2019. december 30.
Szakosztályaink csodás éve – 3. rész
Az első korcsolya bajnoki aranyak, atléta és úszó éremeső - Szakosztályi sikerek, 3. rész – VIDEÓK!

A Ferencvárosi Torna Club nem csak a kiemelt csapatsportágakban, hanem az egyéni- és az egyéb csapatsportágakban is kiemelkedő évet zárt. Négyrészes sorozatunk első két részét ITT és ITT olvashatják el, most pedig július elejétől szeptember végéig tekintünk vissza szakosztályaink remeklésére.

 

AKROBATIKUS TORNA
Versenyzőink szeptember végén a Budapest International Acro Cup nevű nemzetközi versenyen voltak érdekeltek a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban, és emlékezetes teljesítményt nyújtottak. Az FTC öt egysége is döntőzött, a Schneider Lara Bianka, Szövetes Júlia youth páros és a 12-18 évesek között induló Nagy Zsófia, Nyári Zsolt kettősünk pedig értékes bronzérmet szerzett.

 

ATLÉTIKA

Az atléták között a nyár slágere a 124. Magyar Bajnokság volt, hangolódásképpen pedig több kisebb hazai és nemzetközi felnőtt és utánpótlás versenyen szerepeltek a fradista sportolók. Közülük is kiemelkedik a patinás Gyulai Memorial, amelyen Galambos Tibor és Huszák János révén két kilencedik helyet szereztünk.

A felnőttek mellett a serdülőknek is rendeztek országos bajnokságot, amelyen Bánóczi Kristóf ötösugrásban bajnok lett, míg Chen Kevin 100 méteren a második helyen ért célba. Az újoncok mezőnyében Herczeg Attila megnyerte a gerelyhajítást, míg súlylökésben bronzérmes lett.

Az országos bajnokság az elmúlt évek sikereihez hasonlóan ezúttal is hozott több szép és emlékezetes ferencvárosi teljesítményt. Már az első napon két érmet ünnepelhettünk, Szabó László távolugrásban állhatott a dobogó legmagasabb fokára, míg Huszák Jánosnak bár ezúttal nem jött össze a 60 méter, így is bronzérmet szerzett diszkoszvetésben. Az ob második napján bravúros FTC-sikernek lehettek szemtanúi a Lantos Mihály Sportközpontba kilátogatók: a 4x400 méteres fradista váltó Varga Dániel, Fekete Gábor, Szabó László, Pozsgai Dániel összeállításban megszerezte az aranyérmet! A siker drámaiságát növeli, hogy a csapat utolsó tagja, Pozsgai Dániel hihetetlen fájdalmakkal, súlyos sérülést kockáztatva állt rajthoz, mégsem hagyta cserben csapattársait.

Szabó László így már két arannyal a zsebben állhatott rajthoz a távolugrás melletti másik kedvenc számában, 200 méteren, és bár "a magyar Carl Lewisnak" ezúttal nem jött össze egyéni számokban a kettős győzelem, így is begyűjtött egy bronzot kétszázon. Ugyanilyen színű éremmel büszkélkedhetett Varga Dániel is, a 400 gát döntője után. Az országos bajnokság harmadik, zárónapjára sem maradtunk fradista arany nélkül: hármasugró klasszisunk, Galambos Tibor pályafutása 19. magyar bajnoki címét gyűjtötte be a rossz időjárás miatt néhány nappal elhalasztott versenynapon, míg a dobogó legalsó fokára klubtársa, Prekli Zoltán állhatott fel, de Gődény Pálma egyéni csúccsal megszerzett hatodik helye is említésre méltó női távolugrásban.

Az augusztus több utánpótláskorú és felnőtt verseny mellett a Szuper Ligáról szólt, ahol ismét remekeltek a fradisták. Diszkoszvetőnk legyőzte edzőjét, Kazi Tamás visszatért, Szabó László duplázott a rangos versenyen - így foglalható össze az első nap. A Szabó-show egy új egyéni csúccsal megnyert hárompróbával indult, kiválóságunk pedig emellé távolugrásban arany-, 100 méteren bronzérmet szerzett. Huszák János többek között edzőjét, az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltánt is megelőzve nyerte meg a diszkoszvetést, míg a sérülése után először veersenyző Kazi Tamás 1500 méteren, Galambos Tibor pedig távolugrásban szerzett ezüstérmet.

A verseny második napján igazi fradista éremeső következett: Galambos Tibor megnyerte a hármasugrást, Szabó László 200-on, Kazi Tamás 800-on lett második, míg Varga Dániel 400 gáton szerzett egy bronzérmet. A serdülőknél is remekeltünk, egy arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet szereztek a korosztályos döntőkben sportolóink.

A szeptember a hagyományos Csapatbajnokság döntőjével indult, amelyen az FTC sérülések és betegségek miatt nem tudott teljes csapattal kiállni, de így is több szép eredmény született, a csapat pedig a nyolcadik helyen végzett.

Ez a hónap hozott még izgalmakat a szakosztály életében, Huszák János révén ugyanis 14 év elteltével kvalifikálta magát ismét ferencvárosi atléta a világbajnokságra! Diszkoszvetőnk Dohában is 60 méter fölé jutott, ez a vb rangos mezőnyében azonban nem volt elegendő a döntőre, így sem lehetünk persze elégedetlenek.

„Egyáltalán nem vagyok csalódott, sőt, elégedett is lehetek, hiszen az első világbajnokságomon 60 méter fölött zárni igazán jó eredmény. Ez volt egyébként a fő célunk az edzőmmel, Kővágó Zoltánnal. Ráadásul a 32. helyen jutottam ki Dohába, így még javítottam is a 28. hellyel. Az időjárás extrém volt, hiszen a gyakorló pályán 38 fok volt, de nagyjából 47 fokosnak éreztük a hőmérsékletet. A verseny alatt viszont volt légkondicionálás a stadionban, így egészen hűvösben versenyeztünk. Tapasztalatszerzésnek tökéletes volt ez a világbajnokság” – mondta Huszák János a világbajnokság után.

BIRKÓZÁS

A nyár a junior világbajnoksággal ért véget birkózóink számára augusztusban, amelyen Szabados Noémi jutott a legtovább, a negyeddöntőig, de ott volt Váncza István és Bak Gergő is.

A hónap végén jött egy megható bejelentés: világ- és Európa-bajnokunk, Bácsi Péter befejezte aktív pályafutását. A FradiMédia kameráin keresztül klasszisunk így búcsúzott a Ferencvárostól és a szurkolóktól - legalábbis, mint versenyző:

Szeptemberben már a felnőtt világbajnokságon szoríthattunk klubunk újonnan igazolt, honosított szabadfogású versenyzőjének, Muszukajev Iszmailnak, aki rászolgált a bizalomra: bronzérmet szerzett, ezzel kijutott a tokiói olimpiára!

Újdonsült birkózunk, a csupaszív Muszukajev Iszmail a Fradi TV stábján keresztül is bemutatkozott:

A harmadik negyedév korosztályos országos bajnokságokkal zárult: kadet korosztályban egy arany- és két bronzérmet szerzett az FTC, míg a junioroknál Váncza István arany-, Bak Gergely ezüstérmet szerzett.

 

FÉRFI ÉS NŐI TORNA

A junior világbajnoki bronzérem után az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál volt a következő állomás tehetségünk, Balázs Krisztián számára, aki négy szeren is döntőbe jutott az EYOF-on, és végül korláton bronzérmet szerzett.

Augusztus végén a felnőttek országos bajnoksága következett, amelyet ugyan beárnyékolt Babos Ádám korlátgyakorlata végén szerzett sérülése, ám másik versenyzőnk, Ryan Sheppard egyéni összetettben, és gyűrűn is aranyérmes lett, míg talajon és lovon harmadikként zárt, így csak az első két napon négy érmet gyűjtött be. Amerikai-magyar versenyzőnk a zárónapon is megállíthatatlannak bizonyult: ugrásban és nyújtón második, korláton első lett, ezzel egyedülálló teljesítményt nyújtva, hét érmet szerzett az országos bajnokságon.

A hagyományos szombathelyi Világkupa-versenyen is ott volt Sheppard, ahol bejutott a döntőbe, és gyűrűn a hatodik helyen zárt. Párizsban már nem érte be ennyivel: korláton bronzérmes lett az ottani VK-versenyen!

A negyedév a serdülőkorú versenyzők Albert Kupájával zárult, amelyen az FTC-Telekom tornászai egy arany- és két ezüstérmet szereztek.

KAJAK-KENU

Kajakosaink életében a nyár a válogatóversenyek után az országos bajnokságokról szólt. A masters korosztály kezdte a sort július végén, itt fantasztikus eredményeket elérve nyolc aranyéremmel zárt az FTC! Augusztus elején a gyermek és kölyök OB következett, ahol Fölsz Eszter U11 MK1 2000 méteren, valamint az U12-es MK1 4x200 méteres váltónk is bronzérmet szerzett. Ezután jött a serdülő, ifjúsági és U23-as magyar bajnokság, amelyen legnagyobb tehetségeink is ott voltak a mezőnyben. 2018-as EYOF-győztesünk, Keresztes Kristóf kedvenc sprinttávjai közül Orosz Ákossal párban arany-, míg egyesben bronzérmet szerzett az ifi mezőnyben, míg az U23-asok között Kirkov Valentin lett 200-on harmadik. A második és a harmadik napra sem maradtunk érmek nélkül: A női ifjúságiaknál a 3x200 méteres K1-es váltónk (Takács Tímea, Pichler Anna, Hegedűs Dóra) és a 4000 méteren induló, Takács Tímea, Hegedűs Dóra, Torda Csenge, Pichler Anna összeállítású kajak négyesünk is bronzérmet nyert. Kirkov Valentin teljesítményével bekerült az U23-as válogatottba, míg Keresztes Kristóf három számban is kijutott az Olimpiai Reménységek Versenyére.

Tehetségünk a pozsonyi ORV-versenyen sem vallott szégyent, olyannyira nem, hogy a három számából az egyikben, K1 200 méteren a 17 évesek között bronzérmes lett, míg párosban mindössze célfotóval maradt le a dobogóról.

 

KERÉKPÁR

A július parakerékpáros kiválóságunk, Ocelka Róbert remeklésével indult: segítőjével, Nagy Gergellyel összesítésben az 5. helyen végeztek a szlovákiai Puhóban rendezett parakerékpáros országúti Európa-kupa versenyen.

Nem sokkal később Ocelkáék folytatták kiváló szereplésüket, a Hungaroringen rendezett bajnokságon megvédték magyar bajnoki címüket. Az épeknél ugyanitt, ugyanekkor rendezték a Tour de Ring nevű kritériumversenyt, a nőknél itt is ferencvárosi siker született, Matuz Etelka révén, sőt, a dobogó második fokára klubtársa, Marton Orsolya állhatott fel.

A szeptember a Kiss-lányokról szólt: Viktória és Kamilla két egymást követő kritériumliga-futamon is dobogós lett.

 

KORCSOLYA

A nyári holtszezont a kemény edzések mellett olyan játékokkal töltötte az olimpiai bajnok klasszisokkal fémjelzett korcsolya szakosztályunk, mint a Liu-testvérek "kincskeresése" a Groupama Arénában.

Szeptemberben viszont már versenyeztek is shorttrackeseink: az országos bajnokságon 1500 méteren a nőknél Deanna Lockett, a férfiaknál Liu Shaoang szerzett aranyérmet a Ferencvárosnak, 62 év után! Ugyanezen a távon Krueger Cole a második, Sziliczei-Német Rebeka pedig a harmadik helyen végzett. A junioroknál Csizmadia Márk örülhetett összetett ezüstéremnek. Sportolóink a rövidebb távokon is remekeltek: a férfiaknál 500-on Liu Shaolin Sándor nyert testvére, Liu Shaoang előtt, míg 1000 méteren fordított volt a sorrend, ráadásul mivel Varnyú Alex lett a bronzérmes, az FTC kibérelte a dobogót. Az összetettben is az 1000 méter sorrendje lett a végeredmény. A nőknél Lockett Deanna 500 és 1000 méteren is ezüstéremmel egészítette ki az 1500-on megszerzett aranyérmet.

TRIATLON

A július az ETU Multisport European Championships - Sprint Duathlon viadallal indult Marosvásárhelyen, ahol az FTC 78 éves versenyzője, Jánosi György korosztályában aranyérmes lett! Mellette két bronzérmet szereztek még a fradisták. Jánosi György történetét a Fradi TV is feldolgozta:

Kiváló paratriatlonosunk, Lévay Petra a dél-kanadai kisvárosban, Magogban kezdte meg az első kvalifikációs világkupa-versenyen gyűjteni a Tokióhoz szükséges pontokat, rögtön egy értékes ezüstéremmel.

A patinás Vasi Vasember versenyen is remek helyezést értünk el, a friss magyar bajnok Berekméri Levente abszolút 2. lett. Utánpótlásunk is szépen teljesített, a tiszaújvárosi Utánpótlás Gálán a Fradi Fair Play-díjjal is kitüntetett Mándli Fanni a második helyet szerezte meg. A július az eXtremeMan sorozat kaposvári állomásával zárult, ahol népes küldöttségünkből Somogyi Miklós teljesített a legjobban, abszolút negyedik helye korosztályos aranyérmet ért. Az idény az utánpótlás számára a pécsi Utánpótlás és Váltó Országos Bajnoksággal, illetve ranglistaversennyel zárult, amelyen 11 érmet szerzett az FTC.

Augusztusban rendezték a nagyatádi Hosszútávú Országos Bajnokságot. A két legjobb eredményt Maróti Erika és Rottek Máté érte el. Előbbi korosztályában, a 45-49 évesek között bronzérmet szerzett, míg utóbbi szintén a saját kategóriájában, a 25-29-eseknél második lett.

A hónap utolsó napján Tatán rendezték meg a Rövidtávú Triatlon Országos Bajnokságot. A 700 induló és a nagy hőség egyaránt kihívás elé állította a résztvevőket, ennek ellenére szakosztályunk nagy létszámú csapattal vett részt a viadalon, és hat érmet szerzett.

Szeptemberben Lévay Petra Spanyolországban versenyzett Világkupa-futamon, és kategóriájában az előkelő 4. helyen zárt.

„Izgalmas versenyben, sok hasonló képességű versenyző között sikerült ezt az eredményt hoznom. Kifejezetten élveztem a versenyzést, jól is ment. A tó magas hőmérséklete miatt nem engedélyezték a neoprénes úszást, ami meg is látszott, mert jó egy perccel gyengébb időt úszott rajtam kívül mindenki a szokásosnál. Régi vetélytársammal, Anna Bychkovával együtt fogtunk partot, aminek nagyon örültem, mert még soha nem sikerült vele együtt kijönnöm a vízből. Kerékpáron is jól mentem, de talán összességében itt kellett volna többet kockáztatnom, hogy még jobb eredmény születhessen. A futás izgalmasra sikerült, ugyanis fej-fej mellett indultunk futni másik orosz ellenfelemmel, és a táv háromnegyed részét "kéz a kézben" tettük meg. A kamerás motoros nagyon élvezte, sokáig vett minket. Mi, azt hiszem, kevésbé… Persze, nagyon izgalmas volt és mivel én jöttem ki győztesen a derbiből, így pozitív a végkifejlet!” – számolt be a versenyen szerzett élményeiről paratriatlonosunk.

ÚSZÁS

Az FTC úszóitól szinte záporoztak a jobbnál jobb eredmények a 2019-es év harmadik negyedében is. A július a Budapest Opennel indult, amelyen A nőknél a világbajnokságra készülő csapatba is bekerülő Verrasztó Evelyn aranyérmes lett 200 méter gyorson, Szokol Szonja 50 méter pillangón ezüst-, míg 100 méter pillén bronzéremmel zárt, Kis Petra pedig bravúros harmadik helyet ért el 200 méter vegyesen. A férfiaknál Biczó Bence 200 méter gyorson második helyen zárt.

Versenyzőink a kazanyi junior Eb-n is kitettek magukért: Mihályvári-Farkas Viktória fantasztikus versenyzéssel második lett 400 vegyesen, míg 1500 gyorson hatalmas egyéni csúccsal bronzérmet szerzett. Török Dominik Márk is hozott érmet, 200 pillangón egy ezüstöt.

A nyár slágere a dél-koreai vizes vb volt, ahol a Ferencváros úszói is rajthoz álltak. Székelyi Dániel nyitotta a sort, egy parádés 6. hellyel 5 kilométeren. Rajta kívül Szilágyi Liliána és a Verrasztó-testvérek indultak még a medencés számokban, érem nem jött össze, pontszerző helyek és olimpiai kvóták viszont igen!

Az augusztus nyílt vízben folytatódott a fradisták számára, Gálicz László 5 kilométeren junior Európa-bajnoki harmadik lett, míg másik korosztályban testvére, Péter is szerzett egy ugyanilyen színű érmet 10 kilométeren! Gálicz László aranyérmet is ünnepelhetett, a váltó tagjaként. Székelyi Dánielnek is jutott egy ezüstérem, méghozzá az ohridi Európa-kupa versenyen.

Budapesten rendezték meg a junior világbajnokságot, amelyen Mihályvári-Farkas Viktória három számban indult. 400 vegyesen 6., 800 gyorson 5. lett, míg Török Dominik Márk is szerzett egy helyezést, 7. lett 400 vegyesen a fiúknál.

Augusztus 17. és 22. között az angliai Newcastle-ben rendezték meg a XXII. Szervátültetettek Világjátékát, amelyen Gyurkó Alexandra 200 és 400 méter gyorson ezüstérmes lett, míg 100 méter gyorson a dobogó harmadik fokára állhatott fel. 

 

VÍVÁS

A nyári szünet utáni időszak, az új idény szeptember végén a kadet és junior tőrvívók Magyar Kupa válogatóversenyével indult Hódmezővásárhelyen. Szemes Gergő megállíthatatlan volt: a kadet és a junior korosztályban is az élen végzett!

 

Sorozatunk negyedik, záró részében az év utolsó negyedét vesszük górcső alá, októbertől decemberig tekintünk vissza szakosztályaink sikereire.

Cikkajánló

Csóti és Molnár az olimpiai részvételért küzd váltóban

Olimpiai kvalifikációs versenyen vesz részt Csóti Jusztina és Molnár Attila.

Exkluzív riport a Fradi vb-hősének otthonából

Atlétánk, Molnár Attila Balatonfüreden tartott emlékezetes kirándulást a FradiMédia stábjának - VIDEÓ

Bronzérmek a korosztályos Dobó Magyar Bajnokságról

A Takács testvérek diszkoszvetésben állhattak fel a dobogó harmadik fokára.

Klasszisunk és tanítványa: fél év és már három ob-arany

Atlétánk, Solymári Máté edzéseit Kazi Tamás irányítja, a páros pedig remekelt az elmúlt hónapokban - VIDEÓ

Herczeg György kilencedik lett a Dobó Európa Kupán

Az FTC fiatal gerelyhajítója az A-döntőben volt érdekelt.

Molnár Attila ötödik a fedettpályás vb-n 400 méteren

Futó atlétánk kiválóan teljesített a glasgowi fedettpályás világbajnokságon.

Sas Sándor ezüstérmes lett az ob-n

A Fekvenyomó Magyar Bajnokságon remekelt sprotolónk.

Molnár országos csúccsal döntős a fedettpályás vb-n!

Atlétánk ott lesz a 400 méter fináléjában Glasgowban, méghozzá a harmadik legjobb idővel.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin