2020. április 15.
Nagy kupamenetelések – VII. rész
A Fradi emlékezetes kupameneteléseit felelevenítő sorozatunk záró részének fókuszában az Európa Liga.

A Fradi gólkirályainak bemutatása után ezúttal csapatunk emlékezetes nemzetközi kupameneteléseit éljük újra a fradi.hu és a Fradi Múzeum cikksorozatának segítségével. A KK-győzelmek, a VVK-siker, a VVK-döntő, a KEK-döntő, a Bajnokok Ligája és az UEFA-kupa csoportkör után egy friss emléket, csapatunk Európa Liga-szereplését elevenítjük fel.

Reménykeltő kezdet

A 30. bajnoki cím megszerzésével az is biztossá vált 2019 áprilisában, hogy csapatunk nyáron a legmagasabban kvalifikált európai kupasorozatban, a Bajnokok Ligája selejtezőiben kezdheti meg szereplését.

- Jól ismerem a Ludogorecet, hiszen a Dinamo Kijev edzőjeként többször is megmérkőztük egymással – mondta vezetőedzőnk, Sergei Rebrov azután, hogy kisorsolták első ellenfelünket. – Mindenkinek meg kell ismerkednie a bolgárok stílusával, de az első lépés, hogy a saját játékunkat a legjobb szintre fejlesszük.

A telt házas Groupama Arénánál aligha lehetett volna jobb helyszínt találni menetelésünk első állomásaként. Tokmac Nguen már a hatodik percben előnyhöz juttatta csapatunkat, a vendégek egyenlítőgóljára Oleksandr Zubkov tudott válaszolni, így előnnyel utazhattunk a visszavágóra.

A második, 3-2-re megnyert mérkőzésen bár a gólok is élményszámban mentek, a legmaradandóbb mozzanat talán kapusunké, Dibusz Dénesé, aki rendkívül fontos pillanatban, a hazaiak szépítőgólja után megfogta Swierczok büntetőjét, ezzel a Fradi oldalára billentve a lélektani előnyt. A BL-ben aratott kettős győzelem olyan tett volt labdarúgóinktól, amelyre 1976 óta nem volt példa a Fradi történelmében!

Kapusunk parádés teljesítményét a nemzetközi sajtó is elismerte. A spanyol „As” így fogalmazott: „Azt hittük, már mindent láttunk a Panenka-tizenegyesekről, és akkor jött ez a kapus!”

 

Az ígéretes játékot mutató Rebrov-csapat továbbjutását követően érkezett a hivatalos bejelentés, hogy a klub további három évvel meghosszabbította az ukrán vezetőedző szerződését.



A Bajnokok Ligája második selejtezőkörének első találkozóján Davide Lanzafame duplája, és egy öngól segített minket a 3-1-es győzelemhez, az idegenbeli 1-1 után pedig máris készülhettünk a nagyobb falatnak ígérkező, Dinamo Zagreb elleni párharcra.

A horvátok a hetedik percben vezetést szereztek, de Sigér Dávid a második félidőben megszerezte a rendkívül fontos idegenbeli egyenlítő találatot.



Amennyire fontos volt magyar középpályásunk gólja, annyira sokat tett hozzá az eredményhez Dibusz Dénes, aki ismét bravúrt bravúrra halmozott. Horvátországban így írtak róla: „Az este hőse Dibusz Dénes, aki nyolc (!) védést mutatott be a Dinamo ellen. A horvátok szerint három-négy góllal is többet szerezhettek volna, ha nem ő áll a kapuban.”

Legyen meg az Európa Liga!

Bár a hazai Dinamo Zagreb elleni visszavágó kezdősípszójánál a zöld-fehérek álltak továbbjutásra, ellenfelünk nagyarányú győzelmével eldőlt, hogy a már garantált rájátszásra nem a Bajnokok Ligája, hanem az Európa Liga küzdelmeiben kerül sor. A negyedik körben a Suduvát kellett felülmúlnunk a főtábláért.

Csendes, gól nélküli első mérkőzés után az év addig legjobban várt meccse lett a litvánok elleni hazai visszavágó, ahol tudni lehetett: az este végére eldől, bejutunk-e az Európa Liga 2019/20-as szezonjának csoportkörébe.

A 11. percben megszerezték a vezetést a vendégek, de csapatunk a legjobban reagálva a 36. percben egyenlített Varga Roland büntetőjével, Franck Boli a játékrész végén pedig gondoskodott arról, hogy előnnyel mehessünk a szünetre. Két perccel azután, hogy egalizáltak a litvánok, Tokmac góljának köszönhetően ismét előnybe kerültünk, Mikalai Sihnevich 96. percben lőtt büntetőgólja pedig mindenkit megnyugtatott, hogy 15 év után újra európai főtáblán szerepelhet a Ferencváros!



A csoportkör küzdelmei

Izgalmas napok követték a Suduva elleni párharcot, hiszen minden fradista azzal foglalkozott, kikkel fogunk megmérkőzni a csoportkörben. A selejtezőkből már jól ismert Ludogorec, a spanyol élvonalbeli Espanyol, valamint a 2005-ös UEFA kupa győztese, az orosz CSZKA Moszkva várt együttesünkre az Európa Liga H-csoportjában.

- Az egész sorozat alatt az volt az ember érzése, hogy nem a véletlen műve a csoportkörbe jutás. Egy jó alapokon fekvő, stabil csapatot láthattunk, amely képes arra, hogy a nehezebb pillanatokban is helytálljon –mondta Gyepes Gábor, aki tagja volt a Fradi legutóbbi európai főtáblát megjárt csapatának, az UEFA-kupa 2004/2005-ös kiírását megjárt együttesnek.

Álomszerűbb kezdésre talán nem is gondolhattunk volna: az első fordulóban az Espanyol otthonában léptünk pályára, és a 10. percben már előnyben is voltunk: Isael Tokmacot kereső passzába ért bele egy hazai játékos, így az öngóllal 1-0-s előnyben fordulhattunk, ám a fokozódó nyomás után a 60. percben egyenlített az Espanyol.



Nemcsak a pályán mutatott remek teljesítmény adott beszédtémát a szurkolóknak, hanem az a szürke, eddig nem látott harmadik számú mez is, amiben játékosaink lejátszották első mérkőzésüket az Európa Liga főtábláján.



A BL-kiesésért revansot vett Ludogorec elleni találkozó után Moszkvába utaztunk, az előzetes várakozások szerinti egyik legnehezebb csoportmérkőzésünkre. Dibusz nagyban hozzájárult a gól nélküli első félidőhöz, majd a fordulat a 86. percben érkezett: az ekkor két perce becserélt Varga Roland megszerezte a három pontot erő találatot, így megszereztük első győzelmünket a négyesben!




Ezt követően 0-0-t játszottunk az oroszokkal a Groupama Arénában, majd az Espanyol ellen Sigér és Skvarka góljával is vezettünk hazai pályán, de a hosszabbításban belőtték az egy pontot érő gólt a spanyolok.

A H-csoport utolsó mérkőzésére úgy utaztunk, hogy győzelmünk esetén továbbjutunk, a bolgároknak viszont a döntetlen is elég volt ehhez. Lukoki vezetőgólja után már két találatra lett volna szükségünk, Sihnevich 95. percben szerzett fejesgólja ugyan szorossá tette a végét, de már nem volt idő többre.

A továbbjutás egy gólon múlt, a Ferencváros labdarúgócsapata hét megszerzett ponttal, zsinórban hét veretlenül megvívott idegenbeli találkozót követően emelt fővel köszönt el az Európa Ligától – remélhetőleg, csak rövid időre!

- Büszke vagyok a játékosokra, és arra a munkára, amit elvégeztünk – értékelte szereplésünket Sergei Rebrov. – Elsősorban nem az eredményeket emelném ki, hanem azt, hogy a Ferencváros egy kompetitív klub lett. Szerintem méltóképpen képviseltük Magyarországot Európában!

Eredmények:
Bajnokok Ligája, 1. selejtezőkör
1. mérkőzés: FTC-Ludogorec 2-1
2.: Ludogorec-FTC 2-3

Bajnokok Ligája, 2. selejtezőkör
FTC-Valletta 3-1
Valletta-FTC 1-1

Bajnokok Ligája, 3. selejtezőkör
Dinamo Zagreb-FTC 1-1
FTC-Dinamo Zagreb 0-4

Európa Liga, rájátszás
Suduva-FTC 0-0
FTC-Suduva 4-2

Európa Liga, csoportkör
Espanyol-FTC 1-1
FTC-Ludogorec 0-3
CSZKA Moszkva-FTC 0-1
FTC-CSZKA Moszkva 0-0
FTC-Espanyol 2-2
Ludogorec-FTC 1-1

A kupamenetelések-cikksorozat korábbi részei:
KK-sikerek
VVK-diadal
a VVK-döntő
a KEK-döntő
a Bajnokok Ligája csoportköre
az UEFA-kupa csoportköre

Cikkajánló

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

FTC-DVSC: Jegyinformációk

Elindult a jegyértékesítés a DVSC elleni május 5-i hazai bajnokinkra.

Anyák napi ajánlat

Harmincöt százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a női kapucnis pulóvert és a pamut melegítőnadrágot.

„Ahhoz, hogy duplázzunk, minden erőnkre szükség van”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics mondta el várakozásait a szerdai, Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntőről.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin