2021. december 29.
Az év futballpillanatai: A Slavia Praha elleni diadal
Sorozatunk 3. részében a cseh bajnok elleni kulcsfontosságú hazai BL-selejtezőt idézzük fel – videóval!

32-szeres bajnok férfi labdarúgócsapatunk zsinórban harmadik alkalommal szerepelhetett az európai kupaporondon. 2019-ben az UEFA Európa Liga, míg tavaly a Bajnokok Ligája csoportkörében bizonyíthattak Dibusz Dénesék. Egy újabb megvédett bajnoki címmel a zsebben, megannyi tapasztalattal felvértezve vághattunk neki 2021 nyarán az újabb nemzetközi szereplésnek, ismét a BL-selejtezőben. 

Csapatunk a selejtező-sorozat első két fordulójában kiemelt volt, vagyis papíron könnyebb együttesek vártak rá. Ennek megfelelően az első két akadályt probléma nélkül vettük, hiszen a koszovói Prishtina (3-0, 1-3) és a litván Zalgiris Vilnius (2-0, 1-3) nem jelentett gondot az FTC-nek. A balti állam bajnokának kiejtésével az biztossá vált, hogy az újonnan létrehozott, harmadikszámú európai kupasorozat, az Európa Konferencia Liga csoportkörébe megváltotta a jegyét a Fradi, azonban játékosaink ennél többre vágytak, hiszen ismét a BL-ben akartak szerepelni.

Ehhez azonban a harmadik fordulóban már bravúrt kellett végrehajtani, ahhoz hasonlót, amelyet Botka Endréék 2020-ban a Celtic vagy a Dinamo Zagreb legyőzésével tettek. Végül a sors a cseh sztárcsapatot, az utóbbi években a Barcelonát, az Intert és a Dortmundot is megszorongató, a 2020/2021-es idényben az UEFA Európa Liga negyeddöntőjéig menetelő, Slavia Prahát sodorta az utunkba.

Az első mérkőzést játszottuk hazai pályán, vagyis itt kellett olyan eredményt elérnünk, amellyel eséllyel szállhattunk harcba a cseh sztárcsapattal idegenben is. A mérkőzés előtt a vendégek mestere, Jindrich Trpisovsky dicsérő szavakkal illette csapatunkat.

- A Ferencváros nagyon jó a széleken, Zubkovot és Uzunit külön is kiemelném, a csapat igazán modern támadójátékot játszik. Ellenfelünk soraiban több jó játékos is van, erős csapatról van szó. 

Érezhető volt, hogy a Slavia Praha nem teszi meg azt a szívességet, hogy lebecsül bennünket. Augusztus 4-én este végül  útjára indult a labda a Groupama Arénában. Akkori vezetőedzőnk, Peter Stöger a Dibusz — Wingo, Blazic, S. Mmaee, Civic — Laidouni, Haratin — Zachariassen, Tokmac, Uzuni — R. Mmaee kezdőnek szavazott bizalmat. Már az első percekben látszott, hogy a cseh bajnok teljesen más szintet képvisel, mint az előző két ellenfelünk, a koszovói és a litván aranyérmes.

A Slavia az első tíz percben egyértelműen fölénk nőtt, a magasan megkezdett letámadásaikkal komolyan zavarták a labdakihozatalainkat. Az első félidő további részére is jellemző volt, hogy inkább a csehek akarata érvényesült. Azonban a 44. percben Fortuna lenézett a Fradira: Zachariassen ugratta ki Ryan Mmaee-t, a vendégek védője, Kacharaba becsúszva ugyan elpiszkálta a labdát, de pont saját kapuja felé, Kolár kapus pedig hatalmasat hibázott, a labda a hálóba került miután elpattant a lábáról, így megszereztük az előnyt köszönhetően egy kiálló fűcsomónak. Az első gól 50.45-től látható:

A váratlan gól nagyon jót tett a mieinknek, akik a szünet után sokkal bátrabban járatták a labdát, elmondható, hogy ez az időszak egyértelműen rólunk szólt. A lelátón is folyamatosan volt a hangorkán, a Tábor egy emberként buzdította a csapatot. A lendületes kezdésnek pedig meglett az eredménye: Myrto Uzuni tört be a tizenhatoson belülre, akit csak szabálytalanul tudtak megállítani, így büntetőhöz jutottunk. A labda mögé Ihor Haratin állt oda és korábbi ukrán középpályásunk védhetetlenül lőtte a labdát a jobb alsó sarokba. Kétgólos előnybe kerültünk a Slavia Praha ellen, erre csak merészebb álmainkban mertünk gondolni. Ellenfelünk ezt követően mindent megtett a szépítésért, ám ezen az estén Dibusz Dénes és a ferencvárosi védelem lehúzta a rolót, így kétgólos előnnyel utazhattunk Prágába a visszavágóra és ahogy mondani szokták, a többi már történelem. 

Sorozatunk negyedik részében felidézzük a prágai visszavágó eseményeit.

Cikkajánló

Sztankovics: „Bajnoknak kell lennünk!”

Vezetőedzőnk szerint a Kisvárda ellen az egyetlen cél a bajnoki cím megszerzése lehet.

Eltűnt derbihősök: Nacer Bouiche

A Fradi TV sorozatának második részében focicsapatunk első afrikai légiósával találkozhatnak – VIDEÓ!

Együtt a lelátón! – Elindult a bérletértékesítés!

Nagy kedvezményt kapnak, akik az early bird időszakban vásárolják meg bérletüket a 2024/25-ös idényre.

FTC-Kisvárda: meccsnapi programok

Április 20-án, szombaton a Kisvárda elleni bajnokin az Egészségnap kerül a középpontba.

Közösen ültetett fát az FTC és a Provident

A pénzügyi szolgáltató vállalat Provigreen elnevezésű programjában az április a fenntarthatóságról szól.

A Föld Napja: Szedd össze magad!

A Föld Napja alkalmából különleges eseménnyel készül klubunk a Kisvárda elleni labdarúgó bajnokira.

Zachariassen is nézett, amikor Wingo rávágta, hogy…

Futballistáinkat különleges játékra hívtuk, amelyben az Újpest, a Barca és a Liverpool is pontot ért - VIDEÓ

Elindult a jegyértékesítés az MK-elődöntőre

Férfi labdarúgócsapatunk április 24-én, szerdán 20 órakor lép pályára a Nyíregyháza ellen.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin