2019. december 29.
Pólósaink újra a sikerek útján – ez történt 2017-ben!
2017-ben férfi pólócsapatunk megnyerte története első Euro Kupáját, ezzel páratlan sikersorozat kezdődött!

Januártól nemcsak egy új esztendő, hanem új évtized is kezdődik, ezért egy tízrészes sorozattal tekintünk vissza a Ferencvárosi Torna Club elmúlt 10 évére. Cikksorozatunk mai részében 2017 történéseit elevenítjük fel, amikor férfi pólócsapatunk hosszú és ínséges évek után újra a csúcsra ért, ráadásul egy európai kupasorozatban, ezzel pedig azóta is tartó, különleges sikersorozat vette kezdetét!

„A világ legjobb csapata!” – skandálta a boldog szurkolósereg a Császár-Komjádi Sportuszoda lelátóján 2019. december 8-án, amikor az FTC-Telekom Waterpolo férfi vízilabdacsapata hatalmas csatában elhódította a Magyar Kupát az OSC elleni döntőben, ezzel megvédte címét a sorozatban, és zsinórban 9. trófeáját gyűjtötte be. A példátlan teljesítményt a szakma is értékelte: Varga Zsolt 2018 után idén is a világ legjobb edzője lett, míg a csapat kapitánya, Varga Dénes a hazai és a nemzetközi mezőnyben is rangos egyéni elismerés díjazottja lett. Emellett az Év csapata (hagyományos csapatsportágak) és az Év edzője kategóriában is ad vízilabdacsapatunk jelöltet a 2019-es Év Sportolója Gálára, a csapatra és Varga Zsoltra is szavazhatnak a sportújságírók.

A zsinórban elnyert kilenc trófea közül kiemelkedik az FTC klubtörténetének első Bajnokok Ligája-trófeája, valamint a két magyar bajnoki cím. A valóban páratlan sikersorozathoz vezető út első állomásához azonban még 2017-ben érkezett el a csapat, a második számú európai kupasorozat, az Euro Kupa elhódításával.

Hosszú, és rögös utat tett meg a Ferencváros férfi vízilabdacsapata eddig. Néhány évvel korábban, 2012-ben még sejteni sem lehetett, hogy hamarosan ilyen magasságokig juthat el az együttes. Ekkoriban még az OB I-ből való búcsú szele is meglengette a már akkor is 21-szeres bajnokcsapatot. Az FTC elnöke, Kubatov Gábor ekkor jelentette ki, hogy a ferencvárosi vízilabdázást újra stratégiai fontosságú szakosztálynak kell tekinteni, és vissza kell emelni az őt megillető helyre. Hosszú, verejtékes és szisztematikus munka kezdődött, annak a Varga Zsoltnak a vezetésével, aki 2013-ban vette át a nem sokkal később hosszan tartó súlyos betegség után, tragikus körülmények között elhunyt Ambrus Tamás helyét a csapat vezetőedzői posztján.

A hosszú és verejtékes munka gyümölcseként pedig a 2016-17-es szezonra összejött egy olyan keret, amelyen már látszott, hogy még egy kis energiabefektetéssel nagy dolgokra lehet képes. Hazai fronton ekkoriban még nem lehetett megfogni a 2017 tavaszán Bajnokok Ligáját és magyar bajnokságot nyerő Szolnokot, a Fradi azonban remekül menetelt a második számú európai kupasorozat, az Euro Kupa fináléja felé, ahová be is jutott.

19 év. Ennyi idő elteltével volt ott ismét európai kupa fináléjában a Ferencváros vízilabdacsapata. Az Euro Kupa elődjének számító LEN-kupában 1995-ben és 1997-ben is döntőzött a csapat, nyernie azonban nem sikerült. Az az együttes 1998-ban a KEK-ben vigasztalódhatott – ez volt az „utolsó tánc” a Fradi számára az európai porondon, egészen 2017 áprilisáig. Abban a 19 évvel korábbi győztes csapatban ott volt a jelenlegi másodedző, Nyéki Balázs, aki a 2017-es együttest még játékosként segítette. Akárcsak az a Madaras Norbert, akinek elképesztő hosszú és eredményes, klub- és válogatott trófeákkal kikövezett pályafutásából csak az Euro Kupa serlegének magasba emelése hiányzott már, minden más a sportágban megnyerhető címet elhódított az azóta az FTC-t szakosztályelnökként szolgáló klasszis.

A Ferencváros a Nagyváraddal találkozott az Euro Kupa 2017-es fináléjában. A döntő első mérkőzését idegenben rendezték, itt pedig a Fradi elképesztő játékkal alapozta meg a két héttel későbbi sikert: hatgólos, 12-6-os győzelmet aratott idegenben. Ennek a nagy előnynek a birtokában gálaelőadásra készültek az FTC Népligeti Uszodában, ugyanis a csapat bár játszhatta volna a döntőt a Komjádiban vagy a Margitszigeten is, úgy döntött, a keserves évek után, a hihetetlen mennyiségű befektetett munka gyümölcsét, a győztes útra való visszatérés első állomását a bölcsőben, az igazi hazai medencében, a Népligetben szeretnék learatni. Akkor is, ha ennek az az ára, hogy esetleg kevesebb szurkoló szoríthat a helyszínen – aki viszont ott lehetett, soha nem feledi 2017. április 5-ét. A lelátón összegyűltek az FTC és a magyar vízilabdaélet prominens személyiségei, hogy együtt szurkolják 8 év, a Szeged 2009-es LEN-kupa diadala óta az első magyar nemzetközi kupagyőzelmet klubvízilabdában. Ez pedig össze is jött, Varga Zsolt együttese gálaelőadást rendezett: 7-7-es döntetlen után jöhetett a vízbeugrás, és a siker mámoros pillanatai:

Euro Kupát nyert a Ferencváros!

Hogy mi volt a titka annak az együttesnek? A legtöbbet pedzegettük már: az olyan rutinos játékosok, mint Madaras Norbert vagy Nyéki Balázs, és az olyan feltörekvő fiatalok, mint Jansik Szilárd vagy Vogel Soma által alkotott keret tökéletes egyvelege és egyensúlya, az elképesztő mennyiségű tudatos, szervezett befektetett munka, vagy Varga Zsolt már akkor is megcsillanó edzői képességei. De ami talán ebben a sikerben is kiemelendő és elengedhetetlen volt: a Fradi-szív, amely ezen a döntőn, ezen az estén is történelemkönyvekbe illően dobbant meg!

Idézzük fel az alábbi két videóval a 2017-es Euro Kupa-győzelem pillanatait, valamint az ünneplést követő első aranyszavakat!

Ez történt még 2017-ben:

-  Férfi labdarúgócsapatunk a Honvéd, a Videoton és a Vasas mögött a 4. helyen zárta az NB I küzdelmeit, azonban hazai pályán, a Groupama Arénában a Vasast büntetőpárbajban legyőzve elhódította a Magyar Kupát.

- Női labdarúgóink zsinórban két megnyert bajnoki döntő után ezúttal alulmaradtak a fináléban az MTK-val szemben, és be kellett érniük az ezüstéremmel, ám a Magyar Kupát ezúttal is a magasba emelhették, immáron zsinórban harmadszor.

- Női kézilabdázóink a Győr mögött a második helyen zárták a bajnokságot, ám egy sokáig emlékezetes négyes döntőt a fináléban az ETO ellen drámai büntetőpárbajban megnyerve, máig utolsó alkalommal elhódították a Magyar Kupát!

- Férfi kéziseink veretlenül nyerték meg a másodosztály küzdelmeit, és néhány ínséges esztendő után visszatérhettek az élvonalba.

- Férfi jégkorongcsapatunk a 7. helyen zárta a MOL Liga alapszakaszát, a rájátszás negyeddöntőjében pedig a kétszeres címvédő DVTK Jegesmedvékkel találkozott, és jóval esélytelenebb csapatként emlékezetes, hétmeccses párharcra kényszerítette a miskolciakat.

Cikkajánló

Már az elődöntőre és a BL-rangadókra készülünk

A bajnokság középszakaszának utolsó mérkőzését a Kaposvár együttese ellen játszák férfi pólósaink.

Vásárolj jegyet elővételben két BL-rangadóra is!

Május 3-án a Brescia, majd május 14-én a Barceloneta ellen küzdenek férfi pólósaink a Komjádiban.

Kiütéses siker a Honvéd otthonában

A BL-re készülő FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 23-9-re legyőzte a Honvédot a bajnokság középszakaszában.

Nagy küzdelemre készülünk a Honvéd ellen

Két BL-rangadó előtt a Honvéd és a Kaposvár ellen zárják férfi pólósaink a bajnoki középszakaszt.

Megszenvedtünk ezért a sikerért

Ismét nagy csatára kényszerítette a Szolnok Nyéki Balázs csapatát, amely végül 12-9-re nyert.

A Szolnok ellen zárjuk a meccsdömpinget

A bajnoki elődöntő szempontjából is fontos lehet, hogy férfi pólósaink nyerjenek szombaton a Komjádiban.

Óriási BL-rangadót nyertünk meg Barcelonában!

Hatalmas csata után 10-8-ra győzött az FTC-Telekom a Barceloneta otthonában a BL második csoportkörében.

Nyerni megyünk Barcelonába!

A BL-csoportban két győzelemmel álló férfi pólósaink újabb lépést tennének a Final4 felé.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin