2024. január 25.
VOGEL 1 – több mint egy szám
Nagy mérföldkőhöz érkezett Vogel Soma, aki először viselte a magyar válogatott 1-es sapkáját – INTERJÚ!

Vogel Soma pályafutása során először viselte az 1-es sapkát a felnőtt magyar vízilabda-válogatottban. Bár saját nevelésű játékosunk évek óta első számú kapusnak számít az FTC-ben és Nagy Viktor 2021-es visszavonulása óta a nemzeti együttesben is, eddig mindig a 13-as, illetve a 14-es számot választotta. De nem babonánól…

- A tiszteletem egy formája volt ez az idősebb kapustársaim felé. Gondoltam is Gárdonyi Bandira és Nagy Viktorra, amikor felvettem, hogy remélem, méltónak találnak erre a számra. Próbálok felnőni az 1-es sapkához! A Fradiban természetesen még maradok 13-as és 14-es Szakonyi Dani mellett – mondta Vogel Soma a FradiMédiának.

Hosszú éveken át kiváló párost alkottak Gárdonyi Andrással, aki ma már a kapusedzője Somának a Fradiban és a válogatottban

A nagy pillanat január 24-én, a Franciaország ellen 14-10-re megnyert felkészülési mérkőzésen jött el, ugyanis a még mindig csak 26 éves Soma poszttársa, a 24 éves Bányai Márk volt az aktuális keretben.

- Eszembe jutott, hogy most felvehetem ezt a sapkát, de Katona Norbi (a férfi válogatott csapatmenedzsere) is emlékezhetett erre a „fogadalmamra”, mert megkérdezte üzenetben, hogy akkor most melyik sapkában leszek. Amikor elküldtem neki a választ, akkor kapott el az az érzés, hogy enyém lehet az 1-es. Előtte bele se gondoltam abba, hogy milyen érzelmi töltete van. Aztán a medenceparton, ahol ki vannak készítve a sapkák, még furcsa volt ezért nyúlni, a vízbe ugrás után is megnéztem a számot. A meccs előtt még egyszer-egyszer elkalandozott a gondolatom, de aztán adott egy plusz löketet – emlékezett vissza a történtekre BL-győztes kapusunk.

A szerda esti bemutatásnál még a csapatkapitány, Jansik Szilárd és a kettesben játszó Angyal Dániel is meglepődött azon, hogy a sor elején találkoztak Somával, aki először maga is elfelejtette, hol a helye.

- Amikor felsorakoztunk oldalt, akkor megszokott módon a sor végére álltam. Aztán elindultunk a bemutatásra, és leesett, hogy nekem most elől kellene lennem, így futottam Szili mögé. Amikor észrevettek Danival, viccesen megjegyezték, hogy „mit csinálsz itt?”, aztán gratuláltak mindketten. (A jelenet az M4 Sport közvetítésében ITT látható a videó elején)

Jansik Szilárd és Angyal Dániel gratulál (Fotó: VLV)

A fukuokai hősök többsége, köztük Vogel Soma is itthonról nézte, ahogy a fiatalokkal teletűzdelt magyar válogatott bravúrokat bemutatva legyőzte előbb Olaszországot, majd Szerbiát is, végül pedig a negyedik helyen zárta a zágrábi Eb-t. A kapuban Bányai Márk és Gyapjas Viktor is remek teljesítményt nyújtott, aminek a világ- és Európa-bajnok játékos is örült.

- Jó volt őket látni, hogy ilyen felszabadultan védenek, és tudtak élni a lehetőséggel. Nagyon fontos, hogy van merítési lehetőség Magyarországon kapusokból. (Vogel Soma mellett klubtársa, Szakonyi Dániel, a vb-győztes Lévai Márton, illetve Bányai Márk és Gyapjas Viktor küzd azért, hogy bekerüljön a válogatott keretébe – a szerk.) Mindamellett, hogy mindannyian jó kapusok, nagyon jó emberek, és jó velük együtt dolgozni. Megvan köztünk az összehang, és ez nagyon fontos tényező a csapat szempontjából is – jegyezte meg Vogel Soma. Az biztos, hogy fel van adva a lecke Varga Zsoltnak, hiszen a szövetségi kapitánynak öt kapusból kell kiválasztania kettőt a vb-re, majd nyáron az olimpiára. 

Az FTC-nevelésű 19 éves Gyapjas Viktor világklasszisok ellen parádézott (Fotó: MVLSZ \ Derencsényi István)

A magyar válogatott csütörtöktől vasárnapig Barcelonában, a friss Európa-bajnok spanyolokkal gyakorol, majd február 2-án indul útnak a világbajnokságra Dohába, ahol címvédőként, de már olimpiai kvótával játszhat felszabadultan.

- Azt érzem, hogy mindenki éhes a vízilabdára, és vágyik már a tétmérkőzésekre. Nagyon vártuk az Eb-ről csatlakozó fiatalokat is, hogy együtt készüljünk a vb-re. Magabiztosan és motiváltan fogunk kiutazni Dohába, ahol természetesen a címvédés lesz a célunk – mondta Vogel Soma, a tavaly nyári vb-döntő hőse, aki négy lövést is megfogott a görögök elleni ötméterespárbajban. Ki ne emlékezne az aranyat érő védésre, melyet január elején 2023 sportpillanatának választottak az Év Sportolója Gálán. 

Cikkajánló

Már az elődöntőre és a BL-rangadókra készülünk

A bajnokság középszakaszának utolsó mérkőzését a Kaposvár együttese ellen játszák férfi pólósaink.

Vásárolj jegyet elővételben két BL-rangadóra is!

Május 3-án a Brescia, majd május 14-én a Barceloneta ellen küzdenek férfi pólósaink a Komjádiban.

Kiütéses siker a Honvéd otthonában

A BL-re készülő FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 23-9-re legyőzte a Honvédot a bajnokság középszakaszában.

Nagy küzdelemre készülünk a Honvéd ellen

Két BL-rangadó előtt a Honvéd és a Kaposvár ellen zárják férfi pólósaink a bajnoki középszakaszt.

Megszenvedtünk ezért a sikerért

Ismét nagy csatára kényszerítette a Szolnok Nyéki Balázs csapatát, amely végül 12-9-re nyert.

A Szolnok ellen zárjuk a meccsdömpinget

A bajnoki elődöntő szempontjából is fontos lehet, hogy férfi pólósaink nyerjenek szombaton a Komjádiban.

Óriási BL-rangadót nyertünk meg Barcelonában!

Hatalmas csata után 10-8-ra győzött az FTC-Telekom a Barceloneta otthonában a BL második csoportkörében.

Nyerni megyünk Barcelonába!

A BL-csoportban két győzelemmel álló férfi pólósaink újabb lépést tennének a Final4 felé.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin