2023. november 10.
Van egy adat, amelyben élen jár az FTC az EKL-ben
A Fradi olyan nagy klubokat előz meg, mint a Fenerbahce, a Fiorentina, vagy az Eintracht Frankfurt.

Bajnoki címvédő férfi labdarúgócsapatunk a Genk elleni hazai 1-1-es döntetlennel, hat ponttal továbbra is továbbjutó helyen áll az UEFA Európa Konferencia Liga F-csoportjában négy mérkőzés után.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) az eddig lejátszott négy forduló után egy részletes és érdekes statisztikai listát közölt. Az egyik mutatóban, a PPDA-kategóriában (Passes allowed per defensive action) az FTC volt a legeredményesebb a kupasorozat csapatai közül. Hogy miről is van szó pontosan, azt sportigazgatónk, Hajnal Tamás és vezető adatelemzőnk, Hegedűs Henrik magyarázta el.

„Négy forduló után az Európa Konferencia Liga 32 fős mezőnyében a Fradi PPDA-mutatója a legalacsonyabb (8,6). A PPDA azt mutatja meg, hogy egy csapat hány passzt enged az ellenfelének a támadó- és a középső harmadban, mielőtt valamilyen védekező akciót kezdeményezne. Minél kisebb ez a szám, annál intenzívebb egy csapat letámadása. A nemzetközi trendek alapján körülbelül 10 alatti PPDA esetén beszélhetünk intenzív letámadásról” – kezdte Hegedűs Henrik.

„A magas letámadás intenzitását folyamatosan mérik és mérjük mi is. Ez egy remek alapja lehet a védekezésnek, amely a mi esetünkben eddig mind a négy mérkőzésen jól működött” – mondta Hajnal Tamás.

A négy meccs adatai alapján (a listára kattintva nagyobb képben is megjelenik a táblázat) Dejan Sztankovics csapata olyan nagy klubokat előz meg, mint a Dinamo Zagreb, a Fenerbahce, az Eintracht Frankfurt, vagy éppen a velünk egy csoportban levő Fiorentina, a Genk, vagy a Csukaricski.

„Ahogy látható, hogy a francia Lille-lel együtt a Fradi kiemelkedik ebben a statisztikai adatban. Ez is mutatja, hogy a két-két hazai és idegenbeli mérkőzésünkön nagyon bátran, harcosan játszott a csapat, tehát sokkal nagyobb és intenzívebb nyomást gyakoroltunk az ellenfelekre és átlagosan nem engedélyeztünk nekik kilencnél több átadást. A hátralévő két mérkőzésen is erre lehet számítani a fiúktól” – tette hozzá sportigazgatónk.

„Nagy, de pozitív különbség látható a tavalyi Európa Liga-csoportkör hat, illetve a Bayer Leverkusen elleni két nyolcaddöntő, és az idei EKL-csoportkör négy meccse között mért PPDA-adatokban. A 2022/23-as szezonban nyolc Európa Liga-mérkőzésen átlagosan magasabb volt a megengedett passzok száma az idei négy meccsen mért 8,6-hoz képest. A játékosok közül a legtöbb szerelése (11) Mohammed Abu Faninak van, a legtöbb megelőző szerelése (7) pedig Cebrail Makreckisnek” – magyarázta Hegedűs Henrik. Az ehhez tartozó részletes statisztikát nagykeretes írásunkban láthatják.

PPDA-adatok

2022/2023 Európa Liga
FTC-Trabzonspor (3–2) – 16,06
FTC-Monaco (1–0) – 28,9
FTC-Crvena Zvezda (1–4) – 10,48
FTC-Crvena Zvezda (2–1) – 10,28
FTC-Monaco (1–1) – 15,5
FTC-Trabzonspor (0–1) – 21,91
FTC-Leverkusen (0–2, idegenben) – 19,16
FTC-Leverkusen (0–2, otthon) – 16,63

2023/2024 Konferencia Liga
FTC-Cukaricki (3–1) – 6,13
FTC-Fiorentina (2–2) – 6,59
FTC-Genk (0–0) – 10,48
FTC-Genk (1–1) – 9,19

Vezető adatelemzőnk még két érdekességre is felhívta a figyelmet. A Ferencváros a négy forduló alapján a kapuralövéseket illetően is az élmezőnyhöz tartozik. Az alábbi grafikákon jól látható (a képre kattintva nagyobb méretben is megjelenik a grafikon), hogy a Fradi eddig 60-szor lőtt kapura a csoportkörben, ami a hatodik legtöbb a csapatok között. Ezek közül 22 találta el a kaput, ami másik három csapattal holtversenyben a negyedik legtöbb a mezőnyben.

Ha a játékosokat vizsgáljuk, akkor a lövést eredményező akciók számát tekintve Abu Fani teljesítménye kiemelkedő. 16 ilyen akciója volt eddig, ennél csak 12 játékosnak volt több. Izraeli válogatott középpályásunk a kulcspasszok tekintetében is a legjobbak között van: kilenc kulcspassza volt eddig, ami a hatodik legtöbb a játékosok rangsorában.

Maruqinhosnak 10 kapura lövése volt eddig, ami holtversenyben a 12. legtöbb a játékosok rangsorában. Ebben a tekintetben a második legjobb Fradi-játékos Abu Fani, akinek hét lövése volt eddig.

Folytatás a bajnokságban

Magyar bajnoki címvédő és listavezető férfi labdarúgócsapatunk november 12-én, vasárnap 16.00-tól a Fehérvár FC-t fogadja az OTP Bank Liga 13. fordulójában. 

A bajnokira érvényes meccsjegyüket a nap 24 órájában megvehetik az interneten, a meccsjegy.fradi.hu-n, valamint személyesen a Groupama Aréna jegypénztáraiban is (H.: zárva, K-P.: 10.00-18.00, Szo.: 09-13.00, kivéve meccsnapon, V.: zárva, mérkőzésnapon a kezdésig)! Ezen kívül ne feledje: ha volt jegye az Újpest ellen, a Fehérvár elleni belépője most ingyenjegyet ér! Akciónk részleteit keresse ITT!

Meccsnapon is várja önöket a Fradi Múzeum és a Fradi Shop!

Legutóbbi felújítása óta már mérkőzésnapokon is látogatható az FTC páratlan történelmét bemutató Fradi Múzeum, amely 2015-ben - a magyar sportklubok közül elsőként - hivatalos múzeumi státuszt kapott. A múzeumban 200 négyzetméteren elevenedik meg a klub történelmének valamennyi fontos relikviája, így Albert Flórián Aranylabdája is, de korabeli öltözőszekrényeket, régi mezeket, sztársportolók használati tárgyait is láthatják az érdeklődők. A megújult Fradi Múzeum több interaktív szakasszal is kibővült azért, hogy a látogatók a modern kornak megfelelően akár virtuálisan is átélhessék a múzeumi élményt. Mindezek mellett a Fradi Múzeum rendre időszaki kiállításoknak ad otthont – jelenleg a VVK-győztes, Európa-bajnoki és olimpiai bronzérmes korábbi labdarúgó, Rákosi Gyula életéről szóló, Rákosi 85 című tárlatot nézhetik meg az érdeklődők. A múzeum szomszédságában található Fradi Shopban beszerezhetik a szurkolói kellékeket, de boltunk termékeit megtalálják a jegypénztárnál található Mini Shopnál, valamint a Groupama Aréna felszíni parkolójában állomásozó Fradi Kamionnál és Fradi Minibusznál is.

Cikkajánló

Leandro: Készen kell állnunk a derbire!

Harmincötszörös bajnok férfi focicsapatunk május 19-én, vasárnap az Újpest ellen lép pályára az NB I-ben.

„Leandróval hosszú távon tervezünk”

Hajnal Tamás szerint Leandro megérdemli a lehetőséget, hogy egy derbin irányítsa a Fradit – INTERJÚ

Csapat- és Streetwear-fotózáson jártak focistáink

Labdarúgócsapatunk tagjai bizonyították, a kamerák és a fényképezőgépek előtt is megállják a helyüket.

Fradi Kamion a szezonzáró bajnokavatón

Május 19-én, vasárnap 17.15 és 20.15 között csodálhatják meg országjáró járművünket.

FTC-Újpest: meccsnapi programok

Szezonzáró bajnokinkon ezúttal Szurkolók Napját tartunk.

Megérkezett a Fradi Lager

Jöjjön és próbálja ki az új Fradi sört, mely a derbi napján debütál a Fradi Kamionnál és a Fradi Shopban!

A derbin Leandro ül az FTC kispadján

Dejan Sztankovics a Szpartak Moszkva edzője lesz a jövőben. Az FTC felkészült a helyzetre.

Könyvdedikálás az FTC-Újpest bajnoki előtt

Bánki József a „Taps, szénsav, Ferencváros” című könyvét dedikálja az Újpest elleni mérkőzésünk előtt.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin