2021. január 21.
Nehéz és pikáns meccs jön a Vasas ellen
Címvédő és éllovas férfi hokisaink a rájátszásért küzdő Vasast fogadják csütörtök délután a Tüskecsarnokban.

Erődemonstráció – ez volt az a szó, ami a legtöbb szurkoló fejében járt kedd este, a Csíkszereda elleni mérkőzés után. A két 2019-es döntős, a két 2020-as megosztott ligagyőztes és a 2020/21-es idényben vesztett pontok alapján a legjobb háromból két csapat ütközött meg egymással ugyanis a Tüskecsarnokban, így joggal számított mindenki kiélezett, szoros csúcsrangadóra, főleg annak tükrében, hogy a két együttes szeptember végén fordulatos és büntetőkbe torkolló mérkőzést játszott egymással. Ehhez képest a Ferencváros már 14 perc után 3-0-ra vezetett, két harmad után 6-1 állt az eredményjelzőn, a vége pedig 7-3 lett. Ezt összerakva azzal, hogy néhány nappal előtte a Fradi a másik fő riválist, a Brassót 8-3-mal, a Dunaújvárost 8-1-gyel küldte el a Tüskecsarnokból, 2021-ben még százszázalékos, és így hat mérkőzés óta veretlen, bátran állíthatjuk, hogy együttesünk rátalált egy olyan formára, amit az elmúlt két szezonban látottak után ősszel talán sokan hiányoltak a csapattól – még ha a járványhelyzet alaposan felborította minden sportág minden csapatának életét, és kavart egy jókorát az erőviszonyokon.

Ez az a pont azonban, ahol rendkívül fontos szerénynek és alázatosnak maradni, hiszen ahogy Fodor Szabolcs vezetőedző is kiemelte a Csíkszereda elleni győzelem után adott nyilatkozatában, a Ferencváros még semmit nem ért el, semmit nem nyert idén. Ehhez az alapszakaszból hátralévő mérkőzéseken, majd a rájátszáson is kőkemény munka, koncentráció és egységes csapatteljesítmény szükséges. Főleg az olyan találkozókon, mint a soron következő Vasas elleni, amely több szempontból is nehéz meccsnek ígérkezik.

A piros-kékekkel, akiket szintén nem kímélt a koronavírus-járvány, idén december 10-én találkoztunk először Káposztásmegyeren, és egy végletekig kiélezett csatában az utolsó előtti percben tudtuk csak eldönteni a magunk javára a mérkőzést úgy, hogy a Vasas kétszer is vezetett. Három nappal később a Tüskecsarnokban is megszerezték a vezetést, és a nyakunkban loholtak egészen 3-3-ig, ekkor is csak a hajrában jött össze a győzelem.

Már ebből a két mérkőzésből is látni lehetett, hogy ez a Vasas nem az a Vasas, amelyiket az előző két idényben láthattunk a ligában. Beérni látszik a szisztematikus nevelőmunka, a piros-kékek fiataljai belenőttek a felnőtt hokiba, emellett remekül is erősített a szakmai stáb. November végén érkezett a csapathoz a komoly rutinnal rendelkező Kalvis Ozols és Makszim Vesutkin, utóbbi rögtön néhány meccs alatt a házi pontlista élére tört, jelenleg is csak Szalma Zsolt áll jobban nála. A december elején érkezett szlovák Dusan Kmec is nagy erősítés, majd január közepén a DVTK Jegesmedvékkel fennálló partneri megállapodás révén oda-vissza játékosok cserélődtek a két klub között, míg a legutóbbi erősítés három nappal ezelőtt a Dunaújvárosból igazolt csatár, Odnoga Mátyás volt. A fejlődés az eredményeken is meglátszott, a Vasas már most, 24 meccs után közel van a tavaly megszerzett pontjaihoz, és még mindig van esélye megszerezni a rájátszást érő 8. helyet a tabellán, amiért a Titánokkal és a Dunaújvárossal vív öldöklő küzdelmet.

És akkor még nem ejtettünk szót a december 30-ai Vasas-Ferencváros mérkőzésről, amelyen szintén rendkívül jól helytálltak a piros-kékek Káposztásmegyeren, sőt, sokáig vezetni is tudtak. Másfél perccel a vége előtt, 3-2-es állásnál azonban a Fradi kiegyenlített, a játékvezetők pedig videóbírón nézték vissza az esetet. Mint kiderült, egy olyan szabálytalanság miatt annulálták a mieink gólját, amit a versenykiírás és a szabályok értelmében nem videózhattak volna, így egyértelmű, hogy a mérkőzés végeredményét döntően befolyásoló műhibát követtek el. Ilyen esetekre a versenykiírás egyértelműen fogalmaz: az eset óvható, és amennyiben helyt adnak neki, újrajátszást kell elrendelni. A mieink, mivel teljesen egyértelmű, hogy a zebrák műhibája ponttól, esetleg pontoktól fosztotta meg a csapatot, éltek is az óvás szabályszerű lehetőségével, amelyet a Magyar Jégkorong Szövetség Versenyirodája elfogadott, majd hosszas és alapos tárgyalás után helyt is adott neki, és elrendelte az újrajátszást. A döntés egyelőre nem jogerős, de lehet rá számítani, hogy még egyszer összecsapunk majd a piros-kékekkel az alapszakasz vége előtt.

Természetes, hogy a helyzet megfosztotta a Vasas fiataljait egy hatalmas bravúrtól, de a találkozónak másfél perccel a vége előtt a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint 3-3-ról kellett volna folytatódni, így a végül megszületett hazai győzelem már egészen más színben fest. Ahogy az is, hogy az említett bravúr lehetőségének az elmaradásáért kizárólag a műhiba okolható, a Ferencváros semmiképpen sem.

Nyilvánvaló, hogy a függőben lévő döntés pikáns helyzetet teremt: a Vasas meg akarja mutatni, hogy nem volt véletlen az a három szoros meccs ellenünk, és tiszta körülmények között is meg akarja szerezni a bravúros győzelmet, ami a rájátszás-álmok továbbszövéséhez sem jönne rosszul nekik. A bombaformában lévő Ferencváros viszont természetesen szintén meg akarja mutatni, hogyan is festenek a valódi erőviszonyok.

Hogy ezt a nem mindennapi helyzetet melyik csapat tudja jobban kezelni, és ki szerzi meg a lélektanilag is nagyon fontos pontokat, valamint hogy tovább építjük-e jelenleg hatmeccses veretlenségi szériánkat, kiderül 14.30-tól a Tüskecsarnokban. A mérkőzés az érvényben lévő járványügyi szabályoknak megfelelően zárt kapus lesz, az Erste Liga TV élőben közvetít.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Opten Vasas HC
2021. január 21., csütörtök 14.30
Tüskecsarnok, Budapest, zárt kapuk mögött
ÉLŐ KÖZVETÍTÉS: Erste Liga TV, ITT

Cikkajánló

Megvan a jó kezdés, jöhet a folytatás

Férfi hokisaink a tegnapi siker után rögtön lejátsszák a negyeddöntő második meccsét a MAC HKB Újbuda ellen.

Csendes kezdés után biztos siker, vezetjük a párharcot

Férfi hokisaink 4-1-re legyőzték a MAC HKB Újbudát, és 1-0-ra vezetnek a négy sikerig tartó negyeddöntőben.

Kezdődik a rájátszás, jön a negyeddöntő első meccse

Férfi hokisaink „csarnokszomszédunk” ellen kezdik meg a rájátszást, a negyeddöntő első mérkőzése következik.

Eldőlt: a MAC HKB Újbuda az ellenfél a negyeddöntőben

Címvédő férfi hokisaink első rájátszás-párharca kedden kezdődik és az egyik fél negyedik győzelméig tart.

Játék a számokkal – ilyen volt az alapszakasz!

Íme, férfi jégkorongcsapatunk alapszakasza számokban, szubjektív értékelő nullától tízig!

Nagy Gergő A Hét Játékosa az Erste Ligában

Csapatkapitányunk kiváló játékkal és 3+4 ponttal zárta az alapszakasz végi négymeccses erdélyi túrát.

Magabiztos győzelemmel zártuk Brassóban az alapszakaszt

Hokisaink 5-2-re győztek a rivális otthonában, és megőrizték a halvány esélyt az alapszakasz megnyerésére.

A második kiemelés megvan, az első még meglehet

Férfi hokisaink a tabella élén álló Brassó otthonában zárják a négymeccses erdélyi túrát és az alapszakaszt.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most