2019. december 28.
Szakosztályaink csodás éve – 1. rész
Egy megható történet, Szabados Noémi sikerei és parádézó atléták - Szakosztályi sikerek, 1. rész – VIDEÓK!

A Ferencvárosi Torna Club nem csak a kiemelt csapatsportágakban, hanem az egyéni- és az egyéb csapatsportágakban is kiemelkedő évet zárt. Négyrészes sorozatunk első részében januártól márciusig tekintünk vissza szakosztályaink remeklésére.

Atlétika

Ha év eleje, akkor fedett pálya! Egyik legsikeresebb szakosztályunk első 2019-es aranyérmét Szabó László szerezte, aki távolugrásban nyert Bonyhádon, majd egy lettországi nemzetközi versenyen lett második, amelyet egy bécsi második hely követett. Közben a Nyílt Fedettpályás Bajnokságon Pozsgai Dániel 400 méteren nyert, rajta kívül még két bronzot szereztünk több egyéni csúcs mellett.

Lazítás gyanánt természetesen gondoltunk azon szurkolóinkra, akik az év elején eldöntötték, hogy többet sportolnának és javítanának életminőségükön. Ebben nagy segítségre volt olimpikon középtávfutónk, Kazi Tamás!



Tamás február elején egy franciaországi viadalról értékes hetedik hellyel térhetett haza. A budapesti Fedettpályás Országos Bajnokságon Szabó László magyar bajnok lett távolugrásban, majd a Fekete Gábor, Kazi Tamás, Varga Dániel összeállítású 4x400 méteres váltóval is aranyat nyert. Kazi Tamás 800-on, Tokodi Dávid pedig 5000 méteres gyaloglásban szerzett ezüstérmet. Márciusban Kazi Tamás volt az egyetlen ferencvárosi atléta a Glasgowban megrendezett Fedettpályás Európa-bajnokságon, ahol végül a rendkívül erős mezőnyben a 23. helyen végzett.



Az utánpótlásunk is beindult az év első hónapjaiban. A gerelyhajító Herczeg testvérek, Attila és György megnyerték a szombathelyi Újonc és Serdülő Téli Dobó Bajnokságot.

„Nagyon örültünk a Herczeg testvérek eredményeinek. Nemrég igazoltak át a Budapest Honvédtól a Fradihoz, rendkívül tehetséges versenyzők és korosztályos válogatottak, így nagyon remélem, hogy hamarosan nemzetközi versenyeken is megmutathatják a tudásukat” – mondta szakosztályvezetőnk, Vágóné Solti Mária, aki még márciusban, a Haladás elleni labdarúgó bajnoki mérkőzés előtt vehette át az Albert Flórián Életmű-díjat.

Birkózás

Az év első versenyét január végén a Kőér utcában rendezték meg birkózóink számára. A Pénzügyőr Kupán női versenyzőink remekeltek, ugyanis Kyparissi Vassiliki, Szabó Nikolett és Szabados Noémi egyaránt ezüstérmet nyert. Februárban Szabados Noémi Ausztriában folytatta éremszerző körútját egy nemzetközi viadalon, miközben itthon serdülőink 11 érmet nyertek a tokodi minősítési versenyen. Ugyanit a juniorok, Váncza István és Bak Gergely nyerte a korosztályos viadalt.

Március elején Szabados Noémi a felnőttek előszobájában, az U23-as korosztály újvidéki Európa-bajnokságán drámai csatában, három másodperccel a mérkőzés vége előtt bemutatott mozdulatával bronzérmet szerzett 65 kilogrammban.

„Fordulatos mérkőzés volt, mindketten vezettünk, majd a vége előtt 20 másodperccel az ukrán ellenfelem két pontos előnyre tett szert. Ilyenkor nincsen ideje gondolkozni az embernek, egyszerűen mindent meg kell próbálni a hátralevő időben. Végül sikerült kiszednem a lábát, majd mögé is kerültem és ezzel meglett a bronzérem. Elsőéves vagyok, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült felállnom egyből a dobogóra az Európa-bajnokságon!” – mondta a mérkőzés után az FTC birkózója, aki néhány héttel később a juniorok között is minősítési versenyt nyert itthon.

Váncza István és Szabados Márton ezüstérmet, míg Bak Gergely bronzérmet szerzett egy rangos csehországi nemzetközi viadalon, míg Diák II-eseink három érmet nyert a korosztály magyar bajnokságán.

Curling

Az év eleji Fradi Kupán az FTC Jaugars bronzéremmel kezdett, februárban pedig szakosztályunk csapata ezüstérmes lett a Vegyes Országos Bajnokságon. Az utánpótlásunk is remekelt! Fiatal és tehetséges játékosunk, Bíró Blanka a magyar válogatott tagjakén harmadik lett a Szarajevóban megrendezett 14. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Blanka élménybeszámolóját ITT olvashatja.

Kajak-kenu

A korábbi évekhez hasonlóan 2019 is erőfelmérőkkel kezdődött kajakosaink számára februárban. Az első felmérőn a 2008-as születésű lányoknál az összesített pontszámok alapján Fölsz Eszter aranyérmes lett, míg a fiúknál Gazdag Marcell bronzot szerzett.

Ökölvívás

Idei első ökölvívó sikerünk Szaka István nevéhez fűződött, aki 52 kilóban aranyérmes lett a Budapest Bajnokságon, majd ugyanezen a versenyen Tallósi Péter (81 kg) és Rostás Armandó (64 kg) is megnyerte súlycsoportját.

„Ez volt az első felnőtt versenyem. Minden meccsen jól éreztem magam, jól ment a boksz. Edzőmmel, Bedák Pállal minden találkozó előtt megbeszéltük a technikai dolgokat, amelyekre figyelnem kellett és hála istennek minden bejött. Természetesen a döntő volt a legnehezebb, de egy jó és izgalmas meccset sikerült megnyernem. Az egész verseny során jó formában éreztem magam, semmi problémám nem volt. Remélem, ennél csak még jobb leszek!” – mondta győzelme után Rostás Armandó, aki egy különleges elismerésben is részesült, ugyanis őt választották a legjobb felnőtt ökölvívónak.

Szinkronúszás

Az év első hónapjaiban két verseny indultak szinkronúszóink. Februárban a SYNUS Kupán kezdtük éves remeklésünket, miután lányaink összesen 12 érmet, köztük három aranyat, hét ezüstöt és két bronzot szereztek. Márciusban a székesfehérvári nemzetközi versenyen, az Orka Kupán az FTC az erős mezőnyben értékes ötödik helyet érte el.

Torna

A versenyszezont, egyben az évet női tornászaink kezdték meg márciusban a Budapest Bajnokságon, ahol sportolóink összesen öt bajnoki címet gyűjtöttek, melyek mellé hét-hét ezüst- és bronzérem is jutott. A hónap elején felnőtt férfi tornászaink a Csapatbajnokság első fordulójában a harmadik helyen zártak. A Szerbajnokság Babos Ádámért és Boncsér Krisztináért szoríthattunk. Két tornászunk összesen hét éremmel, köztük egy arannyal, négy ezüsttel és két bronzzal zárták a kétnapos versenyt.

Március közepén a fiúk gyermek korosztálya is bekezdett. A Csapatbajnokság első fordulójában két második és egy harmadik helyet szereztünk, az egyéni összetettben pedig öt érmet nyertünk. A hónap végén ismét utánpótlás lányainké volt a főszerep, ugyanis az FTC kezdő csapata nagy meglepetésre megnyerte a Csapatbajnokság első fordulóját. Március pedig a hagyományos FTC-Telekom Kupán is remekeltek fiataljaink, mivel tornászaink a kétnapos verseny során összesen hét érmet, köztük két-két aranyat és ezüstöt, illetve három bronzot nyertek.

És egy elismerés is jutott még az FTC-Telekom férfi torna szakosztályának tavasszal. 2018-ban a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) új versenyrendszert vezetett be a a férfi torna szakágban. Új korosztályok jöttek létre, új követelményekkel, azonban ez nem változtatott azon a tényen, hogy 2018-ban ismételten a FTC-Telekom férfi torna szakosztálya lett a legjobb!

Triatlon

Szakosztályunk első idei érmét parasportolónk, Lévay Petra nyerte, aki a második helyen végzett az ausztráliai Világkupán. Petra a versenyre egy különleges ajándékkal utazott, amelyet egy kis rajongójától kapott. Természetesen Ausztrália után hozzá is ellátogattunk.



Itthon Somogyi Miklós harmadik lett a III. Dunaújvárosi Duatlon Versenyen.

Úszás

A január közepén, az Antwerpenben megrendezett Flanders Swimming Cupon új igazolásunk, Szilágyi Liliána Hosszú Katinkát is megelőzve aranyérmes lett a 200 méteres vegyes úszásban. Másik klasszisunk, Verrasztó Dávid egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot nyert a belgiumi viadalon. A Tüske Uszodában utánpótlásunk három éremmel zárta a Jövő Bajnokai Összrégiós Versenyt, majd Verrasztó Evelyn érkezésével új klasszist jelentettünk be. A luxemburgi Euro Meet versenyen hét érmet nyert a Szilágyi Liliána, Verrasztó Evelyn, Biczó Bence, Verrasztó Dávid FTC-négyes.

A sikeres január után kiválóan indult a február is. A Golden Tour-sorozat nizzai állomásáról a Fradi négyese összesen három arany- és két ezüstérmet szereztek. A fiatalabb korosztály a százhalombattai Szalai János Emlékversenyen a Szokol Szonja, Hímer Krisztofer kettős hat arannyal, három ezüsttel és egy bronzzal zárt. Március elején Verrasztó Dávid a Budapest Kupán remekelt. Háromszoros Európa-bajnokunk három aranyat és egy bronzot nyert, Török Dominik Márk egy ezüst és egy bronzzal zárt, míg Zanyi Ferdinánd szintén egy második hellyel gazdagodott. A lányoknál Szokol Szonja egy aranyérmet nyert két ezüst mellett, míg Keresztes Emma egy harmadik helyet szerzett. Utánpótlás úszóink összesen tíz érmet, köztük öt aranyat, egy ezüstöt és négy bronzot szereztek a versenyen.

Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán az Év Fogyatékkal Élő Női Sportolója kategóriában szervátültetett úszónk, Gyurkó Alexandra lett az első, aki 2015 után második alkalommal nyert. Ismerje meg Szandi szívszorító történetét és mindennapjait.



Egy szlovéniai nemzetközi viadalon Verrasztó Evelyn és Biczó Bence remekelt. Ketten együtt öt éremmel térhettek haza, az I. BVSC Tavaszi Kupán pedig junior világbajnok hosszútávúszónk, Mihályvári-Farkas Viktória egy-egy aranyat és ezüstöt, illetve két bronzot nyert. A Golden Tour sorozat marseille-i állomásán Verrasztó Dávid két aranyat, egy ezüstöt, Szilágyi Liliána pedig egy ezüstérmet nyert. A hónap zárásaként a debreceni Országos Bajnokságon az FTC versenyzői 14 érmet, köztük két aranyat, négy ezüstöt és nyolc bronzot szereztek.

Március 15-én szomorú napra ébredtünk, ugyanis életének 94. évében elhunyt olimpiai bajnok úszónk, Novák Ilona. Klasszisunk emlékét örökké megőrizzük.

Vívás

Csodálatos aranyéremmel indult 2019 a ferencvárosi vívók számára, ugyanis az Európai Körverseny pozsonyi állomásán a Horváth Somával és Szemes Gergővel felálló magyar kadet tőr válogatott aranyérmes lett, ráadásul Szemes Gergő egyéniben remek bronzérmet is szerzett. Gergőt a sorozatos jó szereplésének köszönhetően a Fradi TV-ben is bemutattuk.



A junior Országos Bajnokságon női tőrcsapatunk ezüstöt, míg férfi együttesünk bronzot szerzett. Február elején a IV. Balassi Kupán újonc és serdülő korosztályban Tóth Barnabás második, míg Skorka Csongor harmadik lett. A hónap végén a kadet Európa-bajnokságon a Horváth Somával és Szemes Gergővel felálló magyar csapat bronzot nyert. Márciusban a 2007-es születésű Kiss Virág megnyerte a mödlingi nemzetközi utánpótlás versenyt, amelyen Kovács Milán (2005) másodikként végzett. A hónapot Szemes Gergő kadét korosztályos Magyar Kupa-sikere zárta, amelynek köszönhetően nagy fölénnyel megnyerte a pontversenyt.

Sorozatunk következő részében az áprilistól június végéig tartó időszakra tekintünk vissza.

Cikkajánló

Csóti és Molnár az olimpiai részvételért küzd váltóban

Olimpiai kvalifikációs versenyen vesz részt Csóti Jusztina és Molnár Attila.

Exkluzív riport a Fradi vb-hősének otthonából

Atlétánk, Molnár Attila Balatonfüreden tartott emlékezetes kirándulást a FradiMédia stábjának - VIDEÓ

Bronzérmek a korosztályos Dobó Magyar Bajnokságról

A Takács testvérek diszkoszvetésben állhattak fel a dobogó harmadik fokára.

Klasszisunk és tanítványa: fél év és már három ob-arany

Atlétánk, Solymári Máté edzéseit Kazi Tamás irányítja, a páros pedig remekelt az elmúlt hónapokban - VIDEÓ

Herczeg György kilencedik lett a Dobó Európa Kupán

Az FTC fiatal gerelyhajítója az A-döntőben volt érdekelt.

Molnár Attila ötödik a fedettpályás vb-n 400 méteren

Futó atlétánk kiválóan teljesített a glasgowi fedettpályás világbajnokságon.

Sas Sándor ezüstérmes lett az ob-n

A Fekvenyomó Magyar Bajnokságon remekelt sprotolónk.

Molnár országos csúccsal döntős a fedettpályás vb-n!

Atlétánk ott lesz a 400 méter fináléjában Glasgowban, méghozzá a harmadik legjobb idővel.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin