásának neveztek. Erről egy későbbi interjúban így vallott a fradi.hu-n (ez a beszélgetés ITT érhető el):

„2000-ben volt egy összejövetel, ahová az elmúlt évszázad legeredményesebb sportolóit hívták meg egy gálaestre, amelyen én és Puskás Ferenc is részt vettünk. Büszke vagyok rá, hogy ilyen nagyszerű sportemberek közé választottak engem is. Puskás Ferenc labdarúgó volt, én tekéző, nyilván nem lehet ezt a két sportágat összehasonlítani, hanem az eredményességet vették figyelembe. Puskás egy hatalmas szimbólum, nagyon jól esik, ha hozzá hasonlítanak, vele egy szinten emlegetnek.”

Csányi Bélát Isten nyugosztalja, emlékét örökre megőrizzük!

Cikkajánló

Kiválóságunk két ezüsttel zárta az egyéni bajnokságot

Hári Boglárka egyéniben és összetettben is a dobogó második fokára állhatott fel Répcelakon.

Bronzérem a Magyar Kupában

Női tekecsapatunk a harmadik helyen zárta a Magyar Kupa Pápán megrendezett négyes döntőjét.

Bajnok az ificsapat, ezüstérmes a felnőtt

Női tekecsapataink két éremmel zárták a Szuperliga 2023/2024-es szezonját.

Kiváló tekéseinket díjazták

2023-ban az év felnőtt és U23-as női tekésének is ferencvárosi sportolót választott a MATESZ.

Öt játékosunk lehet ott az Európa- és világbajnokságon

Négy női és egy férfi tekézőnk került be a magyar utánpótlás-válogatottak bő kereteibe.

Tarolt a Fradi! Két korosztály, három magyar bajnok!

Nem győztük ünnepelni a korosztályos magyar bajnokainkat a tekézők országos bajnokságán.

Vereség az első BL-meccsen

Női tekéseink Szerbiában kezdték meg szereplésüket a Bajnokok Ligájában.

Emléktáblát avattunk Csányi Béla tiszteletére

Világbajnok tekézőnk nevét emléktábla őrzi a Népligetben.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin