2019. december 31.
Szakosztályaink csodás éve – 4. rész
Sikerek a shorttrack VK-n, Biczó aranya, Szemes-show vívásban - Szakosztályi sikerek, 4. rész – VIDEÓK!

A Ferencvárosi Torna Club nem csak a kiemelt csapatsportágakban, hanem az egyéni- és az egyéb csapatsportágakban is kiemelkedő évet zárt. Négyrészes sorozatunk első három részét ITT, ITT és ITT olvashatják el, a záró epizódban pedig október elejétől az év végéig tekintünk vissza szakosztályaink remeklésére.

 

AKROBATIKUS TORNA

Október 24-27. között az izraeli Holonban rendezték meg az akrobatikus tornászok korosztályos Európa-bajnokságát, amelyen a magyar válogatottban két egység is csak ferencvárosi tornászokból állt. A lányok 11-16-os korcsoportjában az Ozsvár Klára, Varga Borbála, Vajna Lilla összeállítású második számú magyar csapat 49.100 ponttal összesítésben a 26. helyen végzett. A 12-18 éves vegyes párosok versenyében a korosztályos magyar bajnok fradista Nagy Zsófia, Nyári Zsolt kettős 49.910 pontot szerzett bemutatott gyakorlatával, így a 17. helyen zártak. A juniorok hármas mezőnyében indult a ferencvárosi Horvát Elizabetet is a soraiban tudó magyar egység, amely bejutott a döntőbe, ahol a fantasztikus, hatodik helyen zárta a kontinensviadalt.

 

ATLÉTIKA

Izmosodik a gerelyhajító szakág az FTC atlétika szakosztályán belül! Ennek mi sem jobb bizonyítéka, mint hogy a Vácon 15. alkalommal megrendezett Németh Miklós Gerelyhajító Versenyen klubunk fiataljai négy korosztályban négy érmet gyűjtöttek be október elején. Herczeg Attila az újoncoknál arany-, míg Némethy Szabolcs ifiben, Borostyánkői Dorottya juniorban és Roczkov Ajsa Lelle Gyermek II-ben bronzérmes lett.

 

BIRKÓZÁS

Októberben folytatódott a korosztályos magyar bajnokságok sora. Kiválóságunk, Szabados Noémi junior női 68 kilogrammban ismét országos bajnok lett, míg a 62 kilogrammosoknál Szabó Nikolett is felállhatott a dobogó legalsó fokára. Miközben a kisebbek a diákolimpiákon remekeltek, Szabados az U23-as világbajnokságon versenyzett Budapesten, ahol nagy harcban vereséget szenvedett a felnőtt Eb-ezüstérmes román Inczétől.

CURLING

A 2019-es Magyar Kupával indult az új szezon curlingeseink számára, amely rögtön szép eredménnyel zárult: az FTC Fradi nevű csapatunk remek teljesítményt nyújtott a tizenöt fordulóból álló viadal során, és kiharcolta a négyes döntőbe jutást. Sőt, az elődöntőben a Team Kalocsay ellen is 9-4-es, nagyarányú győzelmet aratott, így bejutott a sorozat fináléjába! A döntőben aztán az SSC Férfi csapata már túl nagy falatnak bizonyult: az FTC Fradi 6-2-es vereséget szenvedett, így végül a második helyen zárta a Magyar Kupát.

A november végi Vegyes Páros Országos Bajnokságon is remekeltek a mieink: a Bíró Blanka-Fóti Balázs párosunk minden meccsét megnyerve országos bajnok lett, míg az egy másik klub versenyzőjével induló Sárdi Péter bronzérmet szerzett.

 

FÉRFI ÉS NŐI TORNA

A lányok sikerével indult az utolsó negyedév tornászaink háza táján: a II. osztályú korosztályos bajnokság döntőjében mindhárom korcsoportban a legjobb három között végeztek az FTC csapatai.

A férfiaknál Ryan Sheppard képviselte a Ferencvárost október elején a stuttgarti világbajnokságon, aki egyéni összetettben, valamint ugrásban és korláton is a legjobb magyar lett, a döntők és az olimpiai kvóták azonban nem jöttek össze.

A fiúk is szépen teljesítettek a korosztályos bajnokságokon: kezdő és haladó csapatunk is győzött a serdülőknél, de a fiú gyermek korosztályban, és a gyermek kezdő leány csapatbajnokságon is remekeltek a fradisták.

Október végén Győrben rendezték a Csapatbajnokság második, döntő fordulóját, valamint az egyéni Mesterfokú bajnokságot. Csapatban férfi tornászaink egy helyet javítottak a tavaszi fordulóhoz képest, és a Ryan Sheppard, Balázs Krisztián, Vízlendvai Máté, Severin Kranzlmüller összeállítású csapatunk ezüstérmet szerzett. Egyéniben is jöttek az érmek: tehetségünk, Balázs Krisztián szombaton gyűrűn második, míg vasárnap korláton első lett, megszerezve élete első felnőtt mesteri címét! Nyújtón két fradista is ott volt a dobogón: Ryan Sheppard második, Balázs Krisztián harmadik lett.

KORCSOLYA

Az év utolsó hónapjaira indult be igazán a korcsolyaszezon! Legjobbjaink október elején Kínában, a Shanghai Trophyn versenyeztek, ahol megszülettek az első érmek nemzetközi versenyen FTC-színekben! Az első napon 1000 méteren mindkét nem versenyében ünnepelhettünk: Liu Shaolin Sándor, valamint Lockett Deanna is győzött! Szombaton a váltók következtek, a nőknél Lockett mellett Sziliczei-Német Rebeka is ott volt a csapatban, amely bronzérmet szerzett, míg a fiúknál az olimpiai bajnok 5000 méteres váltó a fradista Krueger Cole-lal, Liu Shaolin Sándorral és Liu Shaoanggal a csapatban több mint egy másodperces előnnyel aranyérmes lett a holland és a kínai váltó előtt. A 2000 méteres vegyes váltóban a Liu-testvérek és Lockett Deanna képviselte az FTC-t a csapatban, és mindössze 19 ezredmásodperccel szorultak a dobogó második fokára.

Lockett Deannával a Fradi TV stábja is készített riportot:

Az utánpótlás eredményeire sem panaszkodhattunk, a rangos, immáron 26. alkalommal megrendezett debreceni Csizmadia Memorial Trophyn az FTC népes csapatából Csizmadia Márk érte el a legjobb eredményt, a nagyapjáról elnevezett versenyen megnyerte a fiúk összetett küzdelmeit. Érdekesség, hogy Márk edzője az édesanyja, Csizmadia Ildikó, aki korábban maga is kiváló shorttrackes volt. A családot szintén bemutatta a Fradi TV egyik adása:

Élversenyzőink közben megkezdték a Világkupa-sorozatot, az Egyesült Államokbeli Salt Lake Cityben. Liu Shaoang 500 méteren bronzéremmel kezdte az éremszerzést, majd testvére a másik 500 méteres versenyen lett második, életében először érve célba 40 másodperc alatti idővel.

A Világkupa montreali állomása emlékezetesre sikerült: Liu Shaolin Sándor 500 méteren aranyérmes lett, behúzva az első aranyat a Világkupában FTC-sportolóként, majd a férfi váltó három fradistával a soraiban is győzni tudott, méghozzá sosem látott szoros küzdelemben, holtversenyben - az azonos időn túl a célfotó sem tudott dönteni a két csapat között!

A Világkupa november végén Japánban, Nagojában folytatódott, ahol Liu Shaoang először második lett az 1000 méteres döntőben, majd megnyerte az 500-at is, pályafutása során először.

Közben az utánpótlás is folytatta remeklését, Csizmadia Márk Iglón, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség Danubia Series nevű versenysorozatának második állomásán, a Slovak Openen megnyerte a junior C fiúk összetett versenyét, míg junior B-ben a mindössze 16 éves Végi Dániel szépen csillogó bronznak örülhetett. Csizmadia december elején is parádézott, a budapesti Gyakorló Jégcsarnokban rendezett XXVIII. Santa Claus Nemzetközi rövidpályás gyorskorcsolya versenyen két távon, valamint összetettben is aranyérmes lett. Decemberben Belgrádban az Alpok Adria Trophy második állomásán ezúttal Zólyomi László szerzett érmet, a fiú junior C mezőnyben egy bronzot, míg a női 3000 méteres váltó is 3. lett.

Korcsolyázóink éve decemberben a shanghaji Világkupa-fordulóval zárult, ahol 500 méteren Liu Shaolin Sándor győzött, testvére, Liu Shaoang pedig a harmadik helyen ért célba. Liu Shaolin Sándor a verseny második napján is megnyerte az 500 méteres számot, olyan pedig, hogy magyar gyorskorcsolyázó ugyanazon a vk-versenyen duplázni tudjon egyazon távon, még soha nem fordult elő!

ÖKÖLVÍVÁS

Bokszolóink utolsó negyedéve a budapesti országos bajnokságról szólt. Az FTC-t négy versenyző képviselte a mezőnyben, Rostás Armandó és Tallósi Péter a selejtezőkben kezdtek, míg Szaka István és Simon Boglárka egyből az elődöntőben kezdtek súlycsoportjukban. Rostás egy győzelem után kikapott és búcsúzott, míg Tallósi mindkét selejtező mérkőzését megnyerve továbbjutott, sőt, egészen a döntőig menetelt. Ő végül ezüstéremmel végzett, ahogy Simon is elbúcsúzott az elődöntőben, Szaka István azonban megnyerte a döntőt, és ismét országos bajnok lett.

 

TRIATLON

Októberben a portugáliai Funchalban rendezték meg a paratriatlonosok Világkupa-sorozatának utolsó állomását, amelyen elindult az FTC Európa-bajnoka, Lévay Petra. Válogatott sportolónk kiváló versenyzéssel végül 1:18:16-os idővel teljesítette a 750 méter úszásból, 20 kilométer kerékpározásból és 5 kilométer futásból álló távot, amellyel bronzérmet szerzett.

„Nagyon közel vagyunk az áttöréshez! Kilenc másodperc volt köztem és orosz ellenfelem között a festői szépségű Madeira szigetén, az év utolsó Világkupa-versenyén. Egyszerre szerettem és utáltam ezt a pályát, aminek semmi köze nem volt a tavalyi szép emlékű pályához... Nagyon izgalmas viadal volt ismét. Hajszállal bronzérmes lettem! Nem vagyok elégedetlen, de jövőre visszajövök erősebben és elkapok mindenkit, aki 30 másodpercen belül „merészelt” elverni az idei évben!” – értékelte a versenyt Lévay Petra.

 

SZINKRONÚSZÁS

Szinkronúszóink novemberben fantasztikus sikereket értek el: Kaposváron, a XXVI. Magyar Kupán U8 kötelezőben és az U10 csapatversenyében is ferencvárosi sikernek örülhettünk, ugyanis Fábián Lili egyéni aranyérme mellett a Danóczy Kinga, Enyedi Zselyke, Szénási Viktória, Táborszk Réka összeállítású Fradi is az első lett. Fábián Lili az Open kategóriában ezüstérmet szerzett. A lányok az Open kategóriában is remekeltek, ott ugyanebben az összetételben ezüstérmet szereztek. Az U10 egyéniben és az U10 párosban Danóczy Kinga egyaránt második lett, utóbbi számban Enyedi Zselyke és Szénási Viktória társaságában állhatott fel a dobogó második fokára.

A hónap Belgrádban, rangos nemzetközi versenyen zárult. A Fábián Lili, Táborszki Réka, Enyedi Zselyke, Danóczy Kinga, Szénási Viktória összeállítású, nemrég Magyar Kupát nyerő U10-es csapatunk ezúttal is remekelt és értékes ezüstéremmel zárt. A csapat tagja, Fábián Lili az U8-as korosztály egyéni versenyében is kiemelkedően teljesített, ugyanis kötelező gyakorlatával a harmadik helyen végzett.

Az évet a Honvéd Kupán zártuk Budapesten, ahol U15 FINA egyéniben Kovács Klaudia megnyerte a versenyt, és aranyérmet vehetett át a dobogó tetején, míg csapattársa, Csanád Zita egy hajszállal lecsúszva a dobogóról a negyedik helyen zárta az év utolsó viadalát.

Magyar Kupa-győztes szinkronúszóinkat a Fradi TV stábja is meglepte egy edzésükön, méghozzá kézilabdás vendégekkel:

TEKE

Tekecsapataink utolsó negyedéve a Szuperliga küzdelmeiről szólt, az év pedig a korosztályos egyéni országos bajnoksággal zárult. A fiúk szegedi versenyén a ferencvárosi Németh Attila az ifjúsági korosztály egyéni és az összetett versenyében is aranyérmes lett. A lányok Tiszakécskén megrendezett viadalán szintén az ifjúsági korcsoportban örülhettünk fradista győzelmeknek, ugyanis felnőttcsapatunk meghatározó játékosa, Hári Boglárka egyéniben és összetettben is nyert, míg sprintben harmadik lett. Szintén bronzérmet szerzett a serdülők sprintversenyében Világkupa-győztesünk, Hegedűs Tímea. Szakosztályunk így összesen hat éremmel, köztük négy arannyal és két bronzzal zárta az országos bajnokságot.

 

ÚSZÁS

Az októbert a Világkupa-sorozat budapesti állomásán kezdték úszóink, a Duna Arénában. A legszebb eredményt Biczó Bence érte el, aki 200 méter pillangón elsőként ért célba! A Verrasztó-testvérek is érmet szereztek: Dávid férfi 400 vegyesen lett második, Evelyn pedig 100 pillangón lett harmadik.

Verrasztó Dávid Berlinből is ezüstérmet hozott 400 vegyesen, és Dohában is ezt a színű érmet szerezte meg ezen a távon Európa-bajnokunk. Emellett a rövidebbik távon, 200-on harmadik lett, míg Verrasztó Evelyn szintén bronzérmet ünnepelhetett 200 gyorson.

Az év a rövid pályás úszó országos bajnoksággal zárult, ahol szintén záporoztak a fradista érmek: az első napon Mihályvári-Farkas Viktória 800 gyorson lett második, míg Verrasztó Dávid 200 pillangón és 1500 gyorson is harmadik helyen zárt. Verrasztó 200 vegyesen is szerzett egy bronzot, majd a harmadik napon megnyerte a 400 vegyest, 200 mellen pedig harmadikként ért célba. Még egy Verrasztó-aranynak örülhettünk ezen a napon, Evelyn 100 gyorson győzött. A fiatal Mihályvári-Farkas Viktória is nyert még egy érmet, egy bronzot 400 vegyesen. Tehetségünk a zárónapon 1500 gyorson ezüstérmes lett új évjáratos csúccsal, míg Szokol Szonja 100 pillangón lett harmadik. Az FTC sportolói így összesen két arany-, két ezüst- és hat bronzéremmel zárták a rövidpályás úszó ob-t.

 

VÍVÁS

Az év utolsó negyedéve Szemes Gergőről és Zsoldosi Karolináról szólt: 16 éves szupertehetségünk előbb a felnőttek között lett harmadik a Magyar Kupa 2. válogatóversenyén - egyébként kadet és junior korosztályban is kupagyőztes lett (Zsoldosi Karolina is győzött a junior lányoknál). Szemes az Európai Vívószövetség legrangosabb nemzetközi tőr körversenyének budapesti állomásán folytatta a parádét, 287 fős mezőnyben végzett az élen kadét korosztályban! Szemes és Horváth Soma a második helyen végző csapatban is ott volt.

Következett a junior országos bajnokság, ahol a Szemes vezette fiúk, és a Zsoldosi vezette lányok is másodikak lettek. Szemes az ausztriai Mödlingben a körverseny újabb állomásán rátett még egy lapáttal, itt is végigverte a kadét mezőnyt! A kadét országos bajnokságon is Szemes diadalmaskodott, a döntőben a klubtárs Horváth Somát legyőzve, és az FTC csapata is megnyerte a bajnokságot. Decemberben Halléban folytatódott a Szemes-show, ezúttal 202 fős mezőnyben nem talált legyőzőre! A felnőtt országos bajnoksággal ért véget az év vívóink számára, ahol ismét elértünk egy elképesztő bravúrt: bár egyéniben Szemes és Zsoldosi számára is a negyeddöntő volt a végállomás, a férfiaknál csapatban bámulatos bravúrokkal, válogatottakat is legyőzve bronzérmes lett a Szemes Gergő, Madura Máté, Horváth Soma, Széki Bence összeállítású ferencvárosi csapat!

Cikkajánló

Csóti és Molnár az olimpiai részvételért küzd váltóban

Olimpiai kvalifikációs versenyen vesz részt Csóti Jusztina és Molnár Attila.

Exkluzív riport a Fradi vb-hősének otthonából

Atlétánk, Molnár Attila Balatonfüreden tartott emlékezetes kirándulást a FradiMédia stábjának - VIDEÓ

Bronzérmek a korosztályos Dobó Magyar Bajnokságról

A Takács testvérek diszkoszvetésben állhattak fel a dobogó harmadik fokára.

Klasszisunk és tanítványa: fél év és már három ob-arany

Atlétánk, Solymári Máté edzéseit Kazi Tamás irányítja, a páros pedig remekelt az elmúlt hónapokban - VIDEÓ

Herczeg György kilencedik lett a Dobó Európa Kupán

Az FTC fiatal gerelyhajítója az A-döntőben volt érdekelt.

Molnár Attila ötödik a fedettpályás vb-n 400 méteren

Futó atlétánk kiválóan teljesített a glasgowi fedettpályás világbajnokságon.

Sas Sándor ezüstérmes lett az ob-n

A Fekvenyomó Magyar Bajnokságon remekelt sprotolónk.

Molnár országos csúccsal döntős a fedettpályás vb-n!

Atlétánk ott lesz a 400 méter fináléjában Glasgowban, méghozzá a harmadik legjobb idővel.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin