2024. február 16.
„Érzem az erőt a csapatban, hogy meg tudjuk nyerni”
A világbajnoki címért küzd pénteken a magyar válogatott a hétszeres győztes Egyesült Államok ellen.

Nem túlzás kijelenteni, hogy előzetesen kevesen, vagy talán senki sem számított arra, hogy a magyar női vízilabda-válogatott világbajnoki döntőt játszik majd Dohában. A januári Európa-bajnokságon látott teljesítmény és az 5. hely ugyanis olyan problémákra mutatott rá, melyeket ilyen rövid idő alatt nagyon nehéz volt kijavítani. A két szövetségi kapitány, Mihók Attila és Cseh Sándor azonban ragaszkodott az elveihez és a címvédőt búcsúztatva kivezette az olimpiára a nemzeti együttest, amely immár egy lépésre van a csodától.

Párizs, jövünk! A hollandok legyőzése vb-elődöntőt és olimpiai kvótát is ért a magyar válogatottnak

A finálé előtti napon Leimeter Dóra mesélt a FradiMédiának többek között arról is, hogy abban látja a fejlődés egyik okát, hogy jóval egységesebb és összetartóbb a társaság, mint korábban. Az FTC-Telekom balkezese szerint ez annak köszönhető, hogy az edzéseken kívül rengeteget beszélgetnek és különböző rituálékkal közelebb kerültek a játékosokat egymáshoz. Ez adta meg az önbizalmat ahhoz, hogy két ötméterespárbajba torkolló csatát is meg tudjanak nyerni, hiszen előbb a világ- és Európa-bajnok Hollandiát sikerült kiejteni, majd a görögöket legyőzve jutottak be a döntőbe.

„Mindenki készen áll arra, hogy amikor eljön az ő ideje, akkor igenis vállalja el és ne gondolkozzon azon, hogy mi a jó döntés. Velem is ez történt az elődöntő utolsó támadásánál. Tudtam, hogy mi a megoldás és éreztem, hogy számítanak rám a többiek és ez olyan erőt tud adni, hogy lehetetlen helyzetekből is fel tudunk állni” – emlékezett vissza a görögök elleni, fantasztikus egyenlítő góljára Leimeter Dóra, aki hatalmas szerepet vállalt a sikerben.

21 másodperccel a meccs vége előtt mentette 9-9-es döntetlenre az elődöntőt Leimeter Dóra

A KVÓTA FELSZABADÍTÓ EREJE

Ez utóbbi meccsen ráadásul már biztos olimpiai résztvevőként ugorhatott vízbe a magyar válogatott, amely a címvédő hollandok legyőzésével váltotta meg a párizsi repülőjegyet. 

„Abszolút felszabadultunk a kvóta megszerzésével. Egymás között beszéltük is, hogy azzal, hogy sikerült elérni ezt a célkitűzésünket, elkezdődhetett számunkra a világbajnokság. Talán Mihi (Mihók Attila, társkapitány – a szerk.) fogalmazta meg a legjobban, hogy amíg nem volt meg a kvóta, addig egy kvalifikációs torna volt, de utána átváltozott világbajnoksággá. Az érem közelsége már nem jelentett nyomást a csapatnak, ráadásul már jól látható jelei vannak annak, hogy mennyi munkát végeztünk el az utóbbi időszakban és milyen sokat léptünk előre. Kellett ez a visszajelzés, mert olyan erőket tudott mozgósítani, ami rég volt jellemző ránk” – mondta Tokió olimpiai bronzérmese.

A HARMADIK VB-ARANYÉRT KÜZDENEK

A magyar női válogatott története során eddig négy világbajnoki döntőben szerepelt. 1994-ben Rómában és 2005-ben Montreálban sikerült megnyerni az aranyérmet, míg 2001-ben Fukuokában, valamint 2022-ben Budapesten kikaptak a mieink. Most harmadszor is az Egyesült Államok lesz az ellenfél, melynek válogatottját 19 éve a döntőben legyőzte Faragó Tamás együttese, másfél éve viszont a tengerentúliak örülhettek a Margitszigeten, ahol egyáltalán nem vallott szégyent a még Bíró Attila által irányított nemzeti együttes, amely 9-7 arányban maradt alul a szakág legeredményesebb csapatával szemben.

A 2022-es vb-ezüstérmes csapat. A 13 fős keretből csupán egy játékos nincs ott jelenleg Dohában.

Négy FTC-játékos, Kurucz-Gurisatti Gréta, Máté Zsuzsanna, Vályi Vanda, valamint Leimeter Dóra ott volt a vb-ezüstérmesek között, úgyhogy őket is hajtja a visszavágás a hazai közönség előtt elvesztett finálé miatt. Két játékosunk, Neszmély Boglárka és Kuna Szonja először élheti át, milyen a vb-döntő hangulata.

„Én most érzem az erőt a csapatban, hogy meg tudjuk nyerni ezt a döntőt. Nagyon fontos lesz, hogy az a higgadtság, ami jellemző volt ránk, az meg legyen és ne vigyen el minket a hév. Az a legfontosabb, hogy a meccs végén egymás szemébe tudjunk nézni és azt mondhassuk, hogy mi mindent megtettünk, hiszen egy nagyon jó ellenféllel nézünk szembe” – tekintett előre a nagy összecsapásra Leimeter Dóra.

A Magyarország – Egyesült Államok világbajnoki döntőt pénteken, magyar idő szerint 15.30-tól az M4 Sporton láthatják élőben.

Fotók: MVLSZ \ Kovács Anikó, Derencsényi István; FradiMédia

"
"
Cikkajánló

Párizs 2024: Négy FTC-játékos utazhat az olimpiára

Kurucz-Gurisatti, Leimeter, Neszmély és Vályi is ott van a magyar vízilabda-válogatottban.

Vb-ezüstérmes az U16-os válogatott

Három FTC-játékossal a keretben vb-ezüstérmet szerzett az U16-os magyar leány vízilabda-válogatott.

Ezüstérmes a női válogatott az athéni tornán

Három győzelemmel és egy vereséggel zártuk az olimpiai felkészülési Thetis-kupát.

Olasz klasszist igazoltunk

A vb-bronzérmes Valeria Palmieri az FTC-Telekom női vízilabdacsapatának ötödik nyári igazolása.

Négy FTC-játékos küzdhet tovább az olimpiáért

16 fős csapattal folytatja felkészülését a párizsi olimpiára a magyar női vízilabda-válogatott.

Könnyed győzelem a felkészülési meccsen

Kimagasló harmadik negyeddel 14-7-re nyerni tudott az olimpiára készülő magyar női válogatott Kanada ellen.

„Bennünk van egy jó eredmény az olimpián.”

Hat FTC-játékossal kezdte meg az olimpiára való felkészülését a magyar női vízilabda-válogatott.

Hat FTC-játékos került be a bő olimpiai keretbe

Május 27-én kezdi meg felkészülését a párizsi olimpiára a magyar női vízilabda-válogatott.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin