2021. december 29.
Ilyen volt a szakosztályok éve – 3. rész
Cikksorozatunk újabb részében júliustól szeptemberig idéztük fel, hogy mi történt szakosztályainknál.

Atlétika

Remekelt fiatal gerelyhajítónk, Herczeg György az U20-as atlétika Európa-bajnokságon, hiszen a selejtezőn 73.74 métert produkált és ezzel bejutott a döntőbe, ahol végül a 9. helyen zárt. Fontos hozzátenni, hogy a selejtezőben elért új egyéni csúcsával a világ legjobb eredményét érte el az U18-as korosztályban. Herczeg György mellett egy másik fiatal atlétánk, Bánóczi Kristóf is kitett magáért, aki hármasugrásban jutott döntőbe, szintén egyéni csúcsot elérve. A fináléban ő is a kilencedik helyen zárt.

Szeptember első hétvégéjén rendezték a 8. Atlétikai Magyar Szuper Liga Döntőjét, ahol számos kiváló sportolónk képviselte egyesületünket. A mieink csodálatosan versenyeztek mind a két napon, melynek köszönhetően a Ferencvárosi Torna Club atlétika szakosztálya története során először megnyerte az országos Csapatbajnokságot.

Csodálatos és ráadásul történelmi csapatbajnoki címet érő futással fejezte be pályafutását atlétánk, Kazi Tamás. Az FTC klasszis középtávfutója meghatódva és könnyek között mesélt rendkívül eredményes karrierje utolsó napjáról, az utolsó rajtról, az utolsó kanyarról és természetesen a Ferencvároshoz fűződő szoros viszonyáról.

Birkózás

Augusztus 28-án, szombaton a Kozma István Birkózó Akadémián rendezték a birkózók Felnőtt Országos Bajnokságát. Szabados Noémi aranya mellett Kismóni Móric és Szabó Viktória nyert ezüstöt a felnőtt ob-n.

Kajak-kenu

Az FTC kajakosa, Fekete Dorina a maratoni táv helyett ezúttal 1000 méteren diadalmaskodott. Az idei évben az Újpesti-öbölben rendezték meg a kajak-kenusok Budapest Bajnokságát, amelyen az FTC szakosztálya népes csapattal indult. A legjobb eredményt a nemrég Moszkvában, maratoni távon az U23-as korosztályban Európa-bajnoki címet szerző Fekete Dorina érte el, aki az U23-asok között K1 1000 méteren győzött.
Rajta kívül még két ezüst- és négy bronzérmet nyertek a ferencvárosi utánpótlás versenyzői.

 

Augusztus 20-án és 21-én rendezték Szegeden a Felnőtt és Parakenu Magyar Bajnokság és Világbajnoki válogatót, melynek első napján tartották a férfi K-4 1000 méteres számot. A három fradista, Kirkov Valentin Iván, Bükkösi Raymond, Tomori Gergely, kiegészülve a Vasas kajakosával, Kovács Gergővel szoros versenyben győzött, de a dobogó harmadik fokán is két sportolónknak örülhettünk, ugyanis az FTC és az Erzsébeti Spartacus MTK vegyes csapat lett a harmadik, Zöld Zoltán és Steinbach Ferenc kajakosaink nyakába így bronzérem került. 

Szakosztályunk összesen egy-egy arannyal és ezüsttel, illetve két bronzzal zárta az Országos Bajnokságot.

Kozák Danuta Csipes Tamarával K-2 500 méteren az előfutamot megnyerve bejutott a koppenhágai kajak-kenu világbajnokságon a táv döntőjébe, majd a négyessel is érdekelt volt a fináléban.

A magyar páros a fehéroroszokkal vívott nagyot, de végül Kozák Danuta és Csipes Tamara világbajnok lett. Danuta  ezzel véghezvitte azt, amit előtte soha senki. Egy naptári éven belül Európa-bajnokságot, olimpiát és világbajnokságot is nyert.Fantasztikus teljesítmény volt ez a hatszoros olimpiai, immáron tizenötszörös világ-és tizenhétszeres Európa-bajnokunktól! 

Korcsolya

Különleges feladat elé állítottuk rövidpályás gyorskorcsolyázónkat, Liu Shaolin Sándort. Világ- és Európa-bajnok klasszisunk ezúttal saját, speciális hamburgerét készítette el. Nézzük, hogyan!

Vívás

A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezték meg a kadet és junior párbajtőrözők Magyar Kupájának 1. fordulóját. Kadet korosztályban a férfiaknál Horváth Ádám fantasztikus vívással aranyérmes lett és megszerezte a fegyvernem első aranyérmét a szakosztálynak.

Úszás

2021-ben Párizsban rendezték meg a junior nyílt vízi úszók Európa-bajnokságát, amelyen két fradista, Balogh Viven és Gálicz László is indult. Vivien a 10 kilométeres versenyen éppen lemaradt a dobogóról, miután a negyedik helyen végzett, Gálicz László a 7,5 kilométeres távon az ötödik lett. A két kiváló egyéni eredmény után utóbbi bekerült az U19-es mix váltóba, amellyel öt kilométeren 57:03.63-as idővel Európa-bajnoki címet nyert!

Remek fradista eredmények a tokiói olimpián

A magyar olimpiai küldöttségben összesen 22 ferencvárosi sportoló szerepelt. Ez minden idők második legnagyobb Fradi-létszáma az ötkarikás játékokon. 1960-ban Rómában 25 fradista volt jelen az olimpián. Ugyanakkor a kvóták száma alapján kijelenthető, hogy a Ferencvárosi Torna Club adta a legtöbb indulót a magyarországi klubok közül. Az FTC-t 17 kvótával az Újpest követi, majd 12-12 sportolóval az MTK és a Honvéd állhatott fel a képzeletbeli dobogó harmadik fokára. 

Az úszók mezőnyében háromszoros Európa-bajnokunkért, Verrasztó Dávidért szoríthattunk, aki a 400 méter vegyes döntőjében volt érdekelt, ahol nagy csatában a negyedik helyen végzett. 

Verrasztó Dávid kiváló teljesítménye és negyedik helye után a mindössze 17 éves, és már Európa-bajnoki ezüstérmes Mihályvári-Farkas Viktóriának szurkolhattunk. Viki a szám olimpiai bajnokával és világcsúcstartójával, Hosszú Katinkával együtt szerepelt a 400 méter vegyes döntőjében. Mihályvári-Farkas Viktória végül 4.37.75-ös időt  úszva a hatodik lett élete első olimpiáján.

Az úszók női 4x200 méteres gyorsváltója az FTC ötödik olimpiáján szereplő úszójával, Verrasztó Evelynnel a soraiban a nyolcadik helyen jutott be a döntőbe. A fináléban aztán a csapatot a döntőbe segítő klasszisunk helyén Kapás Boglárka szerepelt, a Jakabos Zsuzsanna-Veres Laura-Késely Ajna-Kapás Boglárka összeállítású váltó pedig hetedikként csapott célba.

A magyar kajakosok remekül kezdtek Tokióban és ez igaz volt a Ferencváros ekkor még ötszörös olimpiai bajnokára, Kozák Danutára is, aki Bodonyi Dórával párban bronzérmes lett K2 500 méteren. Danuta 2008 óta az első ferencvárosi ötkarikás érmet szerezte, de bízhattunk benne, hogy a K4 tagjaként fényesebb érem is kerül majd a nyakába. Ez meg is történt és a Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra  alkotta négyes aranyérmes lett. A győzelemnek köszönhetően Kozák Danuta  a 2000-es, Sydneyben zajló olimpia óta az első olyan FTC-sportoló, aki aranyérmes lett!

A Ferencvárosi Torna Club versenyzője már Londonban és Rióban is a győztes csapat tagja volt, összességében pedig a hatodik olimpiai aranyérmét nyerte. Ezzel a hétszeres bajnok egykori vívó, Gerevich Aladár mögött minden idők második legsikeresebb magyar olimpikonjának vallhatja magát! 

Világbajnoki bronzérmes szabadfogású birkózónk, a 65 kg-ban induló Muszukajev Iszmail miután legyőzte mongol riválisát a vigaszágon, eljutott a bronzmérkőzésig, ahol az orosz csapat színeiben versenyző Gadzsimurad Rasidov csapott össze. Végül Muszukajev 5-0-ra vesztett a világbajnoki címvédő ellen, így az ötödik helyen zárta a tokiói olimpiát.

Az olimpikonjaink mellett fontos kiemelnünk paralimpikonjaink teljesítményét is. Az FTC paratriatlonozója, Lévay Petra az egész életét feltette arra, hogy egyszer kijusson egy paralimpiára. Ez az álom pedig valósággá vált, miután megkapta az értesítést, hogy ő is utazhat Tokióba. Petrával a csodálatos pillanatról, a felkészülésről és a várakozásról beszélgettünk, majd a riport végén egy külön kis meglepetéssel is kedveskedtünk a Fradi klasszisának.

Többszörös magyar bajnokunk a PTS5-ös kategóriában indult és az úszás, illetve a kerékpározás után a 10. helyen állt, a futásra azonban még maradt energiatartaléka és végül japán ellenfelét megelőzve, 1:20:43-as idővel a kilencedik helyen zárt.

- Egy kis városból, Gyöngyösről jöttem és habár sok éve Budapesten lakom, nagyon-nagyon örülök, hogy képviselhettem azt, szeretett klubommal, a Ferencvárosi Torna Clubbal együtt. Olyan sok szeretetet kaptam innen, hogy el sem hiszem! Az idővel nem foglalkozom, kutya meleg volt és pára, egy nagy túlélő futam volt. Már maga a víz is 30 fokos... Köszönöm, edzőmnek Molnár Gergőnek, aki nagyon tisztességesen helytállt a pálya szélén, mind torka szakadtából való ordításban, mind szakmai segítségnyújtásban – írta Facebook-bejegyzésében az élete első paralimpiáján versenyző Lévay Petra.

Cikksorozatunk eddig megjelent részei

1. rész: januártól márciusig

2. rész: áprilistól júniusig

Cikkajánló

Rá emlékezünk ma

Nemrég elhunyt klasszis vízilabdázónkra emlékezünk április 26-án.

Őket ünnepeljük ma

Április 26-án a Fradi család hét tagját köszönthetjük.

Őt ünnepeljük ma

Ezen a napon férfi kézilabdázónkat köszönthetjük.

Megkoszorúztuk Czibor Zoltán szobrát Komáromban

Az egykori kiváló labdarúgó 1948 és 1950 között szolgálta a Ferencvárost.

Őket ünnepeljük ma

Április 24-én a Fradi család öt tagját köszönthetjük.

Rájuk emlékezünk ma

A Fradi család négy tagjára emlékezünk április 24-én.

Így tart nyitva májusban a Fradi Shop

Május 1-jén és május 3-án is zárva tart a Groupama Arénánál található Fradi Shop.

Rá emlékezünk ma

Korábbi vízilabdázónkra emlékezünk ma.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin