2023. október 1.
Gólparádé és győzelem a szezon első Erste Liga-meccsén
Férfi jégkorongcsapatunk villámrajtot vett a bajnokságban, 10-2-re győzte le a DEAC-ot a Tüskecsarnokban.

Férfi jégkorongcsapatunk a klubszezon első tétmeccse, a Szuperkupa-döntő megnyerése után vasárnap kora délután megkezdte szereplését a magyar-erdélyi közös bajnokság, az Erste Liga alapszakaszában is. Az FTC-Telekom ellenfele a felkészülési időszakban egyszer már legyőzött DEAC együttese volt a Tüskecsarnokban.

Fodor Szabolcs vezetőedző teljes négy sorral tudta nevezni csapatát a mérkőzésre, Sarciá Antonino és Julius Marva sérülés miatt hiányoztak, rajtuk kívül még fiatal hálóőrünk, Földes László maradt ki a meccskeretből. A kapuban Arany Gergely kezdett.

Nem kellett sokat várni a 2023/24-es idény első ferencvárosi Erste Liga-góljára, ugyanis szinte rögtön a kezdő korongbedobást követően Turbucz korongja találta meg középen, lőtávolságon belül Nagy Gergőt, aki senkitől sem zavartatva a hálóba vágta a korongot, így már mindössze 21 másodperc elteltével megszerezte a vezetést a Fradi (1-0). Ahogy kezdődött, úgy folytatódott a találkozó, komoly nyomást gyakoroltak a mieink az ellenfélre, ennek pedig a 6. percben ismét meglett a gyümölcse: a nyáron Miskolcról igazolt Galajda Zsombor kapott nagy korongot a kapu előtt, de lövés helyett a keresztpasszt választotta, a sakk-mattig kijátszott helyzet végén pedig az előző idény ferencvárosi gólkirálya, Aku Kestilä vágta a hálóba korongot (2-0). Két perccel később parázs jelenetnek lehettünk tanúi, Galajda szabálytalankodott a saját kapunk mögött, ennek nyomán kisebb tömegjelenet alakult ki a két csapat tagjai között. Játékosunk két percet kapott durva játékért, de gond nélkül kivédekeztük az emberhátrányt. A 12. percben jöhetett a meccs első ferencvárosi emberelőnye, Bukort szórták ki két percre magas bot miatt, sőt, 16 másodperccel később La Porte kapott egyet Molnár Dávidtól, így kettős emberelőnyben támadhattunk. Ezt pedig igen hamar, 24 másodperc alatt ki is használták a mieink, Roth távoli lövése és Hetényi védése után Erik Němec közelről pöckölt a hálóba (3-0). A szimpla emberelőnnyel már nem sikerült élni, sőt, a 16. percben folytatódott a kiállításcunami, ezúttal Adam Brady találta magát a büntetőpadon, és a DEAC is lőtt egy emberelőnyös gólt, Anton Vasziljev vágta szépen a kapuba a korongot (3-1). A Ferencvárosnak azonban erre is volt válasza, 43 másodperccel később egy újabb végletekig kijátszott akció végén Farkas Simon talált be közelről (4-1). Nem volt még vége a hazai gólesőnek, a 18. percben újabb emberelőnyhöz jutottak a mieink, és ezt is sikerült kihasználni Nagy Gergő révén (5-1).

A Ferencváros férfi jégkorongcsapata utoljára tavaly decemberben lőtt egy játékrész alatt öt gólt, igaz, a Dunaújváros elleni idegenben 8-4-re megnyert meccsen a harmadik harmadban, 3-3-as állásnál nyílt ki a gólzsák. Az első játékrészben szerzett öt gólért még tovább kell lapozni a történelemkönyvben, utoljára 2021. február 18-án, a Csíkszereda ellen idegenben 5-1-re megnyert mérkőzésen jött össze az első húsz percben öt gól. Hazai pályán pedig utoljára még Fodor Szabolcs első ferencvárosi idényében, 2018 októberében, még Pesterzsébeten sikerült ez a bravúr, akkor a Brassó kapott az első harmadban hatot a Fraditól egy 8-0-ra megnyert meccsen. Nem gyakori meccs-, és pláne nem gyakori szezonkezdésről van tehát szó, ám csapatunk a második játékrészben sem vett vissza a tempóból: a 26. percben Jake Crespi is feliratkozott a gólszerzők közé, egy csellel elfektette védőjét, majd távolról a szünetben Hetényit a DEAC kapujában váltó Gönczi mellett a hálóba bombázott (6-1). Ezután is folytatódott a Fradi-dominencia, gólt mégis a debreceniek lőttek, Szmirnov ugrott ki egy kontrával, elhúzta Arany előtt a korongot, majd fonákkal a hálóba továbbított (6-2). Erre is volt azonban néhány perccel később a mieinknek válasza, egy újabb remekül kijátszott akció végén Kulmala Rasmus is feliratkozott a gólszerzők közé egy középről leadott lapos lövéssel, ami utat talált a hálóba (7-2). Sőt, jöhetett volna gyorsan a következő is egy támadó harmadbeli korongszerzés után, La Porte lövése azonban a bal oldali kapuvason csattant. A túloldalon is született kapuvas, Mihalik András járt közel a gólhoz, annyira, hogy a játékvezetők videón vissza is nézték az esetet, de egyértelműen látszott, hogy nem volt benn a kapuban a korong. A harmad végén a slusszpoén a Fradié volt, Turbucz lépett ki egy kontra során egy tűpontos lapos indítással, majd Gönczi lábai között a kapuba lőtt (8-2).

A mieink a záró harmadra sem lassítottak, olyannyira, hogy ezúttal is már a játékrész első percében jött a Fradi-gól, Crespi révén (9-2). Két perccel később emberelőnybe is kerültünk Molnár testre ütése után, és ezt is sikerült kihasználni: Němec lövése még a kapuvason csattant, a kipattanót viszont Adam Brady gyűjtötte be, és vágta a DEAC hálójába (10-2). A következő percekben nem sok időt töltöttek a felek teljes létszámban a jégen. Előbb a 45. percben a DEAC került emberelőnybe Farkas Simon szabálytalansága után, de ezt nem tudták végigjátszani a vendégek, ugyanis elcserélték magukat. Kevesebb mint egy perc múlva Roth is kiült gáncsolásért, így végül egy rövid emberelőnye ugyan lett a debrecenieknek, de ezzel nem sikerült élniük. Ahogy a következő két perccel sem, amit Turbucz szabálytalansága után kaptak az 52. percben. Öt és fél perccel a vége előtt kialakult egy kisebb bunyó, Galajdával és Mihalik Gergővel a főszerepben, de Rivera és Tóth Adrián is ott voltak a tűz közelében – végül előbbi három kapott 2-2 perc kiállítást durva játékért, gól ezalatt sem született, ahogy a mérkőzésből hátralévő időben sem.

Bajnoki címvédő férfi jégkorongozóink tehát végül 10-2-re győzték le a DEAC-ot, ezzel minden idők legjobb rajtját mutatták be a MOL/Erste Liga történetében, valamint két gólra megközelítették a liga történetében egy meccsen lőtt legtöbb góljukat (2010-ben egy 12-5-ös meccs az Újpest ellen), és egy találatra voltak a gólkülönbség-rekordtól, amit egy DAB elleni 2022 februári 9-0-s győzelem során állított be a Ferencváros.

Folytatás pénteken és vasárnap, szintén hazai jégen, a Csíkszereda és a Brassó ellen. Jegyek már kaphatóak online elővételben ITT.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – DEAC 10-2 (5-1, 3-1, 2-0)
FTC-Telekom:
Arany (Nagy K.) – Seregély, Roth, Nagy G., Turbucz, Kulmala – Boros, Crespi, Brady, Németh A., La Porte – Bán, Kärmeniemi, Kestilä, Němec, Galajda – Banga, Haranghy, Farkas S., Tóth A., Tóth G. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
DEAC:
Hetényi (Gönczi) – Mingazov, Krollis, Rivera, Brice, Hári N. – Bukor, Barkovszkij, Rétfalvi, Mihalik A., Molnár D. – Usnyev, Dobmayer, Szmirnov, Bucskin, Vasziljev – Jakabfy S., Jakabfy Cs., Révész, Sándor B., Mihalik G. Vezetőedző: Vaszjunyin Artyom.
Gólok:
Nagy G. (00:21, Kulmala, Turbucz), Kestilä (05:22, Galajda), Němec (12:06, EE2, Roth, Kestilä), Farkas S. (16:48, Tóth A., Tóth G.), Nagy G. (17:28, EE, Crespi), Crespi (25:54, Seregély, Tóth A.), Kulmala (32:46, Nagy G., Seregély), Turbucz (39:59, Seregély), Crespi (40:29, Brady), Brady (43:16, EE, Němec), illetve Vasziljev (16:05, EE, Usnyev), Szmirnov (29:17, Vasziljev, Usnyev)

Cikkajánló

Galajda Zsomboré a szezon Fradi-gólja

A tavaly nyáron érkezett fiatal játékos elődöntős találatát szavazták meg a szurkolóink az év legjobbjának.

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin