2020. június 18.
Történetek Benedek Tiborról
47 éves korában elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, akitől Fradisták búcsúznak.

Benedek Tibor emberek ezreinek életére volt, van és lesz hatással. Nem csak eredményei, hanem fantasztikus személyisége miatt is. De milyen játékos volt Ő? Milyen kapitány és milyen edző? Ezt csak azok tudhatják, akik ott voltak mellette éveken át. A tragikus hír után arra kértük a Fradi-család néhány tagját, hogy elevenítsenek fel egy személyes emléket Tiborról, amit most ezen a felületen osztunk meg apránként. Korábbi csapattársai és játékosai búcsúznak a Legendától. 

GÓR-NAGY MIKLÓS

2013-ban tagja volt a Benedek Tibor irányításával világbajnoki címet szerző magyar válogatottnak.

„Vannak olyan pillanatok az ember életében, amelyek hasonlóak egy megvilágosodáshoz. Az enyém 2013. augusztus 3-án volt késő este a Picornell uszodában. Kihagytunk egy ötméterest a vb-döntőben és ettől elbizonytalanodtunk, kapkodni kezdtünk. Tibor ezt észrevette, időt kért és ezt mondta nekünk: "engem nem érdekel, hogy ma hány ötméterest hagyunk ki, felőlem százat is kihagyhatunk. De itt, ma, mi ezt a meccset, történjen bármi, meg fogjuk nyerni." A meccset megnyertük és ezt a mondatot azóta viszem magammal. Én akkor, ott a vízben tanultam meg, hogy mi az igazi és mi az illúzió.

A rengeteg ember ma a Margitszigeten azt mutatta, hogy sokakhoz eljutott Tibor üzenete. Azóta ezen gondolkozom, hogy melyik uszodát, közteret vagy bármit kellene róla elnevezni. A legnagyobbat. A legfontosabbat. Azt, amelyik mindenhonnan látszik. Méltót. Hogy amikor egy kisgyerek ötven év múlva majd megkérdezi az ő apukáját, hogy ki volt az a bácsi, akiről ezt a valami hatalmasat elnevezték, akkor az apuka elmondhassa azt, hogy kicsoda volt Benedek Tibor. A valaha volt legnagyobb harcosa a sportágának. Mindannyiunk példaképe. Életkortól és évtizedtől függetlenül. The greatest of all time."

 

VÁMOS MÁRTON

A 2013-as világbajnoki cím hozta meg neki az áttörést. A barcelonai tornán Benedek Tibor kezei alatt fantasztikus teljesítményt nyújtott az akkor 21 éves Vámos Márton. 

„Rengeteg emlék kavarog ilyenkor az emberben, kettő azonban nagyon élénken él bennem. Az első, mikor 2010-es válogatott edzőtábort Balatonon töltöttük és Dénes mellett Tibi volt már a másodedző. 18 éves voltam és ott volt Ő, a nagy Benedek Tibor, aki mindig is a példaképem volt. Bármikor kérdezték ugyanis, hogy ki a példaképem, akkor Őt és Kását mondtam. Az első edzés után egyszer csak bejött a vízbe, mikor már vége volt az edzésnek, odahívta Pufit és megmutatta rajta, hogy kell levédekezni, ha be akar valaki jönni velem második centerbe. Nem is kell mondanom, Pufi alig tudott beúszni és talán ha öt méterre eljutott. Majd jöttem én, Pufi pedig két méteren állt meg...

A másik ilyen, amikor 2015-ben nem ment a játék a válogatottban. Leült mellém és elmesélte, hogy a sydney-i olimpián a döntőig nagyon rosszul ment neki, de ott négyet vágott a legfontosabb meccsen.  Elmondta, hogy a pályafutásomban rengetegszer lesz olyan szituáció, amikor fent vagy csillogsz és jól megy minden, de sokszor lesz olyan is, amikor nem jön össze semmi és nem megy a játék. Amikor hullámvölgybe kerülök, akkor mindig eszembe jutnak a szavai és ez segít, hogy kilábaljak a gödörből. Köszönöm Neked!

Nyugodj békében, Tibi!”

 

VARGA DÉNES

Együtt nyertek olimpiát 2008-ban Pekingben, majd világbajnokságot 2013-ban Barcelonában, amikor Benedek Tibor már szövetségi kapitány volt.

„Tibor hatására vált bennem komoly dologgá a vízilabda! Mert azt mindenki tudja, hogy hogyan állt a sporthoz, nem lehetett nem tisztelni. És amikor az első válogatott meccsem bemutatása lement, kezembe nyomta az ausztrál zászlót és azt mondta: “Sok sikert a pályafutásod során!”

Nem hangzik nagy dolognak, de ez tőle, akkor és ott mindent megváltoztatott bennem!

Tibor örökké úgy fog élni az emlékeimben, ahogy 2008-ban, az olimpia nyitónapján megnyilvánult.

8 mindent megélt vízilabdázót és 4 olimpiai újoncot rendelt fel az apartmanházunk tetőjére és pár perc alatt mindenkivel elhitette, hogy ennek a világversenynek márpedig mi vagyunk a győztesei!

Sok embert megtanított küzdeni és győzni! Hogy hányat? Talán még annál is többet, ahányat ismert!

Nyugodj Békében!”

 

ZALÁNKI GERGŐ

A Fradi balkezesét Benedek Tibor hívta be először a magyar válogatottba 2015-ben, majd egy évvel később a riói olimpiára utazó keretbe is beválasztotta az akkor 20 éves játékost.  

„Sosem feledünk, Tibi bácsi!

Az olimpia felkészülésen megkérdezte, hogy én miért nem tegezem őt. Azt feleltem: még nem érdemeltem ki. Brazíliában egy reggelinél úgy mentem oda hozzá, Jó reggelt Tibi! Nagy mosollyal fogadta és kérdezte a miértjét, annyit mondtam, úgy érzem, most már elég nagy vagyok és kiérdemeltem.

Rájöttem, sose leszek elég jó hozzá, nekem örökre Tibi bácsi marad és sosem fogom elfelejteni Őt.”

Folytatás következik.

Cikkajánló

Végső búcsút vettünk Kárpáti Györgytől

Csütörtökön utolsó útjára kísértük háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónkat, Kárpáti Györgyöt – VIDEÓ!

Végső búcsú Kárpáti Györgytől

Háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónkat, Kárpáti Györgyöt július 2-án helyezik végső nyugalomra.

Az FTC és a VLV közös közleménye

A sportág érdekeit szem előtt tartva az FTC és a vízilabdával foglalkozó VLV hírportál rendezte konfliktusát.

Több ezren búcsúztak Benedek Tibortól

Korábbi csapattársak, barátok is gyertyát gyújtottak az elhunyt legendáért a Hajós Alfréd Uszodánál.

Gyászol a magyar sport: elment Benedek Tibor

Életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor, 3-szoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó.

Gyászol a magyar sport és az FTC, elment a Gyurika

Nem sokkal 85. születésnapja előtt elhunyt az FTC háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázója, Kárpáti György.

Főtáblán a Fradi! Íme az új BL-rendszer

Változtattak a vízilabda Bajnokok Ligája lebonyolításán, de az FTC-Telekom biztosan ott lesz a rajtnál.

Tehetséges fiatalokat igazoltunk

Bejelentette új keretét az FTC-Telekom Waterpolo, amely nagy célokkal vág neki a következő szezonnak is.

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most