2023. június 19.
Az Eb-álmokért kötelező a győzelem Litvánia ellen
A balti ország csapata még egyszer sem tudta legyőzni a magyarokat, reméljük ez így marad kedd este is.

Nincs megállás! A Marco Rossi vezette magyar labdarúgó-válogatott a Montenegró ellen játszott podgoricai 0-0 után június 20-án, kedden 20.45-től a Puskás Arénában fogadja Litvániát a 2024-es németországi Európa-bajnokság selejtezőjének negyedik fordulójában a G-csoportban. A ferencvárosi játékosok közül Dibusz Dénest, Botka Endrét, Varga Barnabást és Baráth Pétert is soraiban tudó nemzeti csapat márciusban egy észtek elleni győztes (1-0) hazai felkészülési meccs után már tétmeccsen, az Eb-selejtezők nyitányán meggyőző játékkal 3-0-ra nyert szintén hazai pályán Bulgária ellen, majd a Montenegróban elért múlt szombati pontszerzést követően jöhet a litvánok elleni találkozó.

Dibusz Dénesék Litvánia ellen újabb lépést tehetnek Németország felé.

Egy győzelemmel sikerülne három ponttal ellépni délszláv riválisunktól a csoport második helyén, ami azért is volna fontos, mert a jövőre megrendezésre kerülő németországi kontinenstornára minden selejtezőcsoportól az első két helyezett jut ki egyenes ágon. A mieink csoportját az eddig kettőből kettőt nyerő Szerbia vezeti, amely a magyarok meccsével párhuzamosan Bulgáriában lép majd pályára. 

Egyetlen döntetlen rontja az összeképet

Térjünk ki egy kicsit keddi ellenfelünkre, ugyanis a litvánokkal nem ez lesz az első találkozásunk. Közös futballtörténelmünk 1998. május 27-én kezdődött egy barátságos találkozóval, amit Hrutka János góljával nyertünk meg Nyíregyházán. A 2002-es világbajnoki selejtezőre aztán egy csoportba került a két válogatott. Az idegenbeli első mérkőzésen 2000. október 11-én Kaunasban kiütéses, 6-1-es magyar győzelem született, Illés Béla, Lisztes Krisztián és Horváth Ferenc is betalált, míg Fehér Miklós mesterhármast ért el.

A visszavágó viszont már közel sem sikerült ilyen jól: 2001. március 24-én a Puskás Ferenc Stadionban közel 20 000 néző előtt a 70. percben ugyan Sebők Vilmos büntetője révén megszereztük a vezetést, ám a jelenlegi kapusedzőnk, Gintaras Stauce fémjelezte Litvánia öt perccel később egyenlített és a hátralévő időben már nem is változott az eredmény.

Nagyot ugrunk az időben, hiszen legközelebb 2010. november 17-én játszottunk a litvánok ellen, ekkor a székesfehérvári Sóstói Stadion volt a helyszín. A valamivel több, mint 4000 szurkoló előtt zajló edzőmeccsen a korábbi Fradi-játékos, Priskin Tamás szerezte meg a vezetést, majd Dzsudzsák Balázs állította be a 2-0-s végeredményt. Jelenlegi sportigazgatónk, Hajnal Tamás csereként lépett pályára ezen a mérkőzésen.

Öt évvel később, 2015. június 5-én ismét edzőpartnerként érkezett a zöld-sárga csapat Magyarországra, ezúttal Debrecenbe. Az akkor Dárdai Pál által irányított magyar válogatott egy félidő alatt eldöntötte a lényegi kérdéseket. 15 perc leforgása alatt Stieber Zoltán, Dzsudzsák Balázs, Nikolics Nemanja és Priskin Tamás is betalált, a mieink pedig végül 4-0-ra győztek.

A számok alapján kötelező a győzelem

A jelenlegi Európa-bajnoki selejtezősorozatot figyelembe véve Litvánia papíron a magyarok csoportjának leggyengébb csapata. A transfermarkt.de szakportál szerint a válogatottjuk összértéke 7,78 millió euró, amihez Gvidas Gineitis, az olasz Serie A-ban szereplő Torino 19 éves középpályása teszi hozzá a legnagyobb részt a maga 900 000 eurós értékével. Viszonyításképpen: a magyar válogatott összértéke 112,65 millió euró, a legértékesebb játékosunk pedig Szoboszlai Dominik a maga 40 millió eurójával. Még inkább kijön a két csapat közötti különbség, ha a világranglistán elfoglalt helyezéseket vesszük alapul. Marco Rossi legénysége a 33., míg Litvánia a 146. helyen áll. Nem lehet azt mondani, hogy a balti ország labdarúgása most éli a fénykorát, hiszen korábban állt a 37. helyen is a világranglistán még 2008-ban.

A mostani selejtezősorozatban Edgaras Jankauskas tanítványai eddig egy pontot szereztek a csoportban, éppen legutóbb, hazai környezetben Bulgáriával játszottak 1-1-et, ám ezt megelőzően Szerbiától 2-0-ra kikaptak. Az aktuális formája sem az igazi a litván együttesnek, legutóbb San Marino ellen tudott 2-1-re győzni még 2022. március 25-én, míg tétmeccsen még régebben, 2021. október 21-én a bolgárok ellen 3-1-re győztek. Idegenben pedig már bő két éve nyeretlen a balti csapat, ha a tétmeccsekre helyezzük a figyelmet.

A litván foci és a Fradi

A Fradit és a litván labdarúgást vizsgálva több közös pontot is találunk. Korábbi vezetőedzőnk, László Csaba 2012 januárja és 2013 szeptembere között szövetségi kapitánya volt a balti ország válogatottjának. A klubunkkal UEFA Kupa csoportkörbe jutott edző 16 meccsen ült a litván kispadon, két győzelem mellett négy döntetlen és tíz vereség volt a mérlege. Azonban nemcsak válogatott, hanem klubszinten is találunk közös pontokat a litván foci és az FTC között, hiszen 2019-ben, első UEFA Európa Liga-csoportkörös szereplésünk idején a selejtezők playoffköre során többek között az FK Suduván át vezetett az út Európába. Az idegenbeli 0-0 után a Groupama Arénában izgalmas meccsen 4-2-re sikerült győznünk és ezzel 15 év után a Fradi ismét kijutott a nemzetközi kupaporondra, ahová azóta minden évben visszajutott.

Két évvel később a BL-selejtezők második körében a Zalgiris Vilnius került az utunkba. A hazai 2-0-s győzelem után idegenben 3-1-re győztünk és tovább léptünk a harmadik körbe. 

Cikkajánló

Bravúrban reménykednek a németek ellen

A Fradinak szurkoló hírességek közül „Kokó”, „Csuti” és DJ Náksi mondta el Eb-várakozásait.

„A Ferencváros egy lenyűgöző csapat, egy nagy család”

Első nyári igazolásunk, Isaac Pappoe elmondta, miért választotta a Ferencvárost – VIDEÓ!

Ghánai középpályást igazoltunk

A 20 éves Isaac Pappoe kétszer szerepelt hazája U20-as válogatottjában.

„Varga fejjátéka nemzetközi szinten is kiemelkedő”

A korábbi Fradi- és Stuttgart-játékossal, Lisztes Krisztiánnal beszélgettünk az Eb-ről.

Vonulás, megbotlás, költözés, készülés

Svájciakat dicsérő német lapok, bulizó szurkolók, hibaelemző válogatott - készülünk a németek ellen.

„A mester tudja, mire vagyok képes”

Botka Endre a svájci és német meccsről, pályára lépési és a válogatott továbbjutási esélyéről beszélt.

A szurkolók bevették Kölnt, folytatás Stuttgartban

Óriási buli és hagyományos közös vonulás a kölni stadionig, a magyar szurkolók ismét megmutatták - VIDEO

„A vereség miatt kevésbé érdekel, hogy betaláltam”

Az Eb-n Svájc ellen góllal bemutatkozó Varga Barna szerint a németek ellen is lehet keresnivalónk.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin