2019. december 17.
Varga Zsolt: „Ez egy áldott állapot”
Sorozatban másodszor is az FTC-t irányító Varga Zsoltot választották meg a világ legjobb edzőjének.

Az FTC férfi vízilabdacsapata minden létező trófeát megnyert idén, az év végén pedig már a második egyéni elismerését gyűjtötte be. Egy nappal azután, hogy Varga Dénes megkapta a világ legjobb vízilabdázójának járó díjat a Total Waterpolo-tól, Varga Zsoltot 2018 után 2019-ben is a világ legjobb edzőjének választott a Vízilabdaedzők Világszervezete (WWPCA). A Fradi vezetőedzőjét telefonon értük utol.

- Tavaly azt mondtad nekem, hogy meglepett a hír, hogy megválasztották a világ legjobb edzőjének. Mit éreztél ma reggel, amikor értesültél az újabb elismerésről?
- Most is kicsit meglepett, de inkább az öröm volt az első reakcióm. Abszolút azt gondoltam, hogy a nyári világesemény, vagyis a világbajnoki szereplés alapján döntenek majd a díjról.

- Az olaszokkal vb-aranyérmes Alessandro Campagna meg is kapta az elismerést, de veled együtt, hiszen holtverseny alakult ki a szavazáson. Mit szólsz ehhez?
- Mindenképpen nagy megtiszteltetés, hogy megosztva kapom meg ezt a díjat Sandro Campagnával. Nagyra tartom, jó edzőnek tartom. Nagyon más a szövetségi kapitányok és a klubedzők tevékenysége, bármennyire is azonos az alap. Nehéz lehet az összehasonlítás, tulajdonképpen lehetne két kategóriába is sorolni őket. Óriási munka és hatalmas felelősség, amit a szövetségi kapitányok végeznek akkor, amikor a válogatottak kerülnek reflektorfénybe. A klubedzők folyamatosan, egész évben építik csapatukat és a játékosokat, ami egész más jellegű feladat. Nálunk sokkal több a folyamatos megpróbáltatás, több időt töltünk együtt a játékosokkal, míg a szövetségi kapitányoknak koncentráltan, egy adott időszakban kell kimagaslóan teljesíteniük.

- Minden sorozatot megnyert a Fradi, beleértve a BL-t, ami a klubnak is hiányzott még. Az év végén pedig a szakma is elismerte a munkádat. Ilyen egy tökéletes év?
- Ennél többet nem lehet elérni klubszinten, ezért ha visszatekintek erre az évre, akkor ki kell mondani, hogy igen, ez a tökéletes év. Ettől függetlenül látom a feladatokat, hogy hova szeretnénk eljutni. Soha nem úgy gondolok a sikerre, mint egy végállomásra. Előttem vannak azok a feladatok, amiket ebben a szezonban is el kell végeznünk. Idén is voltak nehéz időszakok, volt olyan is, amikor nem ment a játék, de ennek ellenére sikerült úgy időzíteni a csapatot, úgy összerakni a programot, a taktikát, hogy mindent meg tudtunk nyerni, ahol elindultunk. Ez láthatóan egyre nehezebbé válik, hiszen óriási nyomás alá kerülünk. Várj egy picit, kérlek! (Ekkor kis csend, majd egy köszönés hallatszódik a telefonban: szia világ legjobbja!)

- Csak nem Varga Dénes volt az?
- Igen, ő volt az! Összefutottunk a városban teljesen véletlenül.

- A világ legjobb játékosa és a világ legjobb edzője és egy ilyen fantasztikus csapat. Ez azért hatalmas dolog, nemcsak a klubon belül, hanem a sport történetében is. Te hogyan vélekedsz erről?
- Ez egy áldott állapot, hogy ilyen sok minden össze tud jönni így egyszerre. Hálás vagyok mindenkinek, akinek része volt ezekben a sikerekben. Mindenképpen szeretném megköszönni a csapatomnak, a klubvezetésnek és a szakmai stábomnak, mert nélkülük nem nyerhettem volna meg ezt a díjat sem. Főleg a csapatomnak azért, mert játszanak, amikor játszani kell, edzenek, amikor edzeni kell és nyernek, amikor nyerni kell!

Cikkajánló

Kisfilm a Fradiról, amely a világ legjobb csapata lett!

A verhetetlen ferencvárosi vízilabdázók előző évének feledhetetlen menetelése – VIDEÓ!

A jövő évre halasztották az olimpiát

A NOB bejelentette: a tokiói olimpiát a jövő évre halasztják, legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni.

Verhetetlen vízilabdázóink története a Fradi TV-ben

Keddi adásunkban férfi pólócsapatunk elképesztő évét idézzük fel.

RENDKÍVÜLI DÖNTÉS!

A Magyar Vízilabda Szövetség a versenysorozatok felfüggesztéséről döntött a koronavírus miatt!

Első a biztonság, bajnoki zárt kapuk mögött

Az FTC-nek az emberek élete és egészsége az első! Zárt kapu a következő hazai vízilabda mérkőzéseken.

Tízgólos győzelemmel kezdtük a középszakaszt

Újra nyert és már 15 meccse tart az FTC-Telekom Waterpolo győzelmi sorozata a bajnoki szezonban.

Az élről kezdhetjük a középszakaszt

Összegeztük a bajnokság alapszakaszának legfontosabb statisztikáit az FTC-Telekom Waterpolo szemszögéből.

Hét példakép írta be a nevét klubunk történelmébe

Európa-bajnok vízilabdázóink is felkerültek a dicsőségek táblájára – VIDEÓ.

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most