2020. január 29.
Klubtörténelmet írtak a Fradi Eb-győztes hősei!
A Liu testvérek és hét vízilabdázónk 11 aranyérme egy 19 éves történelmi sikert múlt felül a hétvégén.

Klubunk és a magyar sport történetében örökké emlékezetes lesz 2020 januárjának utolsó hétvégéje, amikor két rövidpályás gyorskorcsolyázónk, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, illetve a magyar férfi vízilabda-válogatott tagjaként Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Varga Dénes, Vogel Soma és Zalánki Gergő Európa-bajnoki címet nyert, ráadásul kilenc sportolónk, két nap alatt összesen 11 Európa-bajnoki aranyérmet szerzett!

Európa és a Fradi hőseiről ITT írtunk bővebben, ezúttal pedig utánanéztünk, hogy a klubtörténelemben történt-e már ehhez hasonló csodálatos hétvége az Európa-bajnokságok tekintetében.

Legutóbb a 2000-es női kézilabda Európa-bajnokságon örülhettünk hat fradista aranyéremnek. Akkor a Romániában megrendezett kontinensviadalon a ferencvárosi Farkas Ágnessel, Kökény Beatrixszel, Kirsner Erikával, Pádár Ildikóval, Siti Eszterrel és Sugár Tímeával felálló magyar válogatott a döntőben, hosszabbítás után 32-30-ra legyőzte Ukrajnát és aranyérmes lett.

Kéziseink sikere előtt egy évvel korábban is a vízilabdázóké volt a főszerep. Az 1999-es olaszországi Eb-n az öt fradistát, Fodor Rajmundot, Steinmetz Barnát, Székely Bulcsút, Kósz Zoltánt és Kiss Csabát is a soraiban tudó nemzeti csapatunk egy 27 gólos döntőben 15-12-es sikert aratott Horvátország felett és megvédte címét.

Az öt győztes sorát az 1959-es duisburgi kajak-kenu Európa-bajnokság is bővíti. A viadalon három ferencvárosi versenyző, Hunics József (a kis képen balról az első), Mészáros György (a kis képen középen) és Szente András indult. A kenus Hunics József párosban, 1000 méteren diadalmaskodott, míg a Mészáros, Szente kajak kettes 500 és 1000 méteren lett aranyérmes. Ide tartozik az 1954-es úszó, műugró és vízilabda Eb-n négy aranyérmet nyerő két úszóklasszisunk, Csordás György és Szőke Kató, illetve a pólósokkal győztes Kárpáti György is. Csupán annyiban tér el ez az öt aranyérem a többitől, hogy nem egy hétvége alatt gyűlt össze.

Négy aranyérmesünk volt az 1997-ben, Spanyolországban megrendezett vízilabda Európa-bajnokságon. Akkor a Fodor, Steinmetz B., Székely hármas mellett még Kiss Gergő erősítette ferencvárosiként a magyar válogatottat, amely a fináléban 3-2-re verte Jugoszláviát.

Kijelenthetjük tehát, hogy a Liu testvérek és hét vízilabdázónk egy hétvége alatt nyert 11 aranyérme klubtörténelmi rekord, amelyre az FTC 120 éves fennállása során még sohasem volt példa.

Cikkajánló

Ezüstérem Belgrádból

A szépségdíjas gólok ellenére nem a mi napunk volt, a házigazda Novi Beográd megérdemelten nyert.

Belgrádi torna: döntőben a fiúk

Minden új igazolásunk megszerezte első góljait a Fradiban, kiélezett meccset játszottunk a Partizannal.

Felkészülési tornán győztük le a Szolnokot

Négygólos hátrányból sikerült felállni, az első 10 játékperc nem működött, utána összeállt a csapat.

Felkészülési torna Belgrádban

Varga Zsolt csapata először méretheti meg magát, és gőzerővel készül a klubszezonra.

Világbajnok és Eb-ezüstérmes pólósainkat díjaztuk

Hat vízilabdázónk kapott elnöki elismerő oklevelet az utánpótlás világversenyeken elért eredményeikért – VIDEÓ

Eb-bronzérmes a junior pólóválogatott

Nyéki Balázs irányításával és három FTC-játékossal nyert bronzot a magyar U19-es válogatott.

Bronzéremért játszunk a junior Eb-n

Nyéki Balázs U19-es válogatottja büntetők után kapott ki Szerbiától az elődöntőben.

Éremért küzdhetnek az Eb-n a juniorok

Nyéki Balázs U19-es válogatottja 22-1-es győzelemmel bejutott az elődöntőbe.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin