2021. április 14.
100 nap az olimpiáig - ÍGY állnak a fradista kvóták
Napra pontosan 100 nap múlva kezdődnek Tokióban az ötkarikás játékok. Egy fradista szinte biztos utazó.

Pontosan 100 nap múlva, július 23-án Tokióban megkezdődnek a XXXII. Nyári Olimpiai Játékok. Februárban már összeszedtük, hogy mely sportágakban, hány ferencvárosi sportoló lehet ott az ötkarikás játékokon. Az elmúlt hónapokban nagy örömünkre több fronton is kedvezően alakultak a különböző versenyek és selejtezők, így most összesen 118 kvótánál tart Magyarország. Most megmutatjuk, hogy állnak a fradisták.

Mint ismert, a magyar női kézilabda-válogatott 11 ferencvárosi játékossal a soraiban márciusban a győri olimpiai kvalifikációs tornán sikeresen megszerezte a kvótát.

Jelen állás szerint így a Ferencvárosi Torna Club sportolói négy sportágban – birkózás, kézilabda, úszás, vízilabda – utazhatnak Tokióba. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy ezekben a sportágban a versenyzők a nemzetnek szereztek kvótát.

birkózóknál a 2019-es kazahsztáni világbajnokságon Muszukajev Iszmail a szabadfogásúak 65 kilogrammos mezőnyében bronzérmes lett, ezzel kvótát szerzett Magyarországnak. A Fradi magyar bajnoka a decemberi, Belgrádban megrendezett Világkupán is kiválóan birkózott és csupán a döntőben kapott ki örmény riválisától, így nehéz elképzelni, hogy ne lenne ott az ötkarikás játékokon. A többi ferencvárosi válogatott birkózónak az április 29. és május 1. közötti, szófiai világselejtezőn van esélye kvótát szerezni a fennmaradó súlycsoportokban.

Az úszóknál a férfi és női mezőnyben is találunk fradista esélyest. Az uraknál Biczó Bencének (200 m pillangó) és Verrasztó Dávidnak (400 m vegyes), míg a hölgyeknél Mihályvári-Farkas Viktóriának (1500 m gyors) van meg az olimpiai „A” szintje. Továbbá Verrasztó Evelyn is tagja volt a 4x200 méteres gyorsváltónak, amely 2019-ben a dél-koreai világbajnokságon szerzett olimpiai kvalifikációt. Fontos, hogy távonként csak két versenyző indulhat! Az A- és a B-szintek teljesítésére június 27-ig van lehetőség. Ezt követően a nemzetközi szövetség dönt, hogy kikkel tölti fel az egyes egyéni számok mezőnyét. Úszásban is elindulhat a kvóta nélküli nemzetek képviseletében szintidő nélkül 1 férfi és 1 nő.

Verrasztó Dávid ugyanakkor az egyik legbiztosabb ferencvárosi olimpiai indulónak tekinthető, ugyanis nemrég Sós Csaba szövetségi kapitány a védettek közé sorolta Európa-bajnok klasszisunkat. Hogy ez pontosan mit jelent, azt ITT olvashatja el.

Vízilabdában mind a női, mind a férfiválogatott kijutott Tokióba. A hölgyeknél Illés Anna és Vályi Vanda – Csehó-Kovácsné Kasó Orsolya pedig tartalékként – volt tagja a trieszti olimpiai kvalifikációs tornát megnyerő magyar nemzeti csapatnak. A férfi csapat 2020 januárjában hét fradistával – Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vámos Márton, Vogel Soma, Zalánki Gergő – a keretben megnyerte a budapesti Európa-bajnokságot, így kijutott az ötkarikás játékokra. Érdekesség, hogy az öt kiemelt látvány-csapatsportág közül - az elmúlt olimpiákhoz hasonlóan - ismét a vízilabda lesz az egyetlen, amelyben a férfiak és a hölgyek is képviselik a magyar színeket a játékokon. Az FTC ügyvezető alelnöke, Nyíri Zoltán többek között erről is beszélt nemrég honlapunknak.

Ugyanakkor kézilabdában és vízilabdában nemcsak a magyar játékosokért, hanem idegenlégiósainkért is szoríthatunk Tokióban. A női kézilabdázóknál Hollandia, mint 2019 világbajnoka Angela Malesteinnel a soraiban már ott van az olimpián, csak úgy, mint a férfi pólósoknál a Világliga-győztes Szerbia Nikola Jaksiccsal és az olimpiai selejtezőről kijutó Görögország Giannis Fountoulisszal.

(Borítókép: Japan Travel Guide for Visitors)

Akiknek még lehet esélyük

Mivel még több sportágban is van még idő a kvótaszerzésre, összegyűjtöttük, hogy melyekben lehet esélye a kijutásra az elmúlt években kiemelkedően teljesítő, rendszeresen nemzetközi szinten is szereplő válogatott ferencvárosi sportolóknak.

Atlétika
Az A- és a B-szintek teljesítésére június 29-ig van lehetőség, ezután dönti el a nemzetközi szövetség, kikkel tölti fel az egyes egyéni számok mezőnyét. A Fradiból négy versenyzőnk van esélye a tokiói indulásra. Szabó László távolugrásban, Kazi Tamás 800 méteren, Répási Petra gátfutásban, míg Huszák János diszkoszvetésben juthat ki az ötkarikás játékokra. Répási Petra nemrég a Fradi TV-ben beszélt az esélyekről, míg Huszák János nemrég többek között erről a témáról is mesélt a vele készült bővebb interjúnkban.

Kajak-kenu
Kozák Danuta januári érkezésével (link) ismét lehet olimpiai résztvevője az FTC-nek a sportágban. Az ötszörös olimpiai bajnok világklasszisnak két lehetősége van a kvóta megszerzésére. Először május 12-13-án Szegeden vagy május 19. és 23. között az oroszországi Barnaulban rendezendő világkupán harcolhatja ki az olimpiai részvételt.

Torna
Az április 21. és május 4. között, Bázelben rendezendő Európa-bajnokságon az egyéni összetettben nemenként 9-9 kvótát osztanak ki, illetve a nemzetközi szövetség 1-1 szabadkártyát is ad. Az FTC-Telekom férfi tornásza, az ifjúsági olimpiai és junior Európa-bajnok Balázs Krisztián számára a svájci kontinensviadal lesz az első felnőtt nemzetközi viadal és egyben a lehetséges út Tokióba is.

Cikkajánló

Már az elődöntőre és a BL-rangadókra készülünk

A bajnokság középszakaszának utolsó mérkőzését a Kaposvár együttese ellen játszák férfi pólósaink.

Vásárolj jegyet elővételben két BL-rangadóra is!

Május 3-án a Brescia, majd május 14-én a Barceloneta ellen küzdenek férfi pólósaink a Komjádiban.

Kiütéses siker a Honvéd otthonában

A BL-re készülő FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 23-9-re legyőzte a Honvédot a bajnokság középszakaszában.

Nagy küzdelemre készülünk a Honvéd ellen

Két BL-rangadó előtt a Honvéd és a Kaposvár ellen zárják férfi pólósaink a bajnoki középszakaszt.

Megszenvedtünk ezért a sikerért

Ismét nagy csatára kényszerítette a Szolnok Nyéki Balázs csapatát, amely végül 12-9-re nyert.

A Szolnok ellen zárjuk a meccsdömpinget

A bajnoki elődöntő szempontjából is fontos lehet, hogy férfi pólósaink nyerjenek szombaton a Komjádiban.

Óriási BL-rangadót nyertünk meg Barcelonában!

Hatalmas csata után 10-8-ra győzött az FTC-Telekom a Barceloneta otthonában a BL második csoportkörében.

Nyerni megyünk Barcelonába!

A BL-csoportban két győzelemmel álló férfi pólósaink újabb lépést tennének a Final4 felé.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin