2020. augusztus 25.
Jégkorong: törölték az IIHF Kontinentális Kupát
A nemzetközi szövetség elnöksége hétfői ülésén határozott, hokisaink idén nem játszanak nemzetközi kupában.

Az FTC-Telekom magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapata kiváló emlékeket őrizhet az IIHF Kontinentális Kupáról, hiszen 2019 őszén a Fradi története során harmadszor, a nemzetközi porondra 19 év után visszatérve indult el a második számú európai kupasorozatban a magyar bajnok jogán, és a honi jégkorong első továbbjutását ünnepelhette a sorozat második csoportköréből a festői szépségű dél-tiroli Rittenben. Az FTC-Telekom a legjobb nyolc csapat között Dániába utazott, ahol bár hatalmas bravúrral legyőzte a sorozat két évvel korábbi győztesét, a brit Nottingham Pantherst, a dán és a francia bajnok ellen nem sikerült a bravúr, a Ferencváros azonban így sem vallott szégyent, sőt, teljesítményére hokiberkekben Európa-szerte felkapták a fejüket.

A Ferencváros a magyar bajnok jogán a sorozat 2020/21-es kiírásában is rajthoz állt volna, méghozzá a franciaországi Amiensben lépett volna jégre, a koronavírus-járvány miatt átalakított lebonyolításnak köszönhetően novemberben a házigazda mellett egy kazah ellenfél, valamint az egyik selejtezőkör győztese ellen. A nemzetközi szövetség azonban jelezte a csapatoknak, a járvány elleni védekezés jegyében rendkívüli protokollal készül a torna lebonyolítását illetően, amely komoly anyagi és szervezési terheket rótt volna a csapatokra. Az FTC-Telekom Jégkorong szakosztály vezetése így jelezte a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) bizottságának, a vázolt feltételek mellett nem vállalja a sorozatban való indulást, erre reagálva másnap a bizottság bejelentette, az FTC és más csapatok visszajelzései alapján felülvizsgálja a protokollt, és a kupasorozatról később hoz döntést.

A döntés megszületett, az IIHF elnöksége hétfői videókonferenciáján - követve a koronavírus-helyzet kezelésére felállított bizottság ajánlásait - a Kontinentális Kupa törléséről határozott. A döntést René Fasel, az IIHF elnöke is megerősítette nyilatkozatával, valamint a nemzetközi szövetség a Kontinentális Kupáért felelős bizottsága a Magyar Jégkorong Szövetséget és a Ferencvárost is tájékoztatta a határozatról.

„Úgy döntöttünk, töröljük a Kontinentális Kupa idei kiírását. Alaposan megvizsgáltunk minden eshetőséget a rendezéssel kapcsolatban, egyeztettünk a csoportok házigazdáival és a csapatokkal, és arra jutottunk, az egészségnél és a biztonságnál nincs fontosabb szempont. A lebonyolítás különlegessége, hogy hat különböző ország és húsz különböző utazó csapat érintett más-más országokból, és a jelenlegi globális járványügyi helyzetben rengeteg kockázattal járt volna megrendezni a tornát, nagyon sok logisztikai probléma merült volna fel. Úgy gondolom, helyes döntést hoztunk” – nyilatkozta az elnök.

Ahogy arról már a Fradi.hu-n korábban megjelent cikkünkben írtunk, a jégkorong nemzetközi kupák rendszerének többszöri átalakítása után 1997 óta működött megszakítás nélkül az IIHF Kontinentális Kupa. A Bajnokok Ligája mostani formájának elindulása óta a második számú európai kupasorozat ugyan, de mivel a BL egy fix kvótákhoz kötött lebonyolításban működik, amelybe csak a szűk európai elitligákból lehet bejutni, így a KK továbbra is hatalmas presztízzsel bír, a legtöbb ország bajnokcsapata ebben a sorozatban mérheti össze a tudását egymással a nemzetközi színtéren.

Az októberi indulással tervezett Bajnokok Ligája, valamint a válogatott tornák, világbajnokságok sorsáról az IIHF később hoz döntést.

Cikkajánló

Beindul a nagyüzem: jön a hazai szezonnyitó!

Bajnok férfi hokisaink a pénteki debreceni szezonnyitó után először játszanak hazai jégen az új idényben.

Jegyek a következő hazai meccsekre

Elindult az online jegyértékesítés bajnok férfi hokisaink következő három hazai mérkőzésére.

Háromgólos előny után hosszabbításos vereség

A járvány miatti leállás után még kissé tompa hokicsapatunk egy pontot szerzett a debreceni szezonnyitón.

Nehézségek után végre: indul a szezon, jégen a Fradi!

Címvédő férfi jégkorongcsapatunk ma este Debrecenben kezdi meg az Erste Liga 2020/21-es szezonját.

Fodor Szabolcs: Idén is még előrébb akarunk lépni!

Címvédő férfi hokisaink vezetőedzője a szezonrajt előtt részletesen beszélt az aktuális helyzetről – INTERJÚ!

Két próbajátékos marad – teljes a keret!

Két fiatal játéka is elnyerte három fronton is címvédő férfi jégkorongcsapatunk vezetőedzőjének tetszését.

Újabb meccsidőpontok: ekkor láthatod a bajnokcsapatot!

Az Erste Liga hivatalos honlapja közzétette bajnok férfi hokisaink több pontos meccsidőpontját is.

Cél az újabb címvédés, a bajnoki címért harcolunk

A jégkorong Erste Liga rendkívüli körülmények között tartotta meg szokásos szezon eleji sajtótájékoztatóját.

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most