2020. szeptember 17.
A Dinamo fogatlan oroszlán volt – így látták a horvátok
A Fradi szervezettségét és helyzetkihasználását dicsérik a legyőzött ellenfél háza táján – horvát lapszemle!

Hatalmas a csalódottság a Dinamo Zagreb háza táján a szerda esti budapesti vereséget követően – ez derül ki a horvát sajtót böngészve kevesebb mint egy nappal azután, hogy a Ferencváros visszavágott a 2019-es vereségért, és 2-1-re legyőzte a papíron esélyesebb Dinamót a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában, ezzel bejutott a selejtező playoffkörébe, ahol a norvég Molde lesz Sergei Rebrov csapatának ellenfele. A horvát médiumok értetlenül állnak a Dinamo szervezetlen játéka előtt, ugyanakkor nem mulasztják el megdicsérni a Ferencváros rendkívül masszív védekezését, és tökéletes helyzetkihasználását sem.

A legnagyobb példányszámú horvát napilap, a Jutarnji list internetes kiadásának sportrovata számos terjedelmes írásban foglalkozik a mérkőzéssel. Ahogy írják, hiába volt a Dinamónak több lehetősége arra, hogy veszélyt teremtsen a Fradi kapuja előtt, elpuskázták azokat. A honlap a vereség okait boncolgató írásában azt is megjegyezte, amellett, hogy a befejezéseknél egyáltalán nem volt veszélyes a horvát együttes, a védekezésében is számos kockázat rejlett.

Kiemelik Sergei Rebrov szerepét, aki szerintük igazi mestermunkát végzett, tökéletesen ismerte fel a Dinamo gyengeségeit, és kiváló taktikát írt azok kihasználására. Hozzáteszik, a Fradi ukrán trénere már az előző idényben is okozott taktikailag fejtörést a Dinamónak, jóval többet, mint amit az akkor 4-0-s gólkülönbség mutat, de ezúttal Tokmac vagy Uzuni személyében azok a játékosai is megvoltak, akik egyénileg is meccsdöntő különbséget jelenthetnek akár egyetlen villanással is.

„A Dinamo fogatlan oroszlán volt ezen az estén” – utal az egyik cikk szerzője arra, hogy bár a horvátok voltak ezúttal is a párharc esélyesei, Rebrov mester legénysége a Celtic után újabb favoritot tudott búcsúztatni.

A honlap fájdalmas és fontos tényként említi, hogy a kiesés a presztízsen túl anyagilag is rendkívül érzékenyen érinti a Dinamót, amely így elesett a mostani győzelemért járó ötmillió, és a BL-csoportkörért járó húszmillió eurótól is. „A kék pénzszállító furgon a Dunába zuhant” – írják.

Azt sem felejtik el megjegyezni, bár Myrto Uzuni korábbi Lokomotiva-játékosként vérbeli „horvát kémnek” bizonyult öngóljával, végül ő maga döntötte el a találkozót, ami szintén hatalmas lelkierőről tanúskodik. Ezzel „a Dinamo átmenetileg elveszítette a jogot arra, hogy viselje a Közép-Európa legjobb csapata” címet.”

„Alaposan felkészültünk, mindent tudtunk az ellenfélről, de azzal a góllal nem számolhattunk” – idézi a honlap Zoran Mamicot, a Dinamo vezetőedzőjét, aki szerint teljesen felborította a terveiket a tény, hogy már a találkozó legelején vezetést szerzett a Ferencváros. „Ők két gólt lőttek, mi csak egyet. Gratulálok a Ferencvárosnak a playoff-kör eléréséhez, és további sok szerencsét kívánok nekik. Ők remekül kihasználták minden lehetőségüket, mi elpuskáztuk a mieinket. A bekapott gól után gyorsan rendeztük a sorainkat, átalakítottuk a játékunkat, és hamar egyenlíteni tudtunk. Ezután viszont pontosan ugyanazokat a hibákat követtük el, min a találkozó elején, így hiába kontrolláltuk a játékot szinte végig a második félidőben, hiába lehetett volna sok veszélyes helyzetünk, nem éltünk velük. Így marad az ismételt gratuláció az ellenfélnek" - tette hozzá Mamic a honlapnak adott interjújában.

A honlap vezető cikkének a horvátokra nézve fájdalmas tanulsága, hogy ez a Dinamo bizony nem érdemelt Bajnokok Ligáját, és sokkal versenyképesebb lehet az Európa Ligában.

A Nacional című napilap rövid összefoglalót adott a találkozóról. „A Mamic-csapat képtelen volt igazi veszélyt teremteni és feltörni a masszív ferencvárosi védekezést, így szembe kell néznie a ténnyel, hogy a Dinamo története során először búcsúzik valamelyik európai kupában magyar ellenféllel szemben” – írják cikkük végén, amelyben külön kiemelték a zárt kapus mérkőzés ellenére a stadion mellett fantasztikus hangulatot teremtő Fradi-szurkolókat is.

A gol.dnevnik.hr portál is számos cikket szentelt a mérkőzésnek, és rendkívül kritikus megállapításokat tettek a Dinamo játékával kapcsolatban. „Mamic lábon lőtte magát” , „a Dinamo nagyon rosszul nézett ki, és az igazi katasztrófa még csak most jöhet” – utaltak arra, hogy még az Európa Liga-szereplés sincs meg biztosan a horvát klub számára. Ahogy írják, az egyik legfájdalmasabb az a kiesésben, hogy abban a stadionban történt, ahol tavaly Nenad Bjelica vezetésével még brillíroztak a zágrábiak.

A Ferencváros a Bajnokok Ligája selejtezőjének playoff-körében a norvég Moldéval küzd meg a főtábláért. A playoffban már két mérkőzésen dől el a továbbjutás, amelyeknek pontos kezdési időpontja ITT található meg.

Cikkajánló

Mezőkövesden a Fradi-minibusz

Drukkereink a Mezőkövesd elleni mérkőzés idején is beszerezhetik kedvenc Fradi-terméküket.

Dibusz bizonyított a kapitánynak

Labdarúgócsapatunk kapusa, Dibusz Dénes értékelte a válogatott Koszovó ellen 2-0-ra megnyert meccsét - VIDEÓ!

Szevikjan gólt lőtt, Ben Romdhane kezdett

Örmény játékosunk Csehország ellen volt eredményes, míg tunéziai középpályásunk Új-Zéland ellen játszott.

Dibusszal és Vargával győzte le Koszovót a válogatott

Dibusz Dénes kezdőként, Varga Barnabás csereként játszott a Puskás Arénában 2-0-ra megnyert meccsen.

Köszönünk mindent, Toki!

Öt magyar bajnoki cím, egy Magyar Kupa, három UEL- és egy BL-csoportkör után Tokmac Nguen távozik az FTC-től.

„Dénes a legkiválóbb magyar csapat kapusa”

Marco Rossi a Koszovó elleni mérkőzés előtt beszélt várakozásairól és Dibusz Dénesről is.

Mezőkövesd-FTC: elindult a jegyértékesítés!

Március 31-én, vasárnap 18.00-tól lépünk pályára a Mezőkövesd vendégeként a bajnokság 26. fordulójában.

„Mindent beleadok, hogy visszakerüljek a válogatottba”

Botka Endre, labdarúgócsapatunk hátvédjének célja, hogy részt vehessen az Európa-bajnokságon.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin