2019. június 24.
Jaksic: Világliga-arany mellé olimpiai kvóta
A FTC-s Nikola Jaksiccsal a soraiban Szerbia nyerte a vízilabda Világligát, így kijutott az olimpiára.

Múlt héten rendezték Belgrádban a férfi vízilabda Világliga Szuperdöntőt, melyen az FTC-Telekom Waterpolo csapatából több játékos is érintett volt. Märcz Tamás szövetségi kapitány egy "kísérleti" magyar válogatottal nevezett, így Varga Dénes, Vámos Márton, Vogel Soma, Jansik Szilárd, Sedlmayer Tamás, Pohl Zoltán és Mezei Tamás nem is utazott el a szerb fővárosba, ott volt viszont a keretben az újonc Kállay Márk, a 200. válogatott meccse után visszavonuló Gór-Nagy Miklós és Német Toni, illetve a válogatott másodedzőjeként debütáló Nyéki Balázs. Nemzeti együttesünk a Fradi új igazolását, Nicolas Constantin-Bicarit is soraiban tudó Kanada elleni vereséggel kezdte a tornát, ám utána megrázta magát és úgy tűnt, hogy az éremért játszhat majd. Jött azonban a negyeddöntő, ahol biztos vezetésről kikaptunk ötméteresek után az Aaron Younger vezette Ausztráliától, amely végül bronzérmes lett. Magyarország az utolsó két meccsét megnyerve 5. helyen zárt, míg Kanada 8. lett.

A házigazda szerbek ezzel szemben imponáló játékkal masíroztak be a döntőbe, miután a csoportban legyőzték Ausztráliát (12-8), Horvátországot (11-10), majd Kazahsztánt (20-6). A kieséses szakaszban sem Kanada (20-5), sem pedig Ausztrália (16-11) nem tudta megszorongatni a Dejan Savic irányította csapatot, amely a fináléban a világbajnoki címvédő horvátokkal találkozott. A hazai válogatottnak többször is fordítania kellett, hiszen 4-1-nél, 8-7-nél és 11-10-nél is hátrányban volt, ám a végén 12-11-re megnyerte a meccset és a Világligát. Nikola Jaksicsék nem csak az aranyéremnek örülhettek, hanem annak is, hogy elsőként kvalifikálták magukat a 2020-as tokiói olimpiára. Az FTC-Telekom bekkjét a siker másnapján értük el telefonon.

- Nagy ünneplést csaptatok a döntő után?

- Igen, de volt is mit megünnepelni, hiszen hat nap alatt hat meccset nyertünk meg és kijutottunk az olimpiára, amely hatalmas öröm számunkra. Persze fáradtak is voltunk, mert nagyon megterhelő volt ez a Világliga, úgyhogy a legvégén a boldogság és a fáradtság kavargott bennünk.

- A felvételek alapján fantasztikus lehetett a döntő. A beszámolók szerint 3000 ember volt a helyszínen.

- Nekem többnek tűnt! De ami ennél jóval fontosabb, hogy a szurkolók azok után is ott maradtak a lelátón, amikor elkezdett szakadni az eső. Bevallom, nem emlékszem arra, hogy játszottam e valaha ilyen körülmények között, ilyen hangulatban. Maga a döntő is nagyon kemény csatát hozott, mert a horvátok többször is vezettek és vissza kellett kapaszkodnunk. Mindent kiadtunk magunkból, hogy kijussunk az olimpiára.

- Hamarosan jön a világbajnokság. Ott mi lesz a szerb válogatott célja?

- Így, hogy megszereztük a kvótát a jövő évi olimpiára, egy fiatal csapattal utazunk majd ki Dél-Koreába. Olyanok is lehetőséget kapnak majd, akik korábban kevesebbet játszottak. Persze, nyerni szeretnénk a világbajnokságon is, de már nem lesz rajtunk teher, mert a célunkat elértük. Felszabadultan ugorhatunk medencébe minden meccsen. 

ÉRDEKESSÉGEK:

- A Világliga 18 éve íródó történetében Szerbia már a 10. aranyérmét szerezte meg, illetve korábban Szerbia és Montenegró néven kétszer is győzött.

- Nikola Jaksic először nyert Világliga-aranyat, mivel a 2017-es szerb keretnek nem volt tagja.

- A fiatal bekk a második olimpiájára készülhet, hiszen 19 évesen ott volt a 2016-os riói olimpián, melyet Szerbia nyert meg.

- Az FTC játékosa ebben a szezonban már a nyolcadik aranyérmét szerezte meg: Európai Szuperkupa, Magyar Kupa, Magyar Szuperkupa, magyar bajnokság, Bajnokok Ligája, Világliga. 

- A 22 éves vízilabdázó klubszinten minden létező trófeát begyűjtött, míg a válogatottal már csak a Világkupa-elsőség hiányzik. Olimpiai bajnok, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok és most már Világliga-győztesnek is mondhatja magát. 

Cikkajánló

A Miskolc ellen folytatjuk a meccsdömpinget

A bajnoki címvédő FTC-Telekom Waterpolo a hatodik fordulóban a Miskolcot fogadja hazai medencében.

Sikeres volt a főpróba

Az FTC-Telekom férfi csapata könnyedén nyert a Marseille ellen, két hét múlva jöhet a Szuperkupa-döntő

A Szuperkupa főpróbája

Szezonbeli második Bajnokok Ligája meccsét játsza szombaton az FTC-Telekom Waterpolo a Komjádi...

Szombaton folytatódik a BL-játék

Második hazai BL-meccsünkön is Ti szavazhattok arról, hogy ki nyújtotta a legjobb teljesítményt.

Varga Dénesé a forduló legszebb gólja

Az FTC-Telekom Waterpolo játékosa rosszabbik kezével lőtte a forduló legszebb gólját. Jaksic a hét csapatában.

Sikeres rajt a BL-címvédőtől

Három góllal megnyerte első mérkőzését a Bajnokok Ligája új szezonjában az FTC-Telekom Waterpolo.

Dedikált ereklye bérleteseinknek

Ígéretünkhöz hűen, a bérlettel rendelkező szurkolóink átvehetik ajándékukat az első BL-mérkőzés előtt.

BL-játék: szavazz és nyerj!

Szerda este elkezdődik a férfi vízilabda BL új szezonja, melyben nyereményjátékot hirdetünk.

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most