2022. december 28.
Történelmi évet zártak férfi kéziseink
Parádés tavaszi bajnoki hajrá, az ősszel El-csoportkör – férfi kézilabdacsapatunk évét értékeljük.

Talán még sosem volt annyira mozgalmas éve a Ferencváros férfi kézilabdacsapatának, mint 2022-ben, amelyről összességében elmondható, hogy történelmi, korábban nem látott sikereket hozott. Az NB I 2021/22-es kiírásában a Fradi a negyedik helyen végzett, s ezzel kiharcolta a nemzetközi kupaindulás lehetőségét, az őszi szezonban pedig két remek selejtezős párharccal elérte az Európa-liga-főtáblát, majd az első, történelmi pontjait is megszerezte ott. Hónapról hónapra foglaljuk össze, mi is történt a fiúkkal a mögöttünk hagyott esztendőben.

 

JANUÁR 

A hagyományoknak megfelelően az év első hónapjában szünetelt a férfi kézilabda NB I, mégsem teltek eseménytelenül ezek a napok. Szakosztályunk bejelentette, hogy a nyártól a játékosként korábban 215 válogatottságig jutó Pásztor István veszi át Horváth Attilától férfi kézilabdacsapatunk vezetőedzői posztját. 

Emellett kulcsjátékosok érkezéséről is beszámolhattunk: már akkor eldőlt, hogy a Ferencvárost választja a Bajnokok Ligáját egyaránt megjárt Balogh Zsolt és Borbély Ádám, valamint a korábban a korosztályos válogatottakban szereplő Török Ádám.

Érdekeltek voltunk a részben hazai rendezésű férfi Európa-bajnokságon is: a korai és valljuk be, csalódást keltő búcsút hozó torna során Bujdosó Bendegúz valamennyi csoportmérkőzésünkön a meccskeretben volt, a szintén kerettag Nagy Bence viszont mindhárom meccsen kimaradt a csapatból. 

 

FEBRUÁR

Folytatódott a bajnokság, és remekül sikerült az újrakezdés a mieinknek. Három magabiztos sikert arattunk hazai pályán, sorrendben a Veszprémi KKFT, a Kecskemét és a Gyöngyös ellen – utóbbi különösen fontos rangadó volt, amelyen Nagy Bence tíz gólt lőtt, s vezérletével sikerült visszavágni közvetlen riválisunknak az őszi vereségért.

A három siker közé ékelődőtt még a kilencgólos veszprémi vereség, tartalékos összeállításban ezúttal nem voltunk igazán veszélyesek a bakonyi sztárcsapatra. 

 

MÁRCIUS

A tavasz elején a bajnokságban a vadonatúj Pick Arénában szoros meccsen, csak négy góllal kaptunk ki Szegeden, hazai pályán hoztuk a kötelezőt az évad végén az élvonaltól búcsúzó Egerrel szemben, viszont fájó, egygólos vereséget szenvedtünk a Budakalász otthonában. A Magyar Kupa negyeddöntőjében ismét a Telekom Veszprém jelentette a végállomást.

Pozitívum, hogy a szövetségi kapitányként márciusban debütáló Chema Rodriguez első keretében három ferencvárosi játékos (Bujdosó Bendegúz, Kovacsics Péter, Nagy Bence) is helyet kapott, a németek elleni, idegenbeli dupla barátságos meccsen döntetlen, valamint egygólos vereség volt a mérlegünk.

 

ÁPRILIS

A bajnokság hajrájára fordulva a Dabas elleni meggyőző hazai sikerrel erősítettük meg pozíciónkat, a közvetlen rivális Tatabányától viszont viszonylag sima, hatgólos vereséget szenvedtünk. A hónap végén kulcsfontosságú idegenbeli összecsapás várt ránk a mindig nagyon veszélyes NEKA ellen; végül megtartottuk egygólos előnyünket, és értékes két pontot szereztünk.

Eközben a válogatott kijutott a világbajnokságra az Izrael elleni selejtezőn, igaz, ezeken a mérkőzéseken egyetlen meghívott játékosunk, Bujdósó Bendegúz nem volt kerettag. 

 

MÁJUS

A szezon célegyenesében hibátlanul teljesített együttesünk, százszázalékos májust produkált a Ferencváros: a pazar sorozat a csurgói egygólos sikerrel kezdődött, ezzel egyébként először sikerült nyernünk a Somogy megyei gárda otthonában. Majd hazai pályán gólgazdag mérkőzésen győztük le a bronzérmes Balatonfüredet és a Komlót is, végül pedig a Magyar Kupa-ezüstérmes Veszprémi KKFT vendégeként biztosítottuk be a negyedik helyünket, így hosszú évek erőfeszítéseit megkoronázva kijutottunk a nemzetközi porondra.

 

JÚNIUS

A nyár újabb igazolásunk bejelentésével kezdődött, a magyar férfi kézilabda legnagyobb ígéreteinek egyikét, az ifjúsági válogatott Csörgő Kristófot szereztük meg, aki az előző évadban az NB I/B gólkirálya volt, ezzel vált véglegessé a 2022/23-as keretünk, legalábbis akkor még ezt gondoltuk…

A hónap végén elkezdték a fiúk az előalapozást: az új vezetőedző, Pásztor István és az erőnléti edző, Nagy Ábel által összeállított program alapján június 27-től egyéni edzéseket végeztek játékosaink.

 

JÚLIUS

A nyár közepe már kifejezetten eseménydús volt csapatunk életében, a fiúk természetesen – immár Pásztor István vezetésével – elkezdték a felkészülést a következő szezonra, s közben hivatalosan is megkaptuk a szabadkártyát az Európa-liga-induláshoz, ami azt jelentette, hogy az első selejtezőkörben kapcsolódtunk be a sorozat küzdelmeibe. 

Imre Bence és Ónodi-Jánoskúti Máté révén érdekeltek voltunk a portugáliai junior Európa-bajnokságon is, az U20-as együttes a végén zsinórban három sikerrel az ötödik helyen zárta a kontinenstornát.

 

AUGUSZTUS 

A hónap elején az NB I legnagyobb nyári átigazolási szenzációját szolgáltattuk azzal, hogy megszereztük a Veszprémből talán kissé váratlanul távozó, 147-szeres válogatott Lékai Mátét.

Majd a nyári edzőmeccseket követően parádés, kilencgólos idegenbeli sikerrel mutatkoztunk be az Európa-liga selejtezőjében a romániai Nagybánya ellen, ezzel gyakorlatilag már a kinti találkozón eldöntöttük a párharcot.

A montenegrói ifjúsági Európa-bajnokságon pedig elődöntős volt, s végül a negyedik helyen végzett a magyar csapat Csörgő Kristóf vezérletével, akit a torna All Star-csapatába is beválasztottak. 

 

SZEPTEMBER

Az El-selejtező visszavágóján, hazai pályán gálázva nyertünk, és jutottunk tovább a Nagybánya ellen. Nem sokkal később az is kiderült, hogy a csoportkörbe újabb román csapaton, a Steaua Bucurestin keresztül vezethet az út.

A bajnoki nyitányon a nyáron jelentősen megerősödött és a bronzéremre fő esélyes Tatabánya vendégeként sima vereségét szenvedtünk, utána viszont két magabiztos győzelem következett a Dabas és a Gyöngyös ellen. Még szeptember végén játszottuk a második El-selejtezőkör bukaresti felvonását, amelyen kétgólos hátrányt szedtünk össze, ami tekintve, hogy héttel is vezettek a románok, nem számított rossz eredménynek. 

 

OKTÓBER

A hónap első napján hatgólos vereséget szenvedtünk Szegeden, az ősz legfontosabb meccse viszont négy nappal később az Elek Gyula Arénában következett. A Steaua elleni visszavágón drámai csatában, hősies küzdelemben, nem mellesleg fergeteges hangulatban, telt ház előtt érte el férfi csapatunk eddigi legnagyobb sikerét, az Európa-liga-csoportkört, miután a fordulatos mérkőzésen végül négy góllal győzött az FTC.

A nemzetközi szünetben a válogatott Lékai Máté részvételével két magabiztos sikert aratott az Eb-selejtezőben Litvánia és Grúzia ellen. 

Majd folytatódott a klubszezon, a hazai El-csapatok rangadóján tizenhétgólos győzelemmel ütöttük ki a Fejér B.Á.L.-Veszprémet, majd történetünk első nemzetközi csoportkörös fellépésén gólzáporos találkozón négy góllal kaptunk ki a Valurtól Izlandon. A sűrű menetelés közben gyorsan javítottunk, meggyőző, nyolcgólos sikert könyvelhettünk el az idényt remekül kezdő NEKA otthonában. 

 

NOVEMBER

Az októberhez hasonlóan a november is történelmi sikerrel indult, a svéd bajnok Ystads ellen szereztük meg első csoportkörös pontjainkat - ismét fantasztikus hangulatban, viszont már csapatunk El-csoportkörös ideiglenes otthonában, a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban.

A bajnokságban a Budai Farkasok legyőzésével folytattuk a győzelmi sorozatot, nem sokkal később viszont egy góllal kikaptunk a csurgói rangadón, majd ugyan negyvenszer is betaláltunk, de végül sima vereséget szenvedtünk a gólrekordot hozó (50-40) Telekom Veszprém elleni bajnokin. 

A hónap második fele is roppant sűrű menetrendet hozott, Franciaországban remek játékot mutatva ráijesztettünk a PAUC-ra, de végül pont nélkül távoztunk, itthon a Komlót simán felülmúltuk, fájó emlék viszont, hogy az El-ben nyert helyzetből kaptunk ki a spanyol Benidormtól. 

A nemzetközi szereplésünk a szövetségi kapitány figyelmét sem kerülte el, nyolc játékosunk került be a januári vb-re készülő válogatott bő keretébe (Balogh Zsolt, Borbély Ádám, Bujdosó Bendegúz, Csörgő Kristóf, Kovacsics Péter, Lékai Máté, Nagy Bence, Ónodi-Jánoskúti Máté). 

 

DECEMBER

Az év végére érthető módon kissé elfáradt együttesünk, amelyből a legtöbb játékosunknak még nem volt része a mostanihoz hasonló kettős terhelésben. Két döntetlennel indítottuk a hónapot: a kettő közül az első a kissé fájó budakalászi összecsapás volt, néhány nappal később viszont euforikus végjátékkal, mínusz hétről visszakapaszkodva ikszeltünk a Valur ellen.

Az utolsó hazai bajnokin a Ceglédet múltuk felül, majd Flensburg felé vettük az irányt, ahol megtapasztalhattuk az egyik meghatározó európai aréna atmoszféráját és a világ egyik legjobb csapatának szintjét. 

Balatonfüredi rangadóval zártunk a téli szünet előtt, s sima vereséget szenvedtünk sajnos, így zárult 2022, de ettől függetlenül összességében elmondható, hogy felejthetetlen pillanatokkal teli, sikeres évet hagyhat maga mögött férfi kézilabdacsapatunk. Soha rosszabbat!

Amolyan slusszpoénként pedig három játékosunk, Bujdosó Bendegúz, Kovacsics Péter és Lékai Máté még bekerült a szűkített válogatott keretbe, amely a svéd-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságra készül. 

Cikkajánló

Kikaptunk Egerben

Hosszú hetek óta sérülésektől sújtott férfi kézilabdacsapatunk nem bírt a bennmaradásért harcoló riválissal.

Kőkemény csata vár ránk az utolsó idegenbeli meccsen

Férfi kéziseink a bennmaradásért foggal-körömmel harcoló Eger otthonában lépnek pályára szombat este.

Korábban kezdődik férfi kéziseink évadzáró bajnokija

A május 15-i mérkőzésen búcsúznak távozó játékosaink, így Kielbe igazoló válogatott szélsőnk, Imre Bence is.

Pásztor István: Csak gratulálni tudtam a fiúknak

Férfi kézilabdázóink az Olympiakosz elleni vereséggel búcsúztak az Európa-kupától; vezetőedzőnket kérdeztük.

Nagyot harcoltunk, de búcsúztunk az Európa-kupából

Férfi kézilabdacsapatunk kulcsembereit nélkülözve vereséget szenvedett az Olympiakosz elleni Ek-elődöntőben.

El kell vennünk a görögök veretlenségét az Ek-döntőért

Férfi kéziseink szombaton Athénban lépnek pályára az Európa-kupa elődöntőjében az Olympiakosz ellen.

Egy pont Bogláron maradt

Férfi kéziseink ötgólos hátrányból felállva végül döntetlent játszottak a HSA NEKA otthonában.

Lékai és Imre is bekerült a vb-selejtezős keretbe

Két FTC-játékossal a soraiban vívhatja ki a férfi kéziválogatott a világbajnoki részvételt a litvánok ellen.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin