2020. augusztus 25.
Jégkorong: törölték az IIHF Kontinentális Kupát
A nemzetközi szövetség elnöksége hétfői ülésén határozott, hokisaink idén nem játszanak nemzetközi kupában.

Az FTC-Telekom magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapata kiváló emlékeket őrizhet az IIHF Kontinentális Kupáról, hiszen 2019 őszén a Fradi története során harmadszor, a nemzetközi porondra 19 év után visszatérve indult el a második számú európai kupasorozatban a magyar bajnok jogán, és a honi jégkorong első továbbjutását ünnepelhette a sorozat második csoportköréből a festői szépségű dél-tiroli Rittenben. Az FTC-Telekom a legjobb nyolc csapat között Dániába utazott, ahol bár hatalmas bravúrral legyőzte a sorozat két évvel korábbi győztesét, a brit Nottingham Pantherst, a dán és a francia bajnok ellen nem sikerült a bravúr, a Ferencváros azonban így sem vallott szégyent, sőt, teljesítményére hokiberkekben Európa-szerte felkapták a fejüket.

A Ferencváros a magyar bajnok jogán a sorozat 2020/21-es kiírásában is rajthoz állt volna, méghozzá a franciaországi Amiensben lépett volna jégre, a koronavírus-járvány miatt átalakított lebonyolításnak köszönhetően novemberben a házigazda mellett egy kazah ellenfél, valamint az egyik selejtezőkör győztese ellen. A nemzetközi szövetség azonban jelezte a csapatoknak, a járvány elleni védekezés jegyében rendkívüli protokollal készül a torna lebonyolítását illetően, amely komoly anyagi és szervezési terheket rótt volna a csapatokra. Az FTC-Telekom Jégkorong szakosztály vezetése így jelezte a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) bizottságának, a vázolt feltételek mellett nem vállalja a sorozatban való indulást, erre reagálva másnap a bizottság bejelentette, az FTC és más csapatok visszajelzései alapján felülvizsgálja a protokollt, és a kupasorozatról később hoz döntést.

A döntés megszületett, az IIHF elnöksége hétfői videókonferenciáján - követve a koronavírus-helyzet kezelésére felállított bizottság ajánlásait - a Kontinentális Kupa törléséről határozott. A döntést René Fasel, az IIHF elnöke is megerősítette nyilatkozatával, valamint a nemzetközi szövetség a Kontinentális Kupáért felelős bizottsága a Magyar Jégkorong Szövetséget és a Ferencvárost is tájékoztatta a határozatról.

„Úgy döntöttünk, töröljük a Kontinentális Kupa idei kiírását. Alaposan megvizsgáltunk minden eshetőséget a rendezéssel kapcsolatban, egyeztettünk a csoportok házigazdáival és a csapatokkal, és arra jutottunk, az egészségnél és a biztonságnál nincs fontosabb szempont. A lebonyolítás különlegessége, hogy hat különböző ország és húsz különböző utazó csapat érintett más-más országokból, és a jelenlegi globális járványügyi helyzetben rengeteg kockázattal járt volna megrendezni a tornát, nagyon sok logisztikai probléma merült volna fel. Úgy gondolom, helyes döntést hoztunk” – nyilatkozta az elnök.

Ahogy arról már a Fradi.hu-n korábban megjelent cikkünkben írtunk, a jégkorong nemzetközi kupák rendszerének többszöri átalakítása után 1997 óta működött megszakítás nélkül az IIHF Kontinentális Kupa. A Bajnokok Ligája mostani formájának elindulása óta a második számú európai kupasorozat ugyan, de mivel a BL egy fix kvótákhoz kötött lebonyolításban működik, amelybe csak a szűk európai elitligákból lehet bejutni, így a KK továbbra is hatalmas presztízzsel bír, a legtöbb ország bajnokcsapata ebben a sorozatban mérheti össze a tudását egymással a nemzetközi színtéren.

Az októberi indulással tervezett Bajnokok Ligája, valamint a válogatott tornák, világbajnokságok sorsáról az IIHF később hoz döntést.

Cikkajánló

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

Para jégkorong nyílt nap a Fradi sátorban

Szombat délután utánpótlásunk jégkorongpályáján a siket- és a parahokié volt a főszerep.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin