2021. február 1.
Olimpiai kvótahelyzet: Így állnak most az FTC sportolói
Négy sportágban már bizonyítottak a fradisták • Utánajártunk, hány versenyzőnk lehet ott Tokióban.

Női vízilabdázóink sikerével Magyarország újabb fontos olimpiai kvótát szerzett a remélhetőleg július 23. és augusztus 8. között Tokióban rendezendő ötkarikás játékokra. A 98 fős magyar delegáció eddig 12 sportágban szerzett kvótát és jó hír, hogy számos ferencvárosi sportoló is részese volt a kvalifikáció kiharcolásának. Utánajártunk, hogy jelenleg hány sportolónk lehet ott a Japán fővárosban.

Jelen állás szerint a Ferencvárosi Torna Club sportolói négy sportágban – birkózás, kézilabda, úszás, vízilabda – utazhatnak Tokióba. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy ebben a három sportágban a versenyzők a nemzetnek szereztek kvótát.

A birkózóknál a 2019-es kazahsztáni világbajnokságon Muszukajev Iszmail a szabadfogásúak 65 kilogrammos mezőnyében bronzérmes lett, ezzel kvótát szerzett Magyarországnak. A Fradi magyar bajnoka a decemberi, Belgrádban megrendezett Világkupán is kiválóan birkózott és csupán a döntőben kapott ki örmény riválisától, így nehéz elképzelni, hogy ne lenne ott az ötkarikás játékokon. A többi ferencvárosi válogatott birkózónak a március 18. és 21. között Budapesten rendezendő olimpiai kvalifikációs versenyen vagy az április 29. és május 1. közötti, szófiai világselejtezőn van esélye kvótát szerezni a fennmaradó súlycsoportokban.

Az úszóknál a férfi és női mezőnyben is találunk fradista esélyest. Az uraknál Biczó Bencének (200 m pillangó) és Verrasztó Dávidnak (400 m vegyes), míg a hölgyeknél Mihályvári-Farkas Viktóriának (1500 m gyors) és Szilágyi Liliánának (200 m pillangó) van meg az olimpiai „A” szintje. Továbbá Verrasztó Evelyn is tagja volt a 4x200 méteres gyorsváltónak, amely 2019-ben a dél-koreai világbajnokságon szerzett olimpiai kvalifikációt. Fontos, hogy távonként csak két versenyző indulhat! Az A- és a B-szintek teljesítésére június 27-ig van lehetőség. Ezt követően a nemzetközi szövetség dönt, hogy kikkel tölti fel az egyes egyéni számok mezőnyét. Úszásban is elindulhat a kvóta nélküli nemzetek képviseletében szintidő nélkül 1 férfi és 1 nő.

Vízilabdában mind a női, mind a férfiválogatott kijutott Tokióba. A hölgyeknél Illés Anna és Vályi Vanda – Csehó-Kovácsné Kasó Orsolya pedig tartalékként – volt tagja a trieszti olimpiai kvalifikációs tornát megnyerő magyar nemzeti csapatnak. A férfi csapat 2020 januárjában hét fradistával – Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vámos Márton, Vogel Soma, Zalánki Gergő – a keretben megnyerte a budapesti Európa-bajnokságot, így kijutott az ötkarikás játékokra. Érdekesség, hogy az öt kiemelt látvány-csapatsportág közül - az elmúlt olimpiákhoz hasonlóan - ismét a vízilabda lesz az egyetlen, amelyben a férfiak és a hölgyek is képviselik a magyar színeket a játékokon. Az FTC ügyvezető alelnöke, Nyíri Zoltán többek között erről is beszélt nemrég honlapunknak.

Ugyanakkor kézilabdában és vízilabdában nemcsak a magyar játékosokért, hanem idegenlégiósainkért is szoríthatunk Tokióban. A női kézilabdázóknál Hollandia, mint 2019 világbajnoka Angela Malesteinnel a soraiban már ott van az olimpián, csak úgy, mint a férfi pólósoknál a Világliga-győztes Szerbia Nikola Jaksiccsal.

Akiknek még lehet esélyük

Mivel még több sportágban is van idő a kvótaszerzésre, összegyűjtöttük, hogy melyekben lehet esélye a kijutásra az elmúlt években kiemelkedően teljesítő, rendszeresen nemzetközi szinten is szereplő válogatott ferencvárosi sportolóknak.

Atlétika
Az A- és a B-szintek teljesítésére június 29-ig van lehetőség, ezután dönti el a nemzetközi szövetség, kikkel tölti fel az egyes egyéni számok mezőnyét. A Fradiból négy versenyzőnk van esélye a tokiói indulásra. Szabó László távolugrásban, Kazi Tamás 800 méteren, Répási Petra gátfutásban, míg Huszák János diszkoszvetésben juthat ki az ötkarikás játékokra. Répási Petra nemrég a Fradi TV-ben beszélt az esélyekről, míg Huszák János nemrég többek között erről a témáról is mesélt a vele készült bővebb interjúnkban.

Kajak-kenu
Kozák Danuta januári érkezésével (link) ismét lehet olimpiai résztvevője az FTC-nek a sportágban. Az ötszörös olimpiai bajnok világklasszisnak két lehetősége van a kvóta megszerzésére. Először május 12-13-án Szegeden vagy május 19. és 23. között az oroszországi Barnaulban rendezendő világkupán harcolhatja ki az olimpiai részvételt.

Kézilabda
A magyar női kézilabda-válogatott március 19. és 21. között Győrben vívhatja ki az olimpiai indulás jogát. Az Elek Gábor irányította magyar csapat Oroszországgal, Szerbiával és Kínával küzdhet meg, a csoport első két helyezettje pedig kijut Tokióba. A tavaly decemberi, Dániában megrendezett Európa-bajnokságon az FTC-t kilenc játékosunk, Bíró Blanka, Janurik Kinga, Csiszár-Szekeres Klára, Háfra Noémi, Klujber Katrin, Kovacsics Anikó, Márton Gréta, Pásztor Noémi és Schatzl Nadine képviselte. Az FTC-Rail Cargo Hungaria az elmúlt években a válogatott gerincét adta és bár nyáron Háfra és Schatzl Győrbe távozik, szinte biztos, hogy ha a csapat kijut az olimpiára, lesz ferencvárosi kézilabdázó Tokióban.

Torna
Az április 21. és május 4. között, Bázelben rendezendő Európa-bajnokságon az egyéni összetettben nemenként 9-9 kvótát osztanak ki, illetve a nemzetközi szövetség 1-1 szabadkártyát is ad. Az FTC-Telekom férfi tornásza, az ifjúsági olimpiai és junior Európa-bajnok Balázs Krisztián számára a svájci kontinensviadal lehet az első felnőtt nemzetközi viadal és egyben a lehetséges út Tokióba is.

Vízilabda
Férfi vízilabdacsapatunkból még a kanadai Nicolas Constantin-Bicari és a görög Giannis Fountoulis bizakodhat kvótában. A két válogatott egy kvalifikációs csoportban van, amelynek küzdelmeit február 14. és 18. között Rotterdamban rendezik meg. A csoportból az első négy helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. A szintén a hollandiai városban rendezendő mini torna első három helyezettje jut ki az olimpiára.

(Borítókép: Japan Travel Guide for Visitors)

Cikkajánló

Elvették szezonbeli veretlenségünket

Hiába küzdött az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata, kikapott az Olympiakosz otthonában a BL-ben.

Harc az athéni katlanban

Akár már kedd este bejuthat a BL Final Fourba az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata az Olympiakosz ellen.

A döntőért küzd mindkét csapatunk

Az FTC női együttesének a Dunaújvárost, a férfi pólósoknak az OSC-t kell legyőzniük a fináléért.

20/20 – veretlenül fordulunk rá a rájátszásra

Az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 16-7-re nyert a Kaposvár ellen a középszakasz utolsó fordulójában.

Már az elődöntőre és a BL-rangadókra készülünk

A bajnokság középszakaszának utolsó mérkőzését a Kaposvár együttese ellen játszák férfi pólósaink.

Vásárolj jegyet elővételben két BL-rangadóra is!

Május 3-án a Brescia, majd május 14-én a Barceloneta ellen küzdenek férfi pólósaink a Komjádiban.

Kiütéses siker a Honvéd otthonában

A BL-re készülő FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 23-9-re legyőzte a Honvédot a bajnokság középszakaszában.

Nagy küzdelemre készülünk a Honvéd ellen

Két BL-rangadó előtt a Honvéd és a Kaposvár ellen zárják férfi pólósaink a bajnoki középszakaszt.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin