2019. július 14.
Fradisták a világbajnokságon
Hétfőn kezdődik a vb-n a férfi vízilabda torna, ahol az FTC-Telekom csapatából tizenegyen is játszanak majd.

VARGA DÉNES, AKI SZINTET LÉPETT IDÉN

Varga Dénes története ott kezdődik, hogy 2017-ben a Budapesten elveszített világbajnoki döntő után lemondta ideiglenesen a válogatottságot. A nemzeti együttes csapatkapitánya kisebb sérüléssel, fájdalmakkal játszotta végig a hazai tornát, ezért nem tudta tudása legjavát adni. A 2017/2018-as szezonban csak a Fradira koncentrált, közben pedig kihagyta a teljes válogatott idényt. Nyáron pihent egy kicsit, feltöltődött, majd olyan alapozó munkát végzett a Népligetben, amit nagyon rég volt lehetősége csinálni a válogatott tornák miatt. Ennek az eredménye egy káprázatos szezon lett, hiszen Dumi olyan teljesítményt mutatott hétről-hétre, amit nagyon kevesen tudnak a vízilabda világában. Olimpiai és világbajnokunk valósággal szárnyalt a mindent megnyerő Ferencvárosban, ősszel pedig visszatért a nemzeti csapatba is, ahol jelenlétével társait is motiválja. Kíváncsian várjuk a folytatást a vb-n.

VÁMOS MÁRTON, AKI CSÚCSFORMÁBA LENDÜLT

Maga a játékos is elismerte, hogy ebben a szezonban voltak gyengébb periódusai is, de ami a legfontosabb, hogy amikor igazán szükség volt rá, akkor vezérré lépett elő. Vámos Márton lőtte a legtöbb gólt a bajnoki döntőbe, hiszen három meccsen 10 gólt szerzett az OSC ellen, ezt követően pedig a Bajnokok Ligája Final8-ben is brillírozott. Balkezes klasszisunk a hannoveri három mérkőzésen ötször talált az ellenfelek kapujába. Biztosak vagyunk benne, hogy ezen a dél-koreai tornán is láthatunk majd tőle hatalmas bombákat. A 27 éves játékos a keret tapasztaltabbjai között van, hiszen ez már a negyedik világbajnoksága lesz: 2013-ban aranyérmes lett, 2015-ben hatodik, 2017-ben pedig ezüstérmet szerzett.

SEDLMAYER TAMÁS, AKI MEGGYŐZTE A KAPITÁNYT

Nyilván a keretbe kerülő játékosok mindegyike meggyőzte Märcz Tamást arról, hogy érdemes kivinni a világbajnokságra, ám Sedlmayer Tamás esetében ez hatványozottan igaz. Az FTC pólósa egyáltalán nem számított biztos csapattagnak, amolyan 15. játékosa volt a magyar válogatottnak. A szövetségi kapitány az év első két meccsére betegségek miatt, csak utólag hívta be, ám a több poszton is bevethető pólós a németek és az oroszok ellen is a csapat egyik legjobbja volt, majd tavasszal a Fradiban is fantasztikus teljesítményt nyújtott. A Bajnokok Ligája fináléjának ötméterespárbajában Varga Dénes és Vámos Márton kipontozódása miatt bekerült a lövők közé, de nem remegett meg a keze a sorsdöntő pillanatban és értékesítette a büntetőt. Sedlmayer rengeteget fejlődött az elmúlt két évben, aminek köszönhetően életében először szerepelhet a válogatottal nagy világeseményen.

JANSIK SZILÁRD, AKIT MOST ELKERÜLT A SÉRÜLÉS

Már tavaly is biztos csapattagnak számított Jansik Szilárd, ám a budapesti Világliga Szuperdöntő előtt kiújult a nyakproblémája, amire ráment az egész nyara. Talán kellett is az FTC bekkjének a pihenő, hiszen Világliga-győzelemmel tért vissza sérüléséből, majd fantasztikus szezont zárt a Ferencvárossal. Sedlmayer Tamáshoz hasonlóan ő is büntetőt vállalt a BL-fináléban. Első lövőként hibázott, majd a hatodik sorozatban ismét rá került a sor, ahol hatalmas mentális erőről tett tanúbizonyságot azzal, hogy magabiztosan vágta be az ötöst. Jansiknak is ez lesz az első világbajnoksága és nagyon reméljük, hogy most elkerülik a sérülések és tudása legjavával tudja segíteni a magyar válogatottat.

POHL ZOLTÁN, AKI EGY ÉVE KIHAGYHATATLAN

Az FTC saját nevelésű bekkje 2018. június 18-án mutatkozott be nemzeti együttesbe, majd azóta 33 válogatott meccsen ugrott medencébe, ami elképesztő szám. Pohl Zoltán helye megkérdőjelezhetetlen a Fradiban és a mai magyar válogatottban, hiszen fantasztikus munkabírása mellett támadásban és emberelőnyben is hasznos tagja együtteseinek. Jansik Szilárd mellett ő az, akivel külön edzésmunkát végeztetett a Varga Zsolt vezette szakmai stáb 2017 nyarán, aminek szemmel látható az eredménye. Az előző szezonban még klubcsapatában is kevesebb szerep jutott Pohlnak, de az öttrófeás idényt záró FTC-ből már csak 1-2 meccsen maradt ki pihentetés miatt. A tavalyi balul sikerült Európa-bajnokságnak ő is részese volt, azóta viszont Világkupa és az Európa Kupa-arannyal gazdagította éremgyűjteményét, most pedig első világbajnokságán debütálhat.

MEZEI TAMÁS, AKI TROMBÓZIS UTÁN TÉRT VISSZA

Január végén trombózist állapítottak meg az orvosok Mezei Tamásnál, aki akkor még azt sem tudta, hogy visszatérhet e valaha a medencébe. Az első hetekben egyáltalán nem sportolhatott, majd három hónap ismét játszhatott a Ferencvárosban. Centerünk akkor őszintén mesélt karrierje egyik legnehezebb időszakáról. Abban az interjúban még arról beszélt, hogy nem tudja, milyen állapotban lesz a karja. Akkor még maga sem gondolta, hogy Final8-ben szerepelhet majd, sőt, a BL-döntőben gólt csavar az Olympiakosz Pireusznak és felemelheti a legrangosabb európai serleget. Mezei Tamás azonban óriási harcos! Egy ilyen emberre pedig mindig szükség van a magyar válogatottban. Az FTC játékosának ez lesz a második világbajnoksága, hiszen 2017-ben ezüstérmet szerzett Budapesten.

VOGEL SOMA, AKIT A VILÁG LEGJOBBJAI KÖZÉ SOROLNAK

Még csak július 7-én töltötte be 22 életévét, de Vogel Soma már most hatalmas hírnevet szerzett magának. A Bajnokok Ligája Final8-ben az FTC játékosa nyújtotta a legjobb teljesítményt a kapusok közül: 55 lövésből 33-at hárított, ami 60%-os védési hatékonyság. Az ötmétereseknél kifejezetten tartanak tőle, hiszen az Európai Szuperkupa, a bajnoki döntő és a BL-fináléban is többször elbizonytalanította a lövőket. De amíg klubcsapatában elsőszámú kapusnak számít, addig a válogatottban egyelőre Nagy Viktor kezd, míg Soma vár a lehetőségre és a bizonyításra. Az biztos, hogy a magyar szövetségi kapitány irigylésre méltó helyzetben van, hiszen kevés kollégája van, aki két BL-győztes hálóőrt tudhat csapatában. Halkan jegyezzük meg, hogy a 2020-as olimpián 13 helyett 11 játékost lehet csak nevezni a keretbe, amibe nem fér bele két kapus…

ZALÁNKI GERGŐ, AKI MÁR FRADISTAKÉNT UTAZOTT A VB-RE

Új játékosunk azt mondta bemutatásakor, hogy a válogatott szempontjából is szeretett volna az FTC-Telekom Waterpolo csapatához igazolni, hiszen hétről-hétre együtt gyakorolhat és játszhat Varga Dénessel és Vámos Mártonnal, így az olimpia előtt még jobban összecsiszolódhat velük. A beilleszkedéssel mindenesetre nem lesz gondja, mert ha megnézzük a magyar válogatott keretét, akkor megállapíthatjuk, hogy a 13-ból nyolcan is Fradisták. Ugyan Zalánki Gergő még szolnoki játékosként harcolta ki a kerettagságot, de már ferencvárosiként ugrik medencébe a világbajnokságon. Persze, ez nem jelent különösebben semmit, hiszen így is, úgy is Magyarországért játszik majd, de ettől ez még tény.

LÉGIÓSAINK

A magyar játékosokon kívül három légiósunk is ott lesz a világbajnokságon. Aaron Younger azzal az Ausztrália küzd majd, amely az elmúlt években egyre jobban megközelítette az élmezőnyt. Ugyan az elmúlt három vb-n két nyolcadik és egy hetedik hely jutott nekik, de a legutóbbi Világligán bronzérmesek lettek. Nikola Jaksicsék tét nélkül játszhatnak majd Dél-Koreában, hiszen Szerbia megnyerte a Világliga Szuperdöntőt és kijutott az olimpiára, így egy megfiatalított válogatott szerepel majd a vb-n. Új játékosunk, Giannis Fountoulis a mindig nagy veszélyt jelentő görögöket vezeti majd csapatkapitányként, ráadásul új játékosunk a legutóbbi Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is gólkirály lett.

Borítókép: VLV.hu

18. FINA VILÁGBAJNOKSÁG, KVANGDZSU (DÉL-KOREA)

VÍZILABDA – Férfi Torna

CSOPORTOK

A-csoport: Szerbia, Montenegró, Görögország, Dél-Korea

B-csoport: Ausztrália, Horvátország, Egyesült Államok, Kazahsztán

C-csoport: MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Új-Zéland, Dél-Afrika

D-csoport: Németország, Brazília, Olaszország, Japán

 

PROGRAM - magyar idő szerint (hét óra az időeltolódás)

CSOPORTKÖR

A-CSOPORT 

Július 15., hétfő

1.30: Szerbia-Montenegró

2.50: Dél-Korea-Görögország

Július 17., szerda

12.10: Görögország-Montenegró

13.30: Szerbia-Dél-Korea

Július 19., péntek

9.30: Szerbia-Görögország

10.50: Dél-Korea-Montenegró

 

B-CSOPORT 

Július 15., hétfő

4.10: Egyesült Államok-Kazahsztán

5.30: Horvátország-Ausztrália

Július 17., szerda

1.30: Ausztrália-Kazahsztán

2.50: Egyesült Államok-Horvátország

Július 19., péntek

12.10: Egyesült Államok-Ausztrália

13.30: Horvátország-Kazahsztán

 

C-CSOPORT 

Július 15., hétfő

9.30: Dél-Afrika-Spanyolország

10.50: Új-Zéland-MAGYARORSZÁG

Július 17., szerda

4.10: MAGYARORSZÁG-Spanyolország

5.30: Dél-Afrika-Új-Zéland

Július 19., péntek

1.30: Dél-Afrika-MAGYARORSZÁG

2.50: Új-Zéland-Spanyolország

 

D-CSOPORT

Július 15., hétfő

12.10: Brazília-Olaszország

13.30: Németország-Japán

Július 17., szerda

9.30: Japán-Olaszország

10.50: Brazília-Németország

Július 19., péntek

4.10: Brazília-Japán

5.30: Németország-Olaszország

 

HELYOSZTÓK ÉS RÁJÁTSZÁS

Július 21., vasárnap

Helyosztók

3.30: A4-B4

5.00: C4-D4

A negyeddöntőbe jutásért

7.00: A2-B3

8.30: A3-B2

10.00: C2-D3

11.30: C3-D2

 

Július 23., kedd

Helyosztók

A 15. helyért

1.00: A4/B4 vesztese-C4/D4 vesztese

A 13. helyért

2.30: A4/B4-C4/D4

A 9-12. helyért

4.00: A2/B3 vesztese-C2/D3 vesztese

5.30: A3/B2 vesztese-C3/D2 vesztese

Negyeddöntő

7.00: A1-C2/D3

8.30: B1-C3/D2

10.00: C1-A2/B3

11.30: D1-A3/B2

 

Július 25., csütörtök

Helyosztók

A 11. helyért

10.30:

A 9. helyért

12.00:

A 5-8. helyért

7.00:

8.30:

Elődöntő

10.00:

11.30:

 

Július 27., szombat

A 7. helyért

7.00:

Az 5. helyért

8.30:

A 3. helyért

10.00:

Döntő

11.30:

Cikkajánló

Már az elődöntőre és a BL-rangadókra készülünk

A bajnokság középszakaszának utolsó mérkőzését a Kaposvár együttese ellen játszák férfi pólósaink.

Vásárolj jegyet elővételben két BL-rangadóra is!

Május 3-án a Brescia, majd május 14-én a Barceloneta ellen küzdenek férfi pólósaink a Komjádiban.

Kiütéses siker a Honvéd otthonában

A BL-re készülő FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 23-9-re legyőzte a Honvédot a bajnokság középszakaszában.

Nagy küzdelemre készülünk a Honvéd ellen

Két BL-rangadó előtt a Honvéd és a Kaposvár ellen zárják férfi pólósaink a bajnoki középszakaszt.

Megszenvedtünk ezért a sikerért

Ismét nagy csatára kényszerítette a Szolnok Nyéki Balázs csapatát, amely végül 12-9-re nyert.

A Szolnok ellen zárjuk a meccsdömpinget

A bajnoki elődöntő szempontjából is fontos lehet, hogy férfi pólósaink nyerjenek szombaton a Komjádiban.

Óriási BL-rangadót nyertünk meg Barcelonában!

Hatalmas csata után 10-8-ra győzött az FTC-Telekom a Barceloneta otthonában a BL második csoportkörében.

Nyerni megyünk Barcelonába!

A BL-csoportban két győzelemmel álló férfi pólósaink újabb lépést tennének a Final4 felé.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin