2024. január 31.
Német Toni műtétje után kiharcolta a vb-kerettagságot
Az FTC világbajnok centere öt hónap után visszatért és a címvédésért utazik Dohába – INTERJÚ!

143 nap – ennyi időt kellett kihagynia a magyar férfi vízilabda-válogatott centerének, Német Toninak, aki a franciák ellen 14-10-re megnyert felkészülési mérkőzésen tért vissza vállsérülése után. Az FTC világbajnok játékosa már a vb-n is fájdalmakkal küzdött, így a vezetőséggel közösen úgy döntött, hogy feláldozva az őszi szezont, vállalja a műtétet és a hosszú rehabilitációt, hogy ott lehessen a dohai vb-n és semmi se hátráltassa abban, hogy minden fronton a végső győzelemért küzdjön a Fradival. Az első célt elérte, hiszen bekerült utazó keretbe, ennek kapcsán is beszélgettünk Tonyával.

- Kevesen tudták rólad, hogy nagy fájdalmakkal küzdöttél a világbajnokságon. Mi történt?

- Fukuoka előtt Kiotóban voltunk akklimatizálódni, ahol egy edzés során egy rossz mozdulatnál megsérült a vállam. Akkor még nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget ennek, mert azt gondoltam, hogy csupán megrántottam. A vb előtti napon azonban már annyira fájt, hogy nem tudtam felemelni a jobb karomat. Összeült a válságstáb, de én azt mondtam, hogy tudom vállalni a játékot és írjanak be. Majd kiderült, hogy nem neveztek az első mérkőzésre és ekkor közöltem Zsolttal, hogy én márpedig játszani akarok, mert segíteni szeretnék a válogatottnak, hogy világbajnok legyen. Végül csak Argentína ellen nem ugrottam vízbe, de úgy csináltam végig a tornát, hogy fájdalomcsillapítón éltem. Közben edzeni nem tudtam, így én külön dolgoztam a csapattól és gyógytornáztam.

Német Toni vállsérülése ellenére a vb-győztes válogatott erőssége volt (Fotó: MVLSZ \ Kovács Anikó)

- Ehhez képest a világbajnoki címet szerző válogatott egyik legjobbja voltál… Elengedhetetlen volt a műtét?

- Mikor hazaértünk, megnézett egy vállspecialista, aki közölte, hogy nagyobb a baj és műtétre lesz szükség. Leültünk a Fradiban a vezetőséggel és abban egyeztünk meg, hogy a Magyar Kupát még vállalom. Szerencsére nyertünk és jól is ment a játék, és hasznos tagja lehettem a csapatnak. Az orvosokkal és a stábbal pedig azt a célt tűztük ki, hogy a világbajnokságra felépüljek.

- Hogy telt a műtét utáni öt hónap?

- Nagyon hiányzott a csapat. Amint tudtam lementem a Népligetbe, mert hiányzott a klórszag és a közeg. Amikor még fel volt kötve a kezem, akkor is próbáltam kialakítani egy napi rutint, mert szükségem volt egy plusz motivációra. Ezért otthon is mozogtam, volt egy szobabiciklim, amin elkezdtem tekerni. Lehet, hogy vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy ebben az időszakban pihentem, de egyáltalán nem erről szólt. Napi három gyógytornával kőkeményen dolgoztam azért, hogy bizonyítsam, hogy képes vagyok visszatérni a vb-re.

- Az olimpiai kvóta birtokában bátran kísérletezhetett Varga Zsolt az Európa-bajnokságon, míg a világbajnok csapat nagy része itthon dolgozott, jóformán védettséget élvezve. A centerposztért ugyanakkor nagy volt a harc. Mennyire volt benned félsz, hogy amíg Hárai Balázs és Kovács Péter jó teljesítménnyel rukkolt elő Zágrábban, addig te nem tudsz bizonyítani a szövetségi kapitánynak.

- Volt bennem félsz, és volt bennem nagy küzdeni akarás is emiatt. Le kellett tisztáznom magamban, hogy éppen melyik fázisában tartok a rehabilitációnak és mennyit tudok megmutatni magamból. Ezeket a kérdéseket meg kellett válaszolni az edzőnek, de saját magamnak is. Miután ezt megtettem sokkal jobban haladtam a gyógyulásban, hiszen mindig helyén tudtam kezelni a dolgokat. Nyilván nagyon örültem, hogy a válogatott szépen szerepel az Eb-n, de valahogy mindig azt éreztem, hogy végig tudom csinálni. Persze, izgultam is, de saját magamban mindig próbáltam azt mantrázni, hogy utazok a vb-re és ismét megnyerjük.

- És amikor Zsolt elmondta, hogy ott vagy a vb-csapatban?

- Az hatalmas megnyugvás volt, mert a célkitűzés egyik részét teljesítettem, vagyis felépültem és be tudtam kerülni a keretbe. Itt is szeretném megköszönni a klubnak, Nyíri Zoltánnak és Nyéki Balázsnak, hogy támogatottak és engedték, hogy megműtsenek, vállalva ezzel azt, hogy a fél szezont ki kell hagynom. Hálás vagyok a gyógytornászoknak, Dienes Vikinek és Gazsó Dorkának, hogy minden nap a rendelkezésemre álltak. Illetve köszönöm a menyasszonyomnak, Eminek, hogy mindenben támogatott és motivált, hogy képes vagyok végig csinálni. Ilyen háttér nélkül nem sikerült volna.

- A franciák elleni felkészülési meccsen és a spanyolországi edzőtáborban hogy ment a játék? Milyen erőben van a vállad a vb-rajt előtt?

- Napról napra jobb. Van még benne egy kis fáradtság, de semmi olyat nem érzek, ami hátráltatna a centerezésben. Nagyon nagy várakozás és bizonyítási vágy van bennem pont azért is, mert öt hónap telt el tétmérkőzés nélkül. A meccsrutint még vissza kell szereznem, de sok segítséget kapok a többiektől, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy maximálisan tudom majd a csapat érdekét szolgálni.

Tonya-gólöröm a spanyolok elleni vb-elődöntőben (Fotó: MVLSZ \ Kovács Anikó)

Cikkajánló

Jansik-hatossal győzelem a BL-rajt előtt

Továbbra is őrzi szezonbeli veretlenségét az FTC, amely Szegeden nyert 11-8-ra.

Reccóban tettük le a tavaszi menetelés alapjait

A BL-címvédővel készült az FTC-Telekom Waterpolo a bajnokság folytatására és az Olympiakosz elleni rangadóra.

Indul a jegyértékesítés a dupla rangadóra

Március 9-én a Komjádi uszodában játszik egymás után BL-meccset az FTC női és férfi vízilabdacsapata.

Új időpontja van a BL négyes döntőjének

Egy nappal korábban kezdődik, így június 5-e és 7-e között rendezik meg a Final Fourt Máltán.

Kisorsolták az olimpiai csoportokat

A női és férfi vízilabda-válogatottnak is könnyebb a csoportja, de ez nehézséget jelenthet a későbbiekben.

VB 2024: Megvan a hetedik hely

Férfiválogatottunk ötméteresekkel 18-16-ra megnyerte utolsó mérkőzését Montenegró ellen a vb-n.

VB 2024: Vereség a szerbek ellen

A magyar férfi vízilabda-válogatott 11-10-re kikapott, így a 7. helyért játszik a dohai vb-n.

VB 2024: az ötödik helyért játszhatunk

A magyar férfi vízilabda-válogatott vereséget szenvedett a nagyot hajrázó Franciaországtól.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin