2020. január 29.
Klubtörténelmet írtak a Fradi Eb-győztes hősei!
A Liu testvérek és hét vízilabdázónk 11 aranyérme egy 19 éves történelmi sikert múlt felül a hétvégén.

Klubunk és a magyar sport történetében örökké emlékezetes lesz 2020 januárjának utolsó hétvégéje, amikor két rövidpályás gyorskorcsolyázónk, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, illetve a magyar férfi vízilabda-válogatott tagjaként Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Varga Dénes, Vogel Soma és Zalánki Gergő Európa-bajnoki címet nyert, ráadásul kilenc sportolónk, két nap alatt összesen 11 Európa-bajnoki aranyérmet szerzett!

Európa és a Fradi hőseiről ITT írtunk bővebben, ezúttal pedig utánanéztünk, hogy a klubtörténelemben történt-e már ehhez hasonló csodálatos hétvége az Európa-bajnokságok tekintetében.

Legutóbb a 2000-es női kézilabda Európa-bajnokságon örülhettünk hat fradista aranyéremnek. Akkor a Romániában megrendezett kontinensviadalon a ferencvárosi Farkas Ágnessel, Kökény Beatrixszel, Kirsner Erikával, Pádár Ildikóval, Siti Eszterrel és Sugár Tímeával felálló magyar válogatott a döntőben, hosszabbítás után 32-30-ra legyőzte Ukrajnát és aranyérmes lett.

Kéziseink sikere előtt egy évvel korábban is a vízilabdázóké volt a főszerep. Az 1999-es olaszországi Eb-n az öt fradistát, Fodor Rajmundot, Steinmetz Barnát, Székely Bulcsút, Kósz Zoltánt és Kiss Csabát is a soraiban tudó nemzeti csapatunk egy 27 gólos döntőben 15-12-es sikert aratott Horvátország felett és megvédte címét.

Az öt győztes sorát az 1959-es duisburgi kajak-kenu Európa-bajnokság is bővíti. A viadalon három ferencvárosi versenyző, Hunics József (a kis képen balról az első), Mészáros György (a kis képen középen) és Szente András indult. A kenus Hunics József párosban, 1000 méteren diadalmaskodott, míg a Mészáros, Szente kajak kettes 500 és 1000 méteren lett aranyérmes. Ide tartozik az 1954-es úszó, műugró és vízilabda Eb-n négy aranyérmet nyerő két úszóklasszisunk, Csordás György és Szőke Kató, illetve a pólósokkal győztes Kárpáti György is. Csupán annyiban tér el ez az öt aranyérem a többitől, hogy nem egy hétvége alatt gyűlt össze.

Négy aranyérmesünk volt az 1997-ben, Spanyolországban megrendezett vízilabda Európa-bajnokságon. Akkor a Fodor, Steinmetz B., Székely hármas mellett még Kiss Gergő erősítette ferencvárosiként a magyar válogatottat, amely a fináléban 3-2-re verte Jugoszláviát.

Kijelenthetjük tehát, hogy a Liu testvérek és hét vízilabdázónk egy hétvége alatt nyert 11 aranyérme klubtörténelmi rekord, amelyre az FTC 120 éves fennállása során még sohasem volt példa.

Cikkajánló

Kisfilm a Fradiról, amely a világ legjobb csapata lett!

A verhetetlen ferencvárosi vízilabdázók előző évének feledhetetlen menetelése – VIDEÓ!

A jövő évre halasztották az olimpiát

A NOB bejelentette: a tokiói olimpiát a jövő évre halasztják, legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni.

Verhetetlen vízilabdázóink története a Fradi TV-ben

Keddi adásunkban férfi pólócsapatunk elképesztő évét idézzük fel.

RENDKÍVÜLI DÖNTÉS!

A Magyar Vízilabda Szövetség a versenysorozatok felfüggesztéséről döntött a koronavírus miatt!

Első a biztonság, bajnoki zárt kapuk mögött

Az FTC-nek az emberek élete és egészsége az első! Zárt kapu a következő hazai vízilabda mérkőzéseken.

Tízgólos győzelemmel kezdtük a középszakaszt

Újra nyert és már 15 meccse tart az FTC-Telekom Waterpolo győzelmi sorozata a bajnoki szezonban.

Az élről kezdhetjük a középszakaszt

Összegeztük a bajnokság alapszakaszának legfontosabb statisztikáit az FTC-Telekom Waterpolo szemszögéből.

Hét példakép írta be a nevét klubunk történelmébe

Európa-bajnok vízilabdázóink is felkerültek a dicsőségek táblájára – VIDEÓ.

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most