2020. április 1.
A Fradi gólkirályai – X. rész
A Fradi gólkirályait bemutató sorozatunkban ezúttal Dzurják József fordulatos életét mutatjuk be.

Véget ért a Fradi Múzeum időszakos kiállítása, amely a Fradi gólkirályai előtt tisztelgett. A fradi.hu sorozatában minden nap bemutatjuk a ferencvárosi labdarúgás egy-egy olyan legendáját, sztárját, akit a találataiért is csodáltak és aki a bajnokság legeredményesebb gólszerzője volt a maga idejében. Tizenhárom plusz egy Fradi hős portréja, sztorija egymás után, vajon ki a legjobb a legjobbak közül? Korábban Pokorny Józsefről, Schlosser Imréről, Takács II Józsefről, Toldi Gézáról, Sárosi Györgyről, Deák Ferencről, Friedmanszky Zoltánról, Albert Flóriánról és Nyilasi Tiborról olvashattak, ma pedig Dzurják Józseffel, azaz Csöpivel ismerkedhetnek meg!

Dzurják József 1962. március 2-án született Gödöllőn, majd Ikladon nőtt fel. Középiskolás korában került Jászberényre, ott érettségizett le, valamint ott is kezdett el futballozni, innen indult el profi pályafutása. Már karrierje hajnalán rendkívül sok egyesületnél megfordult – később is hű maradt ehhez a szokásához. A Jászberényi Lehelből kölcsönbe került Jászárokszállására, majd Békéscsabára igazolt, 1982-ben pedig behívták katonának, így a Honvéd Szabó Lajos SE játékosa lett. Innen a Diósgyőrhöz került, ahol pályafutása első NB I-es mérkőzését épp az FTC ellen játszotta 1984-ben.

A miskolci csapattal kiesett a második vonalba, azonban a 190 cm magasra nőtt csatár itt csillogtatta meg először erényeit: két NB II-es idényében kétszer lett gólkirály, összesen 53-szor eredményes. Csöpi minden nagy magyar klub érdeklődését felkeltette, aki gyerekkori álmát szerette volna beteljesíteni és végül a Fradihoz szerződött.

 

Remek debütálás után két visszafogottabb idény következett

Dzurják Csöpi mindig is egyenesen, nyíltan beszélt a fociról, ugyanígy jellemezte önmagát is, amikor csapatunkhoz érkezett.

- Sok javítani valóm van: rúgás, fejjáték, erősödnöm is kellene, kerülöm az ütközéseket, nem vagyok elég gyors, nem vagyok az a típus, aki felszántja a pályát. Az erényeim? Mindig időben oda tudok kerülni a tizenhatoson belülre, és elég jól érzem a kaput - mutatta be magát a szurkolóknak.

Az önkritikus szavakat követően egy remek mérkőzéssel indította el ferencvárosi pályafutását.

Az első bajnokiján lőtt duplája után még további 11 gólt vállalt az 1986/87-es szezonban, ezzel házi gólkirály lett az FTC-nél.

A következő két kiírás során nem jött ki a lépés Dzurják számára, és egy idő után az 1988-tól csapatunkat vezető Rákosi Gyula sem számolt vele fix kezdőként.

 

Szabadlistára került, majd gólkirály lett

- Az 1989/90-es szezon igencsak emlékezetesre sikerült Dzurják József számára. Ahogy a Népsport fogalmazott akkoriban, „robbant a bomba”. Történt ugyanis, hogy decemberben Rákosi Gyula szabadlistára tette őt és Topor Antalt, azaz bármely klub vihette volna őket - emlékezett vissza Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője.

- A Fradiban meg kell harcolni a csapattagságért. Ha jól megy Csöpinek, akkor Isten az Üllői úton, viszont, ha nem rúgja a gólokat, őt is szidják, de engem még jobban, hogy minek játszatom - eképpen reagált Rákosi Gyula Dzurják felmerülő távozására.

Dzurják ekkor már 6 gólt lőtt a bajnokságban, ennek ellenére Wukovics László és Kiss István mögé szorult a csatárok sorában. Azonban jött egy fordulat a történetben.

- Nagy sérüléshullám csapott le a csapatra, így Csöpi nálunk kezdte el a tavaszi szezont is, és lenyűgöző teljesítménnyel rukkolt elő. Tizenkét gólt vállalt az idény második felében, azaz összesen tizennyolc találattal zárta a szezont, ezzel pedig ő lett a bajnokság gólkirálya – idézte fel Tobak Csaba.

Csöpit a ciprusi drukkerek is imádták

1990 nyarán a keletnémet Chemnitzerhez szerződött, majd innen a jugoszláv Szpartak Szuboticához került. Nem töltött sok időt külföldön, még ebben az évben visszatért a Ferencvároshoz.

Az 1991/92-es szezont még a Fradinál kezdte el -, amely során bajnoki címet szereztünk -, szeptemberben mégis távozott klubunktól a ciprusi Omonia Nicosiához. Azért utolsó tétmeccsén még ollózott egy emlékezetes találatot.

Dzurják 171 meccset játszott le a Fradiban, ezeken 97 találatot jegyzett.

- Érdekes futballista volt, tipikusan az a center, aki ha hátat fordított a kapunak, akkor is bepattant róla a labda. A pályán kívül is jó barátság köt hozzá, kedveljük egymást, ráadásul van vele egy nagyon jó élményem. Amikor ötvenéves lett és egy újságíró megkérdezte, hogy kit szeretett legjobban a ’67-es csapatból, azt mondta, hogy Albert Flórián volt a Császár, Varga Zoli a zseni, de Szőke Pista a kedvence. Ezért amikor találkozunk, mindig átölelem. Hiába, ért a futballhoz – mesélte a kétszeres bajnok Szőke István.

Ciprusi évei kiválóan alakultak, hiszen bajnok, kupagyőztes és gólkirály lett a fővárosi együttesnél. Ráadásul a centert mélyen szívükbe zárták az Omonia Nicosia szurkolói:

- Aeroplainnek becéztek Cipruson egy gólöröm miatt, mivel széttártam a karjaim, és repültem a boldogságtól, miközben szlalom mozgást végeztem. A gólörömöm másoknak is megtetszett, de a ciprusi szurkolók ezt nem díjazták, aki utánozni próbált, azt kifütyülték - mondta Dzurják.

Ciprus után 1993-ban hazatért Magyarországra, a III. Kerülethez igazolt, majd a következő évben bajnoki címet nyert a Vác FC-vel. 1995-ben ismét a Diósgyőrnél futballozott, végül profi karrierje utolsó állomásának a Maldív-szigeteki Orchid SC-t választotta.

 

A Fradi mindig különleges marad számára

A korábbi kiváló csatár pályafutása után edzői karrierbe vágott. Itthon dolgozott többek között Dunakeszin, Fehérváron, Miskolcon, edzette az FTC U19-es és U17-es csapatait is, de Albániában, Malajziában és a Maldív-szigeteken is edzősködött.

Mindig is ragaszkodott a zöld-fehér színekhez, így öregfiúk csapatunkban is rendre ontotta a gólokat.

- Ha egy szóban kellene válaszolnom arra, hogy mit jelent a Ferencváros, akkor azt mondanám: mindent! Fradistának születtem, már az óvodában is verekedtem a Fradi miatt. A rádióban hallgattam először a Szőke-Albert-féle csapatot, akkor már rögtön elfogott egy különleges érzés. Később, mikor a tv-ben láttam őket, csak megerősödött ez a rajongás. Kétszeres NB II-es gólkirályként az egész első osztály sorban állt értem, ám amikor jött a Fraditól az ajánlat csak annyit mondtam, hogy „köszönöm!”, hiszen ez volt a gyerekkori álmom, hogy itt játszhassak - fogalmazott Dzurják József a Ferencvárosról.

 

Nem csak a futballpályán sikerült győznie

2009-ben egy öregfiúk összecsapáson gyengének érezte magát a félidőben, és rá nem jellemző módon cserét kért. Később torokfájásra panaszkodott, így megnézette magát egy orvossal. Hosszú napok és vizsgálatok után megjött a szörnyű hír: leukémiát diagnosztizáltak Dzurják Józsefnél. Az orvosok azonnal elkezdték a kemoterápiás kezelést, amelyre jól reagált Csöpi szervezete, mégis át kellett esnie egy csontvelő-átültetésen. Szerencsés módon találtak donort családon belül, nővére Mária tudott vért adni a korábbi gólkirálynak.

2011-ben sikeresen felépült a hosszú betegségből, és visszatért egykori szerelmeihez: a labdarúgáshoz és a Fradihoz. Dzurják József ma is öregfiúk csapatunkat vezeti. Négy éve azzal a mondattal zárta egy beszélgetésünket, hogy „Imádok élni!”.

A Fradi gólkirályai sorozat holnap, azaz 2020. április 2-án, csütörtökön folytatódik! Akkor Igor Nichenko tudhatnak meg elfeledett vagy éppen nem is ismert történeteket, információkat.

AZ FTC GÓLKIRÁLYAI

1. rész: Pokorny József

2. rész: Schlosser Imre

3. rész: Takács II József

4. rész: Toldi Géza

5. rész: Sárosi György

6. rész: Deák Ferenc

7. rész: Friedmanszky Zoltán

8. rész: Albert Flórián

9. rész: Nyilasi Tibor

Cikkajánló

Ki a legjobb Fradi-gólkirály? Új sorozat 13+1 résszel!

Hétfőtől 13+1 részes sorozatban mutatjuk be a Fradi futball 120 évének legjobb gólvágóit. Vajon ki a legjobb?

A Fradi gólkirályai - IX. rész

A Fradi gólkirályait felelevenítő sorozatunkban ezúttal Nyilasi Tibor páratlan pályafutását mutatjuk be.

A Fradi gólkirályai - VIII. rész

Sorozatunk mai részében az egyetlen magyar aranylabdást, a háromszoros gólkirály Albert Flóriánt mutatjuk be.

A Fradi gólkirályai - VII. rész

Folytatjuk az FTC gólkirályait bemutató sorozatunkat, ma Friedmanszky Zoltán életét mutatjuk be!

A Fradi gólkirályai - VI. rész

Folytatjuk az FTC gólkirályait bemutató sorozatunkat, a hatodik részben Deák Ferenc pályafutását mutatjuk be!

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin