2021. július 16.
„A tehetségek felfelé áramoltatása a legfőbb cél”
Remekül sikerült az átállás U13-mas csapatunknak, amely a tabella élén zárta az első nagypályás szezonját.

Mérlegen labdarúgó-utánpótlásunk szezonja – cikksorozatunk részeiben a főszereplők segítségével felidézzük, miként szerepeltek a legsikeresebb korosztályaink. Az U16-os és az U14-es együttes évértékelője után ezúttal az U13-mas bajnokság Közép-Nyugati csoportjában elsőként végző FTC 2020/2021-es idényére pillantunk vissza.

 

A nagy rivális UTE tavaszi legyőzése volt a kulcs

Ódor Zoltán vezetőedző együttese 22 játéknap alatt 58 pontot gyűjtött, 19-szer győzött és egy döntetlent ért el, emellett több fölényes győzelmet aratva a legtöbb, szám szerint 149 gólt ért el. E mérlegnek is köszönhető a bajnoki cím, amely ha lehet, még értékesebb azáltal, hogy fiataljaink az UTE csapatát utasították maguk mögé.

A 10+1-es, nagypályás játékkal eleinte még csak ismerkedő korosztály stabil teljesítménye mellett éppen a két „derbit” lehet kiemelni, mint az elsőség legfőbb zálogát. Az FTC U13-mas csapata 2021 februárjában, idegenben 3-3-mas döntetlent ért el az UTE ellen, április 1-jén pedig a Népligetben győzte le 3-1 arányban a legnagyobb riválisát. Mint utóbb kiderült, ez aranyat ért, hiszen a végelszámolásnál két pont döntött a Ferencváros javára.

- Az U13-mas csapat esetében sosincs kimondott célkitűzésünk, a legfontosabb számunkra a játékosok képzése és fejlesztése. Regionális ligában szerepeltünk, ám így is megmérkőzhettünk olyan együttesekkel, amelyek országos bajnokságban is szerepelnek, például a Vasassal és az Újpesttel, ez sokat jelentett a srácok fejlődése szempontjából. Végül kiélezett párharcban megnyertük a bajnokságot az UTE előtt. Bár nem ez volt a legfontosabb célunk, bajnoki címet nyerni mindig jó, így természetesen örültünk neki – kezdte a képünkön látható Palásthy Norbert, az FTC utánpótlás akadémia-igazgatója. – Ódor Zoltán és Molnár Tamás dolgozott a kerettel, mindketten remek munkát végeztek, Zoli viszi tovább a keretet az országos bajnokságba. Ügyes, tehetséges gyerekeink vannak, azt szeretnénk elérni, hogy országos szinten is stabil, megfelelő csapatot tudjunk összerakni. Szeretnénk a Fradihoz méltóan szerepelni az országos bajnokságban is.

 

A képzés mindenek felett

Érdeklődésünkre a vezetőedző, Ódor Zoltán is elmondta: e korosztály esetében a legfontosabb a képzés, a pozíciós játék megtanítása, az átállás a nagypályás játékra. Jó, ha jön az eredmény, de nem ez a legfontosabb – húzta alá a tréner, aki pozitívumként kiemelte: a tehetségek felfelé áramoltatása a cél, éppen ezért nagy öröm, hogy Gólik Benjámin személyében olyan kis futballistája is volt, aki a saját korosztálya mellett 15 mérkőzést játszott az U14-es együttes színeiben is. Emellett edzőmérkőzéseken sokan mások is gyakorolhatták, hogy milyen az egy évvel idősebbek között a játék.

Molnár Tamás edző és Ódor Zoltán vezetőedő

- Remek a munkakapcsolatom az U14-esek edzőjével, Máté Rolival, így amikor lehetőség volt rá, többször is próbáltunk vegyes csapatokkal felkészülési meccseket játszani. Akiben azt látjuk, hogy a maga korosztályában kiemelkedőt nyújt, őt máris próbáljuk eggyel feljebb is beintegrálni – mondta az edző. – Nagyon jó kis közösség alakult ki nálunk, a gyerekek őszintén szeretnek futballozni, emellett ráadásul kötődnek is a Ferencvároshoz. Ez nagyon fontos, hiszen bár voltak megkereséseink más akadémiák részéről, valamennyi tehetségünket sikerült megtartanunk.

 

A csapategység diadala

Az U13-mas együttes kulcsjátékosa a korábban említett Gólik Benjámin volt, aki amellett, hogy a maga 28 találatával a Fradi házi gólkirálya lett, 15 mérkőzésen pályára lépett az U14-esek között is, valamint szerepelt a BLSZ Futsal U13-mas bajnokságában érdekelt FTC-Consulis együttesében is.

Palásthy Norbert és Gólik Benjámin az éremátadón

- Eseménydús és fárasztó volt ez a szezon, de örülök, hogy három helyen is dobogós csapat tagja tudtam lenni. A csapattársak nélkül persze mindez nem sikerülhetett volna – értékelt a 13 éves Gólik Benjámin, aki az az U13-mal bajnok, az U14-gyel ezüstérmes, a futsalcsapattal pedig ugyancsak első lett. - Az U13 és az U14 között a bajnokság erőssége volt a legnagyobb különbség. Persze, mindez érthető, hiszen az U14-es már országos liga, szemben az U13-mal, ami regionális bajnokság. A csapattársak mindkét csapatnál barátságosak és befogadóak voltak, hamar megértettük egymást. Az új szezonban minimum olyan jó eredményeket szeretnék elérni, mint az előzőben, vagy ha lehet, még jobbat.

Az U13-mas együttes belső védője, Fekete Dávid Márk a csapatjátékot emelte ki, mint a bajnoki cím legfőbb zálogát.

Fekete Dávid Márk és Takács Zsombor

- Eleinte a nagypályás játékra való átállás egy kicsit furcsa volt, hiszen hirtelen sokkal többen lettünk a pályán, így nehezebb is volt figyelni, de szépen lassan mindenki megszokta ezt – válaszolta kérdésünkre a szintén 13 éves futballista, akit bár korábban több poszton is kipróbáltak, végül a belső védő pozícióban ragadt meg, ezt pedig ő maga sem bánja, hiszen megtetszett neki a hátvédszerep. – Az egész csapat odatette magát, amikor kellett, 100 százalékot nyújtott. A gólokat nem a védők lövik, de nekünk is nagy szerepünk volt például a labdakihozatalokkor. A középpályások jól forgatták a labdát, a fantasztikus csatáraink pedig sok-sok góllal járultak hozzá a sikerhez. Az elsőségünk az egész csapat érdeme.

Cikkajánló

Négy győzelem, egy vereség

Az U17 és az U14 is kiütéses győzelmet aratott a hétvégén a labdarúgó utánpótlásban.

Jelentkezz, játssz a Fradiban!

Több korosztályba is várjuk a jelentkezőket a Ferencvárosi Torna Club labdarúgó utánpótlásába.

Népszerű volt az áprilisi Telekom Toborzó

Hatalmas sikert aratott a Telekom Toborzó, klubunk labdarúgás utánpótlás kiválasztó eseménye.

Készen állsz a nyárra? Vár a Fradi focitábora!

Három héten keresztül a labdarúgásé lesz a főszerep a 7 és 13 év közötti gyermekeknek.

Két győzelem, egy vereség a hétvégén

Három utánpótlás labdarúgócsapatunk lépett pályára.

U13: Rangos tornagyőzelem Olaszországban

Korosztályos labdarúgócsapatunk egy rangos nemzetközi tornán végzett az élen.

UP: Három döntetlen, egy vereség

Négy utánpótlás labdarúgócsapatunk lépett pályára a hétvégén.

UP: Két győzelem, egy döntetlen

Három utánpótlás labdarúgócsapatunk lépett pályára a hétvégén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin