2021. május 17.
„Nehezen találom még most is a szavakat"
Mihályvári-Farkas Viktória 17 évesen, élete első felnőtt világversenyén berobbant a legjobbak közé.

Ahogy megírtuk, 17 éves úszónk, Mihályvári-Farkas Viktória csodálatos versenyzéssel ezüstérmet nyert 400 méter vegyesen élete első felnőtt világversenyén, a Duna Arénában rendezett úszó Európa-bajnokságon. Viki már a délelőtti előfutamban is kiváló időt úszott (4.38.07), amivel teljesítette az olimpiai A szintet, és a második legjobb idővel került a délutáni fináléba, ahol aztán egy elképesztő egyéni csúcsot, 4.36.81-es időt repesztett, amivel a brit Aimee Willmott-tal holtversenyben ezüstérmes lett. A fantasztikus nap végén fiatal tehetségünk boldogan értékelt. 

- Milyen érzésekkel keltél fel ma reggel? Érezted, hogy ez a kiváló eredmény benne lehet a mai napban? Már az OB-n is megcsillantottad a benned rejlő potenciált.

Reggel még nem gondoltam volna, hogy ennyire jó időre leszek képes. Már délelőtt, az előfutamban szerettem volna megúszni az olimpiai A szintet, hiszen már két éve erre készültem nap, mint nap. Aztán, ami a délután történt, arra őszintén szólva az edzőmmel, Kutasi Gergellyel most is keressük a választ.

- Mire gondoltál, amikor felálltál a rajtkőre az előfutamban? 

- Csakis az A szint, hiszen ez volt az elsődleges célom. Odaálltam és azt mondtam magamban, hogy most kiúszom magamból a maximumot, és meglátjuk mire lesz elég. Akkor is elégedetten szálltam volna ki a medencéből, ha nincs meg a döntő, mert tudom, hogy minden megtettem a célom eléréséért.

- A délelőtti, A szintes időd 4.38.07. Mi az első dolog ami eszedbe jut, ha visszagondolsz az előfutamra? 

-  Nagyon boldog voltam. Miután beértem a célba, azonnal rápillantottam az eredményjelzőre, és akkor esett le, hogy úristen sikerült, megvan az A szintem életem első, felnőtt világversenyén, és döntőt úszhatok. Átfutott az agyamon az elmúlt két évem, és az, hogy az elvégzett munka beérett.

 

- Az edződdel, Kutasi Gergellyel volt bármilyen célotok a döntőben ezután a remek délelőtt után, vagy úgy álltatok a dologhoz, hogy egyszerűen szeretnétek élvezni a döntő minden egyes pillanatát?

- A célokat délelőtt teljesítettük, így abszolút egy örömúszásként tekintettünk a döntőre. Maximális erőbedobással akartam teljesíteni a döntőben is. Teher és mindenfajta nyomás nélkül ugorhattam a medencébe a döntőben.

- A döntőben aztán egy 4.36.81- os időt repesztettél, ami természetesen újabb egyéni csúcs, holtversenyben pedig második lettél. Életed első felnőtt világversenyén éremmel mehetsz haza 17 évesen. Finoman szólva nem rossz kezdés a felnőttek között. Hogy építetted fel ezt a remek úszást?

- A pille és a hát ugyanolyan jó volt, mint délelőtt, de a mellen jobbat tudtam úszni. Lassan hét éve dolgozunk a hajrámon, hogy az is összeálljon, és ebben most Ilaria Cusinato a mellettem lévő pályán sokat segített. Úgy érzem, hogy minden összeállt a döntőben, bár a fordulókon még lehet javítani. Remélem, hogy a jövőben még többet tudok majd kihozni magamból. Nagyon elégedett vagyok.

- Mennyire tudtad a riválisokat, elsősorbam a veled holtversenyben végző Aimee Willmott-ot figyelni? Érezted, hogy az érem meglehet?

- Igen, úgy éreztem hogy a bronzérem megvan. Miután benyúltunk a célba, hátrafordultam, hogy megnézzem az időmet, és láttam, hogy a harmadik sorban van a nevem, ekkor azt gondoltam, hogy bronzérmes lettem, de miután jobban megnéztem a feliratot, akkor láttam, hogy második lettem. Láttam, hogy századra azonos időt értem el a brit lánnyal. Nem tudtam elhinni, hogy életem első felnőtt világversenyén ezüstérmes lettem, még most is nehezen találom a szavakat, kell egy kis idő, hogy ez leülepedjen. 

- Tudtál beszélni a szüleiddel, barátokkal a siker után?

- Sajnos még nem tudtam velük beszélni, de már láttam, hogy rengeteg üzenetet kaptam a rokonoktól, barátoktól, és a tanáraimtól. Igyekszem mindenkinek válaszolni, de először a családommal fogok beszélni. Ők a legnagyobb rajongóim, főleg a nagypapám és a nagynénim. Az biztos, hogy hosszú lesz az éjszakám.

- Életed első felnőtt világversenye, ráadásul hazai medencében, a Duna Arénában. Mi járt a fejedben miközben ott álltál Hosszú Katinka mellett és szólt a magyar himnusz?

- A himnusz ugyan a győztesnek, Hosszú Katinkának szólt, de én is a magaménak éreztem, hiszen én csakis nyertem a mai napon. Meglett az olimpiai A szintem, első felnőtt világversenyemen ezüstérmet nyertem. Mindent elértem, amit ma elérhettem. Nagyon jó volt ott állni a dobogón.

Mihályvári-Farkas Viktória (középen) az ezüstéremmel a nyakában

- Tekintsünk picit a jövőbe. Mik a terveid a tokiói olimpiára? Az ezüstéremmel a tarsolyodban megváltoztak a céljaid az ötkarikás játékokra?

- Úgy fogok kiutazni, hogy nekem 17 évesen olimpián szerepelni egy nagy ajándék. A formámat erre az Európa-bajnokságra hegyeztük ki, mert úgy éreztük, itt tudok nagyobb eredményt elérni. Nem akarok magamra nagyobb terhet pakolni, de természetesen a felkészülésben a maximumot fogom nyújtani, meglátjuk mi történik majd az olimpián. Örülnék a jó szereplésnek, de úgy érzem nekem kell még négy év, és majd a következő, párizsi olimpiára leszek a megfelelő korban, és addigra jóval tapasztaltabb is leszek. Természetesen Tokióra is igyekszem a lehető legjobban felkészülni.

Mihályvári-Farkas Viktória az Eb-n még 1500 méteres gyorson is a medencébe ugrik majd csütörtökön, a Duna Arénában.

Cikkajánló

Hat úszónk került be az Eb-keretbe

Három versenyzőnk a medencés, három a nyíltvízi számokban képviselheti az FTC-t a belgrádi kontinensviadalon.

A zárónapra egy váltó-bronz is jutott az ob-n

A 4x200-as férfi gyorsváltónk szállította a hetedik Fradi-érmet az úszók CXXVI. országos bajnokságán.

Egy ezüst és egy bronz az úszó ob harmadik napján

Mihályvári-Farkas Viktória 400 vegyesen lett harmadik, Kutasi Máté 200 mellen ezüstöt szerzett.

Fábián Bettina ezüstérmes 400 gyorson

A Fradi-úszók ezzel négy éremnél járnak a Duna Arénában péntekig zajló országos bajnokságon.

Mihályvári-Farkas Viktória nyert az ob-n

Több úszónk is rajthoz állt a CXXVI. országos bajnokság keddi futamain.

Rekordbajnok úszó, a klubhűség mintaképe

Egerváry Mártánál több bajnoki címet egyetlen női sportoló sem szerzett Fradi-színekben.

Fábián Bettina ezüstérmes a nyíltvízi Világkupán

Úszónk a sorozat nyitóversenyén végzett a második helyen.

Nyári úszótábor a Fradiban – 2024-ben is!

Öt különböző turnusra lehet jelentkezni az FTC nyári úszótáborába.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin