2020. január 29.
Klubtörténelmet írtak a Fradi Eb-győztes hősei!
A Liu testvérek és hét vízilabdázónk 11 aranyérme egy 19 éves történelmi sikert múlt felül a hétvégén.

Klubunk és a magyar sport történetében örökké emlékezetes lesz 2020 januárjának utolsó hétvégéje, amikor két rövidpályás gyorskorcsolyázónk, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, illetve a magyar férfi vízilabda-válogatott tagjaként Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Varga Dénes, Vogel Soma és Zalánki Gergő Európa-bajnoki címet nyert, ráadásul kilenc sportolónk, két nap alatt összesen 11 Európa-bajnoki aranyérmet szerzett!

Európa és a Fradi hőseiről ITT írtunk bővebben, ezúttal pedig utánanéztünk, hogy a klubtörténelemben történt-e már ehhez hasonló csodálatos hétvége az Európa-bajnokságok tekintetében.

Legutóbb a 2000-es női kézilabda Európa-bajnokságon örülhettünk hat fradista aranyéremnek. Akkor a Romániában megrendezett kontinensviadalon a ferencvárosi Farkas Ágnessel, Kökény Beatrixszel, Kirsner Erikával, Pádár Ildikóval, Siti Eszterrel és Sugár Tímeával felálló magyar válogatott a döntőben, hosszabbítás után 32-30-ra legyőzte Ukrajnát és aranyérmes lett.

Kéziseink sikere előtt egy évvel korábban is a vízilabdázóké volt a főszerep. Az 1999-es olaszországi Eb-n az öt fradistát, Fodor Rajmundot, Steinmetz Barnát, Székely Bulcsút, Kósz Zoltánt és Kiss Csabát is a soraiban tudó nemzeti csapatunk egy 27 gólos döntőben 15-12-es sikert aratott Horvátország felett és megvédte címét.

Az öt győztes sorát az 1959-es duisburgi kajak-kenu Európa-bajnokság is bővíti. A viadalon három ferencvárosi versenyző, Hunics József (a kis képen balról az első), Mészáros György (a kis képen középen) és Szente András indult. A kenus Hunics József párosban, 1000 méteren diadalmaskodott, míg a Mészáros, Szente kajak kettes 500 és 1000 méteren lett aranyérmes. Ide tartozik az 1954-es úszó, műugró és vízilabda Eb-n négy aranyérmet nyerő két úszóklasszisunk, Csordás György és Szőke Kató, illetve a pólósokkal győztes Kárpáti György is. Csupán annyiban tér el ez az öt aranyérem a többitől, hogy nem egy hétvége alatt gyűlt össze.

Négy aranyérmesünk volt az 1997-ben, Spanyolországban megrendezett vízilabda Európa-bajnokságon. Akkor a Fodor, Steinmetz B., Székely hármas mellett még Kiss Gergő erősítette ferencvárosiként a magyar válogatottat, amely a fináléban 3-2-re verte Jugoszláviát.

Kijelenthetjük tehát, hogy a Liu testvérek és hét vízilabdázónk egy hétvége alatt nyert 11 aranyérme klubtörténelmi rekord, amelyre az FTC 120 éves fennállása során még sohasem volt példa.

Cikkajánló

Sorsoltak a Magyar Kupában: Íme, a Fradi csoportjai!

Férfi pólósainknak már a csoportban megismétlődik a 2018-as döntő párharca • A nők az UVSE-vel is játszanak.

Végső búcsút vettünk Kárpáti Györgytől

Csütörtökön utolsó útjára kísértük háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónkat, Kárpáti Györgyöt – VIDEÓ!

Végső búcsú Kárpáti Györgytől

Háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónkat, Kárpáti Györgyöt július 2-án helyezik végső nyugalomra.

Az FTC és a VLV közös közleménye

A sportág érdekeit szem előtt tartva az FTC és a vízilabdával foglalkozó VLV hírportál rendezte konfliktusát.

Több ezren búcsúztak Benedek Tibortól

Korábbi csapattársak, barátok is gyertyát gyújtottak az elhunyt legendáért a Hajós Alfréd Uszodánál.

Történetek Benedek Tiborról

47 éves korában elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, akitől Fradisták búcsúznak.

Gyászol a magyar sport: elment Benedek Tibor

Életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor, 3-szoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó.

Gyászol a magyar sport és az FTC, elment a Gyurika

Nem sokkal 85. születésnapja előtt elhunyt az FTC háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázója, Kárpáti György.

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most