2020. január 16.
Év Sportolója Gála: sporttörténelmi rekord a Fraditól!
Tovább fényesedik a 2019-es ferencvárosi Aranyesztendő – Klubunk egyedülálló tettet hajtott végre!

Mint arról beszámoltunk, a magyar sportújságírók szavazatai alapján a tavaly négy kupát, többek között a klubtörténelem első Bajnokok Ligája-trófeáját megnyerő FTC-Telekom Waterpolo férfi vízilabdacsapata lett, míg Varga Zsolt az év edzője elismerést érdemelte ki az Év Csapata az M4 Sport – Az Év Sportolója 2019 Gálán.

Az év csapata szavazást a feljegyzések szerint a Magyar Sportújságírók Szövetsége 1958-ban osztotta ki először, akkor a férfi vízilabda-válogatott győzött, amelynek többek között tagja volt a ferencvárosi klublegenda, dr. Kárpáti György is. Ezt követően egészen 2011-ig csak válogatottak tudtak az év legjobb csapatai lenni. Ahhoz, hogy ez a sorozat megszakadjon, egy hatalmas ferencvárosi bravúr kellett, amit lentebb részletezünk. Mégis, előtte érdemes áttekinteni, mekkora sportteljesítményt kellett ahhoz elérni, hogy valamely gárda elnyerje az év legjobbjának járó díjat. Ha a listán végigtekintünk, akkor olyan, mára klasszikussá érett csapatokat találunk, akik nem csak a magyar, hanem az egyetemes sporttörténelemben megírták a maguk fejezetét.

Az évtizedek alatt kirajzolódik, hogy rendre kitermelt a pólósport egy-egy olyan klasszis válogatottat, amit lehetetlen volt legyőzni. A hatvanas években ilyen volt például az 1962-es győztes válogatott, amit Ambrus Miklós és Gyarmati Dezső fémjelzett a már említett Kárpáti György mellett. A hetvenes években 4 alkalommal is nyert a pólóválogatott (1973, 1974, 1976, 1977), az évtized első felében Szívós István és Kásás Zoltán, majd a 80-as évekhez közeledve az új generáció képviselőjeként Gerendás Györgyék korosztálya is a legjobb lett. A pólósok aztán hosszú szünet után a Kemény-korszakkal tértek vissza a legjobbak közé.

Több magyar sikersportág, mint például a Balczó András-féle öttusa-válogatott (1963, 1966, 1967) is többször nyert, de olyan nagyságok is a csúcsra értek, mint a Regöczy Krisztina-Sallay András jégtáncpáros (1980), a Klampár Tibor vezette asztalitenisz-csapat (1979), vagy a Polgár-lányok által sikert-sikerre halmozó női sakkválogatott (1990). A legjobb tudott lenni az 1965-ös, világbajnokságot nyert női kézilabda-válogatott, amelynek vezéregyénisége volt Elekné Rothermel Anna, akinek férje a legendás Fradi-edző Elek Gyula volt, fia pedig az az Elek Gábor, aki jelenleg is szakmai felelőse az NB I-es ferencvárosi női kézilabdacsapatnak.

A magyar sportsikerek gazdagságát mutatja, hogy a sort még messze lehet nyújtani…
A kardválogatottak, többek között olyan egyéniségekkel, mint Gedővári Imre, vagy Gerevich Pál, míg a párbajtőrözők Kulcsár Győző vezetésével bizonyultak Magyarország legjobbjának. A 90-es években dominálni kezdtek az evezős sportágak, de természetesen a labdarúgás sem maradhatott ki. Ebben a zseniktől hemzsegő tarka mezőnyben alig párszor tudtak a futballisták odaérni a legjobbak közé: 1964-ben a Novák Dezsőt és Varga Zoltánt a soraiban tudó olimpiai csapat, 1985-ben a mexikói vébére kijutott gárda, 2009-ben az U20-as vébén bronzérmet szerzett csapat, 2015-ben és 2016-ban pedig a franciaországi Eb-re kijutott, majd ott remekül helyt állt válogatott győzött.

Tehát egészen 2011-ig a magyar válogatottak uralták a magyar sportközeg legjobb csapatának járó elismerését. De abban az évben az FTC – akkor már Elek Gábor vezette – női kézilabdacsapata megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupájának serlegét, ezzel pedig a díj fennállása óta első alkalommal nem egy magyar válogatott, hanem egy klubcsapat lett a szavazatok alapján a legjobb.

Ezt követően ugyan más klub is győzött - a Győri Audi ETO KC háromszor nyert -, de a 2019-es voksoláson eldőlt, hogy a Ferencvárosi Torna Club lesz az a magyar klub, amely két csapattal, két különálló sportággal is első tudott lenni a sportújságírók döntése nyomán a kategóriában. A fenti, sporttörténelmi felsorolásból jól látszik, hogy annak idején Elek Gáborék a női kézicsapattal, és most Varga Zsolték a pólósokkal mekkora bravúrt értek el. A sok trófea mellett immár a két mester, és játékosaik azzal is büszkélkedhetnek, hogy ők együtt segítették hozzá ezekkel az elismerésekkel az FTC-t egy újabb történelmi tetthez.

Az Év csapata elismeréssel vízilabdázóinknak immár olyan legendákkal olvassák majd fel együtt nevüket, akik teljesítményükkel évtizedekre hatást tudtak gyakorolni sportáguk jövőjére. Ez az elismerés pedig végleg méltó helyére teszi a 2019-es ferencvárosi aranyévet a klub történelmében, amely kétségkívül párját ritkítja 120 esztendős visszatekintésben is.

Cikkajánló

Komjádi Kupa-győztes a Ferencváros!

Az FTC-Telekom Waterpolo többször is négygólos hátrányból felállva hét év után nyerte el a trófeát.

Hét év után újra megnyerhetjük a Komjádi Kupát

Az FTC-Telekom Waterpolo fiataljai az Egerrel döntőznek vasárnap a Komjádi Kupában.

Győzelem a Miskolc ellen

Az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata újabb három pontot zsebelt be a pénteki bajnokin.

Zsinórban harmadjára jutottunk döntőbe

Az FTC-Telekom Waterpolo Komjádi Kupa-csapata a Szeged ellen harcolta ki a finálét.

A Miskolc érkezik pénteken

Az FTC-Telekom ob I-ben címvédő és éllovas férfi pólócsapata 19. győzelmére készül a borsodiak ellen.

Szegeden juthatunk a Komjádi Kupa döntőjébe

Az FTC-Telekom Komjádi Kupa-csapata Szegedre utazik, cél a vasárnapi finálé.

Bejutottunk a BL nyolcasdöntőjébe!

Az FTC-Telekom férfi pólócsapata revansot vett a Spandaun és bebiztosította helyét a belgrádi Final Eightben.

A Fradi-minibusz is ott lesz a keddi BL-meccsen

Számtalan termékkel várjuk szurkolóinkat a Császár-Komjádi Sportuszodában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin